Τελειοτητα στην εκτροφη

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Με μία περίπτωση να αποσύρει γεννήτορες ?
Δεν γίνεται. Δεν θα έπρεπε να ζευγαρώνει κανένας σκύλος καμίας φυλής παγκοσμίως.
Χωρίς υπερβολή όμως.

Dogo

Well-Known Member
11 Μαϊου 2007
307
0
Δεν υπαρχει καποιος συγκεκριμμενος συλλογισμος δικος μου :)
Υπαρχει μια εκτροφικη πραγματικοτητα που εγω σαν ιδιωτης τη βρισκω ετοιμη και επιλεγω αν θα ''παιξω'' ή οχι.
Και τι επιλέγεις τελικά?...Να "παίξεις" και πώς?

Σε ικανοποιεί η διαπίστωση αυτή , της παραπάνω "εκτροφικής πραγματικότητας"?

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Δεν έχει σημασία αν είσαι ιδιώτης ή εκτροφέας.
Αυτοί είναι νόμοι της φύσης και δεν παραβαίνονται.

Δεν σου κρύβω ότι και εμένα ως εκτροφέα με προβληματίζει και με κουράζει ψυχολογικά ίσως πολύ περισσότερο κάθε τέτοιου είδους διαπίστωση.

Το ερώτημα "να παίξω ή όχι" στο παιχνίδι αυτό είναι καθημερινό και έτσι πρέπει να είναι σε κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο ...

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Και τι επιλέγεις τελικά?...Να "παίξεις" και πώς?

Σε ικανοποιεί η διαπίστωση αυτή , της παραπάνω "εκτροφικής πραγματικότητας"?
Ξερεις που καταληγω ? πως αν δουμε τα πραγματα πολυ αυστηρα , ειτε δεν θα επρεπε να παιρνουμε καθολου σκυλους ή εστω να ειχαμε 3-4 ρατσες ...
Το θεμα δηλαδη παει σε πολυ φιλοσοφικο επιπεδο ...γιατι να εκτρεφουμε σκυλους που ειναι πιο ασθενικοι απο αλλους ή που ζουν λιγοτερο απο αλλους κλπ ... το bulldog χανει απο το ροτ , το ροτ χανει απο το μποξερ , το μποξερ χανει απο το χασκι κλπ

Αν εψαχνα εκτροφεα που να με καλυπτε πληρως σε ολα τα πιθανα σημεια , ακομα θα εψαχνα.

Προσωπικα , ο σκυλος μου δεν δειχνει να εχει κατι ...εμφανισε cherry eye πριν δυο μηνες και το εκρυψε μονος του την επομενη μερα ...εκτοτε δεν το ξαναεμφανισε.Υπαρχει ή δεν υπαρχει ? :p

Αλλα σκυλια εμφανιζουν σπαστικο εντροπιο το οποιο δεν ειναι κληρονομικο.

Οταν γινει ενος ετους ,θα τον εξετασω σε διαφορα θεματα και θα δουμε;)

Dogo

Well-Known Member
11 Μαϊου 2007
307
0
H αφορμή που σε έκανε να δημιουργήσεις το θέμα ήταν συγκεκριμένη , μία ασθένεια ή ένα ελλάτωμα που μπορεί να καλυφθεί ή ιαθεί με μια μικροεπέμβαση.

Με βάση αυτό και μετά από τις απόψεις που πέσανε στο "τραπέζι" , εσύ τι θα έκανες αν είχες σαν εκτροφέας ένα τέτοιο σκύλο?

Ποιά η επιλογή σου στο "παιχνίδι" ?

Και από την άλλη σαν "πελάτη" ποιός εκτροφέας σε ικανοποιεί , ποιόν επιλέγεις?

Αυτόν που θα τα ζευγαρώσει και ας είναι προγναθικά ή ας έχουν εντρόπιον ή cherry eye ή τον άλλο...τον αυστηρό?

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
H αφορμή που σε έκανε να δημιουργήσεις το θέμα ήταν συγκεκριμένη , μία ασθένεια ή ένα ελλάτωμα που μπορεί να καλυφθεί ή ιαθεί με μια μικροεπέμβαση.

Με βάση αυτό και μετά από τις απόψεις που πέσανε στο "τραπέζι" , εσύ τι θα έκανες αν είχες σαν εκτροφέας ένα τέτοιο σκύλο?

Ποιά η επιλογή σου στο "παιχνίδι" ?

Και από την άλλη σαν "πελάτη" ποιός εκτροφέας σε ικανοποιεί , ποιόν επιλέγεις?

Αυτόν που θα τα ζευγαρώσει και ας είναι προγναθικά ή ας έχουν εντρόπιον ή cherry eye ή τον άλλο...τον αυστηρό?
Κοιτα , επειδη η εκτροφη δεν ειναι λειτουργημα , φανταζομαι πως ο σουπερ αυστηρος εκτροφεας που εχει τα παντα υπο ελεγχο (μορφολογικα/υγειονομικα κλπ) θα δινει τα κουταβια του 5.000 ευρω (αν τελικα υπαρχει τετοιος) ...αρα οσο και αν θα τον προτιμουσα , μπορει να δεχομουν πχ τον προγναθισμο σαν ελαττωμα του σκυλου συντροφιας.Ο καθενας εχει τα ορια του.

Αλλωστε και τον σιωπηρο διαχωρισμο ''show'' και ''pet'' puppy οι εκτροφεις τον εφτιαξαν και κατι λεει.

Αν παλι ημουν εγω εκτροφεας : δεν υπαρχει ''παρθενογεννηση'' στην εκτροφη εκτος και αν μιλαμε για αμιγως ελληνικες φυλες.Ο εκτροφεας στην Ελλαδα απο καπου θα ''ψωνισει'' για το κενελ του ...αρα υποθετω πως ισως ισχυουν οσα ειπα παραπανω.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Ωραίο topic :)

Κοιτα , επειδη η εκτροφη δεν ειναι λειτουργημα , φανταζομαι πως ο σουπερ αυστηρος εκτροφεας που εχει τα παντα υπο ελεγχο (μορφολογικα/υγειονομικα κλπ) θα δινει τα κουταβια του 5.000 ευρω (αν τελικα υπαρχει τετοιος) ...αρα οσο και αν θα τον προτιμουσα , μπορει να δεχομουν πχ τον προγναθισμο σαν ελαττωμα του σκυλου συντροφιας.Ο καθενας εχει τα ορια του.
Ετσι είναι. Φιλοσοφικό όπως είπες είναι το θέμα αλλά τελικά δεν καταλήγουμε στην έλλειψη φυλών αλλά στον εμπλουτισμό των ειδών, όπως κάνει η φύση. Αφού δεν είναι μη φυσική διαδικασία, άρα είναι φιλοσοφικά (για μένα) ορθή.

Ηθικά όπως έχω ξαναπεί είναι λάθος από την αρχή αν και μη αποφευκτέα.

Αλλωστε και τον σιωπηρο διαχωρισμο ''show'' και ''pet'' puppy οι εκτροφεις τον εφτιαξαν και κατι λεει.
Καθόλου σιωπηρός. Και αναφέρεται σε μορφολογικά χαρακτηριστικά. Το μόνο που λέει είναι ότι όλα είναι σχετικά και πιθανά, αυτό που πρέπει να ξέρει και ο εκτροφέας και ο ιδιοκτήτης τελικά.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Οχι.
Νομίζω ότι δεν έχω δείξει ότι δεν προσέχω τί γράφω, οπότε τί συμπέρασμα είναι αυτό?
Τί να είναι ανεκτό? Αν θα βγάλει ένας σκύλος εντρόπιον? Οσο και να προσέξεις θα βγάλει. Οσο περισσότερο προσέχεις τόσο λιγότερο θα βγάλει, αλλά θα βγάλει.
Αρα ανεκτά σε επίπεδο του πιθανού ναι.
Σε εκτροφικό επίπεδο σε καμία περίπτωση.

Dogo

Well-Known Member
11 Μαϊου 2007
307
0
Ποιό επάγγελμα/ενασχόληση είναι λειτούργημα άραγε (ρητορικό)?

Άρα σαν "πελάτης" προτιμάς μία προσιτή τιμή και ένα σκύλο με μικροπροβλήματα υγείας ή ελλατώματα , από κάτι ακριβότερο που θα σε διασφάλιζε περισσότερο (δε λέω απόλυτα) σε αυτά τα θέματα.

Κατανοητό και σεβαστό!

Αν παλι ημουν εγω εκτροφεας : δεν υπαρχει ''παρθενογεννηση'' στην εκτροφη εκτος και αν μιλαμε για αμιγως ελληνικες φυλες.Ο εκτροφεας στην Ελλαδα απο καπου θα ''ψωνισει'' για το κενελ του ...αρα υποθετω πως ισως ισχυουν οσα ειπα παραπανω.
Αυτό λίγο δε το "έπιασα"...
Ότι δηλ. και ο εκτροφέας δε θα πληρώσει ακριβά οπότε θα πάρει κάτι ανάλογο?
Γίνε λίγο πιο σαφής...

Και ξεκαθάρισε το pet quality , που είναι ένας υγιείς σκύλος με μορφολογικές αποκλίσεις , από τον μη υγιή σκύλο με το εντρόπιον π.χ. μόνο και μόνο επειδή πουλάει η ζάρα.

Προσέθεσε και έναν εκτροφέα που σου "πουλά" και "μούρη" με σκυλιά με "μικροπροβλήματα" και πες μου εσύ το συμπέρασμα (δεν μιλώ για κάποιον συγκεκριμένα).

Το τέλειο δεν υπάρχει , αλλά αν δε στοχεύεις το τέλειο μάλλον θα βρεθείς με κακό...και χείριστο καμιά φορά.

Να κατεβάζουμε μόνοι μας τον πήχη?...Και μετά να φωνάζουμε "Που είναι ο ΚΟΕ?" όταν από μόνοι μας αποδεχόμαστε πως "Ελα μωρέ!...Δεν είναι και λειτούργημα!...Ας έχουν και εντρόπιον και cherry eye και προγναθισμό και λίγη δυσπλασία και καμιά κώφωση που και που...Τι έγινε?!"?...

Τότε για τι εξετάσεις να μιλάμε και pedigree και κρίσεις και εργασίες?

Κανά σκυλάκι σε προσιτή τιμή να υπάρχει και να κρατάει για 8-10 χρόνια με φθηνή συντήρηση... :rolleyes:

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Αυτό λίγο δε το "έπιασα"...
Ότι δηλ. και ο εκτροφέας δε θα πληρώσει ακριβά οπότε θα πάρει κάτι ανάλογο?
Γίνε λίγο πιο σαφής...

Και ξεκαθάρισε το pet quality , που είναι ένας υγιείς σκύλος με μορφολογικές αποκλίσεις , από τον μη υγιή σκύλο με το εντρόπιον π.χ. μόνο και μόνο επειδή πουλάει η ζάρα.

Προσέθεσε και έναν εκτροφέα που σου "πουλά" και "μούρη" με σκυλιά με "μικροπροβλήματα" και πες μου εσύ το συμπέρασμα (δεν μιλώ για κάποιον συγκεκριμένα).

Το τέλειο δεν υπάρχει , αλλά αν δε στοχεύεις το τέλειο μάλλον θα βρεθείς με κακό...και χείριστο καμιά φορά.
Μαλλον δεν καταλαβες ή δεν τα ειπα σωστα :

Ο Ελληνας εκτροφεας ειναι οτι ειμαι και εγω οταν αγοραζει γεννητορες απο το εξωτερικο ...καπου παει -προφανως σε γνωστα ονοματα- και αγοραζει σκυλο και πρεπει να κανει -σε υπερθετικο βαθμο- τους ιδιους ελεγχους που θα κανω και εγω οταν μετα απο καποια χρονια θα παω να αγορασω τα κουταβια του.Ειναι δηλαδη μια αλυσιδα οπου και ο εκτροφεας ειναι πελατης.
Οι αλυσιδες εχουν τοση δυναμη οση ο πιο αδυναμος κρικος τους .
Προφανως , και οι εκτροφικοι σκυλοι του εξωτερικου δεν εχουν στανταρ τιμη οποτε αν ο εκτροφεας ,μη εχοντας και απεριοριστο budget, ''δεχθει'' κατι λιγοτερο , τοτε και εγω θα παρω απο αυτον κατι λιγοτερο μετα απο χρονια.Απο την αλλη , αν καποιος εκτροφεας ψαξει το τελειο και το bulletproof μπορει να πληρωσει για γεννητορες 10.000 ευρω το σκυλο ...μετα , ποσο πρεπει να πουλησει τα κουταβια του ? (εφοσον οπως ειπα , δεν κανει λειτουργημα ο ανθρωπος) .Φυσικα , υπαρχει κοινο και για πολυ ακριβους σκυλους αφου σκυλια εχω και εγω και ο Καραμανλης :D

Το pet quality το ανεφερα για τις περιπτωσεις προγναθισμου και οχι οτι σημαινει ενα λιγοτερο υγιη σκυλο.

Τα υπολοιπα που μου αποδιδεις ''περι φθηνων σκυλων με χαμηλη συντηρηση'' απλα δεν ισχυουν για μενα...εχω αγγλικο bulldog το οποιο αγορασα σε διπλη τιμη απο αυτη του pet shop (φανταζομαι πως εκανες ηδη τον υπολογισμο) ακριβως επειδη πιστευω στην εκτροφη ...ποτε δεν περιμενα πως θα παρω κατι τελειο αλλα ελπιζω πως καποια απο τα λεφτα αυτα , θα πανε στη περαιτερω βελτιωση της φυλης.

Last edited:

Dogo

Well-Known Member
11 Μαϊου 2007
307
0
Ο Ελληνας εκτροφεας ειναι οτι ειμαι και εγω οταν αγοραζει γεννητορες απο το εξωτερικο ...καπου παει -προφανως σε γνωστα ονοματα- και αγοραζει σκυλο και πρεπει να κανει -σε υπερθετικο βαθμο- τους ιδιους ελεγχους που θα κανω και εγω οταν μετα απο καποια χρονια θα παω να αγορασω τα κουταβια του.Ειναι δηλαδη μια αλυσιδα οπου και ο εκτροφεας ειναι πελατης.
Ε μα εννοείτε!...Ο κάθε εκτροφέας από κάπου θα το αγοράσει το σκυλί!...Από το δάσος θα το πιάσει?! :D
Είτε εξωτερικό , είτε εσωτερικό και βέβαια πάντα θα κάνεις ελέγχους , με σημαντικότερο τον αυστηρό έλεγχο επιλογής της πηγής σου. ;)

Οι αλυσιδες εχουν τοση δυναμη οση ο πιο αδυναμος κρικος τους .
Άρα πρέπει να είσαι όσο αυστηρότερος γίνετε για να έχεις όσο το δυνατόν ισχυρότερο αδύναμο κρίκο. ;)

Τα υπολοιπα που μου αποδιδεις ''περι φθηνων σκυλων με χαμηλη συντηρηση'' απλα δεν ισχυουν για μενα...εχω αγγλικο bulldog το οποιο αγορασα σε διπλη τιμη απο αυτη του pet shop (φανταζομαι πως εκανες ηδη τον υπολογισμο) ακριβως επειδη πιστευω στην εκτροφη ...ποτε δεν περιμενα πως θα παρω κατι τελειο αλλα ελπιζω πως καποια απο τα λεφτα αυτα , θα πανε στη περαιτερω βελτιωση της φυλης.
Στα απέδωσα αν και περίπου "μάντευα" πως μάλλον δεν ισχύουν για εσένα , αλλά όπως και εσύ γράφεις και για άλλους που διαβάζουν , το ίδιο και εγώ. ;)

Και έτσι είναι.Πρέπει να έχουμε αυστηρά κριτήρια , όπως και εσύ , να μην κοιτάμε μόνο την τιμή (το φθηνό το πληρώνεις ακριβά στην πορεία συνήθως) , όπως και εσύ και να επενδύουμε σε εκτροφέα και σκύλο περισσότερο από το να ρισκάρουμε.

Έτσι και ο εκτροφέας δεν πρέπει να συμβιβάζετε με ελλατώματα και μικροπροβλήματα για να είναι οικονομικά προσιτός.
Ο λόγος που ασχολήθηκε με την εκτροφή δεν πρέπει να είναι η δημιουργία σκύλων σε προσιτή τιμή (δεν έχουμε ανάγκη από σκυλιά , υπάρχουν παραπάνω από αρκετά) , ούτε το κέρδος από την μεγάλη κατανάλωση.

Στόχος του πρέπει να είναι η βελτίωση της φυλής σε όλα τα επίπεδα και βελτίωση με εκπτώσεις σε τέτοιο επίπεδο δεν επιτυγχάνετε.

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Στόχος του πρέπει να είναι η βελτίωση της φυλής σε όλα τα επίπεδα και βελτίωση με εκπτώσεις σε τέτοιο επίπεδο δεν επιτυγχάνετε.
Μαζι σου 1000% και απο εκει ξεκινησε ολο το thread ...απλα ολες οι διακυρηξεις εκφραζουν το ιδεατο , αυτο που ολοι θελουμε , αλλα ο δρομος ισως να ειναι μακρυς και δυσκολος .

Off topic :
''Στη δημοκρατια δεν υπαρχουν αδιεξοδα'' --- ''Οχι βια στη βια'' ...δες γυρω μας τι γινεται τις τελευταιες μερες :D

Οn topic παλι :

Σε μερικα θεματα πιστευω πως και ο εκτροφεας θελει ''βοηθεια''.
Διαβασε σε παρακαλω αν θες αυτο μου το ποστ :
http://www.dogforum.gr/v2/showpost.php?p=98311&postcount=7
,το κομματι για τις οφθαλμολογικες εξετασεις (ειδικα αυτες που δεν συμπεριλαμβανονται στο scheme του BVA - αδυναμος κρικος no 1)

Πιστευω πως η ανωτερη κτηνιατρικη και γενετικη επιστημη εχει πολλα ακομα να ''δωσει'' στο θεμα των υγειων σκυλων ...ετσι πολλες εκτροφικες ατυχιες μπορει να εξαφανιστουν.

Οσο αφορα τις εκθεσεις και τους Κυνοφιλικους ομιλους : ειναι εφικτο να κατεβασω ενηλικο σκυλο σε εκθεση που εχει μη αναπαραγωγικη δυσπλασια αλλα οχι συμπτωματα ? (αδυναμος κρικος νο 2) . Ειναι εφικτο για μενα που ειμαι ιδιωτης να ελεγξω σε καποια βαση δεδομενων τις εξετασεις που εχει κανει ο γεννητορας απο τον οποιο ενδιαφερομαι να αγορασω κουταβια?

Τελος , θελω να αναφερθω στη ψυχολογια του επιδοξου αγοραστη οταν αυτος φθανει στον εκτροφεα :
Ειναι πρακτικα αδυνατο να ψαξει για κουταβι και να βρεθει με 10 εναλλακτικες τις οποιες να μπορει να ελεγξει ...ειλικρηνα σας λεω , απο τα πρωτα κιολας τηλεφωνηματα , δημιουργειται η αισθηση '' Τυχερος θα ειμαι αν θα βρω'' . Η υπομονη ειναι αρετη αλλα πιο ευκολα λεγεται απο οτι γινεται αυτο :) Αυτη η πρωτη κρυαδα επηρεαζει πολλα και κυριως την ελαστικοτητα του επιδοξου κατοχου.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
Οσο αφορα τις εκθεσεις και τους Κυνοφιλικους ομιλους : ειναι εφικτο να κατεβασω ενηλικο σκυλο σε εκθεση που εχει μη αναπαραγωγικη δυσπλασια αλλα οχι συμπτωματα ? (αδυναμος κρικος νο 2) .
Σχεδόν αδύνατον.

Ειναι εφικτο για μενα που ειμαι ιδιωτης να ελεγξω σε καποια βαση δεδομενων τις εξετασεις που εχει κανει ο γεννητορας απο τον οποιο ενδιαφερομαι να αγορασω κουταβια?
Οχι. Σε αυτό δεν ευθύνεται ο εκτροφέας όμως. Αυτός μπορεί να σου δείξει τις δυσπλασίες των σκύλων του. Και εδώ έγκειται η "βοήθεια" στον εκτροφέα.

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
σε καποιες χωρες γινετε

ΗΠΑ σιγουρα και νομιζω και στις Σκανδιναβικες χωρες

μπορεις να μπεις στον OFA πχ και να δεις τα σκυλια που εχουν περασει τις εξετασεις με τα αποτελέσματα τους

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Σχεδόν αδύνατον.
...
Οχι. Σε αυτό δεν ευθύνεται ο εκτροφέας όμως. Αυτός μπορεί να σου δείξει τις δυσπλασίες των σκύλων του. Και εδώ έγκειται η "βοήθεια" στον εκτροφέα.
Δηλαδη οσοι σκυλοι συμμετεχουν στις εκθεσεις του ΚΟΕ , συνοδευονται και απο τις εξετασεις δυσπλασιας που εχουν κανει ? Αποτελει απαραιτητη προυποθεση συμμετοχης στην εκθεση ?

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
ΜΠΟΡΕΙ στην Ελλάδα κουτάβι από 2 γεννήτορες που κοστίζουν 10.000 έκαστος, να κοστίζει 600 ευρώ ?
φυσικα και οχι ...δεν ειναι λογικο .Απλα τονιζω την λογικη της αλυσιδας :)