Παιδιά, αυτή είναι η επιστολή που έστειλα εγώ προσωπικά στο Υπουργείο και κοινοποίησα σε διάφορες υπηρεσίες. Αν δείτε την απάντηση τους θα βάλετε τα γέλια! Δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι τι ακριβώς ισχύει...
Καλημέρα,
Θα ήθελα παρακαλώ κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με την εγκύκλιο Μ.Φ. 2119.4/03/2006 που μου αποστείλατε στις 10/05/2012 και αφορά την παρουσία σκύλων στις παραλίες. Με ενημερώσατε ότι η εν λόγω εγκύκλιος είναι νεώτερη της Μ.Φ 3111.10/1/93/20-05-93 όμοιας και κατισχύει αυτής. Σύμφωνα με την εγκύκλιο αυτή απαγορεύεται η κυκλοφορία των ζώων καθώς και το λούσιμο αυτών σε χώρους όπου υπάρχουν λουόμενοι.
Πρώτα όμως θα ήθελα να επισημάνω κάποια δεδομένα που υπάρχουν και βασίζονται στην τρέχουσα Νομοθεσία ώστε να καταλάβετε καλύτερα τον συλλογισμό μου και από που πηγάζουν οι ερωτήσεις μου.
Σύμφωνα με τον Νόμο 4039/2012 το ζώο συντροφιάς και αναφέρομαι στον σκύλο ειδικότερα, μπορεί να εξέρχεται σε οποιοδήποτε κοινόχρηστο υπαίθριο χώρο αρκεί να συνοδεύεται και ο ιδιοκτήτης του να τηρεί τις υποχρεώσεις του βάση του άρθρου 5. Οι υποχρεώσεις αυτές είναι ο ιδιοκτήτης να φέρει πάντα μαζί του το βιβλιάριο υγείας του σκύλου, να μεριμνά ώστε το σκυλί να φορά στο λαιμό του την μεταλλική κονκάρδα που αναγράφει τον αριθμό μικροτσίπ και το ετήσιο αντιλυσσικό εμβόλιο, να φροντίζει για την αποκομιδή των περιττωμάτων ώστε να μη ρυπαίνει το περιβάλλον κλπ
Επίσης σύμφωνα με τον Νόμο 2971/2001 που καθορίζει τις έννοιες λιμένα, αιγιαλού, παραλίας, χερσαίας ζώνης κλπ, στο άρθρο 2 αναφέρει ρητά ότι ο αιγιαλός, η παραλία, η όχθη και η παρόχθια ζώνη είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται.
Συνεπώς βγάζει κανείς το συμπέρασμα ότι ο σκύλος μπορεί να κυκλοφορεί σε χώρους όπου υπάρχουν λουόμενοι εφόσον η παραλία είναι υπαίθριος κοινόχρηστος χώρος και ο ιδιοκτήτης βέβαια να τηρεί τις υποχρεώσεις του όπως ανέφερα παραπάνω. Η εγκύκλιος όμως αναφέρει ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία των ζώων καθώς και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων.
Στο Νόμο 3922/2011 ΦΕΚ Α 35/04.03.2011 με θέμα ‘Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή’ και συγκεκριμένα στο Άρθρο 3 αναφέρει σχετικά με την έκταση των αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή ότι αυτή εκτείνεται στο θαλάσσιο χώρο ευθύνης του, στα πλοία και στα πάσης φύσης πλωτά ναυπηγήματα, στους λιμένες και στη χερσαία ζώνη αυτών, καθώς και σε άλλους χερσαίους ή παράκτιους ή θαλάσσιους χώρους όπως οι έννοιες των όρων αυτών καθορίζονται ιδίως στο ν.δ. 444/1970 (ΦΕΚ 39 Α) το ν 2971/2001, το ν. 2242/1994, στο άρθρο 12 του ν. 2289/1995 ή άλλες ειδικές διατάξεις.
Επίσης στο επισυναπτόμενο αρχείο στην παράγραφο 2 αναφέρει ρητά ότι αρμόδια Υπηρεσία για την αστυνόμευση των ακτών είναι αποκλειστικά η Ελληνική Αστυνομία και όχι το Λιμενικό σε θέματα που αφορούν την τάξη και την ασφάλεια των λουομένων στους χώρους αυτούς. Συνεπώς από τη στιγμή που η λιμενική Αστυνομία δεν έχει στον τομέα ευθύνης θέματα που αφορούν την τάξη μεταξύ λουομένων πως εκδίδει μία εγκύκλιο με σαφείς οδηγίες που απαγορεύουν την κυκλοφορία σε χώρους που δεν άπτουν τον τομέα ευθύνης της?
Διευκρινίζω ότι αναφέρομαι πάντα στην κυκλοφορία του ζώου σε χώρους λουομένων και όχι στο λούσιμο του ζώου και αυτό γιατί η είσοδος του σκύλου στο θαλάσσιο χώρο είναι μέσα στον Τομέα Ευθύνης του Λιμενικού Σώματος, όχι όμως και η παραλία.
Σας παραθέτω την τελευταία παράγραφο όπου είναι και το συμπέρασμα από τη Γνωμοδότηση Του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου προς τον λιμενάρχη Μυκόνου
Κατ’ ακολουθία πάντων των ανωτέρω, η απάντηση στο ερώτημά σας είναι ότι:
1) Αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος για τη διενέργεια προανακριτικών και αστυνομικών πράξεων, υφίσταται στους λιμένες και στις χερσαίες ζώνες αυτών, αυτή δε, επεκτείνεται και στις παραλίες, για τις οποίες γίνεται λόγος στο άρθ. 3 παρ. 1 περ. β’, στις οποίες δηλαδή διενεργούνται εργασίες οι οποίες είναι συναφείς με τη λειτουργία των λιμένων και όχι σε οποιαδήποτε άλλη παραλία. Σε οποιαδήποτε άλλη παραλία, αρμόδια για τη διενέργεια προανακριτικών πράξεων είναι η κατά τόπο αστυνομική αρχή, εξαιρουμένων βέβαια των περιπτώσεων που διενεργούνται οι εργασίες, οι οποίες προβλέπονται στην παρ. 4 του άρθρου 3, οπότε ο εν λόγω χώρος εξομοιώνεται με λιμένα και χερσαία ζώνη λιμένα, ιδρυόμενης σ’ αυτήν την περίπτωση σχετικής αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος.
2) Η καθ’ ύλην προανακριτική και αστυνομική αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος στους λιμένες και στις χερσαίες ζώνες αυτών εκείνεται σε όλα τα ποινικά αδικήματα, πλην των εξαιρέσεων που τάσσει το άρθρο 5 του Ν.Δ. 444/1970.
Ερμούπολη Σύρου, 27/07/2005
Ο Εισαγγελέας
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ
Συμπεραίνω λοιπόν ότι οι ακτές γενικά αστυνομεύονται από την ΕΛΑΣ
Αν χώροι της ακτής έχουν καθοριστεί ως ''παραλίες'' αστυνομεύονται από το ΛΣ μόνο για θέματα παρεμβάσεων (αυθαίρετες κατασκευές, κλπ)
Αν οι αιγιαλοί και παραλίες έχουν καθοριστεί ως ''χώροι εξομοιούμενοι με λιμένα'' αστυνομεύονται από το Λ.Σ. με εξαίρεση τα αντικείμενα του άρθρου 5 του Ν444/1970.
Οι ερωτήσεις είναι συγκεκριμένες λοιπόν:
1. μπορώ να κυκλοφορώ τον σκύλο μου σε χώρο όπου υπάρχουν λουόμενοι? Διευκρινίζω και πάλι όχι μπάνιο του σκύλου μέσα στη θάλασσα. Η περίπτωση αυτή είναι σαφής από την εγκύκλιο, βγάζω το σκύλο έξω από τη θάλασσα και τον ασφαλίζω έστω αν υπάρχει και ένας λουόμενος. Είναι η εγκύκλιος της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας υπεράνω του Νόμου 4039/2012 όσο αφορά το θέμα της κυκλοφορίας (όχι το λούσιμο) του σκύλου στην παραλία που είναι κοινόχρηστος χώρος?
2. έχει δικαιοδοσία στην παραλία η ΕΛ.ΑΣ ή το Λιμενικό Σώμα σε θέματα τάξης?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας!
Με εκτίμηση, ........