BARF συνοπτικά για αρχάριους.


FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.001
1.510
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Διαβαζω συνεχως πως η μεθοδος διατροφης barf ειναι πιο οικονομικη απο την κροκετα κλπ....πως γινεται αυτο οταν το βοδινο πχ κοστιζει 10 ευρω το κιλο?εγω για παδειγμα με κροκετα περναω 1 μηνα με 50 ευρω...
Δεν ξερω απο που ψωνιζεις, αλλα 10 ευρω δεν κανει ουτε το δικο μας βοδινο που παιρνω να τρωμε εμεις!

Στα σκυλια δινουμε ( εγω τουλαχιστον) πολυ πατσα πρασινο, Καρδια μοσχαρισια και μαγουλα μοσχαρισια, ουρα και πλευρα (γαλακτος) τα οποια εχουν 3.5-4 ευρω το κιλο στην βαρβακειο αγορα.
Μοσχαρι τρωμε μερα παρα μερα περιπου ( βασικα 3/7)- τις υπολοιπες εχει κοτπουλο, που βρισκεις κατω απο 3 ευρω το κιλο, ακομα και πλαταρια (0.39-0.49 ευρω), φτερουγες (1.40) και εντοσθια (1.29).
Επισης δινω και γαλοπουλα, ζυγουρι/γιδα, εαν βρω καμια προσφορα.
Τα λαχανικα/φρουτα θεωρω αμελιτεο ποσο.
Εμενα μεσο ορο βγαινει κατω απο 2 ευρω το κιλο.
Και ξερω και τι τρωνε!
 


adulthood1

Member
5 Φεβρουαρίου 2014
7
0
Σκτεφτομαι να ξενικησω...απο διατροφικη αξια πχ πρωτεινη ειναι καλυτερα απο ξηρα?και θα βοηθησει τον σκυλο μου να βαλει κιλα??γιατι με την κροκετα δεν......
 


silent

Well-Known Member
4 Ιουλίου 2011
1.042
52
Νότια Προάστια
ο σκυλος σου θα βαλει κιλα για πλακα και εννοειται οτι ειναι καλυτερη πηγη πρωτεινης απο τα ψοφιμια και τη γλουτενη που εχει η ξηρα τροφη μεσα.
 


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.752
4.016
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Διαβαζω συνεχως πως η μεθοδος διατροφης barf ειναι πιο οικονομικη απο την κροκετα κλπ....πως γινεται αυτο οταν το βοδινο πχ κοστιζει 10 ευρω το κιλο?εγω για παδειγμα με κροκετα περναω 1 μηνα με 50 ευρω...
Πού ζεις; :eek:
 


adulthood1

Member
5 Φεβρουαρίου 2014
7
0
Ενταξει το ανωτερο ειπα 10 ευρω το κιλο! αλλα και παλι με 7 και 8 ευρω το κιλο (γιατι δεν βρισκεις λιγοτερο) ειναι πολλα εξοδα για κεθε μερα...αλλα αν προκειται για πατσα ουρες κλπ αλλαζει το πραγμα...εδω ενα κοτοπουλο νωπο στο super κανει 8 ευρω περιπου...τετοιες μερες σκεφτομαστε εναν καφε με 2,5 ευρω...οχι 8 ευρω για 3 γευματα του σκυλου...αυτα που λενε περι λυσας ή οτι αν τυχει και ματωσει καποιος θα παει να τον φαει π@π@ριες ετσι?
 


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.752
4.016
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Παπάρες εννοείται.

Δεν χρειάζεται να τρώει ο σκύλος μοσχαρίσιο μπούτι. Μοσχαρίσιες καρδιές, γλώσσες και εντόσθια είναι μια χαρά. Επίσης κοτόπουλο πλατάρια, λαιμοί, εντόσθια, ψάρια, καρδιές και εντόσθια αρνίσια, λαιμοί γαλοπούλας... τελικά μπορεί να σου βγει και πιο φτηνά από την ξηρά που παίρνεις, εξαρτάται από πού αγοράζεις κρέας και σε τι ποσότητες.
 


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.744
7.892
adulthood1 βασικά αυτό που έχω καταλάβει εγώ είναι ότι οι έμπειροι barfakides αλλά και οι πιο νέοι όπως η Berna που όμως το έχουν ψάξει δίνουν λιγότερα χρήματα από ότι για να αγοράσουν μια καλή ξηρή τροφή και ξέρουν και τι ταίζουν τον σκύλο τους.
 


aouimbae

Well-Known Member
7 Μαϊου 2011
1.753
26
Ναι βγαινει πιο φθηνα αν ταϊζεις τα "χειροτερα" μερη του ζωου κι αυτα με τη χαμηλοτερη θρεπτικη αξια.... Και φυσικα το "ξερεις τι δινεις" δεν ειναι και απολυτο, εκτος αν ταϊζεις (και τρως κι εσυ) κρεας απο ζωα δικα σου :)


Sent from my iPad using Tapatalk
 


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.752
4.016
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Ναι βγαινει πιο φθηνα αν ταϊζεις τα "χειροτερα" μερη του ζωου κι αυτα με τη χαμηλοτερη θρεπτικη αξια.... Και φυσικα το "ξερεις τι δινεις" δεν ειναι και απολυτο, εκτος αν ταϊζεις (και τρως κι εσυ) κρεας απο ζωα δικα σου :)


Sent from my iPad using Tapatalk
Τι εννοείς;

Γιατί πιστεύεις πώς η καρδιά έχει χαμηλότερη θρεπτική αξία από το μπούτι; Επίσης τα εντόσθια είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στην barf.
 


aouimbae

Well-Known Member
7 Μαϊου 2011
1.753
26
Το ξερω οτι πολλοι ταϊζουν εντοσθια, αυτο που λεω ειναι οτι θα βγαινε πιο ακριβα αν αγοραζονταν αλλα κομματια του ζωου, αλλο να παιρνες απ το κοτοπουλο πχ το λαιμο και αλλο στηθος φιλετο


Sent from my iPad using Tapatalk
 


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.752
4.016
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Το ξερω οτι πολλοι ταϊζουν εντοσθια, αυτο που λεω ειναι οτι θα βγαινε πιο ακριβα αν αγοραζονταν αλλα κομματια του ζωου, αλλο να παιρνες απ το κοτοπουλο πχ το λαιμο και αλλο στηθος φιλετο


Sent from my iPad using Tapatalk
Και γιατί να δώσεις φιλέτο; Προτιμώ να δώσω ολόκληρο στήθος με το κόκαλο.

Ποιος ο λόγος να αγοράσεις ακριβό κρέας; Η καρδιά, η γλώσσα (μοσχάρι), το στομάχι (κοτόπουλου, γαλοπούλας) είναι κρέας. Εντόσθια είναι σημαντικότατα, σε σωστές αναλογίες. Οχι μόνο θεωρώ υπερβολή στην barf να δίνονται τα "ακριβά" κρέατα αλλά πιστεύω πως δεν έχουν καν νόημα. Αν δίνεις διάφορα είδη κρέατος, εντόσθια και κόκαλα στις σωστές αναλογίες μια χαρά θα είναι ΚΑΙ ο σκύλος ΚΑΙ το πορτοφόλι.
 


συλβοσκυλο

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2013
2.036
294
Το ξερω οτι πολλοι ταϊζουν εντοσθια, αυτο που λεω ειναι οτι θα βγαινε πιο ακριβα αν αγοραζονταν αλλα κομματια του ζωου, αλλο να παιρνες απ το κοτοπουλο πχ το λαιμο και αλλο στηθος φιλετο


Sent from my iPad using Tapatalk
Μα υπάρχει λόγος που παίρνεις απο το κοτόπουλο τον λαιμό (τα πλατάρια που λέμε εν ολίγοις..)
Εχει αναλογία κρέατος-λίπους-κόκκαλου που χρειάζονται στον σκυλο. Το φιλέτο νομίζω οτι στερείται την ενεργειακή αξία του πλαταριού. Ειναι πιο φτωχο.
 
Last edited:




LaCat

Well-Known Member
3 Ιουλίου 2013
861
923
Σε σχέση με τα μέρη του κρέατος ο κτηνίατρος Κων/νος Χανδράς σημειώνει ότι:

“Πηγή προέλευσης της πρωτεΐνης:
Εδώ θα ξεχωρίσουμε το καθαρό κρέας από τα υποπροϊόντα. Σήμερα ξέρουμε ότι τα υποπροϊόντα κρέατος και ειδικά, όπως είδαμε, αυτά των πουλερικών, έχουν μεγάλη βιολογική αξία.
Σε αυτά περιλαμβάνονται το δέρμα, τα άκρα, οι φτερούγες, τα κόκκαλα κ.λπ. Όμως, περιέχουν και μεγάλη ποσότητα συνθετικών ιστών που δεν μπορούν να διασπαστούν από τα πεπτικά ένζυμα. Έτσι, η πεπτικότητά τους είναι πολύ χαμηλή και όταν μάλιστα επικρατούν στη διατροφή τού ζώου, αποτελούν χειρότερη πηγή πρωτεΐνης ακόμα και από αυτή των δημητριακών. Πολλοί, διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο, μπορεί σε αυτό το σημείο να σκεφτούν ότι από τη στιγμή που οι πρωτεΐνες θα διασπαστούν από τον οργανισμό του ζώου σε αμινοξέα, τα κύτταρα δεν έχουν τρόπο να διαφοροποιήσουν την προέλευσή τους, να «καταλάβουν», δηλαδή, αν προέρχονται από κρέας, αβγό, ψάρι, σόγια, γάλα ή είναι συνθετικά.
Όμως, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Ο οργανισμός χρησιμοποιώντας συνθετικά ή άλλης προέλευσης (μη ζωικής) αμινοξέα δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικός όσο όταν χρησιμοποιεί καλή και φυσική πηγή πρωτεΐνης, δηλαδή καθαρό κρέας. Υπάρχει όμως και ένας ακόμα λόγος. Τα ζώα καταναλώνοντας πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης παράγουν όξινα ούρα, γεγονός που προλαμβάνει τη δημιουργία κρυστάλλων στρουβίτη και αποτρέπει το ουρολογικό σύνδρομο (F.U.S.).”
Πηγή:
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ - www.skilia.gr

Το κείμενο αναφέρεται (και; ) στην ξηρά καθώς ο άλλος παράγοντας που επηρεάζει την πεπτικότητα της πρωτεΐνης, σύμφωνα με τον κτηνίατρο που το υπογράφει, είναι η διαδικασία επεξεργασίας της πηγής της. Παρόλα αυτά δεν σχετίζει τον έναν παράγοντα (πηγή πρωτεΐνης) ως αλληλένδετο με τον άλλον (επεξεργασία). Συνεπώς εύλογα τα παραπάνω υποθέτω ότι ισχύουν (/αν ισχύουν, δεν έχω ιδέα για την επιστημονική τους βασιμότητα) και στην ωμή διατροφή.
 


Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Με τη ξηρά υπάρχει προβλημα που μπορούν να γράψουν οτι περιέχει χ ποσοστό πρωτεΐνης και την πραγματικότητα να ειναι άχρηστες πρωτεΐνες. Οπως πχ νύχια.
Στην μπαρφ όμως ξέρεις τι δίνεις και αν τηρείς τους βασικούς κανόνες ειναι ολα οκ.
 


LaCat

Well-Known Member
3 Ιουλίου 2013
861
923
Alexia έχεις δίκιο αν μιλάμε για τα νύχια. Όμως εδώ δεν αναφέρεται (μόνο) σε αυτά αφού σαφώς διαχωρίζει το καθαρό, όπως το χαρακτηρίζει, κρέας από τα υποπροϊόντα στα οποία ρητά συμπεριλαμβάνει
το δέρμα, τα άκρα, οι φτερούγες, τα κόκκαλα κ.λπ.

Αν το κείμενο δεν ήταν το πρωτότυπο αλλά μεταφρασμένο θα έλεγα ότι ίσως ήταν λάθος μετάφραση αλλά το να εννοεί με τα άκρα τα νύχια ή με τις φτερούγες τα πούπουλα μου φαίνεται ακραίο. Αλλά ακόμα και υπό αυτήν την εκδοχή οι φτερούγες δεν είναι, πέρα από το κόκαλο, σχεδόν αποκλειστικά δέρμα/πέτσα; Η διατροφική τους αξία λοιπόν, εφόσον ισχύουν τα όσα αναφέρει ο Χανδράς, είναι περιορισμένη.
 


Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Όπως και να έχει αυτά αφορούν επεξεργασμένα υποπροϊόντα και δεν έχουν καμία σχέση με τα συστατικά που βάζουμε στη μπαρφ.

Το παν είναι ποικιλία και σωστές αναλογίες. Δέρμα δεν δίνουμε, αν έχουμε όμως την δυνατότητα να δώσουμε ολόκληρο θήραμα με το δέρμα, είναι ότι πρέπει για τον καθαρισμό των δοντιών τους. Ούτως ή άλλως δεν το τρώνε. Το ξεσκίζουν για να φτάσουν στα φαγώσιμα.
Έπειτα αν δεν δόσεις καθόλου πέτσα θα πρέπει να συμπληρώσεις λίπος. Μιλάμε πάντα βέβαια για υγιείς σκύλους, έτσι;
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.723
7.221
Alexia πόσο λίπος χρειάζεται? Μαγειρευτό δίνω αλλά δε νομίζω να έχει πολύ διαφορά σε αυτό.

Γιατί είχα παρατηρήσει ότι πολύ λιπαρά κρέατα τον πειράζουν τον δικό μου, εώς και κολίτιδα του κάνουν και τώρα χωρίζω την πέτσα από κοτόπουλο και γαλοπούλα και τη δίνω στα αδέσποτα, ειδικά από πουλερικά δηλαδή ότι ελάχιστο μείνει πάνω από πέτσα και ότι έχει μέσα το ζώο παίρνει από λίπος. Σε μοσχάρι βέβαια είναι αρκετά λιπαρά τα κομμάτια που τρώει (γιατί τα λιπαρά είναι και πιο φτηνά :oops:).

Με λιπαρό μοσχαρίσιο φτηνό κιμά μου κανε τη χειρότερη κολίτιδα έβερ.
 


bullkirkh

Well-Known Member
30 Νοεμβρίου 2012
220
0
rodos
Alexia έχεις δίκιο αν μιλάμε για τα νύχια. Όμως εδώ δεν αναφέρεται (μόνο) σε αυτά αφού σαφώς διαχωρίζει το καθαρό, όπως το χαρακτηρίζει, κρέας από τα υποπροϊόντα στα οποία ρητά συμπεριλαμβάνει



Αν το κείμενο δεν ήταν το πρωτότυπο αλλά μεταφρασμένο θα έλεγα ότι ίσως ήταν λάθος μετάφραση αλλά το να εννοεί με τα άκρα τα νύχια ή με τις φτερούγες τα πούπουλα μου φαίνεται ακραίο. Αλλά ακόμα και υπό αυτήν την εκδοχή οι φτερούγες δεν είναι, πέρα από το κόκαλο, σχεδόν αποκλειστικά δέρμα/πέτσα; Η διατροφική τους αξία λοιπόν, εφόσον ισχύουν τα όσα αναφέρει ο Χανδράς, είναι περιορισμένη.
να πεις στον γιατρο οτι το δερμα δεν διασπατε δισκολα οπως τα σκλυρα κοκαλα ασ πουμε,και δεν εχει βασει οτι γραφει παρα μονο αν τα κσεχορισει κοκαλα και δερματα και μετα μετριση την διατροφικη αξια τους ,αλλα και παλι παντα δυνουμε και κρεας και εντοσθεια και πετσα και κοκαλα ,ολλααααααααα μαζι μας κανουν μια καλη συνταγη. Τωρα την ποσοτητα και την συχνοτιτα την κανονιζη ο καθενας οπως νομιζη
 


bullkirkh

Well-Known Member
30 Νοεμβρίου 2012
220
0
rodos
εγω παντος σε 1 κιλο βαζω 600γρ κρεας 200γρ πετσα 150γρ κοκκαλα 50γρ <στομαχι συκοτι καρδια>και 100γρ λαχανικα.μετα της δινω και 2 ρυζοκοφρετες και εδεσαι:D