Επίσης επειδή τα hot spots είναι αρκετά συνηθισμένα στα shar pei μας έχει απασχολήσει κ εμάς το θέμα,χωρίς όμως να έχουμε αντίστοιχη εμπειρία.
Από τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχω συλλέξει δεν βρήκα πουθενά συσχετισμό μεταξύ τροφής και hot spot.
Ένας από τους λόγους εμφάνισης,όπως αναφέρθηκε ήδη είναι το τσίμπημα από παράσιτα,η υγρασία επίσης είναι ίσως ο πιο σημαντικός λόγος.
Ιδιίως σε φυλές με περίσιο δέρμα η κ τρίχωμα,όπως τα malamute πχ τα οποία είναι φτιαγμένα για αρκτικό κλίμα,παρατηρείται πολύ συχνά να εμφανίζεται η συγκεκριμένη δερματική πάθηση όταν ζουν σε πόλεις με θερμό κλίμα.
Επίσης σε πολύ μεγάλο ποσοστό έχει να κάνει με την πυκνότητα του δέρματος η συγκεκριμένων βακτήριων που υπάρχουν σε αυτό.Έτσι μπορεί να δούμε ένα σκυλί να κολυμπάει στη θάλασσα πχ όλη μέρα κ να μην εμφανίσει ποτέ κάτι σχετικό κ από την άλλη ένα σκυλί διαφορετικής φυλής να εκτεθεί σε ελάχιστες σταγόνες βροχής κ να εμφανίσει hot spot.
Οτιδήποτε κάνει τον σκύλο να γλύφει επίμονα ένα σημείο του σώματός του(γδάρσιμο,τσίμπημα,ερεθισμός κ.α.)λόγο της υγρασίας που δημιουργείται από το σάλιο,μπορεί στην συνέχεια να δημιουργήσει hot spot.
Για να απαντήσω κ στο φίλο frog,υπό αυτή την έννοια λοιπόν κ εάν η τροφή προκαλέι πχ άλλες δερματικές αλλεργίες στο σκύλο κ ενδεχομένως κνησμό κ ο σκύλος αναγκάζεται να γλύφεται κ να δαγκώνεται ίσως να μπορούσε να δημιουργήσει κ hot spot.Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με αυτή κάθε αυτή την τροφή όμως κ ιδιαίτερα με την πρωτείνη.
Σε πολλά σκυλιά τα hot spots μπορούν να θεραπευθούν εύκολα κ χωρίς ξύρισμα εάν είναι σε αρχικά στάδια.
Εάν δεν δωθεί η πρέπουσα σημασία μπορεί να εξαπλωθούν,το σημείο να ερεθιστεί σε μεγάλο βαθμό που θα πονάει κ θα τρελαίνει ακόμα περισσότερο το σκύλο,θα μαζέψουν πύον και θα αρχίσουν να ματώνουν κ φυσικά ακολουθεί η απώλεια τρίχας.
Τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος σε γενικές γραμμές,εάν δει ότι ο σκύλος του έχει εμφανίσει την αναφερθείσα δερματική πάθηση είναι:
a) Να στεγνώσει αμέσως το σημείο από οποιαδήποτε υγρασία κ να μην αφήνει τον σκύλο να το γλύφει/δαγκώνει.
b) Διατήρηση του σημείου στεγνό και
c) Xρήση συγκεκριμένης αντιβακτηριακής κρέμας η σκόνης (που θα υποδείξει ο κτηνίατρος)
Το πιστολάκι μαλλιών που χρησιμοποιούμε εμείς,βοηθάει στο να διατηρήσουμε στεγνό το σημείο εάν δεν έχουμε ειδικό πιστολάκι για στέγνωμα του σκύλου.
Επίσης σε περιπτώσεις που οι κρέμες και οι σκόνες έδειχναν να έχουν πολύ αργή έως κ καθόλου βελτίωση στο σκύλο,πολλοί ιδιοκτήτες αναφέρουν πως με την χρήση
μαύρου τσαγιού στο σημείο είδαν θαύματα μέσα σε διάστημα ημερών.
Όχι φυσικό μαύρο τσάι αλλά αυτό που πουλάνε κ στα super market με τα σακουλάκια,βουτάμε το σακουλάκι σε ζεστό νερό κ αφού το αφαιρέσουμε το αφήνουμε εκτώς να παγώσει.Στην συνέχεια το τοποθετούμε όπως είναι στην περιοχή με τον ερεθισμό του σκύλου και το αφήνουμε για 5 λεπτά.Επαναλαμβάνουμε αυτή την θεραπεία 3 με 6 φορές καθημερινά μέχρι το σημείο να αρχίσει να γιάνει.
Κάποιες φωτο για το πως δείχνουν τα λεγόμενα hot spots: