βοηθεια για κοινωνικοποιηση καυκασου

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
...
Αλλά, αν βγεις βόλτα σε ένα πάρκο...και υπάρχει μία θηλυκιά που κάλλιστα θα μπορούσες να τον αφήσεις να ξεσαλώσει λίγο χωρίς κίνδυνο καυγά...θα το έκανες?
Χωρίς μεγάλο κίνδυνο καυγά εννοείς. Επειδή δε θέλω να δω αίματα ούτε στο δικό μου ούτε στο άλλο σκυλί δεν το κάνω, όσο μικρή και να είναι η πιθανότητα.

Φροντίζω βέβαια το σκυλί μου να μην έχει ανάγκη να ξεσαλώσει στη βόλτα. Το έχει κάνει στο στίβο και η βόλτα είναι μόνο για να μυρίσει τα μαρκαρίσματα άλλων σκυλιών, και να μαρκάρει και αυτός με τη σειρά του.

Doc

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
75
0
Αθήνα
www.n3r.gr
με το σκεπτικό ότι καλύτερα η πρόληψη από την θεραπεία ....
και όπως πολύ σωστά περιέγραψε ο κρανις την σχεση αγελαιας συμπεριφορας μεταξύ δύο διαφορετικών αγέλων ( αγελών?)....
πιστευω ότι ενώ κρινεται αναγκαια η συναναστροφή κατα το σταδιο κοινωνικοποιησης μεσα σε όλα και με άλλα σκυλιά....
αυτή πρέπει να σταματά στο βαθμό που ο σκύλος μας ενηλικιώνεται και 90% σε αντιπαραθεση με άλλο ενήλικο σκύλο θα καταλήξει σε αιματοχυσία αλλά και καταστροφή των όσων με πολύ κόπο κατά την κοινωνικοποίηση δημιούργησες....
Οκ, αντιλαμβάνομαι τι λες. Όταν λες "ενηλικίωση", από ποιά ηλικία αναφέρεσαι/θεωρείς ?

(συγγνώμη για την υφαρπαγή του τόπικ)

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Άρα, μιλάμε για έναν σκύλο ο οποίος δεν έχει κοινωνικοποιηθεί σε σχέση με τα άλλα σκυλιά...? Δεν ξέρω το βρίσκω λίγο υπερβολικό όλο αυτό...χωρίς να μειώνω την απόφασή σου να το ακολουθησεις. Ο καθένας μας κάνει αυτό που νομίζει καλύτερο για τον σκύλο του...

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
σας ευχαριστω πολυ ολους καταρχην...οπωτε αφηνουμε την κοινωνικοποιηση με αλλα σκυλια.με ανθρωπους κ μικροτερα ζωα τα παει μια χαρα παντως,οπωτε δεν χρειαζεται κ πολυ δουλεια.να συμφωνησω κ με τον φιλο που λεει οτι το σκυλι δεν πρεπει να παιζει με αλλα σκυλια αλλα μονο στην περιπτωση που προοριζεται για το χομπι του φιλου.σε πιο απλες περιπτωσεις δεν νομιζω οτι κρινεται απαραιτητο να του κοψεις τα παιχνιδια,οπωτε ας μιλαμε για τραβηγμενες καταστασεις.επισης να πω οτι παρολου που ο δικος μου σκυλος κανει γυρω στα 5 με 7 χιλιομετρα καθημερινα κ παιζουμε κ μαζι,παλι εχει ορεξη για παιχνιδι με αλλους σκυλους κ ποτε μα ποτε δεν τον ειδα να μου αμφισβητει την ηγεσια της αγελης του,αλλα κ αν το εκανε,θα ερχοταν στα καλα του ευκολα,οπωτε αυτο δεν θα στεκοταν ποτε εμποδιο να του στερησω κατι που βλεπω οτι τον χαροποιει.

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
σας ευχαριστω πολυ ολους καταρχην...οπωτε αφηνουμε την κοινωνικοποιηση με αλλα σκυλια.με ανθρωπους κ μικροτερα ζωα τα παει μια χαρα παντως,οπωτε δεν χρειαζεται κ πολυ δουλεια.να συμφωνησω κ με τον φιλο που λεει οτι το σκυλι δεν πρεπει να παιζει με αλλα σκυλια αλλα μονο στην περιπτωση που προοριζεται για το χομπι του φιλου.σε πιο απλες περιπτωσεις δεν νομιζω οτι κρινεται απαραιτητο να του κοψεις τα παιχνιδια,οπωτε ας μιλαμε για τραβηγμενες καταστασεις.επισης να πω οτι παρολου που ο δικος μου σκυλος κανει γυρω στα 5 με 7 χιλιομετρα καθημερινα κ παιζουμε κ μαζι,παλι εχει ορεξη για παιχνιδι με αλλους σκυλους κ ποτε μα ποτε δεν τον ειδα να μου αμφισβητει την ηγεσια της αγελης του,αλλα κ αν το εκανε,θα ερχοταν στα καλα του ευκολα,οπωτε αυτο δεν θα στεκοταν ποτε εμποδιο να του στερησω κατι που βλεπω οτι τον χαροποιει.
Συμφωνώ....

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
γεια σας παιδια!
θα ηθελα την βοηθεια σας σχετικα με το καυκασιο που εχει ενας φιλος ,το οποιο ειναι περιπου 18 μηνων,δεν εχει ερθει σε επαφη ποτε για παιχνιδι με αλλα σκυλια
Ένα σκυλί πρέπει να κοινωνικοποιείται με άλλα σκυλιά από όταν είναι κουτάβι. Ένα κυριαρχικό σκυλί πάνω στην εφηβεία, το οποίο είναι και ακοινωνικοποίητο από πάνω, το τελευταίο που θα έχει στο μυαλό του θα είναι να παίξει με άλλον αρσενικό. Οι εκπαιδευτές δεν είναι μάγοι. Αυτός ο φίλος, τώρα το θυμήθηκε ότι θέλει να παίξει το σκυλί του;

Κατά τ' άλλα, δε θα στερούσα ποτέ το παιχνίδι από τον σκύλο μου παρόλο που είναι κυριαρχικός. Το διασκεδάζει απίστευτα κι εγώ χαίρομαι να τον βλέπω έτσι. Και με άλλον Ελληνικό Ποιμενικό στην εφηβεία παίζει και με αρσενικό πιτμπουλ τους αφήνω κατά καιρούς μόνους σπίτι. Απλά πάντα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Ουδέποτε είχαμε θέματα ιεραρχίας μεταξύ μας.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Όταν σου έγραψα παλαιότερα για τη "στρατιωτική" βόλτα που έχεις περιγράψει για την Ήρα, απλα αναφερόμουν στο ότι προσπαθώ να βάλω υπακοή μόνο εκεί που είναι απολύτως απαραίτητο. Ο σκύλος που είναι συνέχεια στην υπακοή, καταπιέζει τα ένστικτα του. Γίνεται "υπο" μονίμως, κάτι το οποίο δεν είναι επιθυμητό για εμένα.
Σχετικα με την βολτα υπακοης (η στρατιωτικη που λεμε) υπαρχουν καποια επιχειρηματα.

Καταρχην ζουμε στο κεντρο της Ξανθης, οπου τα πεζοδρομια είναι τοσο στενα που αν η Ηρα είναι λασκα δεν θα χωραει να περασει κανεις άλλος. Αυτό, σε συνδιασμο με την εμφανιση της, κανει τον κοσμο να αλλαζει δυσαρετημενα πεζοδρομιο.

Η μονη λυση είναι να την εχω κυριολεκτικα κολλημενη στο ποδι μου και σε κάθε βημα ακουμπαμε ο ενας στον άλλο.
Το αγγιγμα αυτό βοηθαει στο να ξερει ανα πασα στιγμη αν εχει ξεφυγει και δεν χρειαζεται να στραβολαιμιαζει για να με βλεπει, ουτε να την διορθωνω λεκτικα ή με το λουρι.

Φυσικα υπαρχουν μερη που είναι πιο ανετα. Εκει όμως προσεξα απειρες φορες πως όταν την εχω λάσκα σιγα σιγα με δοκιμαζει και το εκμεταλλευεται ωσπου θα αρχισει να τραβαει σοβαρα προς οποιαδηποτε κατευθυνση, μετατρεποντας την βολτα σε μια εκνευριστικη επιχειρηση.

Αν η κατασταση φτασει εκει, ένα σκυλι σαν την Ηρα επανερχεται μονο με διορθωση. Με το «δίπλα» θα ερθει προς στιγμην, αλλά αν δεν υπαρχει διορθωση θα επιχειρησει συντομα παλι τα ιδια.

Μετα από απειρα try and error λογω απειριας και απουσιας εκπαιδευτη, η μονη λυση που βρηκα είναι να την εχω μαντρωμενη σε ολη την πορεια και ανα διαστηματα, όταν υπαρχει κατι ενδιαφερον, να σταματαμε και να την αφηνω χυμα να μυρισει, να κανει την αναγκη της και να τραβηξει. Ενίοτε και τελειως ελευθερη χωρις λουρι, αν και τελευταια το αποφευγω.

Αν τωρα για τα παραπανω φταιει το ταμπεραμεντο της Ηρας η η δικια μου ανεπαρκεια, δεν μπορω να το ξερω, και μονο ενας εκπαιδευτης που θα μας δει από κοντα μπορει να το κρινει.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Άρη μου,

η σκύλα σου θα σε δοκιμάζει πάντα. Είναι στο χαρακτήρα της (νομίζω) και το βρίσκω απόλυτα θεμιτό αλλά και ικανοποιητικό πάνω απ' όλα. Έχεις ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟ και όχι κουνέλι.

Εκεί πρέπει εσύ να της δείχνεις χωρίς υπερβολική πίεση ποιός είναι ο αρχηγός.

Είναι και αυτό μέρος του παιχνιδιού ;)

Panos0685

Well-Known Member
21 Ιουλίου 2008
490
1
43
Anthousa Athens
Βασικα θα πρεπει να αναρωτηθουμε ολοι τι σημαινει να εισαι "ο αρχηγος της αγελης" γιατι ειναι ευκολα παρεξηγησιμο.

Αλλα κριτηρια εχει ο ενας και αλλα ο αλλος αναλογα με τις γνωσεις του και την εμπειρια του.Πολλοι απειροι ιδιοκτητες νομιζουν οτι εχουν την αρχηγια αλλα στην πραγματικοτητα δεν εχουν τιποτα για αυτο και εχουμε και καποια ευτραπελα κατα καιρους.

Φιλε lawrence αυτο που κανατε με τα σκυλια σας ειναι επιοικως απαραδεκτο και το λεω με πολυ καλη διαθεση γιατι φαινεται οτι αγαπας τον σκυλο σου.

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
πανο χωρις παρεξηγηση, δεν ζητησα κριτικη αλλα βοηθεια κ καποια γνωση που ισως εχει καποιος για το καυκασιο,που μπορει να με βοηθησει απο εδω κ περα.εγω τον φιλο μου οπως κ να εχει θα προσπαθησω να τον βοηθησω με τα λιγοστα δυο γραμμαρια γνωσης θεωρητικης κ πρακτικης που εχω,απλα ηθελα την απαντηση καποιου που εχει ασχοληθει με αυτα τα σκυλια κ ισως ειχε βρει καποιο κουμπι στα συγκεκρημενα ζωα.παρολα αυτα.εξηγησε μου τι το απαραδεκτο βρηκες.φυσικα κ αγαπαω τον σκυλο μου οπως ο καθε ενας εδω μεσα κ δεν θα ηθελα ουτε να παθει ουτε να κανει κακο σε κανεναν.κ επειδη μαλλον παρεξηγηθηκε το γεγονος,να ξανατονησω,στις πρωτες αναγνωριστηκες δεν εδειξαν κανενα σημαδι επιθετικο συν του οτι ηξερα την μιση αληθεια για το αλλο σκυλι.επισης,απο το να αναρωτιομαστε το τι τελικα ειναι ο αρχηγος της αγελης,εξεθεσε την σκεψη κ την γνωση σου πανω σε αυτο.

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.770
4.046
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Και με άλλον Ελληνικό Ποιμενικό στην εφηβεία παίζει και με αρσενικό πιτμπουλ τους αφήνω κατά καιρούς μόνους σπίτι.
Ουδέποτε είχαμε θέματα ιεραρχίας μεταξύ μας.
Συγνώμη, αλλά αυτό πώς γίνεται όταν έχουμε δύο κυριαρχικά σκυλιά;

samsok

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2009
1.091
100
εγω παλι πιστευω οτι αφηνοντας τον να παιξει με αλλους σκυλους,εκτος του οτι εκτονωνεται και γυμναζεται του δειχνω οτι οντως ειμαι ο αρχηγος της αγελης γιατι δεν θεωρω οτι ειναι απειλη τα αλλα ζωα για την αγελη μας και δεν τα φοβομαστε...εξαιρεση αποτελουν αυτα που δειχνουν επιθετικα η που πιστευω οτι θα μπορουσαν να γινουν και τοτε τον τραβαω πισω και μπαινω εγω μπροστα απομακρυνοντας τον αλλο σκυλο( αν αυτο δεν αρεσει στον αλλο ιδιοκτητη,προβλημα του,προτιμω μια λεκτικη αντιπαραθεση,εντος οριων ,απο εναν σκυλοκαυγα).
Προσπαθω δηλαδη να του μαθω να εχει εμπιστοσυνη σε εμενα αλλα και στον εαυτο του...

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Φίλε samsok, το τι νομίζεις εσύ δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που πιστεύει ο σκύλος. Όχι ο δικός σου, αλλά γενικά.

Ξαναλέω: ένας λύκος Α δεν αφήνει επαφές με άλλες αγέλες για παιχνίδι και "κοινωνικές συναναστροφές". Είναι κάτι ενάντια στη φύση!

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
kkranis, είσαι υπερβολικά απόλυτος. Δεν αφήνεις περιθώρια για άλλες σκέψεις :rolleyes: Είναι άποψή σου (σεβαστή) και άποψή του (επίσης σεβαστή). Εμένα στο έχω ξαναπεί, ότι η θέση του samsok με καλύπτει απόλυτα. Ok δεν έχω το δικό σου ιδιαίτερο σκυλί αλλά δεν μπορώ να φανταστώ τα δικά μου κοπράκια να μην συναναστρέφονται με άλλα σκυλιά. Στην τελική, μέχρι τώρα στην ζωή τους, μόνο καλό τους έχει κάνει. Και ξαναλέω, ότι πέρα από όλες τις θεωρίες, ο καθένας πιστεύω ότι είναι σε θέση να κρίνει, αν το σκυλί του μπορεί ή "επιτρέπεται" να κάνει παρέα με άλλα σκυλιά :)

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
mareco, δεν είναι μόνο θέμα αν "επιτρέπεται" ή όχι.

Λέω απλά ότι είναι μια συμπεριφορά που είναι ενάντια στη φύση και την ιδιοσυγκρασία του σκύλου.

Τπτ περισσότερο και τπτ λιγότερο.

Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει ότι νομίζει καλύτερο...

ΥΓ: Δεν έχω κανένα "ιδιέταιρο". Ένα τυπικό γερμανικό ποιμενικό είναι

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.770
4.046
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
kkranis,
Κατω από την πολυκατοικία μου υπάρχουν δύο αγέλες αδέσποτων.
Αν έρθουν σε επαφή μεταξύ τους γίνεται καβγάς.

Πρόσφατα ένα σκυλί από την αγέλη Α το είδα στην αγέλη Β. Κάθεται και ξαπλώνει μαζί τους χωρίς καθόλου καβγάδες. Την άλλη μέρα πάλι το βλέπω στην αγέλη Α, επίσης χωρίς καβγάδες. Αυτές οι δύο αγέλες παραμένουν 2 ξεχωριστές αγέλες όμως. Κάποια αγέλη δεν έχει καλό αρχηγό; Με τη θεωρία σου, τι συμβαίνει εδώ; Γιατί κάποιος αρχηγός άφησε τον άλλον να πάει σε άλλη αγέλη και γιατί ο αρχηγός της άλλης αγέλης τον δέχτηκε; Αυτός ο σκύλος που κάνει παρέα και με τις δύο αγέλες είναι δυστυχισμένος; Επίσης, μιλάμε για "παλιά αδέσποτα" που είναι στο δρόμο από τότε που γεννήθηκαν, όχι για σκυλιά πεταμένα από σπίτια.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Ποιά θεωρία μου;

Δεν είναι δική μου πρώτα απ' όλα.

Κατά δεύτερον, δεν έχω εικόνα (ούτε και εσύ φυσικά) για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε κάτι τέτοιο. Έχεις παρακολουθήσει τις 2 αγέλες για να ξέρεις πώς συμπεριφέρονται; Όταν εννοώ παρατήρηση, αναφέρομαι σε αντίστοιχη που κάνουν ερευνητές σε αγέλες λύκων.

Μόνο έτσι μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα.

Όλα τ' άλλα είναι απλά υποθέσεις.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97