Απαντήσεις διάφορες:
1) Άλογα στην αρχαιότητα τα μασάω (έχω δημοσιεύσει σχετικά), τα σκυλιά τώρα τα μαθαίνω.
2) Αν μου πείτε ότι ο Ευμένης και ο Άτταλος ήταν ΒΥΒ θα με πληγώσετε πολύ...
3) Αν ο σκύλος του Αλκιβιάδη ήταν Μολοσσοειδής είναι πολύ σημαντική πληροφορία για διάφορους λόγους: μας λέει πολλά για την προσωπική "ιδεολογία" του εν λόγω ηλιθίου, καθώς και για το τι μούρλα ακριβώς κουβάλαγε στην κεφάλα του. Επίσης μας λέει πολλά για τα εκτροφεία της αρχαιότητας και τις σχέσεις Μακεδονίας/Ηπείρου και Αθήνας. Ο βασιλιάς Αρχέλαος της Μακεδονίας που βασίλεψε κατά την ίδια εποχή εξέτρεφε Μολοσσούς, αυτό το λένε οι πηγές. Επίσης μας λέει και κάποια πράγματα για τον Περικλή που μάζευε ζωντανά και δεν εννοώ σ' αυτήν την περίπτωση τον ανηψιό του.
4) Δεν ξέρω αν για την ακριβή καταγωγή των Μολοσσοειδών θα μας έλεγε τίποτα το DNA τους, πρέπει να ρωτήσω τη φιλενάδα κτηνίατρο που διαθέτει και διδακτορικό στη γενετική και είχε νομπελιστα καθηγητή. Εγώ δε χαμπαριάζω πολλά από γενετική. Αν γίνεται να βρούμε άκρη και με άλλου είδους έρευνα, νομίζω ότι μοντέλο γι' αυτήν θα έπρεπε να αποτελέσει η έρευνα του Hartnagle για τους Αυστραλέζους Ποιμενικούς, η οποία, απ' όσο ξέρω (που ομολογουμένως δεν είναι πολύ), είναι η μόνη που παρήγαγε διεθνώς και επιστημονικώς αποδεκτό ιστό και stemma. Αν γίνει κάτι ανάλογο με τα Μολοσσοειδή, θα ήταν καταπληκτικό.
5) Η πλάκα είναι ότι υποτίθεται ότι είμαι ειδική στους Μολοσσούς, εννοώ τους ανθρώπους, όχι τους σκύλους, αλλά για σκύλους δεν έχω γράψει και κοίταξα χτες τις υποσημειώσεις του άρθρου μου, αλλά yok. Κοιτάζω όμως την τελευταία βιβλιογραφία και θα σας πω αν βρω τίποτα σε άλλους. Έχω την εντύπωση όμως ότι τους Μολοσσούς τους αναφέρει κάπως διεξοδικά ο Ευριπίδης στην
Ανδρομάχη του (431 π.Χ.) αν και για σκύλους δε λέει. Χμμμμ, λέει όμως ότι ήταν πολεμικός λαός που καταγόταν από τον Αχιλλέα.
6) Denis, έκανες δυο εύστοχες παρατηρήσεις σχετικά με το Βωμό: το μπαρόκ στυλ του, καθώς και η τεχνική απεικόνισης παίζει με ψευδαισθήσεις, π.χ. στην απεικόνιση ανθρώπινων μορφών. Γιατί όχι λοιπόν και σκύλων? Δεύτερον, μπορεί όντως να είναι πρωτο-Μαστίφ, όπως ακριβώς υπήρχαν μπλε σκυλάκια-πρόγονοι του Αυστραλέζου, αλλά δεν ήταν Αυστραλέζοι (σόρυ, αυτούς έχω για σημείο αναφοράς, είπαμε, από σκύλους δεν ξέρω πολλά).
7) Βρήκα το άρθρο συναδέλφου για κυνοθυσία, δεν το έχω ακόμα όμως διαβάσει και δε νομίζω να μας λέει πολλά για το είδος τους διότι δεν είναι αρχαιοζωολόγος αλλά σκέτη αρχαιολόγος. Δεν ξέρω αν παραπέμπει όμως σε αρχαιοζωολόγους. Ο μόνος που ξέρω που ασχολήθηκε με Ελλάδα δούλευε στο Μουσείο του Σικάγου και νομίζω έχει πάρει σύνταξη. Μπορώ όμως να προσπαθήσω να τον βρω και να τον ρωτήσω, συνήθως ξέρει ακόμα και το τελευταίο κοκκαλάκι ζώου που βρέθηκε στην Ελλάδα.
8 ) Νομίζω λέγανε Μολοσσούς τα άγρια και επικίνδυνα σκυλιά του Αρχέλαου. Θα κοιτάξω να βρω το ακριβές κείμενο.