Χωρίς ημίαιμα

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Τα περισσότερα αδέσποτα είναι ημίαιμα, αυτό δε λέει κάτι;
Δε λέει κάτι ιδιαίτερο, πέραν του ότι τα καθαρόαιμα αδέσποτα υιοθετούνται πιο εύκολα. :) (και τζάμπα και μόστρα). Οπως και τα μικρόσωμα, όπως και τα άσπρα, όπως και τα μαλλιάρα.

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Επειδή όμως όλα αυτά είναι υποθετικά και δεν μπορεί κανένας να μου διασφαλίσει ότι κάποια στιγμή δεν θα πεταχτεί κάποιο από τα ζώα που εγώ παρήγαγα στο δρόμο εκεί έχω τις αμφιβολίες μου για το κατά ποσο μπορεί κάποιος να προβεί σε ένα τέτοιου είδους ζευγάρωμα.
.
Με κανένα ζευγάρωμα δεν έχεις τη βεβαιότητα ότι όλα θα είναι ρόδινα. Κι ας είσαι σούπερ εκτροφέας...

Δε συμφωνώ στο δικό μας κόσμο, γιατι θεωρώ οτι δε θα ξέρεις τι θα προκύψει απο πλευράς μορφολογίας και χαρακτήρα. Οπότε αν είναι να πάρεις αυτό το ρίσκο, στο δικό μας "ομορφο" κόσμο, έχει πολλά surprise κουτάβια για να διαλέξεις. Το γεγονός οτι ίσως έχεις κάποιες καλύτερες πιθανότητες απο πλευράς υγείας, για μένα δεν επαρκεί, ωστε να δικαιολογήσω την παραγωγή ακόμα ενός ημίαιμου κουταβιού, όταν υπάρχουν τόσα εκεί έξω.
Δεν είναι ιδιαίτερα surprise το κουτάβι που θα προκύψει απ' τη δική μου γέννα. Μορφολογικά θα είναι λίγο, αλλά σιγά... σε έκθεση έτσι κι αλλιώς δε θα κατέβει. Το βάρος του θα είναι λίγο-πολύ συγκεκριμένο και, άλλωστε, ο υποψήφιος ιδιοκτήτης θα το δει στους 2,5 μήνες και περίπου θα ξέρει πώς θα είναι.
Άλλωστε, μιλάμε για ημίαιμα εδώ. Η ανομοιογένεια χαρακτήρα και μορφολογίας είναι το ζητούμενο, θεωρητικά. Μας αρέσουν θεωρητικά. Εσένα σου αρέσουν (όχι θεωρητικά). Άρα, όταν έρθει ο μελλοντικός σκυλο-γονέας και σου πει "θέλω ένα ημίαιμο κουτάβι για τη μοναδικότητα του χαρακτήρα και της μούρης του, αλλά να ξέρω και πέντε πράγματα για τους γονείς -προγόνους του, να ξέρω και πώς γεννήθηκε-μεγάλωσε, να έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά στους πρώτους μήνες της ζωής του και να έχει και κάποιες εγγυήσεις για την υγεία του, όπως των αλλονών που αγοράζουν απ' τα εκτροφεία" θα τον στείλεις να πάρει από μένα ή θα τον στείλεις σε καταφύγιο?

Last edited:

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.769
4.045
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Δε λέει κάτι ιδιαίτερο, πέραν του ότι τα καθαρόαιμα αδέσποτα υιοθετούνται πιο εύκολα. :) (και τζάμπα και μόστρα). Οπως και τα μικρόσωμα, όπως και τα άσπρα, όπως και τα μαλλιάρα.
Επομένως, οι περισσότεροι θέλουν καθαρόαιμα;

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Δεν θα ήθελα να μιλήσω θεωρητικά, γιατί δεν οδηγεί πουθενά.

Να προσπαθήσω να σκεφτώ γιατί γεννιούνται ημίαιμα σκυλιά, σε πρώτη φάση...

1. Η μητέρα φύση... 2 ισχυρά και υγιή (καμιά φορά και 2 μή ισχυρά και υγιή) αδέσποτα - μη στειρωμένα - σκυλιά, θα ζευγαρώσουν και θα γεννήσουν ημίαιμα...
2. Ο "αδαής" ιδιοκτήτης (συμπεριλαμβάνεται και ο "κλασικός" BYB) που πιστεύει ότι η σκύλα του θα πρέπει να γεννήσει τουλάχιστον μιά φορά, ώστε να μην πάθει καρκίνο κλπ. Ετσι, υπάρχει το απέναντι, πανέμορφο πομεράνιαν...
3. Ο "ανεύθυνος" ιδιοκτήτης, του οποίου η σκύλα (σε οίστρο) το έσκασε, με το ως άνω αποτέλεσμα... Γιατί δεν συζητάμε κάν ότι ο αρσενικός του σκύλος δικαιωματικά (ex-officio) μπορεί να τριγυρίζει και να αφήνει τον καρπό του ανδρισμού του κατά το δοκούν...
4. Ο πιο σχετικός (ή "σχετικός") με την κυνοτεχνία - κυνολογία, όπως ο Dr. Martinez, ή ο Louis Dobermann, που διασταυρώνει καθαρόαιμες φυλές για το αποτέλεσμα που οραματίζεται. Μέχρι να αναγνωριστεί το αποτέλεσμα, μιλάμε για ημίαιμα. Και, υπενθυμίζω, οι "οραματιστές" αυτοί δεν είναι όλοι του επιπέδου των 2 αυτών ανθρώπων...
5. Ο τσοπάνης, που τον ενδιαφέρει ένα και μόνο χαρακτηριστικό, η ικανότητα φύλαξης του κοπαδιού (δύναμη και ταμπεραμέντο)...

Τώρα, ας φανταστώ (κάντε μιά προσπάθεια να φανταστείτε κι εσείς) όλους αυτούς (πλην της φύσης), σε σχέση με το πως ψάχνουν τις ιδανικές οικογένειες και σε σχέση με τον ορισμό που δίνει ο καθένας τους για τον "ιδανικό ιδιοκτήτη"... Και να, πως προκύπτουν τα αδέσποτα, κακοποιημένα ή μη, σκυλιά... Sure bet, που λέμε κι εμείς. Και, κατά συνέπεια, βλέπω "λίγο" δύσκολο να υπάρξει αυτός ο κόσμος χωρίς αδέσποτα...

Σε τρίτη φάση, ας ξεχάσω την ύπαρξη των αδέσποτων και όλη τη συζήτηση γύρω από αυτά και ας σκεφτώ μόνο τον ένα και μοναδικό ημίαιμο σκύλο που απέκτησα... Ή τον δεύτερο, ή τον τρίτο... Ναι, είναι μοναδικός και, αν μου τύχει ένας σκύλος που με "κατανοεί" και είναι συμβατός μαζί μου, τότε εξιδανικεύεται εύκολα.
Μπορεί να μην είναι σε θέση να αναπαράγει αυτές τις ιδιότητες που τον έκαναν αγαπημένο σε μένα και αυτό ακριβώς είναι που μου προκαλεί τη μεγάλη χαρά όσο ζει και την αφόρητη θλίψη με την προοπτική του θανάτου του...
Και, για το λόγο αυτό, ο ημίαιμος σκύλος μου, δεν είναι Γερμανικό Ποιμενικό ή bullmastiff, αλλά είναι ο "Μήτσος", έχει ονοματεπώνυμο, είναι μοναδικός...

Ναι, είναι σχεδόν αδύνατον να φανταστώ ένα κόσμο χωρίς ημίαιμα...

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Σε έναν κόσμο που δεν θα υπάρχουν αδέσποτα (αμήν Παναγία μου αλλά που τέτοια τύχη) θα μπορούν πιστεύω να επιτραπούν τα ζευγαρώματα μη καθαρόαιμων σκύλων οι οποίοι όμως θα αποκλείωνταν από την αναπαραγωγή αν ήταν φορείς κληρονομικών νοσημάτων ή φορείς αντικειμενικα προβληματικής (ας πούμε OCD για παράδειγμα). Αλλά και πάλι υπό την εποπτεία ενός κυνολογικού ομίλου με δηλώσεις γένας και με όπως γίνεται τώρα με τους εκτροφείς αν ο "μιγαδοεκτροφέας" να μπορεί να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή ζωή σε τυχόντα αζήτητα ή επιστρεμμένα κουτάβια.

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.176
3.014
ΑΤΤΙΚΗ
.....η μοναδικότητα του χαρακτήρα και της φάτσας του κάθε σκύλου είναι χαρακτηριστικά ΚΑΙ των καθαρόαιμων σκύλων...:)

εξ΄ου και τα πρότυπα που ορίζουν την μορφολογία με μέτρα απο...εως..., με χρώμα απο ...εως, και με μια περιγραφή χαρακτήρα αρκετά γενική ως προς τις ιδιαίτερες ικανότητες της κάθε φυλής......

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Με κανένα ζευγάρωμα δεν έχεις τη βεβαιότητα ότι όλα θα είναι ρόδινα. Κι ας είσαι σούπερ εκτροφέας...

Δεν είναι ιδιαίτερα surprise το κουτάβι που θα προκύψει απ' τη δική μου γέννα. Μορφολογικά θα είναι λίγο, αλλά σιγά... σε έκθεση έτσι κι αλλιώς δε θα κατέβει. Το βάρος του θα είναι λίγο-πολύ συγκεκριμένο και, άλλωστε, ο υποψήφιος ιδιοκτήτης θα το δει στους 2,5 μήνες και περίπου θα ξέρει πώς θα είναι.
Άλλωστε, μιλάμε για ημίαιμα εδώ. Η ανομοιογένεια χαρακτήρα και μορφολογίας είναι το ζητούμενο, θεωρητικά. Μας αρέσουν θεωρητικά. Εσένα σου αρέσουν (όχι θεωρητικά). Άρα, όταν έρθει ο μελλοντικός σκυλο-γονέας και σου πει "θέλω ένα ημίαιμο κουτάβι για τη μοναδικότητα του χαρακτήρα και της μούρης του, αλλά να ξέρω και πέντε πράγματα για τους γονείς -προγόνους του, να ξέρω και πώς γεννήθηκε-μεγάλωσε, να έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά στους πρώτους μήνες της ζωής του και να έχει και κάποιες εγγυήσεις για την υγεία του, όπως των αλλονών που αγοράζουν απ' τα εκτροφεία" θα τον στείλεις να πάρει από μένα ή θα τον στείλεις σε καταφύγιο?
Στην ουσία με ρωτάς αν θα είχα πρόβλημα με την εκτροφή (επίσημη,σωστή, ηθική, με pedigree κτλ) ημίαιμων σκύλων. Επαναλαμβάνω ότι προσωπικά για μένα, θα ήταν επιθυμητή, μόνο αν φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε αδέσποτα σκυλιά. Τώρα αν εσύ κάνεις τέτοια σούπερ γέννα καταπληκτική και με όλες τις προϋποθέσεις, και ο άλλος είναι τόσο συνειδητοποιημένος που να θέλει ακριβώς αυτό που εσύ προσφέρεις (ιστορικό υγείας, καλή κουταβοπερίοδο, καλή κοινωνικοποίηση, αλλά και μούρη έκπληξη), ε, θα τον έστελνα σε σένα! :)

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
το ζευγάρωμα μεταξύ διαφορετικών φυλών εμπεριέχει μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας για το τι κουτάβια θα προκύψουν
κατα συνέπεια η σωστή τοποθέτησή τους σε οικογένειες είναι ακόμα πιο δύσκολη απο ότι με τα καθαρόαιμα

επίσης το μετέπειτα ζευγάρωμα εμπεριέχει ακόμα μεγαλύτερο βαθμό αβεβαιότητας

2 μηνών που θέλει το κουτάβι να βρεί καινούργιο σπίτι με τι κριτήρια θα το τοποθετήσεις? κυνηγόσκυλο είναι? φύλακας? τσοπάνης? θα είναι υπερδραστήριο ή αραχτότερο? θα έχει έντονες τάσεις κυριαρχικότητας ή όχι ? αν θέλω σκύλο με αυξημένη εκαπιδευσιμότητα ή πιο ανεξάρτητο χαρακτήρα θα πάρω αυτό το κουταβάκι ή το άλλο?

όλα κάποτε ήταν σκυλιά
διάφορα προβλήματα ή λειτουργικές ανάγκες δημιούργησαν φυλές

μην παραμένετε στην εμφάνιση και την μοναδικότητά της η οποία όντως είναι κάτι το όμορφο (και πολύ σωστή η παρατήρηση της Τάρα περι μοναδικότητας και των καθαρόαιμων)

αλλά πείτε μου
σε μιά γέννα ημίαιμων με τα κουτάβια 2 μηνών. ποιό κουτάβι πάει σε ποιόν?

Last edited:

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
αλλά πείτε μου
σε μιά γέννα ημίαιμων με τα κουτάβια 2 μηνών. ποιό κουτάβι πάει ποιόν?
Γιατί στην υιοθεσία ημίαιμου κουταβιού που όλοι επικροτούμε γιατί δεν γίνεται αλλιώς, πώς ταιριάζουν χαρακτήρες κουταβιών με χαρακτήρες-τρόπους ζωής μελλοντικών ιδιοκτητών?
Θα μου πεις "το σώζουν", παίρνουν το ρίσκο και κάνουν μια καλή πράξη.
Ο ιδανικός ιδιοκτήτης του ημίαιμου της γέννας μου είναι ο πλήρως συνειδητοποιημένος, ο διατεθειμένος να πάρει το ρίσκο και να ανταποκριθεί ό,τι χαρακτήρα κι αν του βγάλει - ακριβώς ο τύπος που ΠΡΕΠΕΙ να υιοθετεί αδέσποτα ή καταφυγίων ημίαμα κουτάβια αντί ενήλικων.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.767
7.926
.....η μοναδικότητα του χαρακτήρα και της φάτσας του κάθε σκύλου είναι χαρακτηριστικά ΚΑΙ των καθαρόαιμων σκύλων...:)
Συμφωνώ απόλυτα. Το ότι κάποια σκυλιά ανήκουν στην ίδια φυλή δεν σημαίνει σε καμμία περίπτωση ότι είναι κλώνοι. Έχουν μεγάλες ιδιαιτερότητες και στον χαρακτηρα αλλά και στην εμφάνιση, εγώ τον Elvis τον ξεχωρίζω από 10 άλλα μαύρα lab στην ίδια ηλικία.

Από την άλλη δεν μπορώ και δεν θέλω να φανταστώ τον κόσμο χωρίς ημίαιμα. Είναι το ίδιο με το να λέμε ότι η τάδε φυλή είναι πολύ επιθετική οπότε καλύτερα να την εξαφανίσουμε. Δεν μου αρέσει ιδεολογικά αυτή η προσέγγιση οπότε και προφανώς δεν είμαι υπέρ .
Μην ξεχνάμε ότι ημίαιμα και αδέσποτα είναι ένα χαρακτηριστικό της χώρας μας. Αν πάτε στα καταφύγια άλλων χωρών θα δείτε ότι η πλειοψηφία των αδέσποτων είναι καθαρόαιμα, ακριβώς γιατί τα ημίαιμα είναι δύσκολο να αναπαραχθούν εκεί. Οπότε στην ελλάδα για την οποία και μιλάμε ακόμη και να εξαφανιζόντουσαν όλα τα ημίαιμα πάλι θα είχαμε αδέσποτα αν δεν μορφωθεί και καλλιεργηθεί ο μέσος έλληνας ως προς την αξία και την σημασία της κυνοφιλίας.

Andromeda

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2010
1.595
2
Δεν μπορώ, ούτε θέλω να φανταστώ ένα κόσμο χωρίς ημίαιμα. Αυτό που θα ήθελα είναι ένας κόσμος χωρίς αδέσποτα, χωρίς κακοποιημένα σκυλιά, χωρίς φόλες, χωρίς δίποδους κρετίνους, και χωρίς σκυλιά των βαρελιών, της αλυσίδας, και του μπαλκονιού.
Κρητικοπούλα, Βασίλη, l.kyveli, Mareco, JohnK, συμφωνώ και επαυξάνω ... :)

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
βέβαια το σενάριο είναι τελείως υποθετικό και ουτοπικό έτσι?

και αν ποτέ πάψει η """παραγωγή"""" αδέσποτων σκύλων και η ελευθέρας κυκλοφορία και αναπαραγωγή των διάφορων δεσποζόμενων και τα λοιπά και τα λοιπά
...βλέπουμε τι θα κάνουμε "χωρίς ημίαιμα"

προσωπικά δεν θα με απασχολούσε ένας κόσμος με ημίαμα ή χωρίς ημίαιμα
τα αδέσποτα και τα κακοποιούμενα είναι το σοβαρότατο πρόβλημα....

ρητορικά και μόνο ανέφερα ότι κάποτε ήταν όλα ημίαιμα και προεκυπταν "θέματα" οπότε άρχισε η εκτροφή καθαρόαιμων

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.769
4.045
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Mα τι σχέση έχει αυτό το ερώτημα με το θέμα μας?
Εγώ είχα απαντήσει στο ποστ του vasgial "Αλλο ομως αδεσποτο και αλλο ημιαιμο." , εσύ μου έγραψες πως αυτό δε λέει κάτι, και πάει λέγοντας... τώρα αν έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με το θέμα, δεν ξέρω, πάντως δε μου φαίνεται πολύ off topic.

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Για να μπορούσε να είναι το ίδιο ένας εκτροφέας με έναν εκτροφέα ημίαιμων θα έπρεπε αυτός ο εκτροφέας να είχε άπειρα χρόνια αυτές τις δύο αυστηρά τρεις φυλές που θα έμπλεκε για άπειρα χρόνια για να μπορεί να διαβεβαιώσει πράγματι για χαρακτήρα, υγεία και μορφολογία..άρα σε κάποια φάση θα μιλάγαμε σχεδόν για καθαρόαιμο, μία δημιουργία μιας νέας φυλής..
Άρα πρακτικά δεν θα μπορούσε να είναι ίδιο..ούτε πρακτικά ούτε σε φανταστικό σενάριο γιατί πλέον θα είχαμε ένα νέο καθαρόαιμο..

Τώρα για το αν θα ήθελα να μην υπήρχαν στον κόσμο μας ημίαιμα..?
Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με τα ημίαιμα αλλά οι συνέπειες για να τα έχουμε είναι μεγάλες και υπερπηδούν τα καλά.., άλλωστε θεωρώ πως το κάθε σκυλί έχει την δική του διαφορετικότητα που σου επιφυλάσσει, απλά στο ένα διαλέγεις, στην άλλη περίπτωση είναι ..kinder έκλπηξη..

Επίσης δεν θεωρώ πως αυτές οι πανέξυπνες φατσούλες είναι προσόν των ημίαιμων μόνο, πιστεύω πως κάθε σκυλί που ζήσει σε περιβάλλον πείνας και εγκατάλειψης αναγκάζονται να γίνονται πανέξυπνα!
Σέβομαι πολύ όσους ασχολούνται με τα ημίαιμα..δεν θα μπορούσα όμως να διαλέξω αυτόν τον κόσμο γιατί καλώς ή κακός ημίαιμα θα σημαίνουν πάντα ανεξέλεκτες γέννες.., κουτάβια που δεν θα μπορούν να ζήσουν.., πεινασμένα ματάκια που θα παρακαλάνε για ένα έστω χάδι..
Το ημίαιμο συμβαίνει πάντα σε τυχαία αναπαραγωγή και πάντα μπορεί να κρύβει εκπλήξεις, άλλοτε θετικές και άλλοτε αρνητικές.., αν γνωρίζουμε τα παραπάνω αρχίζουμε και μιλάμε για επιλεκτική αναπαραγωγή..

Last edited:

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
Για να μπορούσε να είναι το ίδιο ένας εκτροφέας με έναν εκτροφέα ημίαιμων θα έπρεπε αυτός ο εκτροφέας να είχε άπειρα χρόνια αυτές τις δύο αυστηρά τρεις φυλές που θα έμπλεκε για άπειρα χρόνια για να μπορεί να διαβεβαιώσει πράγματι για χαρακτήρα, υγεία και μορφολογία..άρα σε κάποια φάση θα μιλάγαμε σχεδόν για καθαρόαιμο, μία δημιουργία μιας νέας φυλής..
όχι...
Για χαρακτήρα και μορφολογία δεν βεβαιώνει κανέναν, άλλωστε αυτή η μοναδικότητα είναι το "επιθυμητό χαρακτηριστικό" του ημίαιμου. Στην δική μου γέννα, που δεν έχω καταλάβει ακόμα γιατί ΔΕΝ θα έπρεπε να κάνω (εντάξει μπορώ να επιχειρηματολογήσω εναντίον της, αλλά το θέμα μου δεν είναι αυτό), εφ'όσον υπάρχει ζήτηση για σκύλο με φάτσα που δεν μοιάζει σε κανενός άλλου (ούτε καν θυμίζει) μπορώ άνετα να δώσω τις ίδιες βεβαιώσεις για την υγεία όσο κι ο εκτροφέας καθαρόαιμου.

Επίσης, μπορώ να βεβαιώσω ότι θα έχει κάποια χαρακτηριστικά είτε απ' τον ένα γονιό είτε απ' τον άλλο είτε μίξη (κανίς-πομεράνιαν με γνωστούς χαρακτήρες και γνωστούς χαρακτήρες προγόνων. Αν κανένας γονέας και κανένας πρόγονος δεν είχε π.χ εκδηλώσει επιθετικότητα κατά πάσα πιθανότητα ούτε ο δικός μου σκύλος θα εκδηλώσει γενετική επιθετικότητα. Επιπλέον, μπορώ να δώσω αρκετές διαβεβαιώσεις για το χαρακτήρα, στηριζόμενη στην ανατροφή που θα έχει λάβει το κουτάβι μέχρι να φύγει για το σπίτι του νέου του ιδιοκτήτη.

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Δεν μίλησα για αναπαραγωγή σταθερών γεννητόρων που θα συνεπαγόταν στην δημιουργία νέας ράτσας, αλλά (πάντα σε έναν υποθετικό κόσμο με υπεύθυνους ιδιοκτήτες) ακριβώς για υπεύθυνες γένες kinder έκπληξη. Στο προηγούμενό μου πόστ δεν διευκρίνιζα να είναι συγκεκριμένοι οι γενήτορες, αλλά για γένες τυχαίων μεταξύ τους σκυλιών που θα έχουν τις κατάλληλες εξετάσεις κληρονομικών νοσημάτων, απουσία αντικειμενικών προβλημάτων συμπεριφοράς και προφανώς η θυλικιά σκυλίτσα να είναι ίση ή πιό μεγαλόσωμη από τον αρσενικό, για παν ενδεχόμενο.

Στην διασταύρωση καθαρόαιμων σκυλιών εγώ νομίζω ότι παίρνεις kinder μεν, λιγότερο έκπληξη δε!

Εν τω μεταξύ μ'αρέσει που συζητάμε τόσο υποθετικά σενάρια.... Είναι τελείως άτοπα και μπορούν άνετα να δημιουργήσουν (δυστυχώς) ένταση από το πουθενά και ζωρίς λόγο.
Ελπίζω να συνεχίσουμε ήρεμα και καθαρά φιλοσοφικά την συζήτηση :)

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.247
Μέλη
20.026
Νεότερο μέλος
Μάρα