Ο μύθος των πίτμπουλ

manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Μην στεναχωριέσαι manolo, δεν θίγω εσένα!Το άρθρο κρίνω!
Μην ανησυχείς. θα το ξεπεράσω.:D

Όσο προβληματικός και να είναι ο περιβαλλοντικός παράγοντας δεν μπορεί να αναιρέσει τον γενετικό!
Δηλαδή ένα σούπερ γενετικά σκυλί δεν δεν μπορεί να το καταστρέψει ένας μακακας ιδιοκτήτης;

Αν ρωτάς την προσωπική μου άποψη, θα σου πω πολύ απλά ότι το κείμενο απέχει πολύ από την πραγματικότητα!
Ίσως. Δεν έχω τις γνώσεις για να το αναλύσω περισσότερο.(είπαμε ημιμαθείς και επικίνδυνος)
Απλά παρέθεσα ένα κείμενο που διάβασα και αυτά που γράφει ταιριάζουν με την δικιά μου μικρή επαφή που είχα με την συγκεκριμένη ράτσα(2 - 3 σκυλιά) και από την συζήτηση που γίνεται προσπαθώ να μικρύνω την ημιμάθεια μου.

Εμφανίζει ως μόνο πρόβλημα την ευθύνη που φέρουν οι ιδιοκτήτες!
Σωστό αυτό. Από την άλλη όμως το συμπέρασμα που βγάζω από τα γραφόμενα σου, εμφανίζεις ως μόνο πρόβλημα την ράτσα και τους εκτροφεις της ενώ οι ιδιοκτήτες μέλι γάλα. Δεν το πας στο άλλο άκρο;

Scalpel

Well-Known Member
22 Φεβρουαρίου 2014
556
1.425
Sydney - Australia
Οι παραπάνω έννοιες χρησιμοποιούνται όσον αφορά τα κέντρα στον ανθρώπινο εγκέφαλο που έχουν να κάνουν με την ομιλία και την άρθρωση κατά κύριο λόγο!

Μεγάλοι ψυχολόγοι-συμπεριφοριστές όπως ο Skinner, o Pavlov που έχουν κάνει έρευνα και πάνω σε ζώα, έχουν πολλά να πουν!
Θα μου συγχωρηθεί το απόλυτον της δήλωσής μου αλλά οι παραπάνω έννοιες(tabula rasa -innatism) έχουν να κάνουν με το τρίπτυχο προσωπικότητα, κοινωνική/συναισθηματική συμπεριφορά, ευφυία.

Από την εποχή του Αριστοτέλη ακόμη ("Περί ψυχής") και μετέπειτα του Αβικέννα και στη Δύση του John Locke η φιλοσοφική αυτή διαμάχη διαπραγματεύεται αυτό που εμείς οι κοινοί θνητοί αποκαλούμε "προσωπικότητα".

Καμμία σχέση με τα κέντρα λόγου, την άρθρωση και κατ΄επέκταση την ομιλία.

Pavlov και Skinner (και ο Thorndike πριν απο αυτόν) διαπραγματεύονται κάτι τελείως διαφορετικό.

Θα το αφήσω εδώ - όπως προείπα πρόκειται για πολύ βαθιά και ανεξερεύνητα "νερά" ακόμη και σε είδη πολύ πιο μελετημένα (βλ. άνθρωπος)

Υπόψη ότι δεν παίρνω καν θέση - νοιώθω ότι γνωρίζω(ουμε) από ελάχιστα έως καθόλου!

ntoulis

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2013
3.217
2.435
Λαχανάκια Βρυξελλών
επειδη ειναι και το βιβλιο που διαβαζω αυτες τις ημερες..η προσεγγιση του απο πλευρας Παρμενιδη στο περι φυσιος ειναι αρκετα καλη..

ο ανθρωπος για τον Παρμενιδη ειναι πρωτα απ ολα νους, και η φιλοσοφια του ειναι φιλοσοφια του λογου,του λογου περι του κοσμου,φιλοσοφια του νοειν περι του ειναι (νοειν-ειναι σαν ξεχωριστη φιλοσοφικη εννοια)

οι γνωσιακες δυναμεις του ανθρωπου ειναι και για τον Παρμενιδη οι αισθησεις και ο νους και αναγονται,οπως και ο ανθρωπος στο συνολο του και ο κοσμος ολοκληρος,στην κραση των δυο στοιχειων του θερμου και του ψυχρου.

δεν ταυτιζει τις εννοιες νους-αισθηση.

πραγματα που για τις αισθησεις ειναι αποντα η και ανυπαρκτα,για τον νου ειναι παροντα,καθιστανται με τη φαντασια και τη σκεψη μας παροντα.

το κομματι που ειναι ον τοπικ ειναι οτι προκειμενου να εξαρει τη δυναμη και τη σημασια και την υπεροχη της νοησης εναντι των αισθησεων,επισημαινει οτι οι αισθησεις χωρις την παρουσια του λογου,της λογικης δεν μπορουν να συμβαλουν στη γνωση και την κατανοηση των πραγματων και του κοσμου..
μετα λει για οραση,ακοη,γλωσσα συνεργασιες,μουσικη κτλ.

και ο Ηρακλειτος εχει πει διαφορα,οπως η ποιοτητα των αισθησεων..αλλα και η <<θεια>> καταγωγη και νομο του παρμενιδη ειναι αρκετα ισχυρη σαν φιλοσοφικη αποδειξη..κατι σαν ισοθεος που το πηρε μετα ο χριστιανισμος για θεωση κτλ κτλ..

και τελος(ενταξει μερικοι μπορει να ζαλιστηκαν σορι) ενα παιδι δεν ταυτιζεται ουτε με την μητερα του ουτε με τον πατερα του,και ουτε και με τους δυο μαζι..
το παιδι ειναι μια νεα οντοτητα,η οποια παρα τις οποιες ομοιοτητες της με τους γονεις, γενεσιουργικα αιτια της υπαρξης της,ειναι κατι διαφορετικο και καινουργιο,εχει δικη του αυτονομη υπαρξη,τον δικο του χαρακτηρα,την δικη του προσωπικοτητα.

εκτος Scalpel απο το περι ψυχης,το ιδιο καλο ειναι και τα ηθικα νικομαχεια και ηθικα μεγαλα..που λυνουν ολες τις αποριες πανω σε αυτο το θεμα :)

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Μην στεναχωριέσαι manolo, δεν θίγω εσένα!Το άρθρο κρίνω!

Όσο προβληματικός και να είναι ο περιβαλλοντικός παράγοντας δεν μπορεί να αναιρέσει τον γενετικό!

Όπως με έναν σκύλο που έχει προδιάθεση για δυσπλασία ότι και να κάνει ΟΣΟ και να τον προστετέψεις άπαξ και εμφανίσει, όσους πειβαλλοντικούς παράγοντες και να καλυτερέψεις ο σκύλος θα βγάλει δυσπλασία!

Αν ρωτάς την προσωπική μου άποψη, θα σου πω πολύ απλά ότι το κείμενο απέχει πολύ από την πραγματικότητα!
Εμφανίζει ως μόνο πρόβλημα την ευθύνη που φέρουν οι ιδιοκτήτες!Δεν μιλάει καθόλου για τους εκτροφείς που θα πρέπει να βγάλουν το χαρακτηριστικό της επιθετικότητας ως προς τους ομοίους!Γίνεται προσπάθεια για ανάκαμψη!
Καλά το πάει στην αρχή περί καταγωγής της φυλής και πως έπαιξε ρόλο αυτό μετέπειτα, αλλά για την λύση προτείνει οι ιδιοκτήτες να επιδείξουν σωστή συμπεριφορά την στιγμή που εκτροφείς ξεκίνησαν το κακό με τις κυνομαχίες και αυτοί είναι που θα το τελειώσουν το όποιο προβληματικό ένστικτο!

Μάλλον δεν ξέρετε τι σημαίνει η λέξη "bull" μέσα στις φυλές!
μιλάμε για την επιθετικότητα στον ανθρωπο ? ή για την επιθετικότητα στα ζώα ? γιατι η εκτροφή (μιλαω για εκτροφή και όχι για ζευγαρώματα πιτμπουλοειδών) των apt εχει γίνει αυστηρα με το να μην υπαρχει επιθετικότητα στον ανθρωπο.
Δεν ξερω τι σημαινει η λεξη "bull" μεσα στις φυλές (και δεν το λεω ειρωνικά) αλλά ξέρω τι ζητάει το προτυπο απο χαρακτήρα στα American pit bull terrier , American staffordshire terrier, staffordshire bull terrier και bull terrier, και σίγουρα μπορεί να έιναι ανεκτικό στην επιθετικότητα στα αλλα ζωα αλλα είναι απολυτο στην επιθετικότητα στον ανθρωπο.

Phantom11

Active Member
10 Μαρτίου 2014
29
3
Πραγματικα μερικοι που κρινουν αρνητικα ορισμενες ρατσες σκυλων, ειχαν ποτε σκυλο τις ιδιας ρατσας που κατηγορουν ή εστω να εχουν γνωρισει καποιο σκυλι απο τη ρατσα που να ειναι στο φιλικο τους περιβαλλον. Δηλαδη εγω τι να πω για π.χ τους ποιμενικους (ελληνικους και γερμανικους) που στα 100 σκυλια, τα 99 μας εχουν επιτεθει, τι να βγω και να κατηγορω τι ρατσα που ειχαν... να το πω "ανευθυνους" ιδιοκτητες. Ειναι γελοιο απλα...

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Θα μου συγχωρηθεί το απόλυτον της δήλωσής μου αλλά οι παραπάνω έννοιες(tabula rasa -innatism) έχουν να κάνουν με το τρίπτυχο προσωπικότητα, κοινωνική/συναισθηματική συμπεριφορά, ευφυία.

Από την εποχή του Αριστοτέλη ακόμη ("Περί ψυχής") και μετέπειτα του Αβικέννα και στη Δύση του John Locke η φιλοσοφική αυτή διαμάχη διαπραγματεύεται αυτό που εμείς οι κοινοί θνητοί αποκαλούμε "προσωπικότητα".

Καμμία σχέση με τα κέντρα λόγου, την άρθρωση και κατ΄επέκταση την ομιλία.

Pavlov και Skinner (και ο Thorndike πριν απο αυτόν) διαπραγματεύονται κάτι τελείως διαφορετικό.

Θα το αφήσω εδώ - όπως προείπα πρόκειται για πολύ βαθιά και ανεξερεύνητα "νερά" ακόμη και σε είδη πολύ πιο μελετημένα (βλ. άνθρωπος)

Υπόψη ότι δεν παίρνω καν θέση - νοιώθω ότι γνωρίζω(ουμε) από ελάχιστα έως καθόλου!
Οκ, δεν ξέρουμε και να κολυμπάμε, όχι τίποτα άλλο!:rolleyes:
Το ότι το αφήνεις εδώ έχει να κάνει με την αδυναμία μας να καταλάβουμε ή χρειάζεται γνώσεις ψυχολογίας που φυσικά δεν τις έχουμε αν δεν τις σπουδάσουμε?

μιλάμε για την επιθετικότητα στον ανθρωπο ? ή για την επιθετικότητα στα ζώα ? γιατι η εκτροφή (μιλαω για εκτροφή και όχι για ζευγαρώματα πιτμπουλοειδών) των apt εχει γίνει αυστηρα με το να μην υπαρχει επιθετικότητα στον ανθρωπο.
Δεν ξερω τι σημαινει η λεξη "bull" μεσα στις φυλές (και δεν το λεω ειρωνικά) αλλά ξέρω τι ζητάει το προτυπο απο χαρακτήρα στα American pit bull terrier , American staffordshire terrier, staffordshire bull terrier και bull terrier, και σίγουρα μπορεί να έιναι ανεκτικό στην επιθετικότητα στα αλλα ζωα αλλα είναι απολυτο στην επιθετικότητα στον ανθρωπο.
Η εκτροφή των APBT τα τελευταία χρόνια έχει αναστραφεί!
Εγώ μιλάω τόση ώρα για την λανθασμένη εκτροφή των ζώων αυτών τα περασμένα χρόνια!Ακόμα ακόμα και το ένστικτο που εξέτρεφαν για επιθετικότητα προς ζώα ήταν λανθασμένο!Δεν συζητάω καν προς τον άνθρωπο έτσι?
Σε αυτή την φάση που βρίσκεται η φυλή προσπαθούν να ανακάμψουν μια προβληματική κατάσταση!
Καλά κάνουν οι άνθρωποι και προσπαθούν!
Την λέξη bull την χρησιμοποιήσα γιατί ειπώθηκε αυτό:
Το προβλημα της επιθετικότητας των APT είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό (το μεγαλυτερο) απο τραγικά λάθη μεγαλωματος και ένα μικρό ποσοστό απο το dna τους.
Δεν ήταν προβληματικά τα σκυλιά επειδή τα έβαζαν στις κυνομαχίες!
Προβληματικά ήταν γιατί τα εξέτρεφαν με εν γένει προδιάθεση σε επιθετικότητα!
To tabula rasa που αναφέρεται πιο πάνω δεν ισχύει τόσο πολύ στα σκυλιά!
Η εκτροφή των σκύλων είναι σε άλλο επίπεδο από αυτή των ανθρώπων!Μπορείς να εισάγεις και εξάγεις στοιχεία της χαρακτηροδομής ενός σκύλου!Ξέρεις και περιμένεις ότι βάζοντας συγκεκριμένους γεννήτορες θα πάρεις κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά!Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την διαχείριση των δειγμάτων, τι θες να διαιωνίσεις και τι θες να αποκλίσεις!Δεν είναι όλα τόσο απλά ώστε να λέμε ότι τον χαρακτήρα τον διαμορφώνει ο ιδιοκτήτης!

Πραγματικα μερικοι που κρινουν αρνητικα ορισμενες ρατσες σκυλων, ειχαν ποτε σκυλο τις ιδιας ρατσας που κατηγορουν ή εστω να εχουν γνωρισει καποιο σκυλι απο τη ρατσα που να ειναι στο φιλικο τους περιβαλλον. Δηλαδη εγω τι να πω για π.χ τους ποιμενικους (ελληνικους και γερμανικους) που στα 100 σκυλια, τα 99 μας εχουν επιτεθει, τι να βγω και να κατηγορω τι ρατσα που ειχαν... να το πω "ανευθυνους" ιδιοκτητες. Ειναι γελοιο απλα...
Basta, εδώ μιλάμε σε εκτροφικό επίπεδο, νομίζω δεν χωράνε οι λέξεις "κατηγορώ" και "αρνητικά σχόλια"!
Δεν κατηγορούμε κανέναν σκύλο και καμία φυλή!Κατηγορούμε την διαχείριση!
Νομίζω η συζήτηση έχει κρατηθεί σε πολύ σοβαρό επίπεδο!Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος δείγμα κάποιας φυλής για να δει τα ελαττώματα ή τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός σκύλου!
Εμένα πχ δεν με ενδιαφέρει καθόλου να μάθω πως ζει ένας δείγμα μαζί σου, με τον Πέτρο, τον Νίκο κτλ κτλ!Με ενδιαφέρει το δείγμα χωρίς εσένα δίπλα του και πως αυτό μπορεί να σταθεί από μόνο του!Αυτό κρίνουμε!
Αν εσύ εισπράττεις τα ελαττώματα ως "αρνητικά σχόλια" και "κατηγορώ" δεν μπορώ να σε βοηθήσω!
Είναι αρκετά εγωιστική η τοποθέτηση σου!

Ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν άλλα δείγματα άλλων φυλών που δεν εμφανίζουν ελαττώματα στον χαρακτήρα τους?Ουυυ να φαν κι κότες!Σε όλες τις φυλές υπάρχουν!Διάβασε λοιπόν τον τίτλο του topic και δες γιατί μιλάμε στο παρών topic!

Scalpel

Well-Known Member
22 Φεβρουαρίου 2014
556
1.425
Sydney - Australia
Οκ, δεν ξέρουμε και να κολυμπάμε, όχι τίποτα άλλο!:rolleyes:
Το ότι το αφήνεις εδώ έχει να κάνει με την αδυναμία μας να καταλάβουμε ή χρειάζεται γνώσεις ψυχολογίας που φυσικά δεν τις έχουμε αν δεν τις σπουδάσουμε?
Για να κατανοήσουμε κάτι πρέπει πρώτα να το ορίσουμε "κατανοητά".

Στην προκείμενη περίπτωση το υπό διαπραγμάτευση "θέμα" δεν είναι καν προσδιορισμένο - μιλάμε για φυσιολογία, μιλάμε για νευροδιαβιβαστές μιλάμε, για εντυπωμένη γενετική πληροφορία πλήρως καθορισμένη ή απλά εν δυνάμει, μιλάμε για φαινοτυπική έκφραση γονοτυπικού δυναμικού, μιλάμε μιλάμε μιλάμε???

Η γνώμη μου λοιπόν είναι ότι δεν έχουμε ακόμη (ως ανθρώπινο γνωστικό δυναμικό) την προαπαιτούμενη κατανόηση ώστε να εντρυφήσουμε ανάλογα. Οι πιο πολλοί δε από εμάς (εγώ σίγουρα) δεν έχουμε καν τα βασικά εφόδια να ξύσουμε την επιφάνεια.

Φυσικά πολλοί άξιοι ερευνητές προσπαθούν και τολμούν. Με το χρόνο είμαι βέβαιος ότι θα το ξεκλειδώσουμε και αυτό.

Μέχρι τότε τα μπρατσάκια μου κα σε ρηχά νερά :)

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Για να κατανοήσουμε κάτι πρέπει πρώτα να το ορίσουμε "κατανοητά".

Στην προκείμενη περίπτωση το υπό διαπραγμάτευση "θέμα" δεν είναι καν προσδιορισμένο - μιλάμε για φυσιολογία, μιλάμε για νευροδιαβιβαστές μιλάμε, για εντυπωμένη γενετική πληροφορία πλήρως καθορισμένη ή απλά εν δυνάμει, μιλάμε για φαινοτυπική έκφραση γονοτυπικού δυναμικού, μιλάμε μιλάμε μιλάμε???

Η γνώμη μου λοιπόν είναι ότι δεν έχουμε ακόμη (ως ανθρώπινο γνωστικό δυναμικό) την προαπαιτούμενη κατανόηση ώστε να εντρυφήσουμε ανάλογα. Οι πιο πολλοί δε από εμάς (εγώ σίγουρα) δεν έχουμε καν τα βασικά εφόδια να ξύσουμε την επιφάνεια.

Φυσικά πολλοί άξιοι ερευνητές προσπαθούν και τολμούν. Με το χρόνο είμαι βέβαιος ότι θα το ξεκλειδώσουμε και αυτό.

Μέχρι τότε τα μπρατσάκια μου κα σε ρηχά νερά :)
Μιλώντας με αυτές τις έννοιες πορευόμαστε προς την ανθρώπινη ψυχολογία που είναι διαφορετική από των υπόλοιπων όντων!

Είμαστε όμως σίγουροι ότι τα ζωά(σκυλιά) είναι έτσι?
Προσπαθώντας να δώσουμε μια σημασία σε όλο αυτό, μέσω ανθρώπινων κριτηρίων πολλές φορές δίνουμε σημασίες στα υπόλοιπα όντα!Σε πολλές περιπτώσεις καλώς το κάνουμε, αλλά σε άλλες όχι!

Το κομμάτι των εν γένει συμπεριφορών πολύ σωστά έχει να κάνει με όλα αυτό που αναφέρεις!
Πως όμως εξηγούμε την δυνατότητα διαχείρισης χαρακτήρα στα σκυλιά?Πως μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε να πάρουμε(βάσει ποσοστών) αυτά τα χαρακτηριστικά και όντων τα παίρνουμε από ένα δείγμα?
Πως λέμε ότι αυτή η φυλή είναι εκπαδεύσιμη και αυτή όχι?
Πως το λέμε ότι το περιμένουμε και εν τέλει το παίρνουμε αυτό το χαρακτηριστικό χωρίς να εισαχθούν περιβαλλοντικά κριτήρια?
Πως γίνεται να λέμε ότι αυτή η φυλή θα πρέπει να έχει γερά νεύρα, να διαθέτει καλή φύλαξη και τα δείγματα που περιμένουμε να μας έρθουν να πληρούν τις προδιαγραφές?Άσε τα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά στην άκρη και πιάσει τα γονοτυπικά!

Το tabula rasa φαίνεται να μην ισχύει στα σκυλιά!

Εν τέλει συμφωνώ μαζί σε όλα όσα έγραψες και μπορώ να δεχθώ ακόμα και το tabula rasa...για τον άνθρωπο όμως!
Ο σκύλος έχει μπει εδώ και πολλά χρόνια σε άλλη διαδικασία!Ο άνθρωπος όχι γιατί έχει εξασφαλίσει αλλιώς την διαιώνιση της χαρακτηροδομής του!

Υ.Γ.: Άσε τα μπρατσάκια και πιάσου από τον σκύλο σου που ξέρει ενστικτωδώς να σωθεί και να κολυμπήσει!
Δεν μιλάμε για ένστικτα βέβαια, αλλά για χαρακτήρα, αλλά μην φοβάσαι να πέσεις στα βαθειά και 'συ!
Ίσα ίσα όταν πέφτεις στα βαθιά νερά είναι τροφή για σκέψη!Αν ήταν να κολυμπούσαμε στα ρηχά νερά δεν θα υπήρχαν εκτροφείς που πράττουν την διαιώνιση χαρακτηριστικών!

Scalpel

Well-Known Member
22 Φεβρουαρίου 2014
556
1.425
Sydney - Australia
Το tabula rasa φαίνεται να μην ισχύει στα σκυλιά!

Εν τέλει συμφωνώ μαζί σε όλα όσα έγραψες και μπορώ να δεχθώ ακόμα και το tabula rasa...για τον άνθρωπο όμως

Τελικά δεν διαφωνούμε και σε τίποτε!

Δεν εκφράζω την πεποίθηση ότι το tabula rasa ισχύει καν και για τον άνθρωπο - πολύ δε περισσότερο για το σκύλο.

Απλά πιστεύω ότι δεν ξέρουμε.

Τα βαθιά δεν τα φοβάμαι :)

Απλά δέχομαι ότι δεν τα κατέχω αλλά κατανοώ και τη συμβουλή σου!

Καλημέρα :)

Phantom11

Active Member
10 Μαρτίου 2014
29
3
Basta, εδώ μιλάμε σε εκτροφικό επίπεδο, νομίζω δεν χωράνε οι λέξεις "κατηγορώ" και "αρνητικά σχόλια"!
Δεν κατηγορούμε κανέναν σκύλο και καμία φυλή!
Πρωτα απ'ολα το ''κατηγορω'' πηγαινει σε οσους εβαλαν το χερακι τους για να απαγορευτει η ρατσα σε ορισμενες χωρες! και σωστα ειναι λαθος το κατηγορω γιατι στην ουσια καταδικαζουν!
Νομίζω η συζήτηση έχει κρατηθεί σε πολύ σοβαρό επίπεδο!
Ασχολιαστο!
Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος δείγμα κάποιας φυλής για να δει τα ελαττώματα ή τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός σκύλου!
και απο ποιους φορεις αντλεις τις πληροφοριες σου?
Εμένα πχ δεν με ενδιαφέρει καθόλου να μάθω πως ζει ένας δείγμα μαζί σου, με τον Πέτρο, τον Νίκο κτλ κτλ!Με ενδιαφέρει το δείγμα χωρίς εσένα δίπλα του και πως αυτό μπορεί να σταθεί από μόνο του!Αυτό κρίνουμε!
Δηλαδη τι εννοεις, κρινεις εναν σκυλο ο οποιος δε θα μεγαλωσε με καποια ανθρωπινη παρουσια διπλα του? Δυστυχως σκυλος οποιασδηποτε ρατσας ο οποιος δεν εχει γνωρισει τον ανθρωπο ή την καλη μερια του δεν εχει καλη καταληξη...
Αν εσύ εισπράττεις τα ελαττώματα ως "αρνητικά σχόλια" και "κατηγορώ" δεν μπορώ να σε βοηθήσω!
Απαντησα ήδη
Είναι αρκετά εγωιστική η τοποθέτηση σου!
καλο και αυτο...
Ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν άλλα δείγματα άλλων φυλών που δεν εμφανίζουν ελαττώματα στον χαρακτήρα τους?Ουυυ να φαν κι κότες!Σε όλες τις φυλές υπάρχουν!Διάβασε λοιπόν τον τίτλο του topic και δες γιατί μιλάμε στο παρών topic!
ναι το ξαναδιαβασα λεει για ''μυθο'' αλλα διαβασα πολλα που δειχνουν πως ο μυθος ειναι πραγματικοτητα! Που δεν ισχυει, κατα τη γνωμη μου παντα!

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Πρωτα απ'ολα το ''κατηγορω'' πηγαινει σε οσους εβαλαν το χερακι τους για να απαγορευτει η ρατσα σε ορισμενες χωρες! και σωστα ειναι λαθος το κατηγορω γιατι στην ουσια καταδικαζουν!
Δεκτό!

Ασχολιαστο!
Επίσης δεκτό!

και απο ποιους φορεις αντλεις τις πληροφοριες σου?
Δεν τις αντλώ από πουθενά!Δεν χρειάζεται να με πείσει η συμβίωση με έναν ιδιοκτήτη το πόσο σωστό δείγμα είναι ένας σκύλος!Ξέρουμε πόσο σωστός είναι πριν πάει στον ιδιοκτήτη!Ξέρουμε μέχρι και τι χαρακτήρα θα έχει πριν πάει στον ιδιοκτήτη!Μας έχει δώσει δείγματα πολύ πριν καταλήξει στα χέρια του ιδιοκτήτη!
Όλο αυτό που λέω δεν είναι τίποτα άλλο από το λεγόμενο πρότυπο μιας φυλής!Αν περιμέναμε να κρίνουμε από την συμβίωση με τον ιδιοκτήτη τίποτα δεν θα κάναμε!Γι'αυτό και όταν ένας σκύλος είναι συνιστώμενος για αναπαραγωγή κρίνεται η μορφολογία και ο χαρακτήρας που έχει!Πουθενά δεν λέει να κριθεί-εξεταστεί και στο πως ζει με τον ιδιοκτήτη του στο σπίτι!Προφανώς ο ιδιοκτήτης έχει δουλέψει τον σκύλο για να τον φέρει σε σωστό επίπεδο αλλά δεν αλλάζει κάτι αν ο σκύλος δεν το 'χει!

Δηλαδη τι εννοεις, κρινεις εναν σκυλο ο οποιος δε θα μεγαλωσε με καποια ανθρωπινη παρουσια διπλα του? Δυστυχως σκυλος οποιασδηποτε ρατσας ο οποιος δεν εχει γνωρισει τον ανθρωπο ή την καλη μερια του δεν εχει καλη καταληξη...
Παίρνω ως σημείο αναφοράς ότι ο σκύλος ζει με έναν άνθρωπο που ασχολείται!
Επίσης παίρνω και ως σημείο αναφοράς ότι οι συμπεριφορές του σκύλου είναι συγκεκριμένες και τις ξέρουμε πολύ πιο πριν τον αποκτήσουμε!Όχι εμείς προφανώς, αλλά ο εκτροφέας του!

ναι το ξαναδιαβασα λεει για ''μυθο'' αλλα διαβασα πολλα που δειχνουν πως ο μυθος ειναι πραγματικοτητα! Που δεν ισχυει, κατα τη γνωμη μου παντα!
Για να θέσω παραδείγματα:
Αν ο μύθος είναι πραγματικότητα απάντησε μου πως ξέρεις ότι κάθε Pit Bull που έρχεται στην ζωή μέσες άκρες ξέρεις το τι συμπεριφορά θα αναπτύξει?(Συνήθως επιθετική προς άλλα ζώα και όχι προς ανθρώπους)
Πως ξέρεις μέσες άκρες ότι ένα Labrador θα έχει μαλακό χαρακτήρα και θα είναι απίστευτα εκπαιδεύσιμο?
Πως ξέρεις μέσες άκρες πως ένας Γερμανικός Ποιμενικός θα έχει γερά νεύρα και απίστευτα εκπαιδεύσιμο χαρακτήρα?

Όλα τα παραπάνω τα ξέρεις ότι θα είναι έτσι!Ξέρεις τα χαρακτηριστικά κάθε φυλής!
Πως λοιπόν το κείμενο μου μιλάει και αποδίδει την αγριότητα στον ιδιοκτήτη και δεν κάνει λόγο ΚΑΝ για εκτροφικό έκτρωμα?Αποδίδει την αγριότητα στην μη σωστή κοινωνικοποίηση που κάνει ο ιδιοκτήτης!Αυτό είναι το μεγαλύτερη χαζομάρα που έχω ακούσει!Πολλοί το νομίζουν αυτό ενώ δεν είναι έτσι!Περιμένουν με κοινωνικοποίηση να διορθώσουν την κατάσταση στα Pitbull τους ενώ τα γονίδια έχουν μιλήσει" πολύ πιο πριν αρχίσουν να κοινωνικοποιούνται!

manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Εγώ μιλάω τόση ώρα για την λανθασμένη εκτροφή των ζώων αυτών τα περασμένα χρόνια!Ακόμα ακόμα και το ένστικτο που εξέτρεφαν για επιθετικότητα προς ζώα ήταν λανθασμένο!Δεν συζητάω καν προς τον άνθρωπο έτσι?
Σε αυτή την φάση που βρίσκεται η φυλή προσπαθούν να ανακάμψουν μια προβληματική κατάσταση.

Δεν ήταν προβληματικά τα σκυλιά επειδή τα έβαζαν στις κυνομαχίες!
Προβληματικά ήταν γιατί τα εξέτρεφαν με εν γένει προδιάθεση σε επιθετικότητα!
To tabula rasa που αναφέρεται πιο πάνω δεν ισχύει τόσο πολύ στα σκυλιά!
Η εκτροφή των σκύλων είναι σε άλλο επίπεδο από αυτή των ανθρώπων!Μπορείς να εισάγεις και εξάγεις στοιχεία της χαρακτηροδομής ενός σκύλου!Ξέρεις και περιμένεις ότι βάζοντας συγκεκριμένους γεννήτορες θα πάρεις κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά!Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την διαχείριση των δειγμάτων, τι θες να διαιωνίσεις και τι θες να αποκλίσεις!Δεν είναι όλα τόσο απλά ώστε να λέμε ότι τον χαρακτήρα τον διαμορφώνει ο ιδιοκτήτης!
Εγώ θα επιμείνω ότι και ο ιδιοκτήτης παίζει μεγάλο ρόλο. Για μένα τον μεγαλύτερο. Ένα κουτάβι θα διαμορφώσει έναν Α χαρακτήρα με έναν ιδιοκτήτη και ίσως εντελώς διαφορετικό με κάποιον άλλον.

Δεν αμφισβητώ αυτά που γράφεις παραπάνω, αλλά για μένα στην ουσία και στην λανθασμένη εκτροφή, ευθύνη φέρουν και οι ιδιοκτήτες. Οι εκτροφείς δυστυχώς ως πρώτο κριτήριο έχουν το τι ζητάει η αγορά - ιδιοκτήτες και όχι την βελτίωση της φυλής και ανάλογα διαμορφώνουν χαρακτηριστικα (σε αυτό είναι η δικιά τους ευθύνη). Αν τότε η τάση στην αγορά ήταν πιτμπουλ φονιάδες οι εκτροφείς κατεύθυναν την ράτσα να αποκτήσει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικα. Τα ζητούσε όμως η αγορά δηλαδή οι ιδιοκτήτες. Άρα έχουν και αυτοί ευθύνη.
Αυτό λίγο πολύ δεν ισχύει, αν οχι σε όλες στις περισσότερες ράτσες; Λόγο της μόδας δεν έφτασαν για παράδειγμα τα Γ.Π. να μοιάζουν περισσότερο με βατράχια παρά με σκυλιά;

Δεν ξέρω αν θα βοηθήσει ή αν περιπλέξει τα πράγματα, αλλά αν θέλετε διαβάστε

http://gooddogschool.webs.com/14810...-Abnormally-Aggressive-Dog-by-A-Semyonova.pdf
φαντάζομαι ότι είναι ένα ακόμα ενδιαφέρον κείμενο που παραθέτεις αλλά δεν το έχω διαβάσει ακόμα. Λόγω αγγλικών θα μου πάρει ώρα να το διαβάσω και να το κατανοήσω, οπότε το αφήνω για αργότερα.

manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Δεν τις αντλώ από πουθενά!Δεν χρειάζεται να με πείσει η συμβίωση με έναν ιδιοκτήτη το πόσο σωστό δείγμα είναι ένας σκύλος!Ξέρουμε πόσο σωστός είναι πριν πάει στον ιδιοκτήτη!Ξέρουμε μέχρι και τι χαρακτήρα θα έχει πριν πάει στον ιδιοκτήτη!Μας έχει δώσει δείγματα πολύ πριν καταλήξει στα χέρια του ιδιοκτήτη!
Όλο αυτό που λέω δεν είναι τίποτα άλλο από το λεγόμενο πρότυπο μιας φυλής!Αν περιμέναμε να κρίνουμε από την συμβίωση με τον ιδιοκτήτη τίποτα δεν θα κάναμε!Γι'αυτό και όταν ένας σκύλος είναι συνιστώμενος για αναπαραγωγή κρίνεται η μορφολογία και ο χαρακτήρας που έχει!Πουθενά δεν λέει να κριθεί-εξεταστεί και στο πως ζει με τον ιδιοκτήτη του στο σπίτι!Προφανώς ο ιδιοκτήτης έχει δουλέψει τον σκύλο για να τον φέρει σε σωστό επίπεδο αλλά δεν αλλάζει κάτι αν ο σκύλος δεν το 'χει!

Για να θέσω παραδείγματα:
Αν ο μύθος είναι πραγματικότητα απάντησε μου πως ξέρεις ότι κάθε Pit Bull που έρχεται στην ζωή μέσες άκρες ξέρεις το τι συμπεριφορά θα αναπτύξει?(Συνήθως επιθετική προς άλλα ζώα και όχι προς ανθρώπους)
Πως ξέρεις μέσες άκρες ότι ένα Labrador θα έχει μαλακό χαρακτήρα και θα είναι απίστευτα εκπαιδεύσιμο?
Πως ξέρεις μέσες άκρες πως ένας Γερμανικός Ποιμενικός θα έχει γερά νεύρα και απίστευτα εκπαιδεύσιμο χαρακτήρα?

Όλα τα παραπάνω τα ξέρεις ότι θα είναι έτσι!Ξέρεις τα χαρακτηριστικά κάθε φυλής!
Πως λοιπόν το κείμενο μου μιλάει και αποδίδει την αγριότητα στον ιδιοκτήτη και δεν κάνει λόγο ΚΑΝ για εκτροφικό έκτρωμα?Αποδίδει την αγριότητα στην μη σωστή κοινωνικοποίηση που κάνει ο ιδιοκτήτης!Αυτό είναι το μεγαλύτερη χαζομάρα που έχω ακούσει!Πολλοί το νομίζουν αυτό ενώ δεν είναι έτσι!Περιμένουν με κοινωνικοποίηση να διορθώσουν την κατάσταση στα Pitbull τους ενώ τα γονίδια έχουν μιλήσει" πολύ πιο πριν αρχίσουν να κοινωνικοποιούνται!
Σωστά όλα αυτά. σίγουρα η κάθε φυλή έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικα.
Μου γεννάται όμως εξής ερώτημα και ήθελα την απάντηση σου.
Ποια η λύση με τα πιτμπουλ(και για οποιαδήποτε άλλη ''προβληματική'' φυλή); Και δεν λέω για το μακρινό μέλλον όπου μπορεί να βελτιώσουν τον χαρακτήρα με σωστή εκτροφή, αλλά για το τώρα. Για τα σκυλιά που ήδη υπάρχουν και που θα υπάρχουν στο άμεσο μέλλον.

Η δικιά μου απάντηση είναι σωστή κοινωνικοποίηση και γενικα σωστό μεγάλωμα.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Σωστά όλα αυτά. σίγουρα η κάθε φυλή έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικα.
Μου γεννάται όμως εξής ερώτημα και ήθελα την απάντηση σου.
Ποια η λύση με τα πιτμπουλ(και για οποιαδήποτε άλλη ''προβληματική'' φυλή); Και δεν λέω για το μακρινό μέλλον όπου μπορεί να βελτιώσουν τον χαρακτήρα με σωστή εκτροφή, αλλά για το τώρα. Για τα σκυλιά που ήδη υπάρχουν και που θα υπάρχουν στο άμεσο μέλλον.

Η δικιά μου απάντηση είναι σωστή κοινωνικοποίηση και γενικα σωστό μεγάλωμα.
Manolo η σωστή κοινωνικοποιήση θα πρέπει να υπάρχει πάντα στην ζωή ενός σκύλου σε όλα τα σκυλιά!
Για να πετύχει η κοινωνικοποιήση όμως πρέπει να έχεις καλή πρώτη ύλη, δηλαδή σωστό σκύλο!
Άρα θεωρούμε δεδομένη την κοινωνικοποιήση!Πάμε παρακάτω!
Αυτό που κάνουν πολύ απλά οι εκτροφείς είναι να αποκλείουν από την αναπαραγωγή δείγματα που έχουν προδιάθεση σε αυτό ή σε όποιο άλλο ελάττωμα!Προφανώς απόκλιση(ή περιορισμός) κυρίαρχων(?) δειγμάτων, λέω εγώ τώρα!
Δεν ξέρω πως το χειρίζονται οι εκτροφείς αλλά προφανώς θα στηρίζονται στην απόκλιση και στην διατήρηση χαρακτηριστικών!Ούτως ή αλλιώς αυτός είναι βασικός κανόνας/μπούσουλας!

Η δική μου η απάντηση είναι σωστή επιλογή γεννητόρων, σωστή επιλογή κουταβιού!
Η κοινωνικοποίηση θεωρείται δεδομένη!

manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Manolo η σωστή κοινωνικοποιήση θα πρέπει να υπάρχει πάντα στην ζωή ενός σκύλου σε όλα τα σκυλιά!
Για να πετύχει η κοινωνικοποιήση όμως πρέπει να έχεις καλή πρώτη ύλη, δηλαδή σωστό σκύλο!
Άρα θεωρούμε δεδομένη την κοινωνικοποιήση!Πάμε παρακάτω!
Αυτό που κάνουν πολύ απλά οι εκτροφείς είναι να αποκλείουν από την αναπαραγωγή δείγματα που έχουν προδιάθεση σε αυτό ή σε όποιο άλλο ελάττωμα!Προφανώς απόκλιση(ή περιορισμός) κυρίαρχων(?) δειγμάτων, λέω εγώ τώρα!
Δεν ξέρω πως το χειρίζονται οι εκτροφείς αλλά προφανώς θα στηρίζονται στην απόκλιση και στην διατήρηση χαρακτηριστικών!Ούτως ή αλλιώς αυτός είναι βασικός κανόνας/μπούσουλας!

Η δική μου η απάντηση είναι σωστή επιλογή γεννητόρων, σωστή επιλογή κουταβιού!
Η κοινωνικοποίηση θεωρείται δεδομένη!

Αυτή είναι η λύση με αποτελέσματα στο μακρινό μέλλον όπως έγραψα και στο προηγούμενο μήνυμα, και έτσι πρέπει να γίνει. Εγώ όμως ρώτησα για το παρόν και το άμεσο μέλλον.

Μακάρι η κοινωνικοποίηση να ήταν δεδομένη άλλα δυστυχώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν είναι.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
[/B]
Αυτή είναι η λύση με αποτελέσματα στο μακρινό μέλλον όπως έγραψα και στο προηγούμενο μήνυμα, και έτσι πρέπει να γίνει. Εγώ όμως ρώτησα για το παρόν και το άμεσο μέλλον.

Μακάρι η κοινωνικοποίηση να ήταν δεδομένη άλλα δυστυχώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν είναι.
Για το τώρα δεν υπάρχει λύση!Το τι θα κάνουν οι ιδιοκτήτες είναι δικός τους λογαριασμός, ούτως ή άλλως το μόνο που θα επηρεάσουν είναι την συμβίωση τους και όχι την παγκόσμια δεξαμενη δειγμάτων!Θέλω να πω ότι είναι ο τελευταίος κρίκος!Ούτως ή αλλιώς τα σκυλιά ήδη έχουν γεννηθεί!Η χαρακτηροδομή τους έχει αποτυπωθεί πλέον!
Το θέμα είναι η σωστή επιλογή γεννητόρων για τα κουτάβια που θα έρθουν στο μέλλον...
Για να πάρουν οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες πιο νορμάλ σκυλιά!

Γενικά η εκτροφή και κυρίως η σταθεροποιήση χαρακτηριστικών χρειάζεται χρόνο!

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Όταν λέμε νορμαλ σκυλιά ? αυτη είναι η διαφωνία μου απο την αρχή αντιμετωπίζουμε την φυλή ότι δεν είναι νορμαλ ενω δεν υπαρχει τετοιο θέμα, ελαχιστα δειγματα έχουν επιθετικότητα στον ανθρωπο και συνηθως δεν μιλαμε για καθαρόαιμα APT και ένα μεγαλο ποσοστό έχει επιθετικότητα στα άλλα ζώα αλλά μήπως σε πόσες φυλες απο τα σκυλιά που είναι κατω απο την αιγίδα της FCI δεν υπάρχει αυτη η επιθετικότητα αλλά εκει την βαπτίζουμε "κυριαρχικότητα" και όλα καλα !
Δεν διαφωνησα απο την αρχή ότι ο καθε σκύλος είναι το dna του και ότι απο εκει και περα μπορείς να "διορθωσεις" ή και να "καταστρεψεις" αλλα όλα αυτα γυρω απο το dna του, αλλά ξαναλέω ότι τα APΤ μπηκαν σε καθεστως απαγορευσεις όχι για την επιθετικότητα στους αλλους σκύλους αλλα για την επιθετικότητα στον ανθρωπο και εκεί είναι το "αδικο" γιατί δεν έχουν και σε αυτό το κομμάτι οι εκτροφή δεν εχει κάτι να διορθωση.

manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Για το τώρα δεν υπάρχει λύση!Το τι θα κάνουν οι ιδιοκτήτες είναι δικός τους λογαριασμός, ούτως ή άλλως το μόνο που θα επηρεάσουν είναι την συμβίωση τους και όχι την παγκόσμια δεξαμενη δειγμάτων!Θέλω να πω ότι είναι ο τελευταίος κρίκος!Ούτως ή αλλιώς τα σκυλιά ήδη έχουν γεννηθεί!Η χαρακτηροδομή τους έχει αποτυπωθεί πλέον!
Το θέμα είναι η σωστή επιλογή γεννητόρων για τα κουτάβια που θα έρθουν στο μέλλον...
Για να πάρουν οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες πιο νορμάλ σκυλιά!

Γενικά η εκτροφή και κυρίως η σταθεροποιήση χαρακτηριστικών χρειάζεται χρόνο!
Έχω την εντύπωση χωρίς να σε γνωρίζω προσωπικά, ότι αν έβρισκες ένα κουτάβι πιτμπουλ παρατημένο και το υιοθετούσες, θα είχε μεγάλη πιθανότητα να εξελισσόταν σε σωστό σκύλο παρά τα όποια προβλήματα της φυλής γιατί θα είχε έναν σωστό ιδιοκτήτη.
Θέλω να πω (για ακόμα μια φορά) ότι μεγάλο ρόλο παίζει το πως μεγαλώνει ένας σκύλος και στο περιβάλλον που ζει γενικότερα, σε συνάρτηση πάντα και με τα γονίδια που έχει.
Εσύ αντίθετα (αν κατάλαβα σωστά) σε όλα τα μηνύματα σου σε αυτό το θέμα, δίνεις βάση μόνο στα γονίδια και καθόλου στην κοινωνικοποιηση.
Ίσως επειδή την θεωρείς δεδομένη. Έλα που δεν είναι όμως. Αποτέλεσμα, τα τόσα προβληματικά σκυλιά.

Ricos

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2009
2.046
82
Athens
Απορία: λέμε οτι τα πιτμπουλ δεν αναγνωριζονται από την FCI, αλλά η AKC τα αναγνωρίζει. Πώς γινεται τότε να υπαρχει απαγορευση αναπαραγωγής?
Δεν αναγνωρίζονται απο τον AKC.

Sent from my iPhone using Tapatalk