Eντολές και ξένες γλώσσες

dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
Στα γερμανικά [επιλογή του εκπαιδευτή και η εξήγηση =], γιατί δεν τα γνωρίζω και έτσι δεν κινδυνεύω το "κάτσε" να το λέει "κάτω" ο γιος μου, "κάθισε" η κόρη μου κλπ...αν και η σωστή εκπαίδευση [αν έχεις κέφι να ασχοληθείς και χρόνο] είναι να φτάσεις στο επίπεδο να κάνεις νοήματα και να μη δίνεις ηχητικές εντολές καν....

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
32
Αθήνα
O σκυλος ειναι κατα κυριο λογο "ομιλητης της σωματικης" το δυσκολο λοιπον ειναι να υπακουει σε καθαρα λεκτικες ανευ οππιεσδηποτε κινησης εντολες και οχι το αντιθετο.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
O σκυλος ειναι κατα κυριο λογο "ομιλητης της σωματικης" το δυσκολο λοιπον ειναι να υπακουει σε καθαρα λεκτικες ανευ οππιεσδηποτε κινησης εντολες και οχι το αντιθετο.
Θα συμφωνησω όπως παντα με την Χρυσουλα, και θα συμπληρωσω ως συνηθως…
Γι αυτό και κατά την εκμαθηση των εντολων, πρωτα δουλευουμε με κινησεις και νοηματα και ταυτοχρονα και σταδιακα εισαγουμε και τις λεκτικες εντολες.

Ακομα και όταν ενισχυθει μια εντολη και μαθευτει, είναι καλο σε μια δυσκολη κατασταση, πχ εντονος περισπασμος, πολλη φασαρια κλπ, να δινουμε την λεκτικη εντολη ταυτοχρονα με κινηση (εφοσον ο σκυλος μάς βλεπει εκεινη τη στιγμη), ώστε να την ενδυναμωσουμε και να ειμαστε οσο το δυνατον πιο σιγουροι για την εκτελεση της.

Ωστοσο, συμφωνω και με τον Δημητρη. Ένα απλο νευμα ή ελαχιστη κινηση, συχνα με αναλογο βλεμμα, οπου το νευμα είναι πολύ πιο συντομο και μικρο από την κινηση που καναμε κατά τη εκμαθηση, δειχνει μια άλλη ποιοτητα εκπαιδευσης και επικοινωνιας, και μπορει να θεωρηθει ανωτερο από την καθαρα λεκτικη εντολη.

Παραδειγμα. Εντολη ΕΛΑ.
Στην αρχη, κατά την εκμαθηση, ισως χρειαστει να κανουμε ολοκληρη τεραστια κινηση με το χερι ή ακομα και με τα δυο χερια.
Καποια στιγμη ο σκυλος ερχεται πλεον μονο στο ακουσμα του ΕΛΑ.
Καποια άλλη στιγμη όμως αργοτερα, ο σκυλος ερχεται πλεον μονο με ένα νευμα ή μια ανεπαισθητη κινηση του χεριου.

dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
Συμφωνώ με τα σχόλια για τη λεκτική [και μόνο εντολή], βέβαια για την πρακτικότητα των νευμάτων προϋπόθεση είναι η συγκέντρωση του σκύλου στον ιδιοκτήτη, αλλιώς χρειάζεται ή απόσπαση της προσοχής του σκύλου με το όνομά του ή ηχητική εντολή.....εμένα μου έχει τύχει το εξής....μυρίζει κάτι ενδιαφέρον στο δρόμο, τον φωνάζω Ορφέα, δεν δίνει σημασία, του δίνω εντολή "κάτσε", δεν δίνει σημασία, δεν με βλέπει, τον διορθώνω λεκτικά "τι είπα εγώ", σταματά τα πάντα και το γυρίζει σε θέση "κάτσε", ενώ η αντίδρασή του σε αυστηρή διόρθωση είναι το "ξάπλωσε", που σημαίνει ότι την είχε ακούσει την εντολή και έκανε τα δικά του....τέσπα, όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνεις στο σκύλο σου τόσο καλύτερα....με τα μάτια μπορείς να συννενοείσαι......

Last edited:

dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
Και κάτι πολύ σημαντικό, πέτυχα σε ένα λόφο ομάδα κοινωνικοποίησης, μια σχολή είχε πάει του πελάτες της, έχει μεγάλη σημασία και η ένταση της φωνής.....τα σκυλιά είχαν παλαβώσει, να δίνονται εντολές "κάτσε" και "ξάπλωσε" με τέτοια ένταση, που να προβληματίζεσαι πώς θα είναι η λεκτική διόρθωση.....

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
ακριβως πρεπει να μαθαινει την εντολη κ οχι τον τονο της φωνης τουλαχιστον απο καποιο σημειο κ μετα.
ενα παραδειγμα στις εξετασεις εργασιας λογω αποστασης,και για να ακουει και ο κριτης αλλα και ο κοσμος που παρακολουθει πρεπει να φωναζεις οποτε ο σκυλος πρεπει να εχει μαθει οτι οταν εχυ φωναζεις ειναι φυσιολογικο και οχι οτι τον μαλωνεις.οποτε οταν του του πεις μη φωναχτα η σιγα νομιζεις εχει διαφορα?:p

agathe

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2011
3.265
114
Σπέτσες
Για να σου είμαι ειλικρινής, πολλές φορές έχω εκδηλώσει τη...λατρεία μου ...φωνάζοντας στα σκυλιά...
Και προφανώς όταν θέλω να κάνω κάποια διόρθωση (αφού μου έχουν σπάσει το νευρικό σύστημα...) πάλι (μάλλον) θα φωνάξω...

Θεωρητικά λοιπόν καταλαβαίνουν ότι όταν λέω "κοριτσάρα μου" ή "Άρη μου" με δυνατή φωνή, δεν είναι...μάλωμα...
Επίσης, έχω πει π.χ. "όχι", "μη" πιο ήρεμα, και...ναι...., το καταλαβαίνουν...

Ωστόσο, έχω φτάσει σε σημείο να συνεννοούμαι και μόνο με νοήματα, και ειδικά στην περίπτωση της Ρούνης και με τα μάτια (όσο ...υπερβολικό κι αν ακούγεται αυτό).

dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
Aυτό θα ήθελα να το δω σε σκύλο, να του ψιθυρίζεις παρατήρηση και να "κάθεται" μουλωχτά....βέβαια είπαμε, εξαρτάται πόσο δουλεμένος είναι ο σκύλος, αλλά για το δικό μας επίπεδο το θεωρώ υπερβολή.....να συμπληρώσω ότι εκτός από το "έλα", πρακτικό είναι να εκτελεί και το stop [εφόσον ο σκύλος παρακολουθεί οπτικά τον ιδιοκτήτη] με νεύμα μόνο, όπως και το "ξάπλωσε" από απόσταση....αλλά καρά εκτός topic είμαστε....:D

@agathe δεν είναι υπερβολικά αυτά που περιγράφεις.......

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
εμενα παντως ειτε του κανεις παρατηρηση φωναχτα ειτε ψυθιριστα αμα θελει να σε γραψει θα σε γραψει.
κ τις εντολες ειτε τισ φωναξεις ειτε τισ ψυθιρισεις παλι το ιδιο ειναι

agathe

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2011
3.265
114
Σπέτσες
εμενα παντως ειτε του κανεις παρατηρηση φωναχτα ειτε ψυθιριστα αμα θελει να σε γραψει θα σε γραψει.
κ τις εντολες ειτε τισ φωναξεις ειτε τισ ψυθιρισεις παλι το ιδιο ειναι
Καλά...αυτό ......εννοείται......:D

Ani

Member
7 Σεπτεμβρίου 2011
22
0
λαρισαρα!!!
η ανι μαθανεει λιγο πιο αλητικη γλωσσα....μια γλωσσα του υποκοσμου!!!!!
1)coolare=κατσε
2)αραξε=κατω
3)κοφτο=μη
4)διπλα=σουζα

εχει πλακα παντως αυτη η γλωσσα!!!!!!

Scarlett

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2010
4.911
59
Νεα Ερυθραια
www.birmans-greece.com
1)coolare=κατσε
2)αραξε=κατω
3)κοφτο=μη
4)διπλα=σουζα

μια χαρα....
θα προσθετα

τσακισου = ελα
:p

Veronica

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2010
3.213
6
Always somewhere
www.youtube.com
Εμείς μιλάμε ελληνικά.
Έχουμε μάθει τι σημαίνει έλα, πάμε, πάμε βόλτα, κάτω, μη, σε βλέπω ή τι κάνεις εκεί; (αν κάνει αταξία στα μουλωχτά), το λουρί σου, σουτιέν :D(για να φορέσει στηθόλουρο), ποιος είναι; (για να γαβγίσει), πού είναι ο μπαμπάς (για να πάει στον πατέρα της) κλπ. Επίσης, χειρονομίες για αγκαλιά, φιλάκια, να ανέβει στο κρεβάτι ή τον καναπέ, να ακολουθήσει, να πάρει θέση για να ντυθει για έξω.
Ακούει στο όνομά της και σε υποκοριστικά, αλλά της αρέσει το μπουμπού και το μωρή.:p:D
Έχω παρατηρήσει ότι ακόμα κι αν κάνω μόνο νεύμα για πάμε ή χτυπήσω το μπούτι μου φεύγοντας, θα ακολουθήσει. Αν πω το όνομά της και της δείξω το λουρί της, πάλι θα στηθεί να ντυθεί.
Να σημειώσω ότι τις περισσότερες εντολές η Βερόνικα της έμαθε σε διαστήματα που συνυπήρχαν και τα τρία σκυλάκια από μίμηση του Φρέντυ, όχι ότι ήθελε να με ακούσει, το ξεροκέφαλο... Έτσι, πιστεύω ότι μαθαίνουν όπως και τα παιδιά, το μικρό μιμείται το μεγάλο, ακόμα και στις ζαβολιές. :)

Αν θελουμε να ακριβολογούμε, το stay και το down δεν είναι ακριβώς μονοσύλαβες (στέ-ι, ντά-ουν)

Επίσης το πιο "κοφτό" της γερμανικής είναι πιο εύκολο για το σκύλο ;)
Οι λέξεις αυτές είναι μονοσύλλαβες. Τα /ei/ (προφ. έι) και /au/ (προφ. άου) είναι δίφθογγοι και δε χωρίζουν τη λέξη σε συλλαβές, σε όποια διάλεκτο.:)

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
1)coolare=κατσε
2)αραξε=κατω
3)κοφτο=μη
4)διπλα=σουζα

να συμπληρωσω.
τσακο το -φερτο
τιμια-μπραβο
ξηγησου-γαβγισε
καλα δε συνεχιζω

Στατιστικά Forum

Θέματα