βοηθεια για κοινωνικοποιηση καυκασου

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Το μποξερ που είχα (και όσα έχω γνωρίσει) θα τα έβαζα λυτό σε αυλή σχολείου και δεν θα φοβόμουν.
Ναι γιατί έχουν φροντίσει οι εκτροφείς τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια να του τσακίσουν το χαρακτήρα. Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις φυλές και η μόνη που σώζεται ίσως είναι το Malinois. Το pet πουλάει σε πολύ μεγαλύτερο κοινό από το εργασιακό.

Kirki - Amirah με τη δικιά σου λογική, αυτοί που θέλουν σκύλο συντροφιάς θα έπρεπε να παίρνουν maltese, shih-tzu, lhasa apso η κάτι παρόμοιο και να αφήσουμε τα κυνηγόσκυλα για τους κυνηγούς, τα τσοπανόσκυλα για τους βοσκούς, και ουτο κάθε εξής.
Σήμερα είναι δυνατόν πολλοί να έχουν ένα Γ/Π (για παράδειγμα) ως σκύλο συντροφιάς και μόνο. Το ερώτημα είναι ένα όμως: τι σχέση έχει αυτός ο σκύλος με αυτόν που οραματίστηκε και δημιούργησε ο Max von Stephanitz;

Kirki - Amirah

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2009
1.202
2
Alexia καπως ετσι ειναι η λογικη μου. Εχω συντροφια την κοπελα μου, τους φιλους μου. Ο σκυλος μου προσφερει αλλα πραγματα. Μεσα σε αυτα προσφερει και συντροφια (ως ενα βαθμο, και λογο της λοξας που εχουμε ολοι για τα σκυλια) αλλα δεν εχω σκυλο για συντροφια... Ειναι το τελευταιο ζητουμενο για εμενα. Και ναι, τα κυνηγοσκυλα στους κυνηγους, και τα τσοπανοσκυλα στους τσοπανηδες. Το αυστηρα σωστο, αυτο ειναι.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Μπορει να εχεις και οικογενεια και φιλους και να καλυπτεις τις αναγκες σου για συντροφια. Δεκτό. Αλλά η συντροφια του σκυλου δεν εχει υποκαταστατο, όπως φυσικα δεν μπορει ο σκυλος να υποκαταστησει την επαφη μεταξυ ανθρωπων.
Προσωπικα, στις δραστηριοτητες μου εκτος οικογενειας, φιλων και εργασιας, δηλαδη κτημα, βολτα στο βουνο, ψαρεμα κλπ, την συντροφια της Ηρας δεν την αλλαζω με τιποτα και την προτιμω από οποιαδηποτε ανθρωπινη παρουσια.

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Alexia καπως ετσι ειναι η λογικη μου. Εχω συντροφια την κοπελα μου, τους φιλους μου. Ο σκυλος μου προσφερει αλλα πραγματα. Μεσα σε αυτα προσφερει και συντροφια (ως ενα βαθμο, και λογο της λοξας που εχουμε ολοι για τα σκυλια) αλλα δεν εχω σκυλο για συντροφια... Ειναι το τελευταιο ζητουμενο για εμενα. Και ναι, τα κυνηγοσκυλα στους κυνηγους, και τα τσοπανοσκυλα στους τσοπανηδες. Το αυστηρα σωστο, αυτο ειναι.
Δηλαδή το σωστό για σενα θα είναι να εξαλειφθούν οι φυλές που δεν είναι πια "χρήσιμες". Ούτε για σπορ δημιουργήθηκαν.

Τα westie πχ είναι τελείως περιττά και τα husky μονο όπου τα έχουν για να τραβάν έλκηθρα...

"Το αυστηρά σωστό" μήπως είναι δογματισμός και φανατισμός?

kkranis αυτο που εσυ λες κατάντια εγώ το λέω εξέλιξη. Χωρίς την εξέλιξη και τη προσαρμογή σε καινουργιες συνθήκες ούτε ο άνθρωπος θα υπήρχε.
Και στη φύση τα είδη εξελίσσονται, η ισορροποια δεν ένα στατικό δεδομένο.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Στη φυση όμως οι αλλαγές γίνονται γιατί το επιβάλουν οι συνθήκες. Και συνήθως οι αλλαγές αυτές συντελούνται μέσα σε χιλιάδες (στην καλύτερη) χρόνια.

Εδώ μιλάμε ότι το γερμανικό ποιμενικό έγινε κουνέλι από σκυλί μέσα σε 10 χρόνια. Τόσα χρειάστηκε ο Ριν-τιν-τιν να κάνει όλους τους ανθρώπους να θέλουν ένα τέτοιο στο σπίτι τους. Έπεσαν όλοι οι εκτροφείς τότε να μειώσουν την ένταση των ενστίκτων του. Όχι κυνηγητικό, όχι κυριαρχικότητα, όχι κοινωνική επιθετικότητα. Και το τραγικό είναι ότι όλοι αυτοί νομίζουν ότι έχουν γερμανικό ποιμενικό, ενώ στην πραγματικότητα έχουν ένα κακέκτυπο του που σήμερα ούτε καν μοιάζει με γερμανικό ποιμενικό.

Όσον αφορά το σπορ, φυσικά και δε δημιουργήθηκαν για αυτό, αλλά ξεχνάς ότι αυτό το συγκεκριμένο σπορ, το δημιούργησε ο ίδιος ο von Stephanitz γιατί εξετάζει και ικανοποιεί όλα τα ένστικτα που έχει η συγκεκριμένη φυλή.

Λίγη πληροφόριση παραπάνω πριν τους αφορισμούς δε βλάπτει...

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Σε κάποιο βαθμό συμφωνώ με τον Kkranis (για την 'εκμετάλλευση' των χαρισμάτων της κάθε φυλής) αλλά θεωρώ ότι είναι ανέφικτο να ικανοποιείς τα ένστικτα οποιασδήποτε ράτσας (αν κ ο σκύλος είναι απόλυτα προσαρμόσιμο ον) κ να συνδυάσεις ταυτόγχρονα κ την κοινωνική 'επαφή' (εκτός αν ο σκύλος είναι στίβος-σπίτι κ πίσω).

Δηλ. η λώρα αντί για agility (κ πολλούς άλλους τρόπους εκτόνωσης που βρίσκουμε ανά καιρούς) που κάνουμε θα έπρεπε να διαλέξουμε το SH, όπως συνηθίζεται στα μαλινουά; Επίσης, το ότι τα πάει καλά με κότες κ κατσικάκια, την κάνει μη τερβίρεν;

Το σκύλο τον θεωρώ κομμάτι της καθημερινότητάς μου κ είναι μία ενασχόληση που με χαρακτηρίζει σαν άνθρωπο κ δείχνει τον τρόπο ζωής μου.

Η "δουλειά" για τη λώρα είναι το agility κ οι ώρες εκπαίδευσης των tricks.
Πέρα από τη "δουλειά", όμως, κάνουμε ποδήλατο μαζί, πάμε στο βουνό κ επιζητώ την παρουσία της σε ό,τι κ αν κάνω (γι' αυτό κ επέλεξα δραστήρια φυλή). Αυτό τις περισσότερες φορές συνδυάζεται με φίλους που'χουν σκύλους.
Συγκεκριμένα, η λώρα έχει μεγαλώσει με τη μπλου κ τον λέων της Νοέλα κ είναι αρκετά δεμένα τα τρία τους.

Αυτό την κάνει 'λιγότερο' σκύλο; Καταπιέζoνται τα ένστικτά της; Ή εγώ δεν είμαι ο leader της δικής μας αγέλης;

Συμφωνώ ότι κάποια πράγματα φτιάχτηκαν για να λειτουργούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Αλλά γιατί να είμαστε απόλυτοι απέναντι στο συνδυασμό πραγμάτων; (άλλοι θα το βαφτίσουν 'εξέλιξη' κ άλλοι 'κατάντια' αυτό...)
Δηλ. μία ράτσα να δουλεύει άψογα κ να είναι κ σούπερ κοινωνική όταν έρχεται σε επαφή με άλλους σκύλους, χωρίς αυτό να σε κάνει εσένα λιγότερο 'ηγέτη' της αγέλης;

Κ επίσης, κάτι τελευταίο, θεωρώ ανέφικτο να μιλάμε για φύση κ ένστικτα από τη στιγμή που ζούμε σε μελαγουπόλεις κ ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά με τόσα κοινωνικά ερεθίσματα κ ο όρος επιβίωση έχει να κάνει με πόσα χρήματα μπάινουν στον τραπεζικό μας λογαριασμό κάθε μήνα.
Αν ζούσαμε απομονωμένοι σε βουνό με το σκύλο μας, μόνοι μας, φυσικά όλα τα ένστικτα θα έβγαιναν στην επιφάνεια κ θα ξεδιπλωνόντουσαν, αλλά ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις κ μιλάμε για φύση, όταν ζούμε μέσα στα τσιμέντα σαν σαρδέλες. Όπως εμείς έχουμε προσαρμοστεί κ κατεβήκαμε από τα δέντρα κ κάναμε κοινωνίες, σε αυτό ακολουθεί κ ο σκύλος, πιστεύω.

Το ότι ζητάμε λίγο πράσινο απεγνωσμένα -με την κάθε ευκαιρία- όλοι μας τα λέει όλα, εξάλλου.

Last edited:

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Natassa, έγραψα πριν λίγο ότι η μόνη φυλή που έχει ξεφύγει είναι το Malinois και όχι γενικά τα Βέλγικα Ποιμενικά. Βλέπεις τα Tervueren και τα Groenendael είναι πανέμορφα, ενώ τα Malinois κακάσχημα (για το μέσο άνθρωπο). Για τα Lakenois δε το συζητάω καν :)))

Τα Βέλγικα (πλην Malinois) έχουν χάσει το χαρακτήρα τους γιατί έχουν γίνει περισσότερο κατοικίδια παρά σκυλιά χρηστικότητας.

Παρεπιπτόντως συγχαρητήρια που ασχολείσαι με την εργασία. Δίνει ένα πολύ σημαντικό κίνητρο ύπαρξης στο σκύλο σου!

ΥΓ: Ο σκύλος μου δεν είναι σε καμιά περίπτωση σπίτι-στίβος και ξανά πίσω ;)

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Τα τερβίρεν τα χρησιμοποιούν στη βελγική κ ιταλική αστυνομία κ στη Γερμανία πολλά γκρένενταλ κάνουν SH (εκτός από διαγωνισμούς agility)... Οπότε δεν έχει σχέση η εμφάνιση με τη χρηστικότητα. Είναι εργασιακά σκυλιά όλα τα βελγικά κ το επιζητούν αυτό (γι' αυτό είναι κ τρομερά δραστήρια).
Παραμένουν ράτσες που θέλουν τρομερή εκτόνωση κ πρέπει να δουλέψεις πολύ μαζί τους ώστε για να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα που ειναι ο ολοκληρωμένος κ ισορροπημένος χαρακτήρας.

Παρεμπιπτόντως τα μαλινουά τα βρίσκω πανέμορφα σκυλιά, αλλά τέλος πάντων, γούστα είναι αυτά.

δεν μου απάντησες σε αυτό όμως...

Συμφωνώ ότι κάποια πράγματα φτιάχτηκαν για να λειτουργούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Αλλά γιατί να είμαστε απόλυτοι απέναντι στο συνδυασμό πραγμάτων; (άλλοι θα το βαφτίσουν 'εξέλιξη' κ άλλοι 'κατάντια' αυτό...)
Δηλ. μία ράτσα να δουλεύει άψογα κ να είναι κ σούπερ κοινωνική όταν έρχεται σε επαφή με άλλους σκύλους, χωρίς αυτό να σε κάνει εσένα λιγότερο 'ηγέτη' της αγέλης;

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Μαλλον πρεπει να ανοιξουμε μια δημοσκοπηση για τα κριτηρια που ειχαμε οταν επιλεξαμε σκυλο. Εχω περιεργεια να δω ποσο μετρησε η ομορφια, ασχετως ταμπεραμεντου.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.803
20.123
Πάλι εκτός δημοσκοπήσεων εγώ; Εμένα με διάλεξαν (για την ομορφιά μου εννοείται...) ...

Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
36
νεαπολη-νικαια
Μαλλον πρεπει να ανοιξουμε μια δημοσκοπηση για τα κριτηρια που ειχαμε οταν επιλεξαμε σκυλο. Εχω περιεργεια να δω ποσο μετρησε η ομορφια, ασχετως ταμπεραμεντου.
καλα , πολλοι οταν διαλεγουν σκυλο για ταμπεραμεντο μπορει να διαλεγουν φυλη επειδη βαριεται να κουνησει , ψαχνουν δλδ μια φυλη που το ταμπεραμεντο της ειναι η ελλειψη ταμπεραμεντου :-|

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Natassa, σε σύγκριση με το παρελθόν, τα Tervueren και τα Groenendael που κάνουν sport ή δουλειά αστυνομίας / στρατού έχουν ελαχιστοποιηθεί. Κάνε μια βόλτα από το www.working-dog.eu για να το εξακριβώσεις και μόνη σου. Η πρώτη φυλή είναι το Malinois, ακολουθεί ο Γερμανικός Ποιμενικός, μετά υπάρχουν άλλες πιο άγνωστες για τα Ελληνικά δεδομένα φυλές (π.χ. Bouvier), μετά έρχεται το Groenendael και πολύ πιο κάτω το Tervueren. Είναι συνήθως πολύ νευρικά αλλά και πιο ήρεμα προς τον άνθρωπο, κάτι που δεν είναι επιθυμητό.

Το σκυλί του στρατού/αστυνομίας κατά κύριο λόγο και το σκυλί που κάνει επιτυχημένα σπορ (δε μιλάω για το agility) πρέπει να έχουν σε ανεπτυγμένο βαθμό την επιθετικότητά αλλά και την κυριαρχικότητά τους. Αυτό δε συμβαδίζει με τα απαιτούμενα ενός σπορ προστασίας ή πραγματική δουλειά αστυνομικού σκύλου π.χ.

Για να καταφέρεις εσύ (εάν είχες ένα κυριαρχικό σκυλι) να το φέρεις σε επαφή και να το κάνεις να παίζει με άλλα σκυλιά χωρίς να προσπαθεί να κυριαρχίσει και να κάνει καυγάδες, θα έπρεπε να του τσακίσεις αυτή τη μεριά του ταπεραμέντου του. Πράγμα που θα ήταν αντίθετο με τις απαιτήσεις του "σκύλου προστασίας".

Για να το καταφέρεις αυτό, είναι το μόνο εύκολο, μέσω "κοινωνικοποίησης" με τη χρήση σε έντονο βαθμό κάποιων ωραίων εκπαιδευτικών εργαλείων. Τα αποτελέσματα δυστυχως είναι μόνιμα και δεν περιορίζονται στην κυριαρχικότητα και επιθετικότητα στα σκυλιά αλλά και στους ανθρώπους. Φτιάχνεις δηλαδή ένα "ποιμενικό" σκυλί μόνο ως προς το όνομα.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Την ψηνω την δημοσκοπηση. Σε λιγο ερχεται, οταν παρω την κορη μου απο τη μουσικη :D

Χμ, υπαρχει μια παρομοια απο τον Βασιλη. Για να δω αν μπορω να πρωτοτυπησω.

Last edited:

Panos0685

Well-Known Member
21 Ιουλίου 2008
490
1
43
Anthousa Athens
Πανο, βλεπω εχεις το Donini στο avatar σου και αν θυμαμαι καλα εισαι και μαθητης του.
Το ότι τα περισσοτερα σκυλια δεν εχουν περασει από τετοια τελεια εκπαιδευση και δεν τρεχουν με χιλια στο καλεσμα, δεν σημαινει ότι είναι και αναξιοπιστα.

Χωρις παρεξηγηση ή δοση ειρωνιας, πολλοι που μαθητευουν κοντα σε μεγαλους δασκαλους νομιζουν ότι εχουν δει το φως το αληθινο και ότι ολοι οι αλλοι είναι τυφλοι ή στην καλυτερη μονοφθαλμοι.

Εγω θα συνιστούσα προσοχη, γιατι οσο πιο ψηλα ανεβαινει καποιος, τοσο πιο ασχημα πεφτει και τοσο πιο μεγαλο θυρυβο κανει με το πεσιμο.
Τι εννοω. Αν μας ξεφυγουν τα δικα μας, το πολυ να φανε καμια γατα ή να κανουν κανεναν σκυλοκαυγα. Ο σκυλος του σπορ ή της προστασιας αν ξεφυγει δεν ξερεις τι θα κανει.
Οπως εχει πει και ο μεγαλος δασκαλος Νιτσε "μην φουσκωνεις απο επαρση γιατι και το παραμικρο τσιμπημα μιας βελονας θα σε κανει να σκασεις".

Εγω φιλε μου δεν εχω αναφερθει στο σκυλο μου , μιλαω θεωρητικα για το τελειο και προσπαθω να φτασω οσο πιο κοντα γινεται σε αυτο.Γιατι ουδεις τελειος.
Ποτε δεν ειπα οτι εχω τελεια υπακοη ουτε οτι ειμαι σουπερ κυναγωγος.Γι αυτο αν παρατηρησεις τα λεγομενα μου θα δεις οτι δεν υπαρχει ιχνος επαρσης.
Οσο για το αν εχω δει το φως το αληθινο , μπορει να μην το εχω δει αλλα το ψαχνω απο αλλους που σιγουρα εχουν δει πολλα.

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Natassa, σε σύγκριση με το παρελθόν, τα Tervueren και τα Groenendael που κάνουν sport ή δουλειά αστυνομίας / στρατού έχουν ελαχιστοποιηθεί. Κάνε μια βόλτα από το www.working-dog.eu για να το εξακριβώσεις και μόνη σου. Η πρώτη φυλή είναι το Malinois, ακολουθεί ο Γερμανικός Ποιμενικός, μετά υπάρχουν άλλες πιο άγνωστες για τα Ελληνικά δεδομένα φυλές (π.χ. Bouvier), μετά έρχεται το Groenendael και πολύ πιο κάτω το Tervueren. Είναι συνήθως πολύ νευρικά αλλά και πιο ήρεμα προς τον άνθρωπο, κάτι που δεν είναι επιθυμητό.
Με όσους Γερμανούς εκπαιδευτές που μίλησα μου είπαν τα όσα έγραψα, δεν τα υποστηρίζω χωρίς απόδειξη. Αλλά ναι, βλέπω -στο λινκ που παράθεσες- ότι πια δεν χρησιμοποιούνται τόσο τα τερβίρεν στην αστυνομία κ το στρατό, όσο παλαιότερα.

Το σκυλί του στρατού/αστυνομίας κατά κύριο λόγο και το σκυλί που κάνει επιτυχημένα σπορ (δε μιλάω για το agility) πρέπει να έχουν σε ανεπτυγμένο βαθμό την επιθετικότητά αλλά και την κυριαρχικότητά τους. Αυτό δε συμβαδίζει με τα απαιτούμενα ενός σπορ προστασίας ή πραγματική δουλειά αστυνομικού σκύλου π.χ.

Για να καταφέρεις εσύ (εάν είχες ένα κυριαρχικό σκυλι) να το φέρεις σε επαφή και να το κάνεις να παίζει με άλλα σκυλιά χωρίς να προσπαθεί να κυριαρχίσει και να κάνει καυγάδες, θα έπρεπε να του τσακίσεις αυτή τη μεριά του ταπεραμέντου του. Πράγμα που θα ήταν αντίθετο με τις απαιτήσεις του "σκύλου προστασίας".

Για να το καταφέρεις αυτό, είναι το μόνο εύκολο, μέσω "κοινωνικοποίησης" με τη χρήση σε έντονο βαθμό κάποιων ωραίων εκπαιδευτικών εργαλείων. Τα αποτελέσματα δυστυχως είναι μόνιμα και δεν περιορίζονται στην κυριαρχικότητα και επιθετικότητα στα σκυλιά αλλά και στους ανθρώπους. Φτιάχνεις δηλαδή ένα "ποιμενικό" σκυλί μόνο ως προς το όνομα.
Προφανώς, κ γι'αυτό δεν θα επέλεγα ποτέ κυριαρχικό σκύλο.
Γιατί είμαι άνθρωπος των σπορ δραστηριοτήτων αλλά είμαι κ αρκετά κοινωνική (εδώ μπαίνουν κ οι σκυλοπαρέες), οπότε βρήκα μία φυλή που κ μη κυριαρχική είναι, αλλά πολύ δραστήρια, εκπαιδεύσιμη επίσης.
Ό,τι ψάχνει ο καθένας υπάρχει. Κ γι'αυτό γράφουμε ότι είναι αναγκαίο να ενημερωνόμαστε για τη φυλή κ τη χρησιμότητα της καθεμίας. Για να μην υπονομεύουμε, να μην καταπιέζουμε το σκύλο κ εμάς περαιτέρω :D

Last edited:

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Μάλιστα..δηλαδή κατά τη γνώμη κάποιων εδω μεσα...και γω δεν επρεπε να πάρω Golden εφόσον δεν κυνηγάω πάπιες...
Και η berna δεν έπρεπε να πάρει lab για τον ίδιο λόγο...
Και η Sophiaouda...δεν επρεπε να εχει Newfies γιατί δεν ζει σε λίμνες και θάλασσες για να σώζουν τα σκυλιά της ανθρώπους...
Και ο Gaia Lykaia...σίγουρα δεν θα έπρεπε να κάνει εκτροφή Huskies...γιατί δε ζει στην Αλάσκα ώστε να τραβάνε τα σκυλιά του τα έλκηθρα...
Και ο stelios που ε΄χει ΓΠ...ντροπή του...που δεν ανήκει στην Αστυνομία, Στρατό...που δεν κολοτραβιέται κάθε μέρα για να κάνει τον σκύλο του Πρωταθλητή εργασιας...
όλοι οι παραπάνω είμαστε "αυστηρώς" λάθος...θα επρεπε να έχουμε από ένα yorkie ο καθένας και να λέμε και ευχαριστώ...που μπορέσαμε να αποκτήσουμε τον σωστο σκύλο..

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Όχι, δε λέω αυτό.

Όμως ο σκύλος που έχω εγώ ή ο Στέλιος, δεν έχει καμιά σχέση με Γερμανικό Ποιμενικό, όπως είχε αυτό δημιουργηθεί. Η εμπορικότητα, το χρήμα και το συμφέρον στην εκτροφή ήταν που χάλασαν τη φυλή.

Από εκεί και πέρα, λίγο εξυπνάδα θέλει, ανάλογα με τη φυλή που έχει ο καθένας, έτσι ώστε να μπορεί κρατάει τα σκυλιά του ευτυχισμένα. Αν εσύ παίζεις λίγο apport, χωρίς απαραίτητα να κυνηγάς πάπιες ή οτιδήποτε άλλο, μια χαρά είναι. Το σημαντικό για το σκύλο σου είναι η επαναφορά και όχι η πάπια αυτή καθε αυτή. Επειδή για εσένα πραγματικά πιστεύω ότι το παραπάνω δε χρειαζόταν να εμφανιστεί ένας νέος στο σκυλοχώρο για να στο γράψει σε ένα forum για σκυλιά, αλλά το ήξερες εδώ και πάρα πολλά χρόνια, λαμβάνω το μνμ σου ως ελαφρώς προβοκατόρικο και συνεχίζω...

;)

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Όχι, δε λέω αυτό.

Όμως ο σκύλος που έχω εγώ ή ο Στέλιος, δεν έχει καμιά σχέση με Γερμανικό Ποιμενικό, όπως είχε αυτό δημιουργηθεί. Η εμπορικότητα, το χρήμα και το συμφέρον στην εκτροφή ήταν που χάλασαν τη φυλή.

Από εκεί και πέρα, λίγο εξυπνάδα θέλει, ανάλογα με τη φυλή που έχει ο καθένας, έτσι ώστε να μπορεί κρατάει τα σκυλιά του ευτυχισμένα.
εγώ κατάλαβα πάντως τα όσα εννοεί ο συμφορουμίτης κ με βρίσκουν σύμφωνη.:)

Η κάθε ράτσα έχει απαιτήσεις (άλλες περισσότερες, άλλες όχι) κ μοναδικό ταπεραμέντο που πρέπει να είμαστε γνώστες αυτής για να είναι τα σκυλιά μας χαρούμενα (κάνοντας πράγματα που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία τους).:)

Η λώρα, πχ, αν ήμουν τεμπέλα κ μου άρεσε να μένω σπίτι κ να'μαι ξάπλα συνέχεια κ παρ' όλα αυτά διάλεγα αυτή τη ράτσα, το σκυλί μου θα'ταν δυστυχισμένο κ όλη η ανάγκη της για εκτόνωση κ για 'εργασία' θα πεταγόντουσαν στα σκουπίδια...;)

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
το τόπικ να μετονομαστεί σε
"και ένα και δύο και τρία και τέσσερα...τόπικ μαζί" :lol:

τώρα θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλα αυτα τα τόπικ μαζί λέγοντας απλά
παν μέτρον άριστον
και