τι φυλη να μην παρω!

DORIS

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2010
1.213
261
38
εγω βλεπω υπερτυπισμο μεχει και στα ροτβαιλερ που ειναι η φυλη που ασχολουμε περισσοτερο,βλεπω ρυγχη με εντονο στοπ πολυ λιγοτερα χιλιοστα απο το κανονικο και μου φαινονται στο ματι ακραια,καποτε ομως ενας εκτροφεας που ειχα επισκεφθει μου ειπε ''φιλε αυτα πουλανε και αυτα κερδιζουν τα βραβεια''

τωρα για το ντατσχαουντ τι να πω; δεν ειναι καν σκυλι,σαν λιμουζινα μοιαζει,και λεω εγω,γιατι να μην τις μποικοταρουμε αυτες τις φυλες,στο κατω κατω εκει που εφτασαν χωρις περιθωρια επιστροφης στο αρχικο προτυπο δεν θα με χαλουσε καθολου να ακουσω μια μερα οτι πεθανε και το τελευταιο δειγμα π.χ καβαλιερ κινγκ τσαρλς που μαστιζονται απο syringomyelia και καρδιακη ανεπαρκεια.

η αληθεια ειναι οτι δεν εχω εμβαθυνει για ολες αυτες τις φυλες,ισως καποιες απο αυτες να τις αδικω ομως σιγουρα υπαρχουν πολλες.
οποτε θα ελεγα μακρια απο πετ σοπ byb και υπερτυπικες φυλες,αν και αυτες που εχουν μεινει ειναι πραγματικα λιγες!

p.s η φωτο με το pekingese μου θυμησε ενα ιδιο που ειχε βγει στα crufts,ελεος

Last edited:

Φωτεινή

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
1.846
33
Αχαρναί Αττικής
Εγώ μια φορά στην έκθεση δεν αναγνώρισα τη φυλή που είχα παλιά, νώμιζα οτι επιτέλους έφεραν Black Russian Terrier και ήταν μεγάλη εκπληξή για μένα όταν ο ιταλός μου είπε οτι είναι Riesenschauser, δεν μπορούσα να καταλάβω ποιος έκανε τη φυλή αυτή ανγώριστη τελείως και για πιο λόγο.

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Cavalier King Charles γιατι η εκτροφη στην προσπαθεια να κρατησει το κρανιο μικρο και την μουσουδα κοντη οδηγηθηκε σε μεγαλα ποσοστα συριγγομυελιας.

Επιπλεον θεωρω οτι ο σημερινος σκυλος ουδεμια σχεση εχει με τους προγονους, την χρηστικοτητα, το χαρακτηρα κλπ, και επιπλεον δεν ειναι βιωσιμος σαν οργανισμος. Α! να προσθεσω εδω και τα εξαιρετικα ευθραυστα κοκκαλα της φυλης (μιας φυλη με κυνηγετικες καταβολες).

Kimigaz

Well-Known Member
7 Απριλίου 2013
743
238
Goldenland

DORIS

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2010
1.213
261
38
αυτο το θεμα δεν θελω να περασει το λαθος μηνυμα που ισως βγαλουν καποιοι που μπηκαν τελευταια στον χωρο του σκυλου,δεν θελω να πουμε στο τελος,να και οι εκτροφεις τα ιδια κανουν ας παρω απο ιδιωτη,αντιθετως η αποψη μου ειναι να πανε ολοι σε ανθρωπους επαγγελματιες που ξερουν τι κανουν αλλα ασχολουνται και με την εργασια και ειναι λατρεις αν θελετε των παλιων γραμμων,και να προσεξουν τι φυλη θα παρουν γιατι σε καποιες απλα δεν υπαρχουν τετοιοι εκτροφεις,απο εκει και περα μια διορθωση για τα γ.π υπαρχουν ακομα και πολλοι παλευουν για να τα σωσουν,μαλιστα καπου ειχα δει σε ενα παγκοσμιο το περασμενο χρονο ειχε βγει πρωτο σε εργασια γ.π μετα απο 15 χρονια και βαλε,απλα θελει ψαξιμο,και αν δεν υπαρχουν μια φορα σε εκτροφεις μονο μορφολογιας τα σωστα σκυλια φαναστειται τι γινεται στους ιδιωτες που δεν ασχολουνται ουτε με αυτο!

απλα θα ηθελα τη γνωμη σας για ολες αυτες τις φυλες που προανεφερα,ειναι κατακριτεο να εχεις ενα καβαλιερ κινγκ τσαρλς προτυπικο; που ακομα και υγιες να ειναι καποιος επαιξε ρωσικη ρουλετα.

g1annis

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2013
61
0
Eπίσης τα bull terrier έχουν αλλάξει πολύ με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν κουφά και να έχουν μυοσκελετικά προβλήματα

Πριν
Bull_Terrier_from_1915.JPG

Και μετά
images.jpg

Last edited by a moderator:

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Ευτυχώς που δεν σ'ακούει ο Παπαδάτος :)
Να μου πει τι?
ξέρω ήδη ενα με σμπαραλιασμένη σπονδυλική στηλη επειδη κατεβηκε από το κρεβάτι και πλέον σερνει τα πισω πόδια, καρδιακή ανεπάρκεια και καταρράκτη
και ηδη γνωστη εφερε από ευρωπη σκυλι το οποιο το παίρνει αγκαλια για να το ανεβάσει σε ενα υπερυψωμένο σκαλοπάτι....

matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
απλα θα ηθελα τη γνωμη σας για ολες αυτες τις φυλες που προανεφερα,ειναι κατακριτεο να εχεις ενα καβαλιερ κινγκ τσαρλς προτυπικο; που ακομα και υγιες να ειναι καποιος επαιξε ρωσικη ρουλετα.
Ναι για μενα ειναι κατακριτεο. Δεν πρεπει πια να ενισχυονται φυλες που καποιος παιζει ρωσικη ρουλετα. Τι διαφορα εχουν απο τα puppy mills? Και αυτα μπορουν να δωσουν 1 στα 10 κουταβια υγιες.

Το ιδιο επικινδυνο βεβαια ειναι να αρχισουμε να προμοταρουμε εκτροφεις που ξεφευγουν απο το προτυπο για να δωσουν υγιη δειγματα της φυλης κατα το δοκουν. Κατα την γνωμη μου κατι τετοιο πρεπει να γινεται συλλογικα κατω απο την αιγιδα επισημου φορεα και μονο αφου σαν πρωτη κινηση θα εχει επαναπροσδιοριστει το προτυπο. Αλλιως ποια η διαφορα απο τους byb?

Ghostdoc

Well-Known Member
25 Νοεμβρίου 2013
1.623
793
Ghostlands
Και σχετικά με όσα ειπε ο GhostDoc: τι αλλαγη μπορεί να κάνει ενας ρομαντικός της εκτροφής που φυλά ως κόρην οφθαλμου τα παλαιά πιο υγιή προτυπα όταν το κύμα της εκτροφικής μανίας για καλυψη της αγοραστικής ζήτησης ειναι που παρασύρει τα πρότυπα? Αργά ή γρήγορα τα σκυλιά του θα μπουν στην ακρη, θα μείνουν εκτος αναπαραγωγικών πλάνων και εν τελει θα καθιερωθεί καθε διαστρεβλωμενο πρότυπο.
d

δυστυχως αυτη ειναι μια μεγαλη αληθεια..

οι εκτροφεις σε θεματα μορφολογιας εχουν γινει χειροτεροι και απο τον γιοζεφ μεγκελε...τα μπουλντογκς δεν μπορουν να ανεβουν μια σκαλα και δεν μπορουν να αναπνευσουν...ζουσα ενα τετοιο μιας πρωην σε καθημερινη βαση και το λυποταν η ψυχη μου...
κι αυτη αλλη μια. Το σκυλακι που σας εδειξα στην παρουσιαση μου, το αγγλικο μπουλντοκ (καθαροαιμο εκτροφικο) δηλαδη που το βλεπω καθημερινα, ειναι 5 ετων και 30 κιλα. Το γυρο του τετραγωνου αντεχει και τιποτα παραπανω. Κι αυτο το χειμωνα, το καλοκαιρι χειροτερα. Και τα ποδια του δεν ειναι ευθυγραμμισμένα και πολλα αλλα. Αξιολατρευτος μεν, προβληματικός δε..

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Αυτό που μου εχει εντυπωθεί ειναι τα λόγια της εκπαιδεύτριας μου όταν ειδαμε σε βολτα ενα αγγ. μπουλντογκ με κακοφορμισμένη πληγη "ο μόνος τρόπος για να ξεπερασει τα 6-7 χρόνια ζωής ειναι να μην πάθει ουτε μια απλή γρατσουνια"

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
Ευτυχώς που δεν σ'ακούει ο Παπαδάτος :)
Να μου πει τι?....
Θα 'βρισκε...θα 'βρισκε...:D

Για παράδειγμα οπως αναφέρατε παραπάνω τα ΓΠ.
Οταν μπένει κάποιος και ρωτά για εκτροφεια του συστήνουμε απλά τα "καλά"
και τελος; Και αν "εκτραπεί" η συζήτηση κληδόνουμε το θεμα και τέλος;
Μάλλον δεν τα καλοδιαβάζεις τα θέματα, ειδικά των ΓΠ.

Εγω θα ήθελα να του πω οτι η αγαπημένη του φυλη σχεδόν δεν υπάρχει.
και δεν υπάρχει λόγος να αγοράσει σκυλο με 2,5 πόδια.
Και γιατί δεν του το λες; Ποιός σ'εμποδίζει;

Οι 9 στους 10 υποψήφιοι αγοραστές δεν
ενδιαφέρονται για τις διακρίσεις απο οτι εχω δεί εδώ στο φόρουμ.
Οι διακρίσεις αυτές, είναι ένας από τους παράγοντες, που του εξασφαλίζουν ότι θα έχει, τον σκύλο που νομίζει ότι θέλει. Αλλιώς, τα καταφύγεια και οι δρόμοι, είναι γεμάτα.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Ποιά είναι τα παλιά και "υγιή" πρότυπα;
Τα τωρινά πρότυπα είναι "άρρωστα" δηλαδή;

Μπορείτε να αναφέρετε συγκεκριμένα παραδείγματα αλλαγής προτύπων;

Αυτό που μου εχει εντυπωθεί ειναι τα λόγια της εκπαιδεύτριας μου όταν ειδαμε σε βολτα ενα αγγ. μπουλντογκ με κακοφορμισμένη πληγη "ο μόνος τρόπος για να ξεπερασει τα 6-7 χρόνια ζωής ειναι να μην πάθει ουτε μια απλή γρατσουνια"
Για αυτό ευθύνεται το πρότυπο;

aouimbae

Well-Known Member
7 Μαϊου 2011
1.753
26
Το θεμα ειναι οτι τα περισσοτερα καθαροαιμα εχουνε ενα καρο κληρονομικες παθησεις. Θες να παρεις ενα σκυλι και ψαχνεις για πατελες, δυσπλασιες, κουφαμαρα, τυφλωση, αλλεργιες, καταρρακτη, προβληματα στη σπονδυλικη στηλη, στην καρδια κλπ κλπ

Εχω καταληξει οτι το επομενο μου σκυλι θα ναι φουλ ημιαιμο. Οχι διασταυρωση να κουβαλαει και τα προβληματα του γερμανικου ποιμενικου - μανας & του ροτβαιλερ- πατερα πχ, αλλα ημιαιμο ^ 10η ξερω γω.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Ποιά είναι τα παλιά και "υγιή" πρότυπα;
Τα τωρινά πρότυπα είναι "άρρωστα" δηλαδή;

Μπορείτε να αναφέρετε συγκεκριμένα παραδείγματα αλλαγής προτύπων;

Για αυτό ευθύνεται το πρότυπο;
προκειται για ενα σκυλι που από αθλητικής σωματοδομης κατέληξε σαν τον νταβατζή των καθαροαιμων. Τα ακρα δεν μπορουν να στηριξουν το σώμα, τρελη καταπόνηση σπονδυλικης λόγω βάρους, διαρκής σμικρυνση muzzle αποζητώντας όλο και πιο εντονη ανισότητα γνάθων, υπερβολικά ανοιχτό θώρακα. Με αυτα ηρθαν και προβλήματα υγείας, πααααααρα πολλά προβλήματα υγείας για τη συγκεκριμένη φυλη. Η εκτροφη βασίζεται στα πρότυπα και οπως αυτά διαμορφώνονται με το περασμα των χρόνων. Οποτε ναι, το "εξελιξη" του προτύπου φταίει για τον εκφυλισμό.

Reinmeister

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2013
301
85
Συγγνώμη αλλά εδώ θα διαφωνήσω μαζί σου.Οι εκτροφείς οι οποίοι δίνουν βάση σε εκθέσεις μορφολογίας προσπαθούν να βγάζουν σκυλιά μορφολογικά πλησιέστερα στο πρότυπο της κάθε φυλής!
απαντω σε σενα και παραλληλα στον Yorkaddict απο το θρεντ των boxers μια και απαντησεις ταυτιζονται...

τα ΕΚΑΣΤΟΤΕ προτυπα της φυλης το "εκαστοτε"ειναι η μαγικη λεξη, λεγονται "εκαστοτε" διοτι,κατ εμε δυστυχως,αλλαζουν...

τις πταιει για την αλλαγη...κατ εμε το πελατειακο κοινο,το οποιο προσπαθουν να καλυψουν οι εκτροφεις με συνεπεια το 90% των σκυλιων να βγαινουν εκτος υπαρχοντος προτυπου...τι κανει εκει το fci?

πολυ απλα αλλαζει το προτυπο...

ενα χαρακτηριστικο παραδειγμα προσφατης αλλαγης...τα presa canario ειχαν οριο βαρους τα 57 κιλα...

βαφτιστηκαν dogo canario διοτι το "presa" σημαινει σε ελευθερη μεταφραση κυνηγος και επεφτε too much στους politically correct μαλακες...

πηραν τα σκηπτρα οι καθυστερημενοι αμερικανοι και το σκυλι αρχισε να παιρνει ογκο και βαρος με αποτελεσμα τα 60 κιλα να αποτελουν ονειρο θερινης νυκτος...τα αρσενικα πλεον χτυπανε χαβαλε το 70αρι...

τι εκανε λοιπον το fci? αφαιρεσε το ανωτατο οριο βαρους ετσι ωστε να μπορουν ελευθερα οι εκτροφεις να παραγουν ελεφαντες...

τα παραδειγματα τετοια αλλαγων ειναι πολλα και ειμαι σιγουρος οτι οι γνωστες των υπολοιπων φυλων θα ξερουν τις αλλαγες που εχουν επελθει κατα την διαρκεια της φυλης...

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
προκειται για ενα σκυλι που από αθλητικής σωματοδομης κατέληξε σαν τον νταβατζή των καθαροαιμων. Τα ακρα δεν μπορουν να στηριξουν το σώμα, τρελη καταπόνηση σπονδυλικης λόγω βάρους, διαρκής σμικρυνση muzzle αποζητώντας όλο και πιο εντονη ανισότητα γνάθων, υπερβολικά ανοιχτό θώρακα. Με αυτα ηρθαν και προβλήματα υγείας, πααααααρα πολλά προβλήματα υγείας για τη συγκεκριμένη φυλη. Η εκτροφη βασίζεται στα πρότυπα και οπως αυτά διαμορφώνονται με το περασμα των χρόνων. Οποτε ναι, το "εξελιξη" του προτύπου φταίει για τον εκφυλισμό.
Αναφέρεσαι στο Αγγλικό Μπουλντόγκ. Σωστά;
Ολα αυτά που περιγράφεις είναι ζητούμενα βάσει προτύπου ή αποτέλεσμα ΚΑΚΗΣ ερμηνείας του προτύπου από εκτροφείς και κριτές;
Υπάρχουν για παράδειγμα συγκεκριμένα σημεία του προτύπου που σε σύγκριση με το παρελθόν έχουν αλλαχτεί; Και αν ναι ποιά είναι αυτά;

DORIS

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2010
1.213
261
38
οπως να προσθεσω και στα φιλα εγινε κατι παρομοιο,απλα εκει ο cafib ειχε τα @@@ να εναντιωθει με τον fci,τεσπα εγω πειστευω φταινε ολοι τωρα που το ξανασκευτομαι,και οι εκτροφεις και οι κριτες και οι ''πελατες'' και o fci,απλα εμεις σαν φορουμ για αυτο δεν κανουμε και τιποτα,το ''παρε μονο απο εκτροφεα'' δυστηχως βαζει και αυτους στο παιχνιδι.