Κάθε πράγμα στον καιρό του!
Καταρχάς 4,5 μηνών κουτάβι δεν έχει μάθει απολύτως τίποτα. Τώρα μαθαίνει.
4,5 μηνών δεν έχει βγάλει ακόμα όλα του τα δόντια. Κάποια πράγματα τα αποδίδουμε στην ηλικία, δεν είναι όλα θέμα εκπαίδευσης, είναι θέμα χρονικής στιγμής.
Αυτήν την στιγμή τα προβλήματα που έχεις είναι θέμα ηλικίας.
Αν πούμε ότι το κουτάβι σου έχει λιιιγο πιο έντονο δάγκωμα, κοινώς «mouthing», και πάλι δεν θα είναι λόγος για διορθώσεις, αλλά για πιο αποτελεσματικούς χειρισμούς.
Δεν χρειάζεται καν να ξεστομίσεις κάποια εντολή, ακόμα. Ήσυχα και όμορφα χτίζεις καθημερινότητα. Φαγητό-άσκηση με συγκεκριμένα εργαλεία/παιχνίδια να κατευθύνεις το δάγκωμα-ύπνο.
Απέφυγε το εξιτάρισμα προς τα εσένα και γύρω από εσένα και να καταγίνεται με σένα.
Περιορίσε το πολύ κάτσιασμα και την πολύ ελευθερία.
Όταν βλέπεις ότι ξεφεύγει, αγκαλίτσα και τον αφήνεις στο crate του. Δώστου και κάτι να μασουλάει να περνάει η ώρα. Αν γκρινιάξει και λίγο αδιαφόρησε.
Μετά από κάποια ώρα ξανα τα ίδια. Αν ξαναξεφύγει, ξανά τα ίδια.
Δώσε μέσω των καταστάσεων να καταλάβει ότι η ρουτίνα είναι αυτή οπότε θα το καταλάβει.
Αυτήν την στιγμή, έχει διάθεση λόγω ηλικίας να εξερευνήσει, να δαγκώσει(και πολύ καλά κάνει) και πάνω στην επιθυμία να τα κάνει όλα προστίθεται και η διόρθωση και δεν μπορεί να διαχειριστεί και βλέπεις τσατίλα και δάγκωμα σε σένα.
Περιέγραψε μας την καθημερινότητα σας όσον αφορά εκτόνωση-φαΐ-ύπνος κτλ και πως περνάτε και μέσα στο σπίτι τις υπόλοιπες ώρες.
Λοιπόν , ξυπνάω γύρω στις 7μιση με 8 (καλή ώρα !!) , τον βγάζω από το πάρκο του , κάνουμε μερικές αγαπούλες που ενώ μου τρίβεται αυτός , πάλι προσπαθεί να με χαζοδαγκωσει!!! , βάζουμε λουρί κ πάμε
βολτίτσα . Ανάλογα το χρόνο που έχω μισή ώρα με 45 λεπτά . Γυρίζουμε σπιτι , παίζουμε στην αυλή με τα μπαλάκια ,ενώ πίνω καφέ , το πολύ ακόμα 1 ώρα , του βάζω φαγητό , περιμένω περιπου ένα μισάωρο να κάνει την τουαλέτα του ,κ μετά φεύγω για την δουλειά . Τον βάζω στο πάρκο του με κάποια παιχνίδια κ κάποια μασουλητήρια , εκεί μένει για 7-8 ώρες . Είναι ηρεμοτατος . Κοιμάται ή μασουλάει ,κυρίως κοιμάται . Έχω βάλει κάμερα κ τον βλέπω . Γυρίζω λοιπόν σπιτι , πάμε βόλτα , εδώ δεν βάζω χρόνο , από 40 λεπτά μέχρι κ 1.5 ώρα έχει τύχει . Γυρίζουμε σπιτι του βάζω φαγητό . Τρώμε κ εμείς . Μετά μπορεί να παίξουμε κ οι 3 με το μπαλάκι ( απίστευτο γέλιο ) ! Στο τέλος κουράζεται κ έρχεται κ κουρνιάζει στον καναπέ πάνω μου κ κοιμάται ! Όταν πάμε για ύπνο, τον βάζω στο πάρκο του και τα ξαναλέμε το πρωί !! Αυτά !
Να σε ρωτήσω κάτι ; Μου λες από ότι καταλαβαίνω ,ότι οι αντιδράσεις που βγάζει τώρα με την διόρθωση , η τσαντίλα κ η επιθετικότητα , είναι επειδή του γίνεται αυτή η διόρθωση με αυτόν τον τρόπο ;;;
Γιατί ο εκπαιδευτής που τον ρώτησα (παίζει σε 2 μέρες να τον έχω πάρει 4 τηλέφωνα ) μου είπε , ότι είναι επιθετικότητα που προϋπήρχε μέσα του κ έτσι τώρα με την διόρθωση , που δεν είχε πριν , εκφράζεται ...
Κ δεν θυμάμαι αν το έχω αναφέρει ξανά , μου είπε ότι βλέπει τάσεις επιθετικότητας στον Μαξ , από την πρώτη γνωριμία που κάναμε , που εγώ δεν τις βλέπω . Κ γι αυτό αποφάσισε να πάμε με πνιχτη κ όχι με άλλο τρόπο . Κ ότι αυτό που βγάζει τώρα είναι τσαμπουκάς κ με αυτό τον τρόπο να του τον βγάλουμε .
** δεν έχει μάθει τις εντολές ακόμα ,σωστά το θέτεις , τις μαθαίνει ... Ας πούμε στην βόλτα ή όταν έχει ποοολλα αλλά ερεθίσματα μπορεί κ να μην με ακούσει καν . Αλλά εκεί κ εγώ προσπαθώ να μην τον "πιέζω" πολύ, με πολλές εντολές , δλδ στην βόλτα αυτό που δουλεύουμε είναι το δίπλα κ το κάτσε, προς το παρόν ... Δεν το έχουμε καταφέρει να γίνεται πάντα ... ακόμα ...!