1) ...Αυτό που τρώει μόνο εκλεκτή τροφή, αρκετά πιο θρεπτική από αυτήν που τρώνε αρκετά παιδιά στην Ελλάδα του σήμερα, που κοιμάται στο κρεβάτι μαζί μας, κάτι που απαγορεύουμε στα ίδια μας τα παιδιά.
2) Κατάγομαι από αγροτική οικογένεια...
Όλες οι δουλειές γινόταν με ζώα, μεταξύ αυτών και σκυλιά. Ο παππούς μου είχε έναν απέραντο σεβασμό στα ζώα του, και τα φρόντιζε πριν από τον εαυτό του. Τα σκυλιά του απέπνεαν την δικιά του ήρεμη δύναμη και ήταν τυφλά αφοσιωμένα στο αφεντικό τους. Και όμως: Ποτέ δεν τα συμπεριφέρθηκε σαν ανθρώπους, ποτέ δεν κοιμήθηκαν μαζί του στο κρεβάτι του. Απλά επειδή είχαν μια δουλειά να κάνουν, και η δουλειά αυτή ήταν έξω από το σπίτι. Την δουλειά τους την έπαιρναν πολύ σοβαρά, και γιαυτό ήταν ευτυχισμένα που μπορούσαν να την κάνουν και να παίρνουν την επιβράβευση του αφεντικού τους.
3) ...ακόμα και όταν πάμε βόλτα στο βουνό με το κλιματιζόμενο τζιπ μας.
4) ...Ανησυχούμε όταν το Χάσκυ μας είναι στον κήπο με 5 βαθμούς, χωρίς το πουλοβεράκι του, τρομοκρατούμαστε
5) ...όταν γαβγίζει ο σκύλος μας σε κάποιον περαστικό, πανικοβαλλόμαστε
6) ...όταν αρχίζει να γλύφει τα αχαμνά του μπροστά στους καλεσμένους μας...
7) Είμαστε λοιπόν ακατάλληλοι για σκυλιά;
Φίλε
apostat,
Μπράβο, που έχεις ανοίξει ένα θέμα, το οποίο άνετα μπορεί να τροφοδοτήσει 2-3 καινούργια!!!
Σε πρώτη φάση και για να μην προβληματίζεσθε (μέχρι τέλους του ...σεντονιού μου) για το που προσπαθώ να καταλήξω, ας πω πως, αν μπορέσω να βάλω ένα "γκολ" (ένα λιθαράκι στην - πάντα - σημαντική αυτή συζήτηση), αυτό θα είναι υπέρ της ομάδας που διαμορφώνεται (κυρίως) από την
Chloe και την
Lara_kouklara...
Σε δεύτερη φάση, τα πράγματα που αναφέρεις, στο πολύ όμορφο κείμενό σου, με προβληματίζουν κι εμένα επί πολλά χρόνια και πιστεύω ότι δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω ή να διαφωνήσω, έτσι,
απόλυτα, όπως ορισμένοι προλαλλήσαντες...
1) Ο σκύλος τρώει εκλεκτή τροφή, λοιπόν... Μεγάλη κουβέντα ανοίγεις τώρα, όπως καταλαβαίνεις... Δηλαδή, όταν η τροφή του περιέχει 50% καλαμπόκι και λοιπές ίνες, την αποκαλείς εκλεκτή? Στα χωριά (παλιότερα ή/και σήμερα) το καλαμπόκι το έδιναν μόνο στις κότες...
Για να σοβαρευτώ λίγο, το σημαντικότερο πράγμα, από το οποίο εξαρτάται η υγεία και η ζωή του σκύλου, είναι η διατροφή του, μιάς και δεν μπορεί να μας μιλήσει, να μας πει πως αισθάνεται... Αυτός είναι και ο λόγος που οι "έτοιμες" τροφές περιέχουν ένα σύνολο από συστατικά, τα οποία παλιά ο σκύλος έβρισκε στη φύση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο... Ετρωγε το γνωστό σκυλόψωμο, "τσίμπαγε" το ίδιο λιγοστό φαγητό με το βοσκό, "βοσκούσε" και λίγα χορταράκια για την πέψη, "έκλεβε" κανένα εκτεθειμένο φρουτάκι, και, στο τσακίρ κέφι, έπιανε κανένα λαγό ή άλλο θήραμα (μη πω για τις κοτούλες του γειτονικού κτήματος) και έπαιρνε κάποια απαραίτητα συστατικά ακόμα...
Και, σαν αντιστάθμισμα με την "φτωχική" σύνθεση της τροφής του, ο "παλιός" σκύλος δεν ανέπνεε τον καπνό του τσιγάρου και τα καυσαέρια, δεν ανεβοκατέβαινε σκάλες, δεν μπαινόβγαινε σε αυτοκίνητα, δεν γλύστραγε σε πλακάκια κλπ...
Σήμερα, σχεδόν μόνο με την τροφή μπορείς να πεις ότι (όσο είναι δυνατόν) κάνεις monitor την υγεία του σκύλου σου...
Ας θίξω και ένα άλλο σημείο: η δική μας τροφή (και όχι μόνο των παιδιών μας), τις περισσότερες φορές, είναι λιγότερο θρεπτική κατ' επιλογή, ή από άγνοια...
Για να μη μακρυγορώ (πολύ), υπάρχει και μία άλλη (μεγάλη) "απάτη" που κυκλοφορεί ευρέως και τη συνάντησα πριν αρκετά χρόνια, όταν άρχισα να βοηθάω, με τις ελάχιστες δυνάμεις μου, εθελοντές που φρόντιζαν τα αδέσποτα: "Εσύ βοηθάς τα σκυλιά, όταν βλέπεις πως γύρω σου, σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν τόσα πεινασμένα παιδάκια?"... Η απάντηση, μετά από αρκετά χρόνια μελέτης - παρατήρησης, είναι διπλή:
Πρώτον, είναι σύνηθες, όποιοι βοηθούν τα ζώα να μην περιορίζονται μόνο εκεί, αλλά να βοηθούν
και τα παιδιάκια
και να φυτεύουν και δέντρα
και να μην πετάνε τα σκουπίδια τους στο δάσος
και να μην προκαλούν πυρκαγιές...
Δεύτερον, έχω παρατηρήσει πως, όσοι κάνουν αυτή τη συγκεκριμένη ερώτηση και διαλογίζονται και ...τυρβάζουν περί πολλά, δεν βοηθούν
ούτε τα πεινασμένα παιδιάκια...
Πάμε στο κρεβάτι, τώρα... Τη σκύλα μου, η λέξη "την αγαπάω" είναι μικρή για να χωρέσει ότι αισθάνομαι... Αλλά δεν κοιμάται στο κρεβάτι μου (προτιμά, εξάλλου το πάτωμα, δίπλα στο κρεβάτι μου, από το στρωματάκι που έχει λίγο πιο μακριά), ούτε επιτρέπεται να ανεβαίνει στους καναπέδες... γιατί ακριβώς είναι σκύλος και όχι άνθρωπος...
Τώρα που το σκέφτομαι, στα παιδιά μας δεν το απαγορεύσαμε το κρεβάτι μας, όταν ήταν μικρά... σταδιακά, περιορίστηκε και όταν ήταν πλέον 4-5 χρονών, κόπηκε τελείως... By the way, έχεις παρατηρήσει ότι, κατά 95%, όσοι έχουν ανεκπαίδευτο σκύλο έχουν και "ανεκπαίδευτα" παιδιά, για να το θέσω ιδιαίτερα διπλωματικά?
Τώρα, αν υπονοείς ότι η θέση του σκύλου είναι "έξω", θα σου απαντήσω, με νηφαλιότητα, ότι "
ο καθείς εφ ω ετάχθη":
Το τσοπανόσκυλο (που εργάζεται) κολημένο στα κοπάδια και δίπλα στον άνθρωπό του... το κυνηγετικό σκυλί (που εργάζεται) στην εξοχή με τον κυνηγό και τα θηράματα... το σκυλί (κάθε φυλής) που είναι απλά οικόσιτο, δίπλα στους ανθρώπους του, "μέσα" στη φωλιά του, που είναι το σπίτι μας...
2) Πολύ ενδιαφέρον...
Και, εν μέρει (
εν πολύ μικρώ μέρει), δεκτό από εμένα, για τη σχέση ανθρώπου της (Ελληνικής, κυρίως) υπαίθρου με το "σκύλο"...
Τα λόγια σου ταυτίζονται
επακριβώς με αυτά του Cesar Millan, που αφηγείται για τη σχέση των σκυλιών με τον δικό του παππού, σε μία αγροτική περιοχή του Μεξικού...
Μεγάλη συζήτηση από μόνη της, που μπορούμε να την κάνουμε σε κάποιο άλλο θέμα...
...Προσωπικά, τρελαίνομαι για τα Ορεινά Ποιμενικά και ψοφάω να κάνω συζητήσεις και να μαθαίνω γι' αυτά...
Ενας αντίλογος, λοιπόν, από "άλλη", πιο κτηνοτροφική περιοχή και, κατά τα φαινόμενα, λιγότερο "ρομαντική" από την αγροτική περιοχή του δικού σου παππού (και του παππού του Cesar Millan), με την παράθεση της αφήγησης - τα ακριβή λόγια ντόπιου, με γονείς και παππούδες τσοπάνηδες:
"Και εδώ τα σκοτώνουν, αλλά μονό αν επιτεθούν σε ζώο τους (πρόβατο, κατσίκι), γιατί φοβούνται ότι θα ξαναγίνει και θα χάσουν λεφτά... ξέρεις πόσους ανθρώπους έχουν δαγκώσει (είτε επειδή έτυχε να κάνουν πεζοπορία στο βουνό και βρέθηκαν κοντά στα κοπάδια, είτε ακόμη και κάποιους αλβανούς που επιχείρησαν να επαγγελθούν τσοπάνηδες και πήγαν στα κοπάδια) και δεν έχουν σκοτώσει κανένα σκυλί που επιτέθηκε σε άνθρωπο... Όμως εδώ και νηστικά τα αφήνουν και ξύλο τους ρίχνουν και τα αυτιά και την ουρά τους κόβουν, με σκουριασμένο ψαλίδι, την τρίτη μέρα της ζωής τους και στειρώνουν τα πιο επιθετικά (βαρβάτα όπως τα αποκαλούν) για να μην τσακώνονται με τα υπόλοιπα αρσενικά, καταστρέφοντας τα γεννητικά τους όργανα, σφίγγοντας τα με σύρμα και τα κρεμάνε από δέντρα με σύρμα αν τους φάνε καμία κότα ή κάνα αρνάκι και πολλά άλλα δυσάρεστα… άστα κλάφτα…"
Αφήνω την αφήγηση του "αντιλόγου" να μιλήσει και αυτή, για τον φυσικό τρόπο ζωής των σκυλιών - εργατών. των σκυλιών από τα οποία εξαρτιόταν η ζωή και η περιουσία των ανθρώπων...
3) Ωστε έχεις κλιματιζόμενο τζιπ ...πουλάκι μου!!!
4) Θα ήθελα πολύ να μου γνωρίσεις αυτό τον ιδιοκτήτη του χάσκυ και τίποτα άλλο στον κόσμο...
Θα σου πω (και πάλι) ότι η λέξη "λατρεύω" είναι λίγη για αυτό που νιώθω για τη σκύλα μου. Παρόλα αυτά, και με 0 βαθμούς την βγάζω έξω, χωρίς παπουτσάκια και χωρίς παλτουδάκι και χωρίς αδιάβροχο στη βροχή... και μιλάμε για σκύλο μονού μανδύα...
Εδώ, υπερβάλλεις λίγο και, (το παράπονό μου είναι ότι) παρόλα αυτά, ο φίλος μου ο Αντώνης (bull) συμφωνεί απόλυτα μαζί σου...
5) ...και καλά κάνουμε!!! Να επισημάνω ότι ο πανικός (πάσης φύσεως) είναι κακός σύμβουλος, αλλά εννοώ ότι το να γινόμαστε πολύ προσεκτικοί επιβάλλεται, ανάλογα με τις συνθήκες...
Τι να πω? Για τον τρόπο "δημιουργίας" του σκύλου? Για το ότι "εμείς" τον φέραμε μαζί μας, μέσα στους αιώνες? Το ότι (με επιτυχία) ο σκύλος προσπάθησε να προσαρμοστεί σε ότι του ζητήσαμε? Για το ότι ο ορισμός αυτού που ζει ο σκύλος μαζί μας είναι "οικογένεια" και όχι "αγέλη"?
Αυτά τα ερωτήματα και μόνο μπορούν να στηρίξουν ένα μεγάλο θέμα το καθένα... Τροφή για σκέψη, λοιπόν...
6) Οταν αρχίσει να γλύφει τα αχαμνά του μπροστά στους καλεσμένους μας, είναι μία (σπαρταριστή) σκηνή που με συναρπάζει... Είναι μία σκηνή που σοκάρει ιδίως τις κυρίες (για κάποιο λόγο που δεν έχω εξηγήσει ακόμα) και, μάλιστα, τις κυρίες που έχουν πρόσφατη την καταγωγή από "αγροτικές περιοχές"... Οχι τις χωριάτισες (αυτές είναι αρκετά φιλοσοφημένες), αλλά αυτές που ήρθαν πρόσφατα στα αστικά κέντρα...
Και, ακόμα περισσότερο σπαρταριστή γίνεται η σκηνή, όσο ο σκύλος αρχίζει και πλησιάζει στην βουβωνική χώρα και αρχίζει να τις μυρίζει έντονα... εκεί, τι λες? "τι θα πει ο κόσμος"? "θα νομίζουν ότι είμαστε ...άπλυτες"...:shock:
Στο σημείο αυτό, για να σοβαρευτώ και πάλι, πιστεύω ότι ο κάθε σύγχρονος "σκυλάς" που σέβεται τον εαυτό του, θα γελάσει και θα το προσπεράσει... γιατί έχει μελετήσει τη γλώσσα του σώματος των σκύλων... και μιλάς σε τέτοιου είδους ανθρώπους "εδώ μέσα"!
7) Νομίζω πως η απάντηση είναι: εξαρτάται... Δυστυχώς, όμως, ή ευτυχώς, όπως σε όλα τα πράγματα του μάταιου αυτού κόσμου μας, ισχύει και εδώ ο κανόνας του 80-20...
Το 20% των ιδιοκτητών σκύλου (ή γάτας, ή αυτοκινήτου, ή μοτοσυκλέττας, ή LCD 100" κλπ.) συγκεντρώνει το 80% της συνολικά διαθέσιμης διάθεσης για μάθηση, γνώσης, σοβαρότητας και ικανότητας... και αντίστροφα... και δεν πρόκειται να αλλάξει εύκολα αυτό...