BARF - Τι ταϊζουμε και τι όχι


Status
Κλειδωμένο θέμα

nyfitsa

Well-Known Member
10 Νοεμβρίου 2009
128
0
Λοιπόν έχω πάλι κάποιες ερωτήσεις:D

Σε προηγούμενη σελίδα αναφέρθηκε το βράσιμο σε κάποια λαχανικά... Σε κάποιο άλλο νήμα για μπαρφ (δεν το βρίσκω γαμώτο) είχε αναφερθεί ότι τα πράσινα λαχανικά πρεπει να βράζονται γιατί έχουν ένα συστατικό που δεν μπορεί να αφομοιώσει ο σκύλος. Επίσης θα πρέπει να δίνονται μαζί με ασβέστιο - τυρί, γιαούρτι - για την καλύτερη αφομοίωσή τους. Ισχύει;

Επόμενο:
Πήγαμε στον κτηνίατρο την προηγούμενη βδομάδα για εμβόλιο, εξωτερικά που τον εξέτασε το βρήκε υγιέστατο το κάθαρμα:D, εξετάσεις θα κάνουμε με τον καινούριο χρόνο. Του είπα πως ξεκίνησα μπαρφ και ήταν θετικός, με ένσταση όμως στο κοτόπουλο λόγω σαλμονέλας. Όχι για τον ίδιο το σκύλο αλλά για εμένα. Η αλήθεια είναι ότι το έχω σκεφτεί κι εγώ και θέλω να με διαφωτίσετε.
Υπάρχει τέτοια περίπτωση; Κάθε φορά που δίνετε κοτόπουλο μετά πλένετε με νερό και σαμπουάν τις μουσούδες τους; τα πόδια τους; Το μικρόβιο μπορεί να επιβιώσει π.χ. στο πιάτο του; στη μουσούδα του αν δεν την πλύνω;
Κι είναι και μουστακαλής ο άτιμος....

Υγ: Να περηφανευτώ και λιγάκι:p, το καθίκι έμαθε πια πως τα δικά μου δάχτυλα δεν τρώγονται και όποτε φτάνει σε σημείο που δεν μπορεί να μασήσει άλλο μου γλύφει το χέρι και μετά περιμένει να του το γυρίσω πλευρά ή να του το δώσω. Επίσης σταμάτησαν και τα ηχητικά εφέ από μέρους του - γρύλλισμα, κλάμμα - τώρα μόνο κοιταζόμαστε στα μάτια*agapoylas*
Αυτό θα πει ρομαντικό δείπνο... χαχα!
 


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Να προσέχεις τον κρεοπώλη από όπου παίρνεις το κοτόπουλο και να ξέρεις ότι είναι καθαρός!

Μετά από κάθε χρήση της κουζίνας καθαρίζεις με χλωρίνη και ξύδι και είναι οκ!Πλένεις και μπωλ και τελείωσες!
 


Loukia

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2008
1.462
14
49
Θεσσαλονίκη
marthathesharpei.blogspot.com
Η δικιά μου μασαμπουκιάζει στο μπαλκόνι, σε πετσέτα η οποία και παραμένει στο μπαλκόνι.
Μετά από κάθε γεύμα σκουπίζω την μουράκλα της με πετσετάκι με ξύδι και δεν επιτρέπω στενές επαφές (φιλιά κλπ) για μισή-μια ώρα.
Κατά τ' άλλα, βασικοί κανόνες υγιεινής όπως αν ετοίμαζες κοτόπουλο για εσένα.
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.365
10.517
Athens
Τα πιάτα τους (είναι κανονικά πιάτα - πως λέμε σερβίτσιο σκύλων ένα πράμα...) πλένονται κανονικά στο πλυντήριο πιάτων μαζί με τα δικά μας.
Το ξύλο κοπής και τα μαχαίρια/ψαλίδι/μπαλταδάκι (επειδή δεν μπαίνουν στο πλυντήριο) τα παπαριάζω πρώτα σε γούρνα με βραστό νερό, απορρυπαντικό πιάτων και μπόλικο ξύδι και μετά τα πλένω με "δικό τους" σφουγγάρι.

Όταν δίνω κοκάλες για μασούλημα, απλώνω στο πάτωμα (ακόμη και πάνω στο χαλί) 2 χοντρά παλιά σεντόνια/κουβερλί και γίνεται εκεί πάνω ο πόλεμος. Τα σαντόνια πλέονται μετά στο πλυντήριο ρούχων.

Ο πάγκος κουζίνας καθαρίζεται με dettol. Γενικά τόσα χρόνια δεν έχουμε πάθει τίποτα. :)
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
nyfitsa το μόνο πράγμα που βράζω είναι το ρύζι.
Καθαρίζω όσο γίνεται καλύτερα τα λαχανικά (περισσότερα κακοηθή βακτήρια θα βρεις πάνω στα λαχανικά παρά στο κοτόπουλο), τα ρίχνω σε μίξερ και τέλος.

Όσο για το συμπλήρωμα ασβεστίου για τα πράσινα λαχανικά θα σου πω ότι γνωρίζω και πιστεύω. Τα περισσότερα πρασινόφυλλα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, K, D και E. Οι βιταμίνες αυτές της δέχεται ο οργανισμός μας καλύτερα όταν υπάρχει και κάτι λιπαρό μαζί. Λιπαρά εννοώ το βούτηρο, ελαιολαδο, τυρί, γιαούρτη κτλ. Είναι τυχαίο που στην χωριάτικη σαλάτα μας έχουμε λαδάκι πάνω? :D
Οπότε δεν είναι το ασβέστιου απο το γιαουρτη αλλα τα λιπαρά του που βοηθούν στην βιοδιαθεσιμότητα των βιταμινών.
 


nyfitsa

Well-Known Member
10 Νοεμβρίου 2009
128
0
Λοιπόν ευχαριστώ για τις απαντήσεις!
Να πω κι εγώ με τη σειρά μου:
Στο κομμάτι της προετοιμασίας κάνω ό,τι κάνω και όταν μαγειρεύω για μένα - απολύμανση πάγκου κτλ. - οπότε εκεί δεν έχω πρόβλημα.
Όταν του δίνω κόκκαλα του στρώνω νάυλον και μετά το πετάω ή πετσέτα που μετά την πλένω στο πλυντήριο σε μεγάλη θερμοκρασία.
Η απορία μου ήταν πιο πολύ για τη μουσούδα του που λερώνεται γιατί δεν του την πλένω καθημερινά με σαμπουάν. Απλά μετά το φαί του την σκουπίζω με βρεγμένο χαρτί κουζίνας.

BiggBilly σε λίγο σε βλέπω να κάνεις διατριβή στη μπαρφ:D
Πάντως έστω και τυχαία το πέτυχα, πάντα μαζί με τα λαχανικά του βάζω λίγο λαδάκι ή γιαούρτι.

Τέλος, να μην ξεχάσω να πω σε όλους σας ότι το κάθαρμα σας ευγνωμονεί που με "πείσατε" να δώσω ποικιλία στον αχόρταγο ουρανίσκο του:p
 


samsok

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2009
1.091
100
τελικα το βιβλιο give your dog a bone το παρηγγειλα απο Αμερικη στις 12/12 και εφτασε στα Ιωαννινα στις 31/12 ! περιμενα πολυ χειροτερα.
Το site για οποιν ενδιαφερεται ειναι www.dogwise.com
 


etlave

Well-Known Member
11 Οκτωβρίου 2009
110
0
livadeia
Τι πατσά μπορούμε να δώσουμε; και μοσχαρίσιο και αρνίσιο; ακαθάριστο ή καθαρισμένο;
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Απο όσο ξέρω ακαθάριστος πατσάς, πράσινος.
Ο λευκός δεν προσφέρει κάτι...

Δεν έχω δώσει πατσά οπότε εδώ με πιάνεις αδιάβαστο :D
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.365
10.517
Athens
Τι πατσά μπορούμε να δώσουμε; και μοσχαρίσιο και αρνίσιο; ακαθάριστο ή καθαρισμένο;
Μοσχαρίσιο και ακαθάριστο, δηλαδή πράσινο. Έχει στη Βαρβάκειο, μπαίνοντας στην είσοδο από Σοφοκλέους, το πρώτο κρεατομάγαζο στο αριστερό σου χερι. Το προσδιορίζω διότι δεν έχουν όλοι...
 


etlave

Well-Known Member
11 Οκτωβρίου 2009
110
0
livadeia
Μοσχαρίσιο και ακαθάριστο, δηλαδή πράσινο. Έχει στη Βαρβάκειο, μπαίνοντας στην είσοδο από Σοφοκλέους, το πρώτο κρεατομάγαζο στο αριστερό σου χερι. Το προσδιορίζω διότι δεν έχουν όλοι...
Θα την επισκεφθώ σύντομα.
Ένας κρεοπώλης εδώ στην περιοχή, μου είπε ότι μπορεί όταν σφάξει να μου φέρει ακαθάριστο απλά θα σκίσει το στομάχι να φύγουν αυτά που έχει μέσα.
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.365
10.517
Athens
Θα την επισκεφθώ σύντομα.
Ένας κρεοπώλης εδώ στην περιοχή, μου είπε ότι μπορεί όταν σφάξει να μου φέρει ακαθάριστο απλά θα σκίσει το στομάχι να φύγουν αυτά που έχει μέσα.
Ε ναι, και στη Βαρβάκειο άδειους τους πουλάνε :D
Ο πατσάς δεν είναι για κάθε μέρα - έχει και πολύ λίπος. Μπορείς να δίνεις π.χ. μία μέρα τη βδομάδα. Πάντως θα κάνει τρελλό πάρτυ!
 




vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.365
10.517
Athens
Πριν δώσουμε ωμό, πλένουμε το κρέας να φυγουν τα άιματα και μετα με ξίδι και έπειτα νερό για να φυγει η ξιδίλα;
Bάλε σε μια λεκάνη ή στο νεροχύτη νερό με λίγο ξύδι, βούτα το μία μέσα κι έτοιμη...
Δεν χρειάζεται να απολυμαίνεται...
 




Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
και τις εδωσε φτερουγες?αυτο ειναι το πλαταρι?
Όχι! Αυτές είναι οι φτερούγες :D
Πλατάρι είναι αυτό που μένει αφού διαχωριστούν μπούτια-στήθος-φτερούγες.
Ο θώρακας, συνήθως μαζί με το λαιμό.
 


superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
738
χαλκιδα
www.facebook.com
ε αυτο ηξερα και γω.
και φαντασου οτι τα χει με ταμπελακι και τις φτερουγες τις πουλαει κανονικα σαν πλαταρια!!!
ετσι το χουν εδω οι χαλκιδεοι!!
 


Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Καμιά φορά πάντως τα πλατάρια τα δίνουν μαζί με τις φτερούγες.
Σκέτες φτερούγες όμως δεν τις λες πλατάρια με τίποτα! :)
 




vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.365
10.517
Athens
H φτερούγα δεν είναι κακή για κάθε τόσο αλλά έχει πολύ λίπος (πολύ πέτσα). Το πλατάρι (λαιμός + σπονδυλική στήλη + πλευρά) είναι πιο ισορροπημένο από πλευράς αναλογίας λίπους, κρέατος και κόκαλλου.
 


Status
Κλειδωμένο θέμα