Σκυλάνθρωποι και ανθρωπόσκυλα

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Το θεωρεις αγαπη για το ζωο που ειναι για τους -40 να του επιβαλεις να ζει σε ενα περιβαλλον 70 με 80 βαθμους πανω απο τη θερμοκρασια που ειναι χαραγμενη στο DNA του?
Δε γεννηθηκε στους -40 και ηρθε στην Ελλαδα... η θερμοκρασιες ειναι το τελευταιο που πρεπει να σκεφτει καποιος για να αποκτησει husky. To καλοκαιρι λυνεται το προβλημα με μια πισινουλα απο τα jumbo και air condition.
Αν το καλοσκεφτεις πολλα πραγματα ειναι χαραγμενα στο dna του σκυλου αλλα....

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
ότι σκύλο και να μου πείς ότι έχεις μπορώ να εμπνευστώ κάτι τέτοιο και να στο σερβίρω :lol:

ξέρω πολλά χάσκι που δεν ζούν στους -40 και ζούν μιά χαρά
και ίσως πολύ καλύτερα απο λαγωνικά του αφγανιστάν που ζούν στο αφγανιστάν
ή πιο απλά απο έναν μέσο σκύλο ενός μέσου ανθρώπου που κατοικεί στην επαρχία

για τα χάσκι τώρα συγκεκριμένα πιστεύω πως μπορείς καταλάβεις ότι στον ελληνικό ήλιο έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να μην υποφέρουν απο ότι ένα κοντότριχο μαυρο σκυλί
ή απο ένα οποιοδήποτε κοντόρυγχο σκυλί
το οποίο σε τελευταία αναλυση -και επιστρέφοντας στο κυρίως θέμα μας-αφού έχεις μιά αληθινή σχέση μαζί του,θα φροντίσεις να είναι στον ίσκιο ή ακόμα και μέσα σε πισίνα με νερό αν χρειάζεται-προκειμένου να μην έχει πρόβλημα ο φίλος σου........

ΥΓ
το τσιτάτο περι χάσκι και ζέστης είναι πολλιοφορεμένο,πραγματικά
όποιος επιθυμεί http://www.dogforum.gr/v3/showthread.php?2427-Γούνες-και-καλοκαίρι-Γίνεται&highlight=χασκυ+ζεστη θα αντιληφθεί αρκετά επι του συγκεκριμένου μύθου

Last edited:

tangerin

Well-Known Member
25 Μαϊου 2008
741
1
Το θεωρεις αγαπη για το ζωο που ειναι για τους -40 να του επιβαλεις να ζει σε ενα περιβαλλον 70 με 80 βαθμους πανω απο τη θερμοκρασια που ειναι χαραγμενη στο DNA του?
είχες γράψει.............

Φανταστείτε, εγώ, η γυναίκα μου, δυο σκυλιά και μια γάτα σε 55 τμ.
αυτό μπορεί να θεωρηθεί αγάπη η ματαιοδοξία????

Να σου πω να μην νομίζεις ότι βγάζω τον εαυτό μου από έξω , ότι εγώ ζω σε ένα σπίτι 90tm με 7 σκύλους και 3 γατες.

Δεν έχω συναντήσει ποτε μου χάσκι που να ζεσταίνεται τόσο πολύ ,απεναντίας έχω συναντήσει από διαφορες fyles ακόμα και ημίαιμα.
Το ότι ταλαιπωρούνται από την έλλειψη κρύου είναι ένας μύθος που ακόμα δυστυχώς κρατάει...................................

Last edited:

vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Κατσε και σκεψου γιατι παιρνει καποιος χασκυ στην Κυψελη και γιατι πηρα εγω δυο αδεσποτα σε ενα δυαρι, ασε που αυτο ειναι παρελθον. Τωρα εχουν αλλαξει περιβαλον. Ειμαστε πλεον εκτος Αθηνων.

Last edited:

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com

vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Τοτε καποιος σε μια γκαρσονιερα στο κεντρο της Αθηνας που του αρεσει ο ποιμενικος καυκασου μπορει να παρει εναν αφου ο χωρος δεν παιζει ρολο και ολα να ειναι μια χαρα αφου φτανει μονο να το αγαπας. Σωστα;

vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Το χασκι με τη θερμοκρασια ισως να ηταν ατυχες παραδειγμα. Οσο και να μην θελουμε να το παραδεχτουμε παντως δεν ειναι ολα τα σκυλια για ολους και για ολους τους χωρους και για ολους τους ανθρωπους.

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Το χασκι με τη θερμοκρασια ισως να ηταν ατυχες παραδειγμα. Οσο και να μην θελουμε να το παραδεχτουμε παντως δεν ειναι ολα τα σκυλια για ολους και για ολους τους χωρους και για ολους τους ανθρωπους.
Ετσι ναι ... συμφωνουμε:)

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
συγκεκριμένα είπα "τελικά αυτό που μετράει είναι αν έχεις σχέση αληθινή με τον σκύλο σου-τον αγαπάς και σε αγαπάει-έχετε επικοινωνία"
γιατί συχνά νομίζουμε ότι αγαπάμε κάτι αλλά ποτέ δεν βλέπουμε τις ανάγκες του αλλά μόνο τις δικές μας-αυτό είναι επίπλαστη αγάπη και δεν αποτελεί αληθινή σχέση αφού δεν υπάρχει επικοινωνία

αν έχεις αληθινή σχέση με τον Καυκασιανό σου γίγαντα τότε ναι και σε διαμέρισμα μιά χαρά θα είναι αφού είναι μαζί σου-μήπως και στον καυκασο οι σπηλιές που καβατζώνονται οι εργασιακοί ποιμενικοί είναι πιο ευρύχωρες????
το θέμα είναι τι κάνεις όλη μέρα με τον σκύλο και όχι η τοπολογία του κρεβατιού του

vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Για κάποια σκυλιά με μεγάλες ανάγκες εκτόνωσης αυτά είναι αλληλένδετα γι αυτό και ανέφερα το ακραίο παράδειγμα του καυκάσιου. Όσο και να αγαπήσει μια γιαγιά σε μια γκαρσονιέρα τη φυλή του καυκάσιου δεν μπορεί να τον έχει και να του παρέχει αυτά που χρειάζεται για να είναι καλά. Όπως είπα και πριν δεν είναι όλα τα σκυλιά για όλους τους ανθρώπους. Δεν φτάνει μόνο η αγάπη για κάποιες φυλές. Να μου πεις να πάρει ένα σκύλο με μικρότερες ανάγκες π.χ. ένα κοκόνι :D τότε μάλιστα.

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
δεν διαφωνούμε
αλλά πιάνουμε το θέμα απο διαφορετική σκοπιά
εσύ περισσότερο ρεαλιστική
ενώ εγώ απο περισσότερο ....φιλοσοφική.........:lol:

δεν αποκλείεται η γιαγιά με το πι και τον ιρλανδικό λυκοθήρα (μου αρέσει καλύτερα σαν παράδειγμα :D ) να έχει τον σκύλο της πλήρως εξυπηρετημένο ως προς τις ανάγκες του....θεωρητικά μπορεί να έχει εγγόνια που πάνε και για κυνήγι ....οτιδήποτε....κράτα το "δεν αποκλείεται"

όμως
η γιαγιά με το κοκόνι,απ την άλλη, σίγουρα δεν θα το έχει όπως πρέπει αν το έχει συνέχεια μέσα να μην λερωθεί και δεν το βλέπει καλά καλά ούτε ο ήλιος......;) γιατί το αγαπάει και το προσέχει και το φροντίζει μεν αλλά ή άγνοια της δεν την αφήνει να δεί τα λάθη της και η επίπλαστη αγάπη της (αν ήταν αληθινή θα είχε ασχοληθεί να ενημερωθεί για τα σκυλιά ...μην πώ ότι θα είχε εκπαιδευτεί και όχι απλά ενημερωθεί....) δεν την αφήνει να συνειδητοποιήσει ότι στην ουσία βλάπτει αυτό που "αγαπά"

\

babster

Well-Known Member
7 Νοεμβρίου 2010
118
0
Πολύ καλό το αρχικό post, συγχαρητήρια στον υπογράφων. Παρόμοιο προβληματισμό έχω και εγώ, έχοντας εστίαση περισσότερο στο " ο σκύλος πρέπει να ζεί μέσα ή έξω από το σπίτι?".

Διαβάζουμε θέματα που αναφέρονται στους ορείνους ποιμενικούς όπως το αρχικό post,
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΦΙΛΙΑΣ
κ.α. τα οποία διαβάζοντάς τα προβληματίζεσαι "έχουν δίκιο, ο σκύλος έχει αποκοπή από το αρχικό-φυσικό του περιβάλλον και αυτό του κάνει κακκό". Κυκλοφορούν ιστοριές με παπούδες της υπαίθρου που τα σκυλιά τους ζούσαν μόνο για την εργασία και ήταν πραγματικά ευτυχισμένα. Τα σκυλία αυτά δεν μπαίναν σπίτι να κοιμηθούν, δεν έτρωγαν τροφή "πλούσια σε ω3", δε πήγαν πότε σε εκπιδευτή και πολλά απ αυτά ίσως δε πήγαν ποτέ σε κτηνίατρο. Ήταν ευτιχισμένα σκυλία και 100% αφωσιομένα στο αφεντικό τους. Τι είναι αυτό που έκανε τη συμβίωση του παππού μας με το σκύλο τόσο εύκολη? Ο παππούς μας δε συμβουλέυτηκε κτηνίατρο, ούτε εκπαιδευτή, ούτε το διαδίκτυο ούτε διάβασε 4.356.789.432 βιβλία για να αποκτήσει και να μεγαλώσει σκύλο.
Η απάντηση ίσως είναι απλή. Ο σκύλος ζούσε στο φυσικό του περιβάλλον. Εκπαίδευτηκέ στο βούνο μέσα από την εργασία, ταίστηκε με τα αποφάγια (που πολλοί παρεξηγήσατε) και κοιμήθηκε έξω από το σπίτι με όλες τις κλιματολογικές συνθήκες στη πλάτη του. Ήταν ευτηχισμένος και δεν ένιωσε ποτέ του ότι κάνει "σκυλίσια ζωή". Το συμπέρασμα
Ο σκύλος δεν κάνει για διαμέρισμα, πρέπει να ζει στη φύση, στην εξοχή, μακρία από τον αστό άνθρωπο για να έχει την σωματική και ψυχολογική του υγεία.

Στον αντίποδα τώρα, βλέπουμε σκύλους φίλων και γνωστών που ζουν στη καμαρούλα μια σταλιά δύο επι δύο και απολαμβάνουν πραγματικά την συντροφιά του αφεντικού τους. Βλέπουμε ιδιοκτήτες και σκύλους να απολαμβάνουν τη βόλτα τους στο πάρκο, στη γειτονιά, στο βούνο και ευτυχία είναι εμφανής και στους δύο (εκτός αν είναι 7 το πρωί, εκεί βλέπεις μια ουρα όρθια και ανθρώπινα βλέφαρα να πέφτουν στο πάτωμα:D). Ζούμε στην πόλη, σε διαμερίσματα και βλέπουμε σκύλους υγιεις με πλούσιο και λαμπερό τρίχωμα, υποδείγμα συμπεριφοράς και γενικότερα άξια θαυμασμού.
Ο σκύλος έχει μπει στη ζωή μας, στην οικογένεία μας και αφού ζούμε σε διαμέρισμα στο σπίτι μας. Οι απόψεις εδώ όπως και η δική μου είναι διαφορετικές. Αφού μπορώ να ασχοληθώ δημιουργικά με το σκύλο μου γιατι να μην το κάνω? Γιατί να μην πάμε σε εκπαιδευτή να μάθουμε να επικοινωνούμε μεταξύ μας? Γιατί να μην φροντίσω τη διατροφή του, ώστε να έχει υγειά? Γιατί να μην κομηθεί στο σπίτι μέσα, δίπλα στο κρεβάτι αφού είναι αγέλειο ζώο και μόνο καλό θα του κάνει? Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και δεδομένου ότι είμαστε όντα με νοημοσύνη και δε θεωρούμε υγείη κατάσταση να εγκαταλείπουμε ένα σκύλο στην ταράτσα μέσα στα κοπρανά του ή σε μία αυλή δεμένο για όλη του τη ζωή ή να γεμίζουμε το δρόμο με αδεσποτάκια, συμπεραίνουμε ότι
Ο σκύλος πρέπει να ζει μέσα στο σπίτι. Είναι ισότιμο μέλος της οικογενείας και πρέπει να απολαμβάνει όλα τα αγαθά που απολαμβάνουν τα υπόλοιπα μέλη.

Κοιτώντας παραπάνω τα υπογραμισμένα, ή είμαι διχασμένη προσωπικότητα ή αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση. Δε θέλω να δεχτώ το πρώτο (αν και όσοι με ξέρουν θα το υποστηρίξουν:rolleyes:) , οπότε καταλήγω στο δέυτερο.
Ο σκύλος κάποτε ήταν άγριο ζώο, με ότι συνεπάγεται αυτό. Ο άνθρωπος καλώς η κακκώς αποφάσισε να τον εξημερώσει για να κάνει τη δουλειά του. Ο σκύλος εξημερώθηκε μόνο για εργασία οχι για συντροφιά. Οι πρώτοι σκύλοι χρησιμοποιήθηκαν για το κυνήγι, φύλαξη κοπαδιών, φύλαξη της κατασκήνωσης, μεταφορά έλκυθρων, ακόμα και όργωμα. Αυτά τα χαρακτηριστικά διατηρήθηκαν μέσα στους αιώνες (μιλάμε για χιλιάδες χρόνια) και μόνο τους τελευταίους άρχισε να χρησιμοποιήται ο σκύλος σαν ζώο συντροφιάς. Στις μέρες μας ένα εξ ολοκλήρου εργασιακό ζώο καλείται να παίξει το ρόλο του συντρόφου. Θα ανταπεξέλθει στα νέα του καθήκοντα αρκεί να του δώσουμε τον χρόνο και τα εφόδια για να το κάνει. Καλώς ή κακκώς εξημερώθηκε και εξαρτάται απο τον άνθρωπο, αν αφήσουμε ένα σκύλο στο βαθύ δάσσος αμφιβάλω αν θα τα καταφέρει να επιβιώσει(εξαιρούνται μία-δύο ράτσες, π.χ. χάσκυ;)). Ο σκύλος έχει την εργασία μέσα του και θα εκτελέσει οποιαδήποτε του ζητήσουμε, ακόμα και αν αυτή είναι η συντροφιά. Στις μέρες μας ο όρος εργασία έχει παρεξηγηθεί. Για παράδειγμα, λέμε το χάσκυ είναι εργασιακό σκυλί, ποιο χάσκυ εργάζεται σήμερα? Μόνο αυτά που τραβούν τα έλκηθρα στη Σιβηρία. Τα άλλα απλά εκτονώνονται, δεν εργάζονται. Αν τρέχει δίπλα στο ποδήλατο, απλά υπάρχει η εκτόνωση, το κίνητρο που είναι? Σημαντικό είναι να ξέρουμε πως θα δουλέψουμε με το σκύλο μας όταν κάνουμε επιλογή φυλής. Δε διαφωνώ με τα ανθρωποσκυλάκια, ο σκύλος θα το κάνει και αυτό για εσένα, αρκεί να ξέρεις από ποια φυλή το ζητάς, τα bulldogs αγγλικά -γαλλίκα είναι "μανούλες" σ αυτό. Αν ζητάς κάτι τέτοιο από ένα κάνγκαλ τότε είσαι για τα σίδερα:p. Οσο τα χρόνια περνούν τόσο περισσότερο χρησιμοποιήται ο σκύλος για συντροφιά ή για να γίνει ανθρωποσκύλο, δε πρέπει να το κατακρίνουμε αλλά να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε και τι θέλουμε. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο σκύλος έχει ταχθεί στην υπηρεσία του ανθρώπου και οφείλει να κάνει ότι του ζητηθεί. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τον εαυτό του, την φύση και όλα τα πλάσματα με τα συγκατοικει στον πλανήτη. Αν σεβαστούμε τον εαυτό μας και το σκύλο μας μόνο τότε θα μιλάμε υγειή σχέση μεταξύ ανθρώπου και σκύλου

Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Πολύ ωραίο και το δικό σου κείμενο. Και σε πάρα πολλά σημεία και ειδικά στα υπογραμμισμένα συμφωνώ.
Αλλά

δε συμφωνώ ότι η συμβίωση του σκύλου με τους παππούδες μας ήταν τόσο εύκολη. Τουλάχιστον για το σκύλο. Οι παππούδες δεν νοιάζονταν και τόσο για το πως ένιωθε ο σκύλος:cool: Και δεν αναφέρομαι στο ότι κοιμόντουσαν έξω ή έτρωγαν αποφάγια. Μπορεί οι σκύλοι να ήταν υπάκουοι και να σέβονταν τα αφεντικά τους, αλλά θεωρώ ότι η σχέση τους βασιζόταν στο φόβο και στην "υποτέλεια". Όσο για την κτηνιατρική φροντίδα, σίγουρα είναι όπως τα λες, δλδ αν παρεχόταν ήταν μηδαμινή αλλά δε νομίζω ότι οι σκύλοι ήταν υγειής και δεν τη χρειαζόντουσαν και τότε. Απλά δεν ήταν και τόσο τραγικό να πεθάνει ένας σκύλος και κανείς δεν καθόταν να ψάξει το πως και το γιατί αφού σίγουρα δεν θα ήταν καμιά τρομερή έλλειψη...θα είχε γεννοβολήσει μερικά κουτάβια που αναπλήρωναν τη "θέση εργασίας".

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
...και οι παλιοί αν ο σκύλος δεν έκανε(κατ οποιονδήποτε τρόπο) τον πέταγαν επιτόπου-οπότε ο θαυμασμός μας για την πολύ καλή σχέση που είχε ο παππούς με τα σκυλιά του κρύβει και πολλά σκυλιά που δεν είχαν τόσο καλή σχέση με τον παππού αλλά κανείς δεν τα θυμάται πια,ήταν τόσο πολλά άλλωστε..........τα σκυλιά γένναγαν όποτε νά ταν και οι οικογένεια κράταγε το καλύτερο όπως το όριζε αυτή....συνήθως πολύ έξυπνο-πολύ της οικογένειας-πολύ συνεργάσιμο κλπ

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.247
Μέλη
20.026
Νεότερο μέλος
Μάρα