χμ,....όχι ότι είναι κακή σκέψη αλλά ......Αν θέλει κάποιος να προορίσει τον σκύλο του για φύλαξη τότε θα πρέπει να διαθέτει ο σκύλος εκπαίδευση συνοδείας(ΒΗ)!
Αυτή είναι η πιο σωστή οδός!
το θεωρώ και λίγο υπερβολή.....
χμ,....όχι ότι είναι κακή σκέψη αλλά ......Αν θέλει κάποιος να προορίσει τον σκύλο του για φύλαξη τότε θα πρέπει να διαθέτει ο σκύλος εκπαίδευση συνοδείας(ΒΗ)!
Έχω την εντύπωση ότι η ΒΥ (βασική υπακοή) είναι εξέταση ελληνικής εμβέλειας μόνο και πιο απλή του ΒΗ (basic handling) που είναι διεθνούς. Ας διευκρινησουν οι έχοντες βιβλιάρια εργασίας στα σκυλιά τους.Στελιο, η ΒΗ δεν ειναι ας πουμε το προχωρημενο σταδιο της ΒΥ ?
καποιες απο τις εντολες δεν ειναι κοινες?
Όπως έχω πει και στο άλλο νήμα, αλλά το πως θα επιλέξεις να δουλέψεις τον σκύλο αφορά και τον άνθρωπο που θα τον δουλέψετε μαζί, δηλαδή τον προπονητή σου!χμ,....όχι ότι είναι κακή σκέψη αλλά ......
το θεωρώ και λίγο υπερβολή.....
Η Βασική Υπακοή είναι μία άτυπη εκπαίδευση που γίνεται για τον απλό ιδιοκτήτη!Έχω την εντύπωση ότι η ΒΥ (βασική υπακοή) είναι εξέταση ελληνικής εμβέλειας μόνο και πιο απλή του ΒΗ (basic handling) που είναι διεθνούς. Ας διευκρινησουν οι έχοντες βιβλιάρια εργασίας στα σκυλιά τους.
κατι τετοιο θυμαμαι κ εγω.Έχω την εντύπωση ότι η ΒΥ (βασική υπακοή) είναι εξέταση ελληνικής εμβέλειας μόνο και πιο απλή του ΒΗ (basic handling) που είναι διεθνούς. Ας διευκρινησουν οι έχοντες βιβλιάρια εργασίας στα σκυλιά τους.
Στέλιο, επέτρεψε μου να διαφωνήσω.....Όπως έχω πει και στο άλλο νήμα, αλλά το πως θα επιλέξεις να δουλέψεις τον σκύλο αφορά και τον άνθρωπο που θα τον δουλέψετε μαζί, δηλαδή τον προπονητή σου!
Προσωπικά, εκπαιδευτής που γνωρίζει να δουλέψει τον σκύλο για ΒΗ νομίζω ότι έχει δυνατότητες και για κάτι παραπάνω, δηλαδή την φύλαξη!
Είναι ένας καλός τρόπος να ξεχωρίσεις ικανότητες και δουλειές εκπαιδευτών!
Πολλοί ξέρουν να μάθουν στον σκύλο "κάτσε", "έλα", και τις λοιπές εντολές της Βασικής Υπακοής!
Λίγοι όμως ξέρουν να δουλέψουν τον σκύλο για ΒΗ!.
Σίγουρα!Στέλιο, επέτρεψε μου να διαφωνήσω.....
O εκπαιδευτής που θα δουλέψεις ΒΗ δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μπορεί να κάνει αποτελεσματική εκπαίδευση για φύλακα…και τούμπαλιν…
Πρόκειται για τόσο διαφορετικές τεχνικές εκπαίδευσης (με την εκπαίδευση για σπορ να έχει εξελιχθεί τόσο πολύ) που πρακτικά είναι αρκετά δύσκολο( όχι ακατόρθωτο βέβαια) να μπορεί να γίνει καλά και αποτελεσματικά από έναν άνθρωπο (και εδώ όπως και αλλού υπάρχουν εξειδικεύσεις)...
Σίγουρα βέβαια οι εξαιρέσεις υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν κανόνες….
Ούτε εδώ θα διαφωνήσω!Όσον αφορά το ΒΗ…
αν κάνουμε μια απλή ανάγνωση των κανόνων των εξετάσεων του ΒΗ, δεν θα καταλάβουμε και πολλά ...το πιο πιθανό είναι ότι θα αποκτήσουμε μια ελλειπή γνώση για το τι πραγματικά συμβαίνει ..
Στην πραγματικότητα ο σκύλος φύλακας δεν έχει ανάγκη να μάθει να εκτελεί γρήγορο ζιτς ή πλατς με χτύπημα των μπροστινών του ποδιών…η ένα σούπερ εντυπωσιακό φους….
Επίσης ποσώς πρέπει να ενδιαφέρει τον σκύλο φύλακα αν είναι μπροστά ή πίσω μερικά εκατοστά από το πόδι του κυναγωγού του…..
Για ένα σκυλί που κάνει σπορ όμως αυτά τα πράγματα είναι πολύ σημαντικά
Προσωπικά θεωρώ ότι μια καλή βασική υπακοή με έναν ισορροπημμένο και πολύ καλά κοινωνικοποιημένο χαρακτήρα φτάνει με το παραπάνω για εκπαίδευση φύλακα….
Αν πάλι κάποιος θέλει να το ποιστοποιήσει τα παραπάνω με κάποιον τρόπο, υπάρχουν και οι εξετάσεις ΕΒΥ (Εξέταση Βασικής Υπακοής )
ξέρεις...τώρα που το σκέφτομαι....(είναι και ώρα που βγαίνουν τα φαντάσματα...)Η πειθαρχία που θα επιδείξει ο σκύλος στα προηγούμενα στάδια δεν είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει για τα επόμενα?Δηλαδή μπορεί να μην ενδιαφέρει το πόσο σωστό fus θα κάνει ή το πόσο λαμπάδα θα σταθεί, αλλά αν μη τι άλλο είναι μία Χ πειθαρχία!Όχι?
Μιλάς για το ηθικό πρέπει ή για το πραγματικό;Αν θέλει κάποιος να προορίσει τον σκύλο του για φύλαξη τότε θα πρέπει να διαθέτει ο σκύλος εκπαίδευση συνοδείας(ΒΗ)!
Η Βασική Υπακοή(ΒΥ) δεν έχει καμία σχέση με την Εκπαίδευση Συνοδείας(ΒΗ)
Και αυτό μπορεί να συμβεί….Μιλάς για το ηθικό πρέπει ή για το πραγματικό;
Γιατί σ'εμάς και χωρίς ΒΗ έκανες φύλαξη. Πολλά δε μόλις τέλειωναν με την ΒΥ μένανε παραπάνω για να κάνουν και φύλαξη μαζί. Και δε μου φαίνεται καθόλου λογικό, γιατί να έχει ΒΗ ο σκύλος μου για να τον εκπαιδεύσω για φύλακα;
Τέλος, επειδή το ακούω από την αρχή της συζήτησης, ή έμαθα τι εστί ΒΥ σε επίπεδο ανώτερο ή κάτι δεν έχω καταλάβει τόσα χρόνια. Δεν ξέρω τι κάνουν σε άλλες σχολές με τα σκυλιά των πελατών τους. Αλλά όσα σκυλιά τελείωναν την ΒΥ περνούσαν μέχρι και ΒΗ (εκείνη τη στιγμή, με τον εκπαιδευτή προφανώς) -το τελικό τεστ ήταν αυτό, αλλιώς δεν είχε τελειώσει η ΒΥ του κι ακόμα και σήμερα το θεωρώ το καλύτερο τεστ για να δεις αν δεν έχει εμπεδώσει κάτι.
Πολυ σωστα ολα τα παραπανω που γραφεις, να προσθεσω ακομα (επειδη το εργο "ρεαλιστικη φυλαξη" το δουλευουμε μηνες τωρα) οτι μια βασικη διαφορα επισης ειναι οτι ο σκυλος που θα επιτεθει (δαγκωσει) τον εισβολεα, δεν πρεπει να αρκειται στο δαγκωμα αλλα πρεπει να ειναι "ξυπνιος" να προσεχει ενω δαγκωνει να μην την φαει απο αλλου.Να πω καταρχήν ότι έχουμε αλλάξει τα φώτα στο θέμα……Θα μπει κανένας άνθρωπος να διαβάσει συμβουλές για κουτάβι γ/π και θα τραβάει τα μαλλιά του….
Θα συμφωνήσω σε μερικά με τον tasos malinua και θα διαφωνήσω σε κάποια άλλα….
Σίγουρα έχει ειπωθεί πολλές φορές και σε πολλούς τόνους ότι η εκπαίδευση για φύλακα και για σπορ είναι δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα…
Πράγματι στο σπορ ο σκύλος εκτελεί κάποιες πολύ καλά δουλεμένες στην απόλυτη λεπτομέρειά τους ασκήσεις-οι οποίες απέχουν μακράν από το ρεαλιστικό σενάριο των επιθέσεων...
Συνήθως τα κουτάβια που επιλέγονται για σπορ μεγαλώνουν ζώντας ΚΑΙ πολύ ειδικευμένες καταστάσεις προκειμένου να τους φανούν οικίες… π.χ. με μια βίτσα να σφυρίζει από πάνω τους, με ένα tug στο στόμα κ.α.….μαθαίνουν δηλ. ότι όλα αυτά είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι με κάποιον ‘’μυστήριο’’ τύπο που έρχεται να του κλέψει την λινάτσα στην αρχή, το μαλακό μανικάκι στην συνέχεια και τέλος το σκληρό μανίκι τον επιθέσεων..
Εννοείται ότι για εμένα είναι απόλυτο και αυτά τα κουτάβια να κοινωνικοποιούνται στο έπακρο…
Από την άλλη, επειδή ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην εκπαίδευση του φύλακα είναι η ενίσχυση της καχυποψίας στον σκύλο και το ανέβασμα της αυτοπεποίθησης του το απόλυτα ζητούμενο για τα κουτάβια που προορίζονται για εκπαίδευση φύλακα είναι να κοινωνικοποιούνται πάρα πολύ σε πολλές και διαφορετικές καταστάσεις ώστε να έχουν την υποδομή όπου ο εκπαιδευτής να μπορεί να χτίσει την ικανότητα του σκύλου να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο, να εκτιμά σωστά τις διαφορετικές καταστάσεις και να είναι σε θέση να τις αντιμετωπίσει…
Επ΄ουδενί δεν ισχυρίζομαι ότι τα σκυλιά που κάνουν IPO υπολείπονται σε θάρρος, η σε μαχητικότητα (παρ΄όλο που υπάρχουν και περιπτώσεις σκύλων φοβικών που στο στίβο ‘’πετάνε’’ αλλά που δεν αντέχουν τις απλές πιέσεις των πραγματικών συνθηκών της καθημερινότητας ) όμως η σημαντική διαφορά με τα σκυλιά που εκπαιδεύονται για φύλακα είναι ότι τα σκυλιά του σπορ βλέπουν τον αντίπαλο τους ως έναν διεκδικητή του τρόπαιου ( γαντιού) ενώ ο σκύλος φύλακας πρέπει να βλέπει τον αντίπαλο ως πραγματική απειλή …
Όσον αφορά τα δαγκώματα και εδώ τα πράγματα είναι ολίγων σχετικά…
Ο σκύλος που κάνει σπορ δουλεύει πάρα πολύ την τεχνική του δαγκώματος του…δηλ. μαθαίνει να δαγκώνει όχι απλά μόνο στο μανίκι αλλά για να είμαι ακριβής σε συγκεκριμένο σημείο του μανικιού (στο κέντρο δηλ.) και με συγκεκριμένο τρόπο (πολύ βαθιά και δυνατά ώστε να αντέξει την απειλή και την μεταφορά και βέβαια για να μπορεί να κάνει τα εντυπωσιακά πετάγματα στην μακρινή)….όλα αυτά εννοείται ότι απαιτούν και θάρρος από τον σκύλο οπότε είναι αυτονόητο ότι τα σκυλιά που ‘’τσιμπάνε’’ το μανίκι ή βγάζουν νεύρα (ανασφάλεια) δεν μπορούν να πάνε μακριά….
Στην εκπαίδευση του σκυλου φύλακα πάλι, δεν είναι το άμεσα ζητούμενο να δαγκώσει με τέτοια τεχνική…σίγουρα ένα βαθύ δάγκωμα δείχνει και την αυτοπεποίθηση του σκύλου και είναι και περισσότερο αποτελεσματικό στην αποτροπή του κλέφτη, παρ΄όλα αυτά υπάρχουν σκύλοι φύλακες που κάνουν την δουλειά τους ικανοποιητικά δαγκώνοντας είτε όχι βαθιά είτε και χαμηλά στα πόδια ή και σε άλλο χαμηλότερο σημείο του σώματος ….
Στο ερώτημα τώρα που ενδέχεται να γεννηθεί σε κάποιον για το αν τα σκυλιά των σπορ μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα εισβολέα πιστεύω ότι και εδώ έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του σκύλου….
Αν ο σκύλος που κάνει σπορ έχει το ένστικτο, το θάρρος και τον χαρακτήρα να αντιμετωπίσει έναν εισβολέα είμαι βέβαιη ότι θα το κάνει….δεν θα τον κολλήσουν τα μανίκια….
Προσωπικά έχω δει σκυλιά που αποσύρονται από τα σπορ και που δουλεύουν την φύλαξη και πάνε πολύ καλά, …απλά χρειάζεται να γυρίσουν μερικούς διακόπτες κάτι όχι ιδιαίτερα δύσκολο…..
Όπως και έχω δει και σκυλιά που εκπαιδεύονται για φύλακα που όταν δεν βλέπουν στολή μπερδεύονται ….
Ίσως και να χρειάζεται ο ‘’κακός’’ να φορέσει μαγιό…..