Προσωπικά, το όλο θέμα μου φαίνεται τελείως ανούσιο. Γνωρίζω πολλά φόρουμ με subforum που αφορά άλλες γλώσσες και απλά δεν τσουλάει, ένα δυο τόπικ κι αυτά κυρίως από μέλη που προσπαθούν να προσελκύσουν ''νέο αίμα'' σε κάτι που θεωρούν ότι έχουν κάτι να προσφέρουν. Πιστεύετε πώς ότι έχουμε σκεφτεί ή πράξει δεν το έχουν κάνει ήδη άλλοι; Δεν κατέχουμε και καμιά σημαντική πρωτιά με εξαίρεση ίσως αυτή της κακοποίησης. Δεν αντιλέγω βέβαια πως αρκετά μέλη είτε ιδιώτες, είτε επαγγελματίες του κυνοχώρου ασχολούνται με εκθέσεις και αθλήματα και θα μπορούσαν μόνο τα θέματα που αφορούν εκθέσεις και κυναθλήματα να βγαίνουν σε δίγλωσση έκδοση.
Από 'κει και πέρα χωρίς να θέλω να στενοχωρήσω κανέναν πολλές έχουν ειπωθεί πως είναι διεθνείς γλώσσες, ή οι γλώσσες του μέλλοντος σε κάποιο παράγοντα, αλλά όλη αυτή η ξενομανία που το ένα φέρνει το άλλο εμένα με έχει μπουχτίσει και τη βαριέμαι. Εισάγουμε και υιοθετούμε διαρκώς στοιχεία υποκουλτούρας απ' το μικρότερο στο μεγαλύτερο, ως και ένα τρόπο ζωής έχουμε ασπαστεί που ουδεμία σχέση έχει με τη χώρα που ζούμε, τον τρόπο σκέψης και τις καταστάσεις που βιώνουμε.
Δε θα ήμουνα αρνητικός στη δίγλωσση, τρίγλωσση, δεκάγλωσση έκδοση-εκδοχή του φόρουμ, μιλάω και γράφω άπταιστα γαλλικά και μιλάω αγγλικά και καταλαβαίνω όταν μιλάνε άλλοι στα γερμανικά, αλλά αυτά τα θέματα για 'μενα δεν πρόκειται να παρουσιάσουν κάποιο ενδιαφέρον. Ξέρω πως αλλιώς σκέφτεται ο μέσος Ευρωπαίος ή Αμερικανός σκυλοκάτοχος και οι γνώσεις του θα ήταν ενδεχομένως ωφέλεια, αλλά αν δε μπορούμε να σκεφτούμε και μόνοι μας κάποια πράγματα και να δούμε τι εφαρμόζεται και τι όχι στο εδώ και το τώρα που ζούμε, ποιός ο λόγος όπως σκοτωνόμαστε μεταξύ μας να τσακωνόμαστε και με τους ανθρώπους ενός άλλου βιοτικού και κοινωνικοπολιτικού επιπέδου, δε βρίσκω κάποιο λόγο.
Όσον αφορά το να παρέχεται η δυνατότητα σε μέλη που μένουν στο Ουζμπεκιστάν, στη Σιγκαπούρη, στη Φλοριντα να επικοινωνούν στη γλώσσα που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους, δε θέλω ν' ακουστώ κακός ή πολύ εγωιστής αλλά μια ανάγκη τους ώθησε να είναι μέλη ενός ελληνικού φόρουμ κι αυτή η ανάγκη δεν είναι το να μιλάνε ή να γράφουν κινέζικα.
Επιπλέον πολλοί τώρα μάθανε να χρησιμοποιούν υπολογιστή και πάρα πολλοί ακόμη δεν ξέρουν γρι από ξένη γλώσσα, γιατί πρέπει ν' απομονωθούν αυτοί, επίσης δε βλέπω κάποιο ουσιαστικό λόγο.
Αυτά από 'μενα.