ελληνικες φυλες

Status
Κλειδωμένο θέμα

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Συγνώμη φίλε μου Omarock,δεν ξέρω τι παίζει στα βουνά τα δικά σας αλλά στην Πίνδο, είδικά στην κεντρική και δυτική που την ξέρω πάρα πολύ καλά, τα πράγματα δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που περιγράφεις!

Τα σκυλιά υπήρχαν εκεί πολλες, πάρα πολλες γενιες πίσω και πολλες οικογένειες ήταν φημισμένες για τα τσοπανόσκυλά τους περισσότερο από ότι για τα κοπάδια τους και ήταν τιμή και καμάρι τους τα καλά τους σκυλιά!Άκόμη έχουν να λένε για σκυλιά αν πας πανω και συζητήσεις μαζί τους!

Σίγουρα στα κοπάδια τα σκυλιά ζευγάρωναν ανεξέλεγκτα, ακόμη και και με κυνηγόσκυλα που αναφέρεις.Τους παλιούς τσοπάνηδες δεν τους ένοιαζε η εκτροφή όπως την περιγράφουμε εμείς σήμερα με σταθερό φαινότυπο...καμία σχέση...μόνο εργασιακή ικανοτητα.ΑΝ ρωτήσεις στα βουνά κανένας δεν σου λέει ποιός είναι ο πατέρας των σκυλιών, μόνο την μάνα γιατί μονο για αυτή είναι σίγουροι!

Για τις ξένες Ποιμενικές φυλές που αναφέρεις θέλω να μου πεις έστω και μια από αυτές που ανήκαν σε νομάδες κτηνοτρόφους που είχε μόνο τυπικά και σταθεροποιημένα σκυλιά πριν αρχίσει η σύγχρονου τύπου εκτροφή...

Σχετικά με το μέγεθος τώρα.
Οι Ελληνικές Όρεινές φυλές είναι από τις μικρότερες σε μέγεθος εν γένει.Καμία σχέση δεν έχουν ούτε με τα σκυλιά του Καυκάσου ή της Κεντρικής Ασίας(αυτή κι α είναι αλλ αντ άλλα φυλή αλλά δεν είναι της παρούσης)ούτε καν και με τις υπόλοιπες ορεινές φυλές των Βαλκανίων.
Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τη φυσική επιλογή, αφού το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας μας και των πεδίων εργασίας αυτών των σκυλιών απαιτούσε πιο μικρόσωμα κι ευλυγιστα σκυλιά.
Σχετικά τώρα με το μεγαλύτερο μέγεθος των σκυλιών σήμερα, που και πάλι καμία σχέση δεν έχει με άλλες φυλές, πρέπει να λάβουμε υπόψην ότι άλλη είναι η ανάπτυξη που θα έχει ένας σκύλος σε ιδανικό περιβάλλον, όπως είναι αυτός που διαβιούν τα περισσότερα σκυλιά που βλέπεις, κι άλλο μέσα στις κακουχίες του βουνού και του κοπαδιού.
Δεν μπορώ βέβαια να εγγυηθώ ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ξένες φυλές από κάποιους, για άλλουε μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά, δεν το θεωρώ απίθανο αφού την τελευταία 10ετία έχουν ανέβει στα βουνά και Κεντρικής Ασίας και Κανγκαλ και Πυρηναίων και Καυκάσιοι και Σαρπλάνινατς και σχεδόν όλες οι Ορεινές φυλές που υπάρχουν, αλλά αν έχεις και την παραμικρή επαφή με τους τσοπάνηδες θα έχεις ακούσει ότι κανένα δεν κάνει τοσο καλά τη δουλειά του όσο τα δικά τους σκυλιά...

Για τα κυνηγόσκυλα δεν ξέρω δεν έχω ασχοληθεί...πάντως πάντα είχα την εντύπωση ότι οι Ελληνικοί ιχνηλάτες χρησιμοποιούνταν για λαγούς και κουνέλια κυρίως αλλά μπορεί να κάνω και λάθος!

Last edited:

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Στην πινδο υπαρχουν σαρακατσανοι?
Αν ναι,τοτε ειναι τα sarakatsani dogs,που αν τα Googlareis θα δεις τα Ε.Π που βαφτιζουν μερικοι.
Οσο για τους υπερηφανους βοσκους μια ζωη ετσι ειμαστε εμεις οτι μας κανει υπερηφανους το καταστρεφουμε,εχω γνωρισει απο μικρος πολλους σκυλους Ταρζαν και Λεων,στα βουνα απο μικρος,οσο για την εργασια μονο φυλαξη εκαναν και κανουν τα δικα μας γιατι με τα κατσικια δεν μπορεις να κανεις τιποτε αλλο.
Οσο για τι αλλες ποιμενικες φυλες ακομα στην Ισπανια το Μαστιφ και το πυρηναιων εργαζονται,στην Πολωνια στην Σερβια εκει δυστηχως δεν ειναι τοσο υπερηφανοι να παρουν αλβανο τσομπανο να μπουν σε προγραμμα να πουλανε το Γ@μ. το προβειο γαλα πανω απο 1 ευρω το λιτρο(το πιο ακριβο στην Ευρωπη οπως και το αγελαδινο,απο Γερμανιδα αγελαδα η Ολλανδεζα και ολη μερα στον σταυλο)
ο αλβανος παιρνει απο τον υπερηφανο 600 τον μηνα,τα δε σκυλια ειναι καθε 6 μηνες αλλα(ουτε stage να ητανε),δεν λεω υπαρχουν και μερικοι αλλα δεν κρατας ετσι μια ρατσα 2.500 χρονια.
Σορρυ παιδια αλλα ειμαι πολυ κατα των αναβιωσεων,αν ηταν τοσο ευκολο ας βγαλουνε τον αρχαιο Ελληνα,μπας και δουμε ασπρη μερα.

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Σορρυ ξεχασα να σου πω οτι ολοι οι κτηνοτροφοι ηταν παντα νομαδες δεν υπηρχε παλαιοτερα η ετοιμη τροφη οπως την ξερουμε σημερα,και επρεπε να μετακινηθουν.
Στην Ισπανια και Γαλλια το ανεβασμα των κοπαδιων και το κατεβασμα γινεται ακομη και σημερα και διαρκει πολλες ημερες,οπως και στην Βαυαρια στολιζουν τα ζωα με διαφορα πραματα και γινονται μεγαλες γιορτες,και να μην νομιζει κανεις οτι στην Ευρωπη ειναι τιποτα διαφορετικο το να εισαι κτηνοτροφος,απλα εκει ειναι πιο οργανωμενοι,εμεις ουτε για να βοσκαμε ζωα δεν κανουμε,εχει δει καποιος αγελαδα παραγωγης γαλακτος εδω σε λιβαδι(εκτος απο την συσκευασια)?
Ολλανδια και Γερμανια ειναι τινγκα τα λιβαδια.
Και αλλο ενα παραδειγμα ειναι τα σκωτζεζικα ποιμενικα τα οποια εφτασαν μεχρι την Αυστραλια και Νεα Ζηλανδια,πολυ παλιες ρατσες οι οποιες παρεμειναν.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Μιλάω και για Σαρακατσαναίους αλλά και για Βλάχους βοσκούς αρκετοί από αυτούς ακόμα ζουν νομαδικά με τα κοπαδια τους!

Αν με το sarakatsani αναφέρεσαι στο Karakatsan, τη γνωρίζω πολύ καλά τη φυλή(πιστεύω ότι θα ξέρεις κι εσύ ότι στον Βουλγαρικό Κυνολογικό Όμιλο έχει ξεσπασει πόλεμος εξαιτίας της...)

Δεν πιστεύω οτι φαντάζεσαι ότι επί τόσους αιώνες τα σκυλιά των γειτονικών περιοχών που πριν γίνουν ξεχωριστά κράτη οι βοσκοί πηγαινοέρχονταν δεν θα έχουν ομοιότητες...όλα τα σκυλιά των Βαλκανίων έχουν...κι όχι μόνο...ας πάρω πάλι το αγαπημένο μου παράδειγμα, τον Κ.Ασίας...εκεί λόγω των ομοιοτήτων( άλλες μεγαλύτερες κι άλλες μικρότερες) συνένωσαν τα σκυλιά από μια τεράστια επριοχή, πολύ μεγαλύτερη από τα Βαλκάνια σε μία φυλή....Το ίδιο συμβαίνει και με τα Βαλκανικά σκυλιά.Όχι μόνο ον ΕΠ και τα Καρακατσάν αλλά κι ολες τις άλλες φυλές έχουν τεράστιες ομοιότητες....

Για το Ισπανικό Μαστίφ που λες ότι είναι εργαζόμενο πιστεύω να γνωρίζεις την ιστορία με το Mastin Liggero(αν το γράφω σωστά) που πρακτικά είναι οι γραμμές εργασίας και έχουν αρχίσει να αποσχίζονται και να θέλουν να το κάνουν άλλη ράτσα από το Ισπανικο Μαστίφ γιατι λίγες ομοιότητες έχουν πλέον και τα περισσότερα Μαστίφ Ισπανίας ειναι ανίκανα να δουλέψουν...

Για τα ντόπια σκυλιά πάλι που λες γνωρίζω σκυλιά που είναι στα βουνά ως και 12 χρονών(λιγότερα απο λίγα είναι η αλήθεια)αλλά αρκετά 7 κι 8 χρονών που κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους, αλλά όλα τα εργαζόμενα σκυλιά έχουν πολύ μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης από τα pet...
Για τους δυσμοιρους Αλβανούς που δουλέουν τα κοπάδια για ένα κομμάτι ψωμί δεν θα διαφωνήσω μαζί σου....

Η τιμή του γάλακτος κι ο τρόπος καθορισμού της είναι μάλλον θέμα για κάποιο άλλο forum...;)

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Προφανώς κι όλοι οι βοσκοί ήταν νομάδες!Πoιά ήταν όμως η μορφολογία των σκυλιών τους και το προσδόκιμο επιβίωσης πριν από χρόνια;

Αγελάδες που λες έχω δει αρκετά μεγάλα κοπάδια στην Πίνδο,κυριώς στους νομούς Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, τώρα αν ήταν κρεατοπαραγωγής ή γαλακτοπαραγωγής δεν ξέρω να σου πω...θα σε γελάσω!
Επίσης οι αγελάδες σε όλα σχεδόν τα νησιά είναι αμέρημνες στα λιβάδια!
Aλλά κι αυτό μάλλον είναι θέμα άλλου forum!;)

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Δεν πιστεύω οτι φαντάζεσαι ότι επί τόσους αιώνες τα σκυλιά των γειτονικών περιοχών που πριν γίνουν ξεχωριστά κράτη οι βοσκοί πηγαινοέρχονταν δεν θα έχουν ομοιότητες...όλα τα σκυλιά των Βαλκανίων έχουν...κι όχι μόνο...ας πάρω πάλι το αγαπημένο μου παράδειγμα, τον Κ.Ασίας...εκεί λόγω των ομοιοτήτων( άλλες μεγαλύτερες κι άλλες μικρότερες) συνένωσαν τα σκυλιά από μια τεράστια επριοχή, πολύ μεγαλύτερη από τα Βαλκάνια σε μία φυλή....Το ίδιο συμβαίνει και με τα Βαλκανικά σκυλιά.Όχι μόνο ον ΕΠ και τα Καρακατσάν αλλά κι ολες τις άλλες φυλές έχουν τεράστιες ομοιότητες....
Χμ... Ελληνικός Ποιμενικός και Σαρπλάνινατς... προσπαθώ, προσπαθώ!

(μη μου δίνετε σημασία... θα περάσει το Σαββατοκύριακο κάποια στιγμή)

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Με το Σαρ δεν έχουν ιδιαίτερες ομοιότητες αν εννοείς αυτό!
Αν και υπάρχουν αρκετά σκυλιά κυρίως σε Καστοριά και Φλώρινα που έχουν αρκετά έντονα στοιχεία Σαρ αλλά μάλλον είναι λόγο διεθνικού έρωτα των σκυλιών...

Last edited:

μαρκος

Well-Known Member
7 Μαϊου 2009
253
0
43
Νεα Ιωνια
Τι έγινε ρε παιδεία μην φοβάστε , δεν θα χάσετε τα 1000-ΧΧΧΧΧΧΧ ευρώ από την εκτροφή των σκύλων σας από τους βοσκούς εκτροφείς που ως μόνο κριτήριο έχουν την εργασία ή το πάθος και την ικανότητα του σκύλου να κυνηγάει το αγρίμι ....

Καλά και εσείς με τα μικρόσωμα ένα κοκκονακι θα σας φάει το ψωμί εεε το παντεσπάνι

Ρε Ουστ να πάτε στην Αλβανία να Βόσκατε Εγώ ΕΧΩ ΕΙΜΑΙ ΜΠΡΟΥΚΛΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΩ 1€ το γάλα ....
Με σύγχησατε πρωινίατικο

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
1 ευρω το γαλα το πουλανε στις εταιριες.
Οσο για τις αναβιωσης,εχουμε και λεμε.
Υβριδικο Μπουλντογκ(Αμ. Μπουλ+Αγγ. Μπουλ)
Saupacker(Γερμανια=Φιλα,μαστιφ,μαστινο++++)
Antik dogge(ενας θεος ξερει)
Αλανο(ολα τα Λατινικα)
Πρεζα δε καναριο(μεγαλο να ναι και να εχει χοντροκομενο κεφαλι,το πως βγαινει υπαρχουν διαφοροι τροποι)
Υπαρχουν πολλα παραδειγματα το καλυτερο ειναι το μπαντογκ στο οποιο λενε τουλαχιστο τι συμβαινει και δεν παιρνουν καποιο ονομα ιστορικο.
Οσο για τους σκυλους στην αρχαια Ελλαδα,ναι υπηρχαν οπως και σημερα,αλλα οπου και να δεις σημερα παλια φωτογραφια δηλαδη μεχρι 100 χρονων,σκυλια δεν θα δεις,σε ανιθεση με αλλες χωρες στην Ευρωπη(αγροκτηματα )που ο σκυλος τις οικογενειας εμπαινε και αυτος στο καδρο τις οικογενειακης φωτο(εδω ετρωγε ενα ουστ)
Αυτη ειναι η διαφορα μας,τους φαινοταν οτι θα χαλαση η φωτο αν ειναι και ο σκυλος μαζι,ενω εξω εβγαινε η φωτο και ολοι στην φωτογραφια κοιτουσαν τον σκυλο.

μαρκος

Well-Known Member
7 Μαϊου 2009
253
0
43
Νεα Ιωνια
Έτσι εμείς διώχναμε τους σκύλους οι Ευρωπαίοι τους Μαύρους-Ινδούς Πακιστανούς ....

Και ναι δίκιο είχαν οι πρόγονοι οι σκύλοι για αυτούς ήταν , άλλο ένα ζώο ενώ για τους άλλους οι δούλοι ήταν άλλο ένα ζώο ... μην μας βγάλεις και απολίτιστους ΕΛΕΟΣ

Όσο για την διαφορά τις φωτω παλαιοτέρων σκύλων πόσες φίλες αλλάζουν τελείως χαρακτηριστικά μέσα σε 10 χρόνια
:maria::paja1::maria:

όσο για το καρτέλ γάλακτος πρέπει να είσαι πολύ άσχετος να τα βάζεις με τους βόσκους και όχι με την vivartia :eek:

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Πέρα από τις όποιες ομοιότητες εμφανίζουν οι βαλκανικές φυλές, το θέμα είναι που θέλουν οι εκτροφείς και οι όποιοι φορείς και όμιλοι να οδηγήσουν τις φυλές αυτές. Η αναγνώριση και η θέσπιση προτύπων από τον ΚΟΕ είχε κάποιους λόγους: συναισθηματικούς, εμπορικούς, εθνικιστικούς; Θα δείξει η πορεία.
Τώρα αν πρέπει να υπάρχουν ελληνικές φυλές και με ποιό λόγο ύπαρξης (εργασία, συντροφιά), γιατί οχι; Αρκεί να φτάσουν στο σημείο να αξίζει να λέγονται φυλές.
Και για να μη κατηγορηθώ να δηλώσω οτι στο poll τι σκύλο έχετε ψήφισα ημίαιμο.

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Πρωτη η Αθηνα ειχε δυπλασιο αριθμο σκλαβων απ οτι κατοικων στην καλη της εποχη,παντα ειχαμε σκλαβους,σημερα εχουμε τους λαθρομεταναστες.
Βεβαια και στην Ευρωπη δεν ειναι πολυ καλυτερα τα πραγματα,αλλα προσπαθουν τουλαχιστον,η μπορεις να πεις τηρουνται οι νομοι,ημουν ξενος στην Γερμανια,και η γυναικα μου ειναι γερμανιδα,εκει μπορουσα να κανω οτι θελω,εδω η γυναικα μου προσπαθει να κανει μια ανγνωριση πτυχιου εδω και 2,5 χρονια.
Και κοντα σε εμενα στο κτημα ,περναει ενας αλβανος τσομπανος 18 χρονων,ο οποιος κοιματε σε ενα παλιο VW χωρις νερο και ρευμα,φαγητο παιρνει καθε 2 μερες,ο δε επιπλοποιος,το αφεντικο του,του δινει 500 το μηνα για 70 αγελαδες(του αγορασα ενα λουξ υγραεριου,ενα αδιαβροχο παντελονι και ενα αδιαβροχο μπουφαν).
Τωρα εγω πιστευω οτι οι ημιαιμοι των ελληνικων δρομων ειναι οι καλυτεροι και καθαροτεροι(απο αποψη χαρακτηρα)σκυλοι,απο υγεια δεν το συζηταμε,το προβλημα ειναι το οτι ζουνε εξω σε πολεις οι οποιες δεν ειναι για σκυλους και παρουσιαζουν μικρα ορια ηλικιας(ατυχηματα,αρρωστιες οχι κανονικες για σκυλους,τρωνε σκουπιδια ακαταληλα αναμεικτα με χημικα καταλοιπα).
Σαν αιματα ομως ειναι τοσο διαφορα που εχουν σχεδον κανει τον κυκλο,ειναι για εμενα μια ρατσα απο τις καλυτερες που μπορεις μαζι τους να κανεις σπορτ,κυνηγι,φυλαξη τα παντα,αλλα τιποτα ισως τελεια οπως το θελουν ορισμενοι σημερα,ειναι ομως αυτο καλο?το να παιρνει δηλαδη ο καθε σκυλος ειδικοτητα?
Και ναι και οχι,αν υπαρχουν ορια τοτε ναι αν οχι τοτε οχι.
Και κλεινω ο μονος(και το κοκονι) γνησιος Ελληνικος σκυλος ειναι ο Κοπριτης,ο κοπρος,ο αδεσποτος,αυτος που οταν ζευγαρωνει κανεις δεν ξερει τι θα βγη,αυτος ισως να εχει και αιμα αρχαιο Ελληνικο.
Οσο για το αν ειμαστε απολιτιστοι?ΣΗΜΕΡΑ ναι ακομη και με τον ιδιο μας τον εαυτο,και ας μου δειξη καποιος δειγματα Ελληνικου πολιτισμου τα τελευταια χρονια 100 η 1000,ενα παραδειγμα πολιτισμου τελος παντων.
Τιποτα απολυτως.

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Τι έγινε ρε παιδεία μην φοβάστε , δεν θα χάσετε τα 1000-ΧΧΧΧΧΧΧ ευρώ από την εκτροφή των σκύλων σας από τους βοσκούς εκτροφείς που ως μόνο κριτήριο έχουν την εργασία ή το πάθος και την ικανότητα του σκύλου να κυνηγάει το αγρίμι ....

Καλά και εσείς με τα μικρόσωμα ένα κοκκονακι θα σας φάει το ψωμί εεε το παντεσπάνι

Ρε Ουστ να πάτε στην Αλβανία να Βόσκατε Εγώ ΕΧΩ ΕΙΜΑΙ ΜΠΡΟΥΚΛΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΩ 1€ το γάλα ....
Με σύγχησατε πρωινίατικο
Μπορείς να σταματήσεις να προσβάλεις αυτούς που υποστηρίζουν το αντίθετο απ' αυτό που πιστεύεις?
Κι επειδή απευθύνεσαι ΚΑΙ σ' εμένα με το κείμενο στο bold, να σου πω ότι το κοκονάκι μια χαρά είναι, αλλά εγώ γουστάρω κανίς. Εσύ τι ζόρι τραβάς?

μαρκος

Well-Known Member
7 Μαϊου 2009
253
0
43
Νεα Ιωνια
cloe κάνεις λάθος δεν απευθύνομαι σε έσενα !!

\ζόρι τραβάω γιατί γίνεται προσπάθεια να βγάλουμε τα ελληνικά σκυλιά ημαιμα με το ζόρι ...

Last edited:

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Αγαπητέ μου Omarock το πως συμπεριφέρεται κάποιος στα σκυλιά του κι αν τα βγάζει φωτογραφίες ή όχι δεν παίζει κανένα ρόλο στο αν είχε σκυλιά και τι σκυλιά, και ειδικά όταν μιλάμε για σκυλιά εργάτες!

Αν θες όμως να το δεις με αυτή την οπτική πρέπει να δεις για πίνακες πριν από 200+ χρόνια στο εξωτερικό και κυρίως από τον απλό αγροτικό λαό της υπαίθρου κι όχι από τους λόρδους γιατί κακά τα ψέματα η Ελληνική ύπαιθρος των αρχών του προηγούμενου αιώνα με αυτή την Ευρωπαική περίοδο πρέπει να συγκριθεί....
Δεν νομίζω ότι αυτοί υπήρξαν ευγενικότεροι με τα σκυλιά τους....

Από κει και πέρα αν έχεις κάποια δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι τα σκυλιά στα βουνά ήταν "εισαγωγής" πολύ θα ήθελα να τα μμοιραστείς μαζί μου!

Και πάλι η συμπεριφορά κaι η φιλοξενία των εκάστοτε χωρών απέναντι στους μετανάστες τους είναι μεγάλη συζήτηση αλλά και αυτή ανήκει σε άλλο forum!;)

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS

Aν δεν απευθυνεσαι σε αυτους με τα μικροσωμα σε ποιους απευθυνεσαι..????

Status
Κλειδωμένο θέμα

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog