@Sara σε ένα άλλο φόρουμ (ιδεατό) θα είχε πολύ ενδιαφέρον να άκουγα τη γνώμη σου για την επιρροή της οικονομίας στην εκπαίδευση (και τη πορεία της παιδείας εν γένει θα έλεγα), ιδίως στα πανεπιστήμια... Εδώ στην Ελλάδα όπως θα ξέρεις είναι κάπως διαφορετικά τα πράγματα, αλλά ήδη φαίνονται οι επιρροές (τοσο θετικές όσο αρνητικές) (σορρυ, πιο off topic πεθαίνεις το σχόλιο
)
Νομίζω ότι αυτό που ρωτάς δεν είναι off-topic, αφού αφορά τις σπουδές ενδεχομένως στην Κτηνιατρική.
Δεν είμαι σίγουρη ποια είναι η ερώτησή σου, αλλά αν εννοείς ότι θα πρέπει να κοιτάξεις και την οικονομία και το λεγόμενο job market, πριν πάρεις απόφαση για σπουδές, έχεις δίκιο από μια μεριά. Π.χ. εγώ ήθελα από τα 3 μου να γίνω αρχαιολόγος. Δουλειές στην Ελλάδα δεν είχε και γενικά δεν μου άρεσε η ιδέα να πάω να γίνω αρχαιολόγος στην αρχαιολογική υπηρεσία. Προτιμούσα καθηγήτρια πανεπιστημίου που συνδυάζει δουλειά και διδασκαλία. Ήξερα ότι πρώτον οι καταστάσεις στην Ελλάδα ήταν απαίσιες, π.χ. δεν ήθελα να μπλέκω με κοπανατζήδες φοιτητές ή πολιτικά κόμματα και αηδίες, άσε που δεν είχα πολιτικό ή/και πανεπιστημιακό μέσον, οπότε το εξωτερικό ήταν μονόδρομος και την Αμερική την αποφάσισα στα 14. Ήξερα βέβαια ότι οι γονείς μου λεφτά δεν είχανε με τίποτα να με στείλουνε μεταπτυχιακά, οπότε κάθισα και έμαθα τι πρέπει να κάνω για να πάρω υποτροφία. Τελείωσα λοιπόν στα 22 το ελληνικό πανεπιστήμιο και την επόμενη βδομάδα μετά την ορκομωσία ήμουν στο αεροπλάνο για ΗΠΑ με φουλ υποτροφία. Δούλεψα πάρα πολύ και τα έφτιαξα όλα μόνη μου και μάλιστα σε εποχή που και capital controls και περιορισμούς συναλλάγματος είχε, πριν το ευρώ, ίντερνετ δεν είχε, κομπιούτερ δεν είχα, παρά μια γραφομηχανή και όχι ηλεκτρική. Ενημερώθηκα, έκανα τα σχέδιά μου και είμαι σήμερα εδώ που είμαι. Αλλά ποτέ μου δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου ως τίποτα άλλο από αρχαιολόγο.
Από την άλλη μεριά, άλλοι κοιτάζουν, επίσης σωστά, τι λέει η αγορά εργασίας και η τοπική οικονομία. Πιστεύω ότι άμα θέλετε, έχετε περισσότερα πράγματα στη διάθεσή σας από ό,τι είχα εγώ κι ας είναι η ελληνική οικονομία όπως είναι. Καταρχήν έχετε ακόμα ελληνικά πανεπιστήμια και είναι πιο εύκολο σήμερα να μπει κανείς. Στην εποχή μου στις Πανελλαδικές συναγωνιζόμαστε 160.000 μαθητές για 40.000 θέσεις και στο αρχαιολογικό έμπαινε μόνο ο ένας στους 5. Δεν υπήρχε κοινό νόμισμα ή ευκολία ταξιδιών και πιθανότητα να δουλέψει κανείς Ευρώπη. Δεν υπήρχαν οι επικοινωνίες, το ίντερνετ και όλες οι πληροφορίες. Φανταστείτε π.χ. να μπορούσα εγώ να είχα πάρει τα τσάμπα μαθήματα MOOC. Δεν λέω ότι είναι εύκολα για σας, αλλά είναι διαφορετικές οι προκλήσεις και έχετε κάποιες δυνατότητες που δεν είχα εγώ. Το θέμα είναι: σωστός και ρεαλιστικός σχεδιασμός, πολλή δουλειά, ξένες γλώσσες και ΚΥΡΙΩΣ ΑΓΓΛΙΚΑ (που είναι η διεθνής γλώσσα) και φυσικά ΔΙΚΤΥΩΣΗ με το εξωτερικό, εάν θα πάτε εκεί.
Κάποιο μέλος ανέφερε την έκθεση. Αν και η ελληνική έκθεση είναι φρικτό μάθημα διότι μας μαθαίνουνε να γράφουμε άσχημα και χωρίς ουσία, είναι καλό το ότι μαθαίνουμε να γράφουμε. Εγώ ξέμαθα τις ελληνικούρες στην Αμερική και τώρα γράφω με ουσία και χωρίς τζιριτζάντζουλες. Χρειάζεται όμως να ξέρετε να γράφετε σωστά και αυτό το λένε όλοι οι εργοδότες παγκοσμίως. Σήμερα γκρινιάζανε π.χ. οι Αμερικάνοι εργοδότες πόσα δισεκατομμύρια τους στοιχίζει το χρόνο το ότι τα παιδιά και μέλλοντες υπάλληλοί τους βγαίνουνε τούβλα. Σε αυτό οι ξένοι έχουνε αυτό που λέμε advantage, διότι στην Αμερική πραγματικά κυκλοφορεί πολλή σαβούρα.
Το ζήτημα είναι ότι με το ίντερνετ έχετε τη δυνατότητα να βελτιώσετε και τα αγγλικά σας και να κάνετε σωστή προετοιμασία. Εδώ και το ότι μιλάτε με τόσον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και εμού (και άλλων φυσικά) που και στην Αμερική μένω και δουλεύω στο πανεπιστήμιο, είναι κάτι που δεν θα μπορούσατε να το έχετε πριν π.χ. 25 χρόνια.
Τελοσπάντων, καλό είναι να κάνετε ό,τι ερωτήσεις θέλετε σε αυτό το νήμα και ελπίζω να μην πειράζει αυτό τον admin.