Η αλυσιδα Μακη μου , η αλυσιδα ...η εξεταση δυσπλασίας στην Ελλάδα δεν ειναι υποχρεωτικη ΟΥΤΕ για την εκτροφη , οχι για να συμμετεχεις σε εκθεσεις
τι σχεση εχει αυτο ομως ???
Αφορμη για αυτα που λεω ειναι ενα προσφατο thread εκτροφεα sharpei που προσωπικα μου δημιουργησε ασχημη εντυπωση ως προς το πως αντιμετωπιστηκε.
πως αντιμετωπιστηκε δηλαδη ???? μπηκε απο το πουθενα με φανερη προθεση να διαφημιση την εκτροφη της και τα κουτάβια που ειχε την συγκεκριμενη περίοδ κατι που απαγορευετε απο τους κανονες. απο εκει και περα ρωτηθηκε, απαντησε αληθινα και πηρε ανταπαντησεις .
αυτο σε πειραξε?? το οτι εκτροφεας θεωρουσε ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ να κανει επεμβαση για να ελέγξει ΠΙΘΑΝΟ προβλημα ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ δεν σε πειραξε???????
Υπαρχουν καλοι εκτροφεις που απλα δεν μπορουν να ελεγξουν να παντα ...ξεκινησαν απο τα σοβαροτερα και ελπιζουν στο μελλον να ελεγξουν και ολα τα αλλα.
και καλα κάνουν. οφειλουν ομως τα λιγοτερο σοβαρα να τα λαμβανουν υποψη τους και οχι να τα κρυβουν
Αν εγω παρω ενα αγγλικο bulldog που αναπνεει καλα , κινειται σωστα , δεν εχει δερματικα ή καρδια αλλα παρουσιασει εντροπιο ή cherry eye , ''νομιμοποιουμαι'' να θαψω τον εκτροφεα ? Οφειλει ο κατοχος να ξερει απο ποσα προβληματα εχει σωθει ή πρεπει να εμμενει στην αποψη οτι ο σκυλος απο σωστο εκτροφεα ειναι ''αφθαρτος'' και να μην δεχεται τιποτε λιγοτερο απο το γενετικα τελειο ? (μιλαμε για κληρονομικες παθησεις παντα).
δεν χρειαζετε να θαψεις κανεναν. αλλα και ουτε και να κρυψεις. ο στρουθοκαμηλισμός δεν κανει καλο σε κανεναν. ο κατοχος ειναι ΄πελάτης΄. και σαν πελάτης που πληρωνεις (και πολλες φορες χρυσοπληρωνεις) πρεπει να ξερεις τα πάντα
O εκτροφεας οφειλει να ενημερωσει τον ιδιοκτητη για τις ασθενειες απο τις οποιες ο σκυλος ειναι απαλλαγμενος ή απο αυτες που δεν ειναι ? (ανεξαρτητως ποσο σοβαρες ειναι) . Ο επιδοξος σωστος ιδιοκτητης πρεπει να πηγαινει στον εκτροφεα με checklist πιθανων κληρονομικων ασθενειων και μονο αν τις αποκλεισει ολες , τοτε να αγοραζει σκυλο απο κει ?
ο εκτροφεας πρεπει να ενημερωνει για τα παντα. και τα καλα και τα κακα. και τα προβληματα της φυλής και τα προτερηματα. μονο ετσι θα υπαρχουν χαρούμενοι ιδιοκτητες
για ποιοτητα εκτροφης μιας χωρας μιλάμε ή για επιπεδο ΄επαγγελματικοτητας ΄ εκτροφέων ???????Δεν παύει να έχει δίκιο. Η ποιότητα εκτροφής μίας χώρας δεν κρίνεται από αυτόν που θα υπερβεί τον κανόνα αλλά από τον κανόνα, ΠΑΝΤΑ.
Ναί αλλά άλλο η διαπίστωση του προβλήματος και άλλο η αποδοχή του και η δικαιολόγησει ανθρώπων ή καταστάσεων που δεν προσπαθούν για το καλύτερο αλλά επαναπαύονται και βολεύονται στη μετριότητα (στην καλύτερη περίπτωση).Δεν παύει να έχει δίκιο. Η ποιότητα εκτροφής μίας χώρας δεν κρίνεται από αυτόν που θα υπερβεί τον κανόνα αλλά από τον κανόνα, ΠΑΝΤΑ.
Μα σε ενα ιδεατο κοσμο , ολοι οι εμπλεκομενοι εχουν ευθυνη ...και οι ιδιωτες και οι εκτροφεις και οι κτηνιατροι και ο ΚΟΕ κλπ . Διαβασες τα παραπανω ποστ που εγιναν ?ποια αλυσιδα μωρε ?????
δεν καταλαβαινω τι θες να πεις
βρες τον εκτροφεα που αν και δεν ειναι υποχρεωμένος ΚΑΝΕΙ τις εξετασεις
βρες τον εκτροφεα που εχει αφιερωθει σε αυτο που κάνει και εχει ψάξει για τους γεννητορες του με γνωμονα την ποιοτητα και την γενετικη δεξαμενη και οχι το κόστος
βρες τον εκτροφεα που δεν εχει σκεφτει πως θα αυξησει το εισοδημα του αλλά την ποιότητα των σκυλων εκτροφης του
βρες τον εκτροφεα που δεν ζει απο την εκτροφη αλλά για αυτη
και τοτε εχεις πολλές πιθανότιτες το κουταβι που θα πάρεις να μην ειναι προβλημα
που κολάει σε ολα αυτα αν ο ΚΟΕ ζηταει εξετασεις δυσπλασίας στις εκθεσεις ???????
Πρωτα πες μου γιατι να μην γινουν ολα αυτα ...ποιος ο λόγος να γίνουν ολα αυτα δεν μας λες
και θα το ξαναματαπω γιατι δεν καταλαβαίνω τι λες .........................
βάζω σιλικονατο μπαλακι στον μονόρχι σκύλο μου και το υπογραφω το χαρτι
βάζω σιδερακια στο προγναθικο σκύλο μου και το υπογραφω το χαρτι
κάνω επέμβαση στο εκτροπικο ματι του σκυλου μου και το υπογραφω το χαρτι
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΛΕΩ δεν το καταλαβαινεις ??????????
Το διευκρυνισα denis παραπανω ...μιλησα ειδικα για εκτροφικους σκυλους.Δεν έχει καμία σχέση η έκθεση μορφολογίας με την δυσπλασία.
Στην έκθεση μορφολογίας μπορεί να κριθεί άριστος μορφολογικά ένας σκύλος που έχει δυσπλασία, απλά αυτός ο σκύλος θα έχει δυσπλασία (η ότι άλλο)
Ποιός ο λόγος να αποκλειστεί από έναν διαγωνισμό ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ αν η δυσπλασία του είναι γνωστή, ο καθένας πράττει ανάλογα. Ακόμα και αν είναι μη επιτρεπτή η αναπαραγωγή, δεν εξυπακούεται ότι αυτός ο σκύλος δεν μπορεί να συμμετάσχει παντού, σε μορφολογία και εργασία, μπορεί να συμμετάσχει επειδή ο ιδιοκτήτης του είναι χομπίστας ή για 1000 άλλους λόγους.