BARF --> Biologically Appropriate Raw Food

Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
Marin said:
Platon, υπάρχει και το Giardia που είναι επίσης από την ωμή τροφή και είναι θανατηφόρο για μικρά ζώα και κάποιες φορές για ενήλικα επίσης. Αυτό κολλάει και στον άνθρωπο.

Μαρίνα
Ο τροπος για να κολλησει καποιο ζωο Giardia ειναι απο στασιμα νερα,απο ποταμια η λιμνες,απο περριτωματα αλλων σκυλων που εχουν αυτη την αρρωστια,βαζοντας στο στομα οτιδηποτε εχει ερθει σε επαφη με περιττωματα σκυλου η ανθρωπου που εχουν giardia(πανες,χαρτια πεταμενα),και απο μολυσμενο ωμο κρεας.
Τωρα απο που ειναι πιθανοτερο να κολλησει δεν το ξερουμε,τουλαχιστον το δικο μου σκυλι με 3 φορες βολτα την ημερα ουτε ξερω ποσες φορες βαζει την μυτη του πανω σε περριτωματα αλλων σκυλων :wink:

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Συμπληρώνοντας σε αυτά που έγραψε η Savra:
Το Gardia είναι πρωτόζωο-παράσιτο του γαστρεντερικού συστήματος. Μπορεί να μεταδοθεί με τους τρόπους που ανέφερε η Savra (κυρίως με κατάποση στάσιμου νερού) και προκαλεί παρασιτικές γαστρεντερίτιδες μη φλεγμονώδους μορφής.
Η πιθανότητα να μεταδοθεί σε σκύλο του οποίου η διατροφή στηρίζεται στην μέθοδο B.A.R.F είναι ίδια με την πιθανότητα να προσβάλει τον οποιοδήποτε από εμάς πίνουμε νερό από το δίκτυο υδροδότησης, μιας που το Gardia είναι (συν τοις άλλοις) ιδιαίτερα ανθεκτικό στην χλωρίωση του νερού.

ΦΟΙΒΟΣ

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2007
181
0
www.petcorner.gr
Γεια σας! οπως ειπα και σε αλλο post ξεκιναω σιγα σιγα BARF και θα χρειαστω τη βοηθεια σας μιας και ειστε η μονη ελληνικη πηγη (εκτος απο τη σελιδα της FrenchieFan). εχω μερικες ερωτησεις (για αρχη) μιας και ειμαι και καινουρια νοικοκηρα και πολλα χρονια χορτοφαγος να ξερετε οτι θα αναγκαστειτε να απαντησετε και σε καποιες γελοιες. ερωτησεις :D :shock:

1) ο φοιβος ειναι 4.5 kgr. δη 4.5*3%= 135 γρ. σε δυο γευματα την ημερα.Πολυ μικρη ποσοτητα! Δηλ το κρεας θα ειναι στην καταψυξη σε κομματια 2χ20γρ (για πρωινο-βραδυνο)?

2) μπορω να ετοιμαζω τα φρουτα και τα λαχανικα και να τα διατηρω καποιες μερες στο ψυγειο ή ακομη και στην καταψυξη? μηπως χανονται οι βιταμινες?

Ειναι τοσο μικρες οι ποσοτητες που ειναι πολυ δυσκολο να τα ετοιμαζω καθημερινα.

3) μπορω να δινω το πρωι ολη την ποσοτητα του κρεατος και το βραδυ μονο τα λαχανικα?

4) πως αγοραζω κοκαλα? τι λεω δωστε μου μισο κιλο λαιμους? σορρυ παιδια αλλα δεν ξερω απο αυτα... :wink:

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Φοίβο (και για όσους άλλους ενδιαφέρονται) έχω ένα αρχείο Excel, όπου βάζεις τα κιλά του σκύλου και το ποσοστό τροφής (π.χ. 3%) και σου βγάζει αυτόματα τις ποσότητες κρέατος, εντοσθίων, λαχανικών κλπ. που του δίνεις. (γλιτώνεις το κομμιουτεράκι δηλαδή κάθε φορά που αλλάζει και ο σκύλος κιλά όπως και για να υπολογίσεις κάθε συστατικό). Οι υπολογισμοί βασίζονται στο βιβλίο Natural Dog Food. Οποιο θέλετε (εκτός από Φοίβο)στείλτε μου pm να σας το στείλω.

Στα 135 γραμμάρια, το 70%, δηλαδή τα 95 gr πρέπει να είναι ζωικές τροφές (κρέας, κόκκαλα, εντόσθια κλπ.) και τα υπόλοιπα λαχανικά/φρούτα ή και δημητριακά (αν θα δώσεις δημητριακά). Στο Excel θα δεις ακριβώς τις αναλογίες...

Τώρα για το θέμα ετοιμασία/συντήρηση: Ετοιμάζεις μερίδες μια φορά (και κρέατα και λαχανικά) και τα καταψύχεις. Οπότε κάθε φορά απλά ξεπαγώνεις. Στα κιλά του Φοίβου, μπορείς να του ψωνίσεις μία φορά΄, να τα ετοιμάσεις και να "καθαρίσεις" για 2 μήνες τουλάχιστον! (αν έχεις κατάψυξη να τα βάλεις...)

Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
ΦΟΙΒΟΣ said:
1) ο φοιβος ειναι 4.5 kgr. δη 4.5*3%= 135 γρ. σε δυο γευματα την ημερα.Πολυ μικρη ποσοτητα! Δηλ το κρεας θα ειναι στην καταψυξη σε κομματια 2χ20γρ (για πρωινο-βραδυνο)?

2) μπορω να ετοιμαζω τα φρουτα και τα λαχανικα και να τα διατηρω καποιες μερες στο ψυγειο ή ακομη και στην καταψυξη? μηπως χανονται οι βιταμινες?

Ειναι τοσο μικρες οι ποσοτητες που ειναι πολυ δυσκολο να τα ετοιμαζω καθημερινα.

3) μπορω να δινω το πρωι ολη την ποσοτητα του κρεατος και το βραδυ μονο τα λαχανικα?

4) πως αγοραζω κοκαλα? τι λεω δωστε μου μισο κιλο λαιμους? σορρυ παιδια αλλα δεν ξερω απο αυτα... :wink:
Eπειδη ο Φοιβος ειναι μικροσωμος μπορεις να κανεις αυτο που κανουν οσοι ταιζουν BARF την γατα τους,με το αρχειο που θα σου δωσει η vrmode βαλε τις σωστες αναλογιες απο κιμα-μοσχαρισιο-κοτοπουλου-αρνισιου η οτι αλλο κρεας θα διαλεξεις και τα λαχανικα περασμενα απο το μπλεντερ,το λαδι,σκορδο,και οτι αλλο βαλεις μεσα και φτιαξε μπιφτεκια, βαλτα ξεχωριστα για καθε μερα στον καταψυκτη ετοιμαζοντας για 20-30 μερες η και περισσοτερο και ετσι θα ξενοιασεις απο τις αναλογες και ο Φοιβος ειναι σιγουρο οτι θα φαει τα λαχανικα,γιατι πολλα σκυλακια δεν τα θελουν.
Για κοκκαλα μπορεις να αγοραζεις απο το σουπερ-μαρκετ η τον χασαπη φτερουγες κοτοπουλου η να του ζητας λαιμους η κορτεζινες αν ταιζεις χοιρινο.
Πολυ καλο επισης ειναι και το frame του κοτοπουλου(δεν ξερω αν υπαρχει λεξη ελληνικη γιαυτο) ο χασαπης οταν φιλεταρει το κοτοπουλο πεταει ενα μονοκοματο κομματι κρεας που αποτελειται απο τον λαιμο,τις 2 φτερουγες και ολο το δερμα,αν δεν εχει προβλημα βαρους ο Φοιβος ειναι πολυ καλο και φτηνο.
Η κορτεζινη επισης εχει πολυ καλη αναλογια απο κρεας-κοκκαλο.Επισης πολυ καλο ειναι το μοσχαρισιο κοκκαλο που κανουμε σουπες.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
@Savra
Με το σκόρδο δεν έχω βγάλει άκρη - αλλού διαβάζω ότι δεν το δίνουμε καθόλου και αλλού ότι είναι καλό γιατί είναι παρασιτοκτόνο, αλλά σε απειροελάχιστες ποσότητες.

@Φοίβος
Αν ξεκινήσεις barf, είναι ίσως καλύτερα να ξεκινήσεις σταδιακά με τα διάφορα συστατικά. Δηλαδή στην αρχή από λαχανικά ξεκινάς π.χ. με καρότο και από κρέας με κοτόπουλο, βλέπεις πως πάει και ματά προσθέτεις και άλλα. Απλά για να είναι πιο ομαλή η μετάβαση και να δεις και πω το δέχεται.

Ειδικά τώρα επειδή έχει πρόβλημα με τις αρθρώσεις, όπως ξέρεις, δεν θα δίνεις δημητριακά, ούτε πατάτα μαγειρεμένη (ωμή απαγορεύεται έτσι κι αλλιώς).

Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
vrmode said:
@Savra
Με το σκόρδο δεν έχω βγάλει άκρη - αλλού διαβάζω ότι δεν το δίνουμε καθόλου και αλλού ότι είναι καλό γιατί είναι παρασιτοκτόνο, αλλά σε απειροελάχιστες ποσότητες.
Το σκορδο θα πρεπει να δινεται με μετρο γιατι ενω το λιγο κανει πολυ καλο και ειναι παρασιτοκτονο,το πολυ κανει το σκυλι αναιμικο.

ΦΟΙΒΟΣ

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2007
181
0
www.petcorner.gr
Καλημερα!

σας ευχαριστω ολους. Απο την Παρασκευη ο Φοιβος τρωει ωμα κεφτεδακια (κοτοπουλο και μοσχαρι) mixed με κολοκυθακι-αγγουρακι-μηλο-σκορδο-μπανανα-φραουλα-μπροκολο. ολα μια χαρα!!! Οπως λετε και εσεις: Γεννημενος Barfer!!

Το αυγο πως το δινετε? Οπως ειναι ωμο με το κελυφος?

Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
Mπραβο Φοιβο! :D

ΦΟΙΒΟΣ said:
Το αυγο πως το δινετε? Οπως ειναι ωμο με το κελυφος?
Ολοκληρο αλεσμενο μεσα στα λαχανικα.Αν νομιζεις οτι χρειαζεται περισσοτερο ασβεστιο μπορεις να κρατας και τσοφλια απο τα αυγα που θα πεταγες και να τα αλεσεις μεσα στα λαχανικα,το εχω κανει ελαχιστες φορες αλλα πολλοι το κανουν αν δεν δινουν συχνα κοκκαλα

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Απ' ότι έχω διαβάσει, 1 αυγό δίνεις μια φορά την εβδομάδα ή στις 10 μέρες.

Το ασβέστιο όμως είναι απαραίτητο στη σωστή δόση κάθε μέρα. Εγώ αλέθω τσόφλια (τα έχω πλύνει και αφήσει να στεγνώσουν) σε σκόνη με το μπλέντερ, τα βάζω σε βαζάκι και δίνω κάθε μέρα στο φαγητό τη δόση (σε μένα είναι π.χ. 1/4 της κουταλιάς του γλυκού).

Για το μπρόκολο έχω διαβάσει - όπως και για λάχανο και λαχανοειδή γενικά) ότι θέλει βράσιμο...

Μήπως πρέπει κάποια στιγμή να δημοσιεύσουμε ένα do's & dont's για το barf και τις επιτρεπτές και απαγορευμένες ωμές τροφές (όπως π.χ. πατάτα, αβογκάντο, πράσινη πιπεριά, χοιρινό κλπ.)?

Επίσης, αν ξέρει κανείς κανένα καλό barf site στα αγγλικά, θα ήταν πολύ χρήσιμο για αυτούς που ξεκινάνε να διαβάσουν λίγο για να μάθουν τους βασικούς κανόνες (αυτά που ξέρω εγώ είναι εις την γερμανικήν... jawohl!)

Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
vrmode said:
Μήπως πρέπει κάποια στιγμή να δημοσιεύσουμε ένα do's & dont's για το barf και τις επιτρεπτές και απαγορευμένες ωμές τροφές (όπως π.χ. πατάτα, αβογκάντο, πράσινη πιπεριά, χοιρινό κλπ.)?
Πολυ καλη ιδεα να γραφαμε για το τι επιτρεπεται και τι οχι στην διατροφη τους!
επιτρεπτές και απαγορευμένες ωμές τροφές (όπως π.χ. πατάτα, αβογκάντο, πράσινη πιπεριά, χοιρινό κλπ.)?
Το χοιρινο δεν καταλαβα,αν το εχεις βαλει στις απαγορευμενες τροφες,παντως δεν ειναι.Ταιζω την Αυρα πολλα χρονια χοιρινο χωρις κανενα προβλημα,ο καθε ενας επιλεγει,πολλοι το φοβουνται αλλα δεν μπορουμε να πουμε οτι ειναι στις απαγορευμενες τροφες οπως πχ η σταφιδα,τα κρεμμυδια,τα καρυδια κλπ.

"Is it safe to feed pork?

As with many other food items, feeding pork is purely a personal choice. But yes, it CAN be fed, safely. Some dogs do very well on pork and others don't (loose stools). If you'd like to feed pork but are afraid of possible trichinosis, it is recommended that the pork be frozen, at Zero degrees F for 3 weeks, to kill the flukes. The incidence of trichinosis is actually fairly minimal in most places now (particularly in inspected meats). Many have fed fresh pork (pork necks, being a favorite) without any ill side-effects. Be aware of smoked pork necks, as they are slightly cooked from the smoking process. Pigs feet can also be fed, but are very high in fat...something you may want to avoid if your dog needs to lose a pound or two.
"
Αυτο ειναι ενα καλο σαιτ για αυτους που ξεκινουν τωρα
http://www.njboxers.com/faqs.htm

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.366
10.523
Athens
Για το χοιρινό... I 'll stay on the safe side! :wink:

Εξάλλου, με τόσα άλλα κρέατα που μπορώ να δώσω, δεν μου δημιουργεί πρόβλημα αν λείπει... να 'ναι καλά η Βαρβάκειος! 8)

Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
vrmode said:
Για το χοιρινό... I 'll stay on the safe side! :wink:

Εξάλλου, με τόσα άλλα κρέατα που μπορώ να δώσω, δεν μου δημιουργεί πρόβλημα αν λείπει... να 'ναι καλά η Βαρβάκειος! 8)
Ετσι ειμαι και εγω με το κοτοπουλο και σε καταλαβαινω απολυτα,φοβαμαι πολυ να της δωσω τους τελευταιους μηνες και παιρνω πολυ σπανια,ευτυχως εχουμε επιλογες :wink:

Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
ΦΟΙΒΟΣ said:
Απο κοτοπουλο, δινω και καρδιες και συκωτι?

Σκορδο στο δικο μου ποσο να δωσω?
To ιδανικοτερο και για να εισαι απολυτα σιγουρος ειναι να παρεις ενα ολοκληρο κοτοπουλο(σε κομματια)και να το δωσεις μεχρι να τελειωσει,μετα το επομενο,ετσι θα εχεις συνεχεια τις ακριβεις αναλογιες σε κοκκαλα-κρεας-εντοσθια.
Ο σκοπος ειναι να τρωει τις ιδιες αναλογιες οπως αν κινηγουσε μονος του ο Φοιβος,αν επιανε το κοτοπουλο η τον λαγο και τον ετρωγε.

Σκορδο σε ενα μεγαλοσωμο σκυλι ειναι 1-2 σκελιδες την βδομαδα,φανταζομαι οτι για τον Φοιβο αν κανεις για 15 μερες λαχανικα μεσα εκει θα πρεπει να βαλεις 1 σκελιδα σκορδο (σκελιδα εννοω το ενα κομματακι απο ολα που εχει το κεφαλι που αγοραζουμε)

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Savra said:
Σκορδο σε ενα μεγαλοσωμο σκυλι ειναι 1-2 σκελιδες την βδομαδα,φανταζομαι οτι για τον Φοιβο αν κανεις για 15 μερες λαχανικα μεσα εκει θα πρεπει να βαλεις 1 σκελιδα σκορδο (σκελιδα εννοω το ενα κομματακι απο ολα που εχει το κεφαλι που αγοραζουμε)
Κάθε 15 ημέρες? Γιατί τόσο αραιά? :roll:
Εγώ δίνω στο σκυλί μου 1 σκελίδα σκόρδο την ημέρα! Ακόμα και στα μικρόσωμα ½ σκελίδα είναι ok!
Ρίξτε μια ματιά εδώ:
http://www.interpet.gr/themata/ktiniatrika/ktiniatrika_themata/skordo_kremmidi.htm

Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
ROTTIE said:
Savra said:
Κάθε 15 ημέρες? Γιατί τόσο αραιά? :roll:
Εγώ δίνω στο σκυλί μου 1 σκελίδα σκόρδο την ημέρα! Ακόμα και στα μικρόσωμα ½ σκελίδα είναι ok!
Ρίξτε μια ματιά εδώ:
http://www.interpet.gr/themata/ktiniatrika/ktiniatrika_themata/skordo_kremmidi.htm
Το σκορδο σε μεγαλες ποσοτητες ειναι τοξικο και προκαλει αναιμια,ολα τα ξενα σαιτ για μποξερ,που εχω διαβασει,για την barf διατροφη προτεινουν 2 σκελιδες μεσα στα λαχανικα που φτιαχνουμε για μια βδομαδα.
Ο Φοιβος επειδη ειναι λιγα κιλα πρεπει να τρωει πολυ λιγοτερο.
Εντυπωση μου κανει αυτο που γραφει το λινκ που εβαλες για μια σκελιδα σκορδο την ημερα αλλα,θεωρω οτι στην ερευνα για την διατροφη(και την εκπαιδευση) του σκυλου,εμεις οι Ελληνες ειμαστε αρκετα πισω,ενω Ευρωπαιοι και Αμερικανοι ειναι πολυ πιο ενημερωμενοι και γιαυτο ψαχνω εκει για πληροφοριες.
Τωρα ειναι θεμα επιλογης,αν δεις οτι δινοντας του τοση ποσοτητα δεν υπαρχει προβλημα,τοτε μαλλον καλο του κανει :wink:
Οταν εκπαιδευα την δικη μου,της ειχα φτιαξει συκωτακια στο φουρνο πασπαλισμενα με σκορδο και μετα απο δυο μερες ειδα τα ουλα της οτι ειχαν ασπρισει και το φοβηθηκα να δωσω ξανα τοσο πολυ.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Εγώ του δίνω μια σκελίδα σκόρδο την ημέρα από την ημέρα που ήρθε στο σπίτι (3,5 μηνών).
Όταν συνήλθε από τα οργανοφωσφορικά που περιείχε η φόλα που έφαγε το Πάσχα, κάναμε γενικές εξετάσεις για να δούμε εάν και πόσο έχουν επηρεαστεί τα ζωτικά του όργανα από το δηλητήριο. Οι γιατροί με έκπληξη μου είπαν πως βλέποντας τα αποτελέσματα δεν πίστευαν στα μάτια τους! Το σκυλί ήταν υγιέστατο!
Αν το σκόρδο (1 σκελίδα την ημέρα) του είχε δημιουργήσει το οποιοδήποτε πρόβλημα θα φαίνονταν τους 6,5 αυτούς μήνες που το τρώει καθημερινά.
Εάν κάτι δεν πήγαινε καλά, θα φαίνονταν τουλάχιστον στις εξετάσεις…
Εγώ του το δίνω άφοβα!

Savra

Well-Known Member
16 Απριλίου 2007
342
1
Athens
www.happypuppycafe.com
ROTTIE said:
Αν το σκόρδο (1 σκελίδα την ημέρα) του είχε δημιουργήσει το οποιοδήποτε πρόβλημα θα φαίνονταν τους 6,5 αυτούς μήνες που το τρώει καθημερινά.
!
Αυτο ειναι σιγουρο!!
Της δικιας μου οι αιματολογικες βγαινουν καλες για την αναιμια,αλλα εχω παρατηρησει μερικες φορες οτι τα ουλα της ασπριζουν,και ετσι προτιμω να μην το ρισκαρω,σιγουρα το καθε σκυλι ειναι διαφορετικο :wink: