Κάπως έτσι άρχισε η κουβέντα μας και λόγο του ότι έχω ένα ελλάτωμα να ψάχνω πάντα το συμπέρασμα στις συζητήσεις που συμμετέχω θα ήθελα να ρωτήσω...Αφορμη για αυτα που λεω ειναι ενα προσφατο thread εκτροφεα sharpei που προσωπικα μου δημιουργησε ασχημη εντυπωση ως προς το πως αντιμετωπιστηκε.
Πρέπει ο εκτροφέας να είναι αυστηρός και πόσο ή να κάνει εκπτώσεις?
Αυτό δεν το κατάλαβα ... ποσοστιαία εννοείς ?...και μία σύνοψης...Πως μοιράζετε η ευθύνη ποιοτικά και ποσοτικά για την παραγωγή ζώων με ελλατώματα/ασθένειες/προβλήματα σε ιδιώτες πελάτες , εκτροφείς και κυνολογικά όργανα (ΚΟΕ , ΔΚΟ , κλπ.)?
Προσωπικα , σταματαω εδω γιατι δεν θελω να ρισκαρω και να δημιουργηθουν εμπαθειες ...δεν ''βαρεθηκα'' το θεμαΚάπως έτσι άρχισε η κουβέντα μας και λόγο του ότι έχω ένα ελλάτωμα να ψάχνω πάντα το συμπέρασμα στις συζητήσεις που συμμετέχω θα ήθελα να ρωτήσω...
Τελικά πόσο λάθος αντιμετωπίστηκε η εκτροφέας και γιατί?
Πρέπει ο εκτροφέας να είναι αυστηρός και πόσο ή να κάνει εκπτώσεις?
...και μία σύνοψης...Πως μοιράζετε η ευθύνη ποιοτικά και ποσοτικά για την παραγωγή ζώων με ελλατώματα/ασθένειες/προβλήματα σε ιδιώτες πελάτες , εκτροφείς και κυνολογικά όργανα (ΚΟΕ , ΔΚΟ , κλπ.)?
Αυτό τί τό θελες ?? Κατάλαβες ότι δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο ?εκθεσεις μορφολογιας χωρις εξετασεις υγειας θελουν οι κυνοφιλοι ? τετοιες εκθεσεις θα κανουν ...
Ναι denis δεν εχει σχεση οπως το νοουμε σημερα αλλα ποτε θα μπουν προτεραιοτητες ?Αυτό τί τό θελες ?? Κατάλαβες ότι δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο ?
Με κανονες/νομους Dogo ολα θα μπουν στη θεση τους ...ο ιδιωτης δεν θα βλεπει πλεον κουταβι σε βιτρινα πετ σοπ και δεν θα το αγοραζει λες και παιρνει λουτρινο με εντερα.Εγώ πάντως σε βλέπω να έχεις υψηλές απαιτήσεις από τον ΚΟΕ (καλώς!) , λιγότερες απαιτήσεις από τους εκτροφείς (κακώς!) και ελάχιστες από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες/πελάτες (πολύ κακώς!).
Δεν πήρα σαφείς απαντήσεις αλλά δεν πειράζει...θα περιμένω το ΣουΚου!
Το ειχα ξαναποσταρει παλιοτερα :Αλλωστε μερικα θεματα υγειας δεν εχουν ξεκαθαριστει τελειως απο πλευρας γενετικης και υπαρχει ο κινδυνος ''αδικης καταδικης''.
Συγγνώμη που παρεμβαίνω στη συζήτηση (η όποια παρεμπιπτόντως κάνει κύκλους), αλλά θεωρώ πως το θέμα δεν πάσχει από μια «ολιστική έκθεση για το ιδεατό κυνολογικό status»! Τι νόημα έχει μια γενικόλογη "έκθεση" στην όποια θα περιγραφεις σε συνολικό και ευρύ πλαίσιο αυτό που εσύ θεωρείς ιδανικό? Αν δεν κάνω λάθος το έχεις κάνει (υπέρ του δεόντως) σαφές.Το ΣΚ θα συνταξω μια ολιστικη εκθεση για το πως θεωρω εγω το ιδεατο κυνολογικο status (με τα λιγα που ξερω ή διαβαζω) και θα την ποσταρω.
Τότε σου είχα γράψει πως θεωρώ αδιανόητο να παραλληλίζουμε, με μέτρο σύγκρισης το κόστος, το κούρεμα ενός σκύλου με την εγχείρηση στα μάτια του λόγω προβολής του αδένα του τρίτου βλεφάρου και πως από τη στιγμή που ο πόνος, η αρρώστια και οι επεμβάσεις στους σκύλους θεωρούνται πλέον φυσιολογικές και αναμενόμενες (και εκεί έχει ΤΕΡΑΣΤΙΟ μερίδιο ευθύνης ο καταναλωτής), κρίνεται αναγκαία η αναθεώρηση των προτύπων, του τρόπου αξιολόγησης και των εκτροφικων στόχων.Tricky said:Οσο αφορα τα προβληματα , δεν θα πω εγω αν υπαρχουν ή οχι γιατι δεν εχω πειρα ...Το θεμα ειναι να γνωριζεις τι μπορει να παρουσιαστει και πως να το αντιμετωπισεις ευκολα και χωρις αγχος.Πχ το περιβοητο cherry eye , μια εγχειρηση που την κανεις με 70 ευρω ή και με 300 ευρω (αρκει να ξερεις που θα τον πας) ...σε αλλες ρατσες δινεις 30 ευρω για ενα χτενισμα/κουρεμα
Τωρα Rottie τι ακριβως κανεις εσυ ? Αξιολογεις οσα εγω σκεφτομαι να γραψω σε μελλοντα χρονο και κρινεις εκ των προτερων τη σημασια τους και το αν θα εχουν νοημα ? Ή μηπως κανεις μετρησεις ποιο ακριβως ειναι το ''δεον'' σε μια κουβεντα ? Δεν σε καταλαβαινωΣυγγνώμη που παρεμβαίνω στη συζήτηση (η όποια παρεμπιπτόντως κάνει κύκλους), αλλά θεωρώ πως το θέμα δεν πάσχει από μια «ολιστική έκθεση για το ιδεατό κυνολογικό status»! Τι νόημα έχει μια γενικόλογη έκθεση στην όποια θα περιγραφεις σε συνολικό και ευρύ πλαίσιο αυτό που εσύ θεωρείς ιδανικό? Αν δεν κάνω λάθος το έχεις κάνει (υπέρ του δεόντως) σαφές.
Το θέμα μας στην παρούσα συζήτηση είναι πολύ συγκεκριμένο και γι’ αυτό προτείνω να μείνουμε στην ουσία και να μην αναλωθούμε σε γενικότητες.
- Τελικά που ενίστασαι στον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η εκτροφέας σαρ-πει?
- Γιατί θεωρείς ότι ένας εκτροφέας οφείλει να κάνει «εκπτώσεις» και ένας ιδιοκτήτης να συμβιβάζεται με την αρρώστια? Είναι δυνατόν να θεωρούμε δεδομένη την ασθένεια στο σκυλο και όχι την υγεία?
Να και η αστυνομια των παλιων ποστ ...Και κάτι άλλο για να κλείσω...
Θυμάσαι αυτό το θέμα: Η συμβιωση με ενα αγγλικο bulldog ?
......
Διαπιστώνω μετά λύπης μου πως εξακολουθείς να εμμένεις στην ίδια άποψη την όποια επέτρεψε μου όχι απλά να μη συμμερίζομαι, αλλά να την θεωρώ μια από τις γενεσιουργες αιτίες των δεινών που προκαλεί στα σκυλιά μας ο υπετυπισμος.
Εσύ ο ίδιος αναφέρθηκες σε «ολιστική έκθεση για το ιδεατό κυνολογικό status», οπότε ξέρω πολύ καλά τι να περιμένω. Δεν κάνω υποθέσεις και δεν βγάζω αυθαίρετα συμπεράσματα (εκτός αν με τον ορό «ολιστική» εννοουσες κάτι άλλο).Tricky said:Τωρα Rottie τι ακριβως κανεις εσυ ? Αξιολογεις οσα εγω σκεφτομαι να γραψω σε μελλοντα χρονο και κρινεις εκ των προτερων τη σημασια τους και το αν θα εχουν νοημα ? Ή μηπως κανεις μετρησεις ποιο ακριβως ειναι το ''δεον'' σε μια κουβεντα ? Δεν σε καταλαβαινω
Τι σημαίνει «ένα ελάττωμα πάει με τη φυλή»? Τι είναι, φουστα-μπλουζα για να το συνδυάσεις?Tricky said:πιστευω πως η εκτροφεας αντιμετωπιστηκε υπερβολικα ... και οχι απο τους συμμετεχοντες αυτης της συζητησης . Βρηκαμε δηλαδη ενα ελλατωμα που παει με τη φυλη (κακως αλλα παει σχεδον μαζι με το προτυπο) και ζητησαμε απο εναν εκτροφεα που βγαζει 5 κουταβια να αλλαξει το ιδιο το προτυπο.
Απλοϊκό.Tricky said:Το ξαναπα νωριτερα : γιατι να ξοδευουμε πορους / χρονο / κουραγια κλπ σε τοσες ρατσες ? ας δουμε ποιος καθαροαιμος σκυλος βγαζει τα λιγοτερα προβληματα και ζει περισσοτερο και ας εκτρεφουμε μονο αυτον να τελειωνει το θεμα.Απλο ?
Ο στόχος του εκτροφέα είναι η βελτίωση της φυλής που εκτρέφει. Ούτε ο συμβιβασμός με την αρρώστια, ούτε με τον υπετυπισμο (ο οποίος έτσι κι αλλιώς οδηγεί στον αφανισμό), ούτε με τη μόδα, ούτε με τη ζήτηση. Άλλο δεν μπορώ, εκ των πραγμάτων, να ελέγξω τα πάντα και άλλο αποδέχομαι την κατάσταση και προσπαθώ να "κουκουλώσω" τα προβλήματα με «αλχημείες» και τεχνάσματα.Tricky said:...Πουθενα δεν ειπα πως ο εκτροφεας οφειλει να κανει εκπτωσεις , στην πραξη ομως δεν μπορει να ελεγξει τα παντα .Φυσικα , η αρνηση μιας καταστασης ειναι πιο προσιτη απο την ομολογια... Πιστευεις πως θα ερθει μια μερα οπου οι εκτροφεις θα δινουν εγγυηση εφ'ορου ζωης πως τα κουταβια τους θα ειναι απαλλαγμενα απο ολες τις κληρονομικες ασθενειες που υπαρχουν ? (μικρες / μεγαλες / σοβαρες / ασοβαρες).
Ξεχνάς ότι ο σκύλος είναι ανθρώπινο δημιούργημα. Υπεύθυνος για την ευζωία του ή τη δυστυχία του είναι αποκλειστικά και μόνο ο δημιουργός του.Tricky said:Ανθρωποι ειμαστε εμεις και ακομα καποιοι εχουν μεσογειακη αναιμια ...
Scripta manet, αγαπητέ. Καλό είναι να το θυμόμαστε.Απο δεκα σελιδες ποστ , ηρθες τωρα στο τελος να πεταξεις τα τσιτατα σου μπας και ξορκισεις την ατυχια ...
Το no1 μέλημα του εκτροφέα ΠΡΕΠΕΙ να είναι η εξάλλειψη των προβλημάτων υγείας από την φυλή του και μετά το stop , ο τροχασμός , η γωνιώσεις.Τι σημαίνει «ένα ελάττωμα πάει με τη φυλή»? Τι είναι, φουστα-μπλουζα για να το συνδυάσεις?
Γιατί το πρόβλημα πρέπει να θεωρείται οπωσδηποτε δεδομένο?
Αν δεν διαφωνούμε σε αυτά τότε να το πούμε ξεκάθαρα και να αφήσουμε κανέναν που να διαφωνεί να μας πεί τις απόψεις του.Αυτό που χρειάζεται είναι ηθική στην εκτροφή, κυνολογικη παιδεία και ενημερωμένος καταναλωτής που δεν συμβιβάζεται με την ασθένεια και τον πόνο.
Ακόμα και εμείς ως άνθρωποι , επιβάλλετε να κάνουμε προγεννητικό έλεγχο πριν ζευγαρώσουμε και 2 άνθρωποι με στίγμα δεν προτείνετε να ζευγαρώνουν...Ανθρωποι ειμαστε εμεις και ακομα καποιοι εχουν μεσογειακη αναιμια ...
Ξαναδιαβασε παλια θεματα ...τοσο στο θεμα με τον εκτροφεα sharpei και την αποψη της Fainomenon σχετικα με την αναθεωρηση του προτυπου οσο και παραπανω που παραθετω ενα link περι ζαρας του σαρπει
Τι σημαίνει «ένα ελάττωμα πάει με τη φυλή»? Τι είναι, φουστα-μπλουζα για να το συνδυάσεις?
Γιατί το πρόβλημα πρέπει να θεωρείται οπωσδηποτε δεδομένο?
Α βεβαια , το να μην εχουμε τοσες ρατσες αλλα μονο τις υγιεστερες ειναι απλοικο επιχειρημα Να σου πω , γνωριζεις μηπως εσυ σε ποιο σταδιο της εκτροφης απο το 1900 μεχρι σημερα , μπηκε η δυσπλασια στη ζωη τοσων ροτβαιλερ ? Ηταν καποιος λοιμος , ας πουμε ? μηπως φταινε τα puppy mills ?Απλοϊκό.
Αυτό που χρειάζεται είναι ηθική στην εκτροφή, κυνολογικη παιδεία και ενημερωμένος καταναλωτής που δεν συμβιβάζεται με την ασθένεια και τον πόνο.
Εχω πει εκατο φορες πως ο εκτροφεας οφειλει να μην σταματαει ποτε ...δεν μπορουμε ομως ,σε καποιο σημειο αυτης της πορειας βελτιωσης, να τον ''φωτογραφιζουμε'' και αναλογα τα αποτελεσματα της δεδομενης χρονικης στιγμης , να τον καταδικαζουμε ή να του λεμε ''αλλαξε το προτυπο των σκυλων που εκτρεφεις'' ....αμα ειναι ετσι , ας παμε στο προηγουμενο που ειπα και να καταργησουμε καμμια εικοσαρια ρατσες που φαινεται πως το ιδιο το προτυπο επηρεαζει την υγεια τους.Ο στόχος του εκτροφέα είναι η βελτίωση της φυλής που εκτρέφει. Ούτε ο συμβιβασμός με την αρρώστια, ούτε με τον υπετυπισμο (ο οποίος έτσι κι αλλιώς οδηγεί στον αφανισμό), ούτε με τη μόδα, ούτε με τη ζήτηση. Άλλο δεν μπορώ, εκ των πραγμάτων, να ελέγξω τα πάντα και άλλο αποδέχομαι την κατάσταση και προσπαθώ να "κουκουλώσω" τα προβλήματα με «αλχημείες» και τεχνάσματα.
ΚΑΝΕΙΣ δεν έκρινε ή δεν πρέπει να κρίνει με το αποτέλεσμα μιας δεδομένης στιγμής , δηλ. 1-2 σκυλιά ....δεν μπορουμε ομως ,σε καποιο σημειο αυτης της πορειας βελτιωσης, να τον ''φωτογραφιζουμε'' και αναλογα τα αποτελεσματα της δεδομενης χρονικης στιγμης , να τον καταδικαζουμε ή να του λεμε ''αλλαξε το προτυπο των σκυλων που εκτρεφεις'' ....
ΚΑΝΕΙΣ δεν έκρινε ή δεν πρέπει να κρίνει με το αποτέλεσμα μιας δεδομένης στιγμής , δηλ. 1-2 σκυλιά .
Κρίνουμε όμως νοοτροπία , δηλ. "Έλα μωρέ!...Κάνεις ένα eye tacking και είσαι ok!"...Δηλαδή ότι δεν είναι ανάγκη να ασχολούμαστε με ασθένειες , που εμείς δημιουργήσαμε , μόνο και μόνο επειδή καλύπτονται εύκολα.