Τελειοτητα στην εκτροφη

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Θα σου απαντήσω αλλά να ξέρεις πως εξαρχής έχει "λάθη" το σκεπτικό.

Δεν υπάρχει τέλειος σκύλος!

Μετά αν έχεις να επενδύσεις τόσα , θα ψάξεις να βρείς έναν αποδεδειγμένα καλό επιβήτορα , αυτό σημαίνει αρσενικός που έχει κάνει ήδη αρκετές επιβάσεις και οι απόγονοι του είναι απαλλαγμένοι από ασθένειες.

Αν "βγάζει" cherry eye θα το ξέρεις εξαρχής λοιπόν.
Ηθελα να παμε εκει παροτι ηξερα πως το σκεπτικο μου μπαζει :D
Αρα τι μας λεει αυτο για την εκτροφη ? Απο ποιο σημειο ξεκιναει ο εκτροφεας? Οταν παιρνει τα πρωτα του σκυλια ποσο το ψαχνει ή ποσο μπορει να το ψαξει ανεξαρτητως χρηματων ? Εφοσον ,οπως λες και συμφωνω, δεν υπαρχει τελειος σκυλος μηπως το 99% των εκτροφεων σιωπηρα ''δεχονται'' πως ειναι πολυ πιθανο κατι κληρονομικο να παρουσιασει ο σκυλος ? Ο νεος τελειος εκτροφεας οφειλει να συνεχισει απο εκει που σταματαει ο υπαρχων τελειος εκτροφεας και να βελτιωσει.

Το παραδειγμα μου για το cherry eye ηταν απολυτως εσκεμμενα συγκεκριμμενο ...μιλαμε για μια παθηση που μπορει να μην την δεις καν : ο σκυλος μου επαιζε στη μοκετα στις 20:00 ...20:15 εμφανιζεται ο αδενας ...πεφτω για υπνο ...ξυπναω το πρωι και ο αδενας ακομα εκει ...παμε βολτα και γυρνωντας ο αδενας ηταν παλι στη θεση του.Μπορει να ξαναβγει τα επομενα πεντε λεπτα (ειμαι προετοιμασμενος) , μπορει και να μην ξαναβγει ποτε.Τι σκυλο εχω ρε παιδια ? Αν δεν το εψαχνα , μπορει να θεωρουσα πως ειμαι μια απλη μολυνση ή οτι κατι μπηκε στο ματι του ...

Οσο αφορα τη διασταυρωση , ξαναβαζω το λινκ :
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/11/081107071818.htm

The discovery equips dog breeders with the tools to eliminate that trait from the Dalmatian breed and yields clues to the cause of similar problems in humans. The findings will be published Nov. 7 in the scientific journal Public Library of Science.
"This defect, which in dogs is peculiar to the entire Dalmatian breed, has been reported for nearly a century and was probably unintentionally introduced as breeders worked to select more distinctive spotting patterns," said veterinary geneticist Danika Bannasch, lead author on the study.
"It is now possible that this trait can be removed from the breed by crossing Dalmatians with the normal offspring of the original Dalmatian-pointer breeding that occurred in the early 1970s," she said.

Last edited:

Dogo

Well-Known Member
11 Μαϊου 2007
307
0
τι μας λέει?! :eek: :D

Γιατί τα μπλέκεις ρε Tricky ? :)

Όταν λέω δεν υπάρχει τέλειος σκύλος εννοώ σε όλα τα επίπεδα (χαρακτήρα , μορφολογίας , υγείας...ΣΕ ΟΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ).

Άρα τις "εκπτώσεις" μας δεν θα τις κάνουμε στον τομέα υγεία.
Ας "θυσιάσουμε" καλύτερα κάποια μορφολογικά χαρακτηριστικά , που ούτως ή άλλος εμείς θέλουμε (υπερτυπικά 9 στις 10 φορές...Ζάρα , κεφάλες , θώρακα , κλπ.).

Θα διαλέξεις λοιπόν υγιή ζώα (επιβήτορα και θηλυκά) , που δίνουν υγιείς απογόνους και ας μην είναι τίγκα στη ζάρα!!!

Σαν κοινότητα εκτροφέων και κυνόφιλων , θα λάβεις υπόψη σου και την αναθεώρηση προτύπων φυλής αν τα προβλήματα υγείας δείχνουν να μην εξαφανίζονται.

ΠΟΤΕ ΔΕ ΘΑ ΤΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΣ ΩΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ Ή ΔΕΝ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ!

Δε συμβιβάζομαι με μη υγιή ζώα , συμβιβάζομαι με ζώα εκτός προτύπου σε χρώμα , μεγεθος , stop , θέση ουράς , αυτιών , κλπ. αν αυτό είναι και η λύση στα προβλήματα υγείας.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
tricky said:
τα λεφτα τελειωσαν ...αν δεν πουλησω κουταβια σημαινει πως η εκτροφικη μου καριερα τελειωνει εδω αφου η αναζητηση των τελειων επιβητορων με στεγνωσε οικονομικα.Στειρωνω τους κατα τα αλλα τελειους επιβητορες και τερμα

Εάν με την πρώτη σου εκτροφικη απόπειρα έχεις την απαίτηση να κάνεις απόσβεση των χρημάτων που διέθεσες για το χόμπι σου, οι εκτροφικοι σου στόχοι δεν διέπονται από αγάπη για τη φυλή αλλά από οπορτουνισμό. Αν εκτρέφεις όχι με γνώμονα την προσφορά στη φυλή αλλά τον υπολογισμό εσόδων – εξόδων δεν είσαι Εκτροφέας, είσαι καιροσκόπος.

tricky said:
συνεχιζω , δινοντας στον κοσμο αριστα και υγιη κουταβια που ενδεχεται να παρουσιασουν cherry eye (μια παθηση που η κτηνιατρικη επιστημη μου επιτρεπει να τη θεωρω απλη και ανωδυνη) ,μεχρι να μπορεσω να κανω μια ''νεα εκστρατεια αναζητησης'' .
Άρα η προσφορά σου στη φυλή θα είναι 3 προβληματικά κουτάβια στα 4 που θα έχεις βέβαια φροντίσει να μοσχοπουλήσεις μέχρι να μπορέσεις να κάνεις μια «νέα εκστρατεία αναζήτησης» για να κάνεις απόσβεση μια ώρα αρχύτερα αφού έτσι κι αλλιώς το πρόβλημα (μια που η κτηνιατρική επιστήμη σου επιτρέπει να το θεωρείς απλό και ανώδυνο) δεν σου κόβει ούτε ευρώ από την τελική «σούμα».

Συνεπώς (ας μου επιτραπεί η επέκταση του σεναρίου) γιατί να προσπαθήσεις για το καλύτερο αφού ακόμα και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες έχουν συμβιβαστεί με το πρόβλημα και το θεωρούν δεδομένο?
Σιγά μην χαλάσεις και αλλά λεφτά στην αναζήτηση υγιών σκύλων! Αφού και με αυτούς τους γεννήτορες μια χαρά τα πας στις εκθέσεις, η ζήτηση είναι σταθερή και όχι μόνο κάνεις απόσβεση, αλλά βάζεις και λεφτά στο παντελόνι. Άρα, αφου επιβραβευεσαι, γιατί να ακολουθήσεις άλλο δρόμο και όχι τον σίγουρο και δοκιμασμένο? Έτσι κι αλλιώς το cherry eye είναι αντιμετωπίσιμο, το εντροπιον προλαμβάνεται με eye tacking και η γέννα μια χαρά γίνεται με καισαρική!

Ρωταω λοιπόν εγώ η αφελής: Είναι αυτό ΕΚΤΡΟΦΗ και ΠΡΟΣΦΟΡΑ στην οποιαδήποτε φυλή?

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Ποιό είναι το πρόβλημα ρε παιδιά, να το λύσουμε ?
Φαίνεστε να διαφωνείτε σε μία τεράστια συζήτηση με πολλές παραμέτρους που δεν οδηγεί πουθενά, ενώ συγχρόνως δεν έχω καταλάβει πού διαφωνείτε ...

1ον) Tricky έχεις ΕΝΑ παράδειγμα από τους συνομιλητές σου εκτροφείς που να αποδυκνείει ότι " ΣΙΩΠΗΡΑ οι εκτροφείς παραδέχονται ότι είναι πιθανό να εμφανιστούν κληρονομικά προβλήματα σε οποιοδήποτε ζευγάρωμα οποιονδήποτε ζώων" ?? Να ξέρουμε και τί λέμε ε ? Το παραπάνω ΑΞΙΩΜΑ προσωπικά το παραδέχομαι εδώ και 5.000 posts μην πισωγυρίζουμε ... ;)

2ον) αυτά που λέτε για τους γεννήτορες τους "απαλλαγμένους", πόσο ποιός και γιατί θα τους ζευγαρώσει είναι τελείως άκυρη συζήτηση, και δεν καταλαβαίνω το νόημά της. Οποιος ακολουθει τέτοιες τακτικές τον τρώει η μαρμάγκα σε 3-5 χρόνια το πολύ το έχουμε δεί και θα το ξαναδούμε σύντομα ... σκυλιά καλά ΓΙΑ ΠΟΛΥ βγάζεις μόνο με τεράστια γνώση υπομονή και αυτοσυγκράτηση και όχι με ευρώ και ταξίδια. Και τα τρία πρώτα δεν αγοράζονται.

3) Αυτός είναι ο λόγος που αντιμετωπίστηκε έτσι ο εν λόγω εκτροφέας από εμένα, καθώς και γιατί έλεγε ψέμματα, Tricky κατάλαβέ το, και ξαναδιάβασε το topic. Tο αίτημα "άλλαξε το πρότυπο της φυλής σου" σε Ελληνα εκτροφέα το βρίσκω άκυρο, αλλά το "άλλαξε φυλή" πολύ επίκαιρο ... ;) το οποίο δεν ετέθει. Eγώ προσωπικά δεν θα εξέτρεφα καμία φυλή που παγκοσμίως αντιμετωπίζεται κληρονομικό πρόβλημά της επεμβατικά και προληπτικά, όποιος εκθρέφει, αντιμετωπίζει αλλιώς τον σκύλο και ας κριθεί ο καθένας για τις πράξεις του.

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Ποιό είναι το πρόβλημα ρε παιδιά, να το λύσουμε ?
Φαίνεστε να διαφωνείτε σε μία τεράστια συζήτηση με πολλές παραμέτρους που δεν οδηγεί πουθενά, ενώ συγχρόνως δεν έχω καταλάβει πού διαφωνείτε ...

1ον) Tricky έχεις ΕΝΑ παράδειγμα από τους συνομιλητές σου εκτροφείς που να αποδυκνείει ότι " ΣΙΩΠΗΡΑ οι εκτροφείς παραδέχονται ότι είναι πιθανό να εμφανιστούν κληρονομικά προβλήματα σε οποιοδήποτε ζευγάρωμα οποιονδήποτε ζώων" ?? Να ξέρουμε και τί λέμε ε ? Το παραπάνω ΑΞΙΩΜΑ προσωπικά το παραδέχομαι εδώ και 5.000 posts μην πισωγυρίζουμε ... ;)

2ον) αυτά που λέτε για τους γεννήτορες τους "απαλλαγμένους", πόσο ποιός και γιατί θα τους ζευγαρώσει είναι τελείως άκυρη συζήτηση, και δεν καταλαβαίνω το νόημά της. Οποιος ακολουθει τέτοιες τακτικές τον τρώει η μαρμάγκα σε 3-5 χρόνια το πολύ το έχουμε δεί και θα το ξαναδούμε σύντομα ... σκυλιά καλά ΓΙΑ ΠΟΛΥ βγάζεις μόνο με τεράστια γνώση υπομονή και αυτοσυγκράτηση και όχι με ευρώ και ταξίδια. Και τα τρία πρώτα δεν αγοράζονται.

3) Αυτός είναι ο λόγος που αντιμετωπίστηκε έτσι ο εν λόγω εκτροφέας από εμένα, καθώς και γιατί έλεγε ψέμματα, Tricky κατάλαβέ το, και ξαναδιάβασε το topic. Tο αίτημα "άλλαξε το πρότυπο της φυλής σου" σε Ελληνα εκτροφέα το βρίσκω άκυρο, αλλά το "άλλαξε φυλή" πολύ επίκαιρο ... ;) το οποίο δεν ετέθει. Eγώ προσωπικά δεν θα εξέτρεφα καμία φυλή που παγκοσμίως αντιμετωπίζεται κληρονομικό πρόβλημά της επεμβατικά και προληπτικά, όποιος εκθρέφει, αντιμετωπίζει αλλιώς τον σκύλο και ας κριθεί ο καθένας για τις πράξεις του.
Απο τους εκτροφεις που συμμετεχουν στην κουβεντα δεν εχω κανενα παραδειγμα ...αλλα το θεμα δεν ειναι ''προσωπικο'' γιατι την κουβεντα μπορει να την παρακολουθουν και αλλοι δεκα εκτροφεις που δεν λενε τιποτε απολυτως (ισως να μην κανουν ουτε καν σιωπηρη αυτοκριτικη).

Οσο αφορα το ''αλλαξε φυλη'' , ισως να συμφωνω ...αλλαξε και πηγαινε που? στο επομενο που σου αρεσει ? στο στατιστικα πιο υγιες ωστε η εκτροφη να γινει ''ευκολοτερη'' ?Αν μιλαμε για ζωα συντροφιας , μηπως να παμε σε αυτο που ζει περισσοτερο ωστε να σε συντροφευει περισσοτερα χρονια ? Παραπανω εθεσα το ζητημα της καταργησης ορισμενων φυλων...

Επισης , μην αποδιδουμε τα παντα στον υπερτυπισμο γιατι ξεχναμε μαλλον γιατι φτιαχτηκαν μερικες ρατσες ...νοιαζοταν πιστευετε κανεις τον προηγουμενο αιωνα αν ο κλοουν bulldog του σημερα ανεπτυσσε δυσπλασια ? Φτιαξαν ενα σκυλο να παλευει με ταυρους ...φανταζομαι ποσοι θα κατεληγαν στο λακκο (ακομα και ζωντανοι) .Ξερετε με τι κριτηρια απο το old english bulldog (πιο λιγερο/αρμονικο κλπ) φθασαμε στο bulldog του σημερα ? Το τοτε ''CLUB'' ,μετα την καταργηση των μαχων με ταυρους , εβαλε το παλιο bulldog και το νεο (ειχε τυχαια προκυψει ενας τυπος κοντινος με αυτον του σημερα) να διαγωνιστουν σε αγωνα δρομου ...το μικροσωμο κερδισε και επειδη πλεον βολευε ως οικοσιτο ζωο (λογω μεγεθους και χαρακτηρα) , το club εγκατελειψε το old english bulldog και στραφηκε στον τυπο που ολοι ξερουμε (πανω/κατω:D).Κανεις πλεον δεν ηθελε το old english bulldog (δεν παει να ηταν 100 φορες υγιεστερο) και εξαφανιστηκε.
Ας παμε σε αρχαιες ρατσες ...σε ποιο σημειο της εκτροφης τους απεκτησαν σοβαρα κληρονομικα ζητηματα που να επηρεαζουν μεγαλο ποσοστο των δειγματων ? Ρωτησα παραπανω (εντελως ενημερωτικα γιατι πραγματικα δεν ξερω) για τα ροτβαιλερ και τη δυσπλασια ...σε ποιο σταδιο απο την αναβιωση μεχρι σημερα προεκυψε και ποιος ''ευθυνεται'' ? μηπως υπηρχε απο παλια αλλα κανεις δεν μπορουσε να την διαγνωσει ή κανεις δεν ενδιαφεροταν ? μηπως παλι φταιει ο υπερτυπισμος ? (μην με κυνηγησετε , πραγματικα ρωταω ενημερωτικα:))

Γενικα :
Για μενα το ζητουμενο και :
1) η απολυτως πρωτη προτεραιοτητα εκτροφης ειναι ζωα που δεν υποφερουν (το ρημα για μενα δηλωνει διαρκεια στο χρονο) απο προβληματα υγειας και συμπεριφορας που να τα καθιστουν αδυναμα να χαρουν την οποια ζωη εμεις αποφασιζουμε να τους δωσουμε . Δεν θελω αναπηρο σκυλο που να ποναει , ουτε ανυσηχο που να κοιταει το λιβαδι με τα προβατα και η καρδια του να ειναι εκει ενω εγω το εχω κλεισμενο σε διαμερισμα.
2) σε δευτερο χρονο και εφοσον εχει εξασφαλιστει το παραπανω (αν και ιδεατα πρεπει να πανε παραλληλα) η εκτροφη πρεπει να εξαλειψει ολα τα κληρονομουμενα προβληματα υγειας ,ακομα και τα μικροτερα ή ασημαντα.Ο εκτροφεας ομως δεν μπορει μονος ...θελει βοηθεια , απο τους οποιους ομιλους και οργανισμους , αλλα και απο την κτηνιατρικη επιστημη η οποια συνεχως δινει κατευθυνσεις (στο μετρο που μπορει γιατι οσες οι φυλες , τοσες και οι ερευνες).
Παρενθεση :
Εσεις οι εκτροφεις γνωριζετε την CERF ? ξερετε ποια ειναι τα ευρηματα σχετικα με το εντροπιο ή ποια η θεση της για το εκτροπιο και την εκτροφη?

3) η απολυτως τριτη προτεραιοτητα ενος εκτροφεα θα ειναι να κερδισει σε εκθεσεις ομορφιας

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Ρωτησα παραπανω (εντελως ενημερωτικα γιατι πραγματικα δεν ξερω) για τα ροτβαιλερ και τη δυσπλασια ...σε ποιο σταδιο απο την αναβιωση μεχρι σημερα προεκυψε και ποιος ''ευθυνεται'' ? μηπως υπηρχε απο παλια αλλα κανεις δεν μπορουσε να την διαγνωσει ή κανεις δεν ενδιαφεροταν ?
Κανείς δεν ξέρει, ακριβώς για τον λόγο στον οποίο αναφέρεσαι. Κανέναν δεν ενδιέφερε.

Στα υπόλοιπα έχεις δίκιο.