Ο μύθος των πίτμπουλ

manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Βασικά είναι ένα θέμα ταμπού και δεν ξέρω αν και κατά πόσο θέλετε να ανοίξει αυτή η συζήτηση.
Γιατί ή θα πούμε αλήθειες ή θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και θα το φέρνουμε απ'έξω απ'έξω
Κατά την γνώμη μου δεν υπάρχουν θέματα ταμπού. Από όλην αυτήν την συζήτηση εγώ μόνο θετικά πράγματα βλέπω, που βοηθάνε στην απόκτηση γνώσης. Ειδικά για όσους από εμάς γνωρίζουμε λίγα και θέλουμε να μάθουμε.

1.Ο Στέλιος ξέρει πολύ καλά τι λέει.

2.Εγώ με 2 λόγια μόνο θα πώ ότι ένα pit bull που δέν είναι επιθετικό προς άλλα σκυλιά απλά δεν είναι pit bull είναι κάτι άλλο...
1.Συμφωνώ ότι ο Στέλιος ξέρει πολύ καλά τι λέει και πάντα διαβάζω τα γραφόμενα του με μεγάλο ενδιαφέρον.
Η διαφωνία μου σε αυτά που γράφει έχει να κάνει στο ότι έδωσε βάρος από την αρχή του θέματος, μόνο στην εκτροφή και καθόλου στο μεγάλωμα και στην κοινωνικοποιηση του σκύλου και έκρινε το κείμενο που παρέθεσα στο πρώτο μήνυμα λάθος απ'ακρη σ'ακρη επειδή δεν αναφέρεται στην εκτροφή των πιτμπουλ. Έκρινε το κείμενο αυτό σαν να ήταν κάποια επιστημονική μελέτη με λάθος συμπεράσματα.
Στην ουσία το κείμενο που παρέθεσα είναι ενα απλό κείμενο που σκοπός του είναι (κατά την γνώμη μου πάντα και αυτός ήταν ο λόγος που άνοιξα το θέμα) να αναδείξει προκαταληψεις και συμπεράσματα όπως αυτό το κομμάτι:
Ας μάθουμε να συμπεριφερόμαστε στα ζώα όπως τα αξίζει. Και να είστε σίγουροι πως ξέρουν πολύ καλά να ανταποδίδουν την αγάπη που τους δείχνετε.

Και μια ιδιαίτερη παράκληση. Αν δεν είστε σίγουροι για κάτι, μην το θεωρείτε δεδομένο. Και μην γίνεστε ιδιοκτήτες ζώων, αν δεν είστε έτοιμοι να αναλάβετε τις ευθύνες σας.

που για μένα είναι σωστό και δεν μπορεί να χαρακτηριζεται λάθος απ'άκρη σ'ακρη.
Σε αυτό ήταν η ένσταση μου. Κατά τα άλλα δεν διαφωνώ σε τίποτα από τα υπόλοιπα που έγραψε. Δεν έχω τις γνώσεις να το κάνω.

2 Δεν νομίζω όμως ότι ήταν αυτός ο λόγος που απαγορευτηκαν. Μάλλον απαγορευτηκαν επειδή κατά καιρούς ακούμε στις ειδήσεις: πιτμπουλ έφαγε άνθρωπο, σκότωσε μωρό στην κούνια του, δάγκωσε ανθρώπους κτλ, κτλ

χρειάζεται υπευθυνότητα απο τους ιδιοκτήτες είτε είναι πίτμπουλ είτε άλλη ράτσα.

σωστό. Μονό τα γονίδια δεν βγάζουν σωστούς σκύλους. Χρειάζεται και σωστός ιδιοκτήτης. Βασικά ότι γονίδια και να έχει ο σκύλος άμα ο ιδιοκτήτης δεν είναι όπως πρέπει, προβληματικος σκύλος θα προκύψει.

-----------------------------------------------------------------------------

Πάντως χαίρομαι που το θέμα εξελίχτηκε σε πηγή γνώσης. Εγώ δεν έχω να γράψω κάτι περισσότερο αλλά θα το διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον, ελπίζοντας ότι θα συνεχιστεί έτσι.

manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Δεν γνωρίζω γιατί το μισό μήνυμα βγήκε με τονισμένα γράμματα. :-k

Και ούτε πως να το διορθώσω. :lloroso:

Last edited:

Ojeriza

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2013
217
2
Rion
Ωραίο κείμενο manolo.
Πρόκειται για πολύ όμορφα σκυλιά (γνώμη μου) τα οποία βέβαια χρίζουν ιδιαίτερης κοινωνικοποίησης από μικρή ηλικία , σωστά ερεθίσματα , ενασχόληση , αγάπη κλπ για να μην αναπτύξουν επιθετικές συμπεριφορές (κυρίως) προς άλλα ζωάκια , αλλά και ανθρώπους!
Δυστυχώς (τουλάχιστον στην περιοχή που μένω) έχουμε γεμίσει από ανεύθυνους (κυρίως) πιτσιρικάδες με πίτμπουλ που νομίζουν ότι κατέχοντας ένα τέτοιο σκύλο φουσκώνουν τα...παντελόνια τους! :(
Το γιατί και το πως το έχουμε αναλύσει και σε άλλα θέματα εκατοντάδες φορές σε αυτό το forum.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.918
Τελικά δεν νομίζω ότι διαφωνεί κανείς με κανέναν επί της ουσίας.
Ολοι λέτε ότι η επιθετική συμπεριφορά προς τους ανθρώπους είναι εκτός προτύπου και η επιθετικότητα προς τα άλλα ζώα είναι φυσιολογικό γονιδιακό χαρακτηριστικό.
Εμένα μου έκατσε ένα σημείο στο άρθρο που παρέθεσε η Αμαλία που έλεγε ότι αργούν να ωριμάσουν και να εμφανίσουν τον τελικό τους χαρακτήρα οπότε μην θεωρείτε δεδομένα ότι ένα πιτ που 1 έτους είναι φιλικό με τα άλλα ζώα θα συνεχίσει να είναι και αργότερα.

Ojeriza

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2013
217
2
Rion
Εμένα μου έκατσε ένα σημείο στο άρθρο που παρέθεσε η Αμαλία που έλεγε ότι αργούν να ωριμάσουν και να εμφανίσουν τον τελικό τους χαρακτήρα οπότε μην θεωρείτε δεδομένα ότι ένα πιτ που 1 έτους είναι φιλικό με τα άλλα ζώα θα συνεχίσει να είναι και αργότερα.
Ομολογώ πως και εμένα αυτό το σημείο μου προξένησε εντύπωση!
Δηλαδή δεν γνώριζα κάτι τέτοιο για τα πιτ.
Μήπως τα θηλυκά ωριμάζουν λίγο γρηγορότερα?

rodriguez

Well-Known Member
5 Απριλίου 2013
329
112
Ανω Γλυφάδα
Τελικά δεν νομίζω ότι διαφωνεί κανείς με κανέναν επί της ουσίας.
Ολοι λέτε ότι η επιθετική συμπεριφορά προς τους ανθρώπους είναι εκτός προτύπου και η επιθετικότητα προς τα άλλα ζώα είναι φυσιολογικό γονιδιακό χαρακτηριστικό.
Δηλαδή τι πρέπει να εξηγήσει ή να διαφωνήσει κάποιος, το αυτονόητο?
Π.χ. όταν λέμε Ελληνικός Ποιμενικός τι εννοούμε, εγώ το καταλαβαίνω ελληνικό τσομαπανόσκυλο αντίστοιχα όταν λέμε pit τι εννοούμε όρυγμα, λάκκος, λακκούβα, γούβα.
Για πάνω απο εκατονταετία που τα πήγαν Ιρλανδοί και Άγγλοι μετανάστες στην Αμερική αυτή ηταν η δουλειά τους το pit εδώ και λίγες δεκαετίες προσπαθούν να αποβάλλουν τα επιθετικά γονίδια στη φυλή.
Τώρα πόσος χρόνος θα χρειαστεί να σταθεροποιηθεί η φυλή συγνώμη δεν έχω σπουδάσει γενετική, ούτε πιστεύω πολύς κόσμος και είναι δύσκολο να απαντηθεί.
Είναι εξαιρετικά ζώα αν ο ιδιοκτήτης είναι ενημερωμένος και κάνει σωστή και συνεχή κοινωνικοποιήση γίνονται καλοί σύντροφοι αν όχι και περάσειτο pitbull την κόκκινη γραμμή υπάρχει θέμα.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.456
12.894
Aθήνα
Φυσιολογικό για τους δημιουργούς, γιατί αυτό επιδιώχθηκε. Αυτό ήθελαν και το πέτυχαν.

Χοντρικά μετά από καιρό ανακαλύφθηκε πως η επιλεκτική εκτροφή από συγκεκριμένους ανθρώπους και για συγκεκριμένους σκοπούς εξυπηρέτησε στην δραματική μείωση της 5-ΗΤ στον εγκέφαλο.
Άλλοι προσπαθούσαν να φτιάξουν ώμους, πλάτες, θέση ουράς, γωνιώσεις, να μειώσουν εξαρθρώσεις, να μειώσουν καρδιοπάθειες και σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως και να φτιάξουν χαρακτήρες αξιοζήλευτους και άλλοι παίζαν με την φωτιά, χωρίς να ξέρουν με τί μπλέκουν.
Αναπαρήγαγαν άτομα της φυλής που στην "εργασία" τους ήταν αστέρια και σκόπιμα αυτή την ιδιαιτερότητα την μετέδιδαν στους απογόνους τους για να βγάλουν και άλλα τέτοια "αστέρια". Δεν ήθελε και πολύ αυτή η "ανωμαλία" ή "φυσιολογική συμπεριφορά πιτ", να "μολύνει" το σύνολο της γενετικής δεξαμενής. Γιατί ως γνωστόν ο κόσμος θαμπώνεται από τίτλους και επιδόσεις και κάνουν ουρές να ζευγαρώσουν την σκύλα τους με τον χ,ψ γνωστό επιβήτορα. Επίσης αν ένα κουτάβι προέρχεται από τον χ,ψ διάσημο σκύλο αυξάνει και την τιμή του. Ολα αυτά συντέλεσαν σε μια ραγδαία αύξηση αυτού του φαινομένου που κανείς δεν ήξερε ΤΟΤΕ αν ήταν θέμα εκπαίδευσης και εξωγενών παραμέτρων ή μιας γονιδιακής βόμβας.
Tο χειρότερο δε ήταν η τότε προσπάθεια κατόχων να παρουσιάσουν προς τα έξω μια τέτοια συμπεριφορά ως φυσιολογική, κάτι λογικό, όταν μπαίνει στην μέση το συναίσθημα. Το θέμα είναι πως πήραν στον λαιμό τους παιδιά - εφήβους - επαναστάτες, που βρέθηκαν στην πορεία προ εκπλήξεως, χωρίς να ξέρουν πως να το διαχειριστούν. Γιατί όταν κλείναν τα φώτα και μέναν μόνοι, μακριά από τον κόσμο που τόσο είχαν ανάγκη για να νοιώσουν κάποιοι με τα κατορθώματα ή την μυώδη εμφάνιση του σκύλου τους, ο σκύλος έμενε δεμένος και αποκλεισμένος.

Κατά τη γνώμη μου χρειάζεται πάνω από όλα ειλικρίνεια για την αιτία του προβλήματος ώστε να βρεθεί λύση, και κυρίως τεράστια προσοχή στους γεννήτορες που χρησιμοποιούνται και στους ανθρώπους που δίδονται. Και εκεί από όσο γνωρίζω προσανατολίζονται.

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Φυσιολογικό για τους δημιουργούς, γιατί αυτό επιδιώχθηκε. Αυτό ήθελαν και το πέτυχαν.

Χοντρικά μετά από καιρό ανακαλύφθηκε πως η επιλεκτική εκτροφή από συγκεκριμένους ανθρώπους και για συγκεκριμένους σκοπούς εξυπηρέτησε στην δραματική μείωση της 5-ΗΤ στον εγκέφαλο.
Άλλοι προσπαθούσαν να φτιάξουν ώμους, πλάτες, θέση ουράς, γωνιώσεις, να μειώσουν εξαρθρώσεις, να μειώσουν καρδιοπάθειες και σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως και να φτιάξουν χαρακτήρες αξιοζήλευτους και άλλοι παίζαν με την φωτιά, χωρίς να ξέρουν με τί μπλέκουν.
Αναπαρήγαγαν άτομα της φυλής που στην "εργασία" τους ήταν αστέρια και σκόπιμα αυτή την ιδιαιτερότητα την μετέδιδαν στους απογόνους τους για να βγάλουν και άλλα τέτοια "αστέρια". Δεν ήθελε και πολύ αυτή η "ανωμαλία" ή "φυσιολογική συμπεριφορά πιτ", να "μολύνει" το σύνολο της γενετικής δεξαμενής. Γιατί ως γνωστόν ο κόσμος θαμπώνεται από τίτλους και επιδόσεις και κάνουν ουρές να ζευγαρώσουν την σκύλα τους με τον χ,ψ γνωστό επιβήτορα. Επίσης αν ένα κουτάβι προέρχεται από τον χ,ψ διάσημο σκύλο αυξάνει και την τιμή του. Ολα αυτά συντέλεσαν σε μια ραγδαία αύξηση αυτού του φαινομένου που κανείς δεν ήξερε ΤΟΤΕ αν ήταν θέμα εκπαίδευσης και εξωγενών παραμέτρων ή μιας γονιδιακής βόμβας.
Tο χειρότερο δε ήταν η τότε προσπάθεια κατόχων να παρουσιάσουν προς τα έξω μια τέτοια συμπεριφορά ως φυσιολογική, κάτι λογικό, όταν μπαίνει στην μέση το συναίσθημα. Το θέμα είναι πως πήραν στον λαιμό τους παιδιά - εφήβους - επαναστάτες, που βρέθηκαν στην πορεία προ εκπλήξεως, χωρίς να ξέρουν πως να το διαχειριστούν. Γιατί όταν κλείναν τα φώτα και μέναν μόνοι, μακριά από τον κόσμο που τόσο είχαν ανάγκη για να νοιώσουν κάποιοι με τα κατορθώματα ή την μυώδη εμφάνιση του σκύλου τους, ο σκύλος έμενε δεμένος και αποκλεισμένος.

Κατά τη γνώμη μου χρειάζεται πάνω από όλα ειλικρίνεια για την αιτία του προβλήματος ώστε να βρεθεί λύση, και κυρίως τεράστια προσοχή στους γεννήτορες που χρησιμοποιούνται και στους ανθρώπους που δίδονται. Και εκεί από όσο γνωρίζω προσανατολίζονται.

Βιβλιογραφία ? κάποιο αρθρο απο καποιον εγκυρο οργανισμό κατι να διαβάσουμε να το καταλαβουμε και εμεις?

Last edited:

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.456
12.894
Aθήνα
Vek, γονίδια είναι.
Με την επιλεκτική εκτροφή επιλέγεις τα στοιχεία που θες να κρατήσεις.
Η επιθετικότητα ή πιο σωστά ή απρόκλητη και απροειδοποίητη επιθετικότητα είναι κάτι που μπορεί να προκύψει και έχει συγκεκριμένες αιτίες. Αν συνειδητά εκτρέφεις για αυτό, δεν έτυχε... ΠΕΤΥΧΕ.

Οι Peremans και Van Den Berg εστιάζουν στην κληρονομικότητα της επιθετικότητας.

Και όλα αυτά μαζεμένα μπορείτε να τα διαβάσετε στο πρώτο λινκ που έβαλα
http://gooddogschool.webs.com/14810...-Abnormally-Aggressive-Dog-by-A-Semyonova.pdf