[QUOTEh postΚάποια σκυλιά 40τέλts ακακάποια τάς!
Ειδιάγρια ύ, φύσεως. , νομίζω ότι δεν ήσουν ακόμη στο φόρουμ, όταν ξέσπασε ο "πόλεμος" για "το ένστικτο φύλαξης Καυκάσου - Φίλα - Μπουρμπούλ"...
διαφορετικά, δεν θα είχες καμία μεταφυσική απορία!
1) ...ή και στους άλλους σκύλους, θα ήθελες να προσθέσεις...
Θα σου απαντήσω, Γιάννη, κινδυνεύοντας να θεωρηθώ "αιρετικός" και "ακραίος" (μιάς και το "άσχετος" το έχω ήδη ακούσει)...
Υπάρχουν δύο εκδοχές - φιλοσοφίες, που προσεγγίζουν την ερώτησή σου... και τις ξέρουν (και εδώ μέσα) οι ιδιοκτήτες και "εραστές" των φυλών "αυτών":
Πρώτη εκδοχή: Γιατί, Γιάννη μου, έχουν φάει τόσο ξύλο από το "αφεντικό"... έχουν κλειστεί τόσο πολύ σε κλούβα & σπηλιά (το "kennel" είναι όνειρο θερινής νυκτός)... και ξαναέχουν φάει τόσο πολύ ξύλο από το "αφεντικό" (είτε για να συμπεριφερθούν στην έκθεση, είτε/και για να παίξουν στην κυνομαχία)... που ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ να διανοηθούν να παρακούσουν το "αφεντικό"...
Δεύτερη εκδοχή: Προσδιορίζεται από "συνέπεια", σταθερότητα και 4 γράμματα: L-O-V-E...
2) Υπό μία έννοια, ο
@Kouros λέει κάτι (προσεγγιστικά) σωστό: "Αγριο" είναι ένα ζώο που δεν έχει "εξημερωθεί"... δηλαδή, δεν έχει κοινωνικοποιηθεί, εκπαιδευτεί, εξοικειωθεί με το περιβάλλον του... και (μέχρι πρότινος, που οι φυλές αυτές ήταν: κοπάδια ή λάκκος, ή και τα δύο) υπό την έννοια αυτή, τα γονίδια είναι λίγο πιο ακατέργαστα...
Υπό την άλλη έννοια, όμως, που υποψιάζομαι ότι θέλει να εκφράσει, διαφωνώ: ΟΧΙ τα σκυλιά αυτά δεν είναι "κακά"... δεν είναι "αιμοβόρα"...
Σημ.:
Ανά κιλό βάρους, λοιπόν, θεωρώ ειλικρινά ότι το Jack Russell της
@stamatia είναι πιο "αιμοβόρο" από ένα Καυκάσιο ή ένα Sarplaninac...
Δεν...
Και φαντάζομαι ότι τη λέξη "kennel" τη χρησιμοποιείς για να είσαι ευγενικός, έτσι?
Γενικά, συμφωνώ... αλλά το να έχεις και λίγη εμπειρία δεν έβλαψε (ποτέ) κανέναν!
[/QUOTE]Στο 1 φιλε γιαννη με βρισκεις απολυτα συμφωνο
Στο 2 οχι ..Καποια σκυλια το εχουν κ καποια οχι.Ειναι αγρια εκ φυσεως