Θα μου συγχωρηθεί το απόλυτον της δήλωσής μου αλλά οι παραπάνω έννοιες(tabula rasa -innatism) έχουν να κάνουν με το τρίπτυχο προσωπικότητα, κοινωνική/συναισθηματική συμπεριφορά, ευφυία.
Από την εποχή του Αριστοτέλη ακόμη ("Περί ψυχής") και μετέπειτα του Αβικέννα και στη Δύση του John Locke η φιλοσοφική αυτή διαμάχη διαπραγματεύεται αυτό που εμείς οι κοινοί θνητοί αποκαλούμε "προσωπικότητα".
Καμμία σχέση με τα κέντρα λόγου, την άρθρωση και κατ΄επέκταση την ομιλία.
Pavlov και Skinner (και ο Thorndike πριν απο αυτόν) διαπραγματεύονται κάτι τελείως διαφορετικό.
Θα το αφήσω εδώ - όπως προείπα πρόκειται για πολύ βαθιά και ανεξερεύνητα "νερά" ακόμη και σε είδη πολύ πιο μελετημένα (βλ. άνθρωπος)
Υπόψη ότι δεν παίρνω καν θέση - νοιώθω ότι γνωρίζω(ουμε) από ελάχιστα έως καθόλου!
Οκ, δεν ξέρουμε και να κολυμπάμε, όχι τίποτα άλλο!
Το ότι το αφήνεις εδώ έχει να κάνει με την αδυναμία μας να καταλάβουμε ή χρειάζεται γνώσεις ψυχολογίας που φυσικά δεν τις έχουμε αν δεν τις σπουδάσουμε?
μιλάμε για την επιθετικότητα στον ανθρωπο ? ή για την επιθετικότητα στα ζώα ? γιατι η εκτροφή (μιλαω για εκτροφή και όχι για ζευγαρώματα πιτμπουλοειδών) των apt εχει γίνει αυστηρα με το να μην υπαρχει επιθετικότητα στον ανθρωπο.
Δεν ξερω τι σημαινει η λεξη "bull" μεσα στις φυλές (και δεν το λεω ειρωνικά) αλλά ξέρω τι ζητάει το προτυπο απο χαρακτήρα στα American pit bull terrier , American staffordshire terrier, staffordshire bull terrier και bull terrier, και σίγουρα μπορεί να έιναι ανεκτικό στην επιθετικότητα στα αλλα ζωα αλλα είναι απολυτο στην επιθετικότητα στον ανθρωπο.
Η εκτροφή των APBT τα τελευταία χρόνια έχει αναστραφεί!
Εγώ μιλάω τόση ώρα για την λανθασμένη εκτροφή των ζώων αυτών τα περασμένα χρόνια!Ακόμα ακόμα και το ένστικτο που εξέτρεφαν για επιθετικότητα προς ζώα ήταν λανθασμένο!Δεν συζητάω καν προς τον άνθρωπο έτσι?
Σε αυτή την φάση που βρίσκεται η φυλή προσπαθούν να ανακάμψουν μια προβληματική κατάσταση!
Καλά κάνουν οι άνθρωποι και προσπαθούν!
Την λέξη bull την χρησιμοποιήσα γιατί ειπώθηκε αυτό:
Το προβλημα της επιθετικότητας των APT είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό (το μεγαλυτερο) απο τραγικά λάθη μεγαλωματος και ένα μικρό ποσοστό απο το dna τους.
Δεν ήταν προβληματικά τα σκυλιά
επειδή τα έβαζαν στις κυνομαχίες!
Προβληματικά ήταν
γιατί τα εξέτρεφαν με εν γένει προδιάθεση σε επιθετικότητα!
To tabula rasa που αναφέρεται πιο πάνω δεν ισχύει τόσο πολύ στα σκυλιά!
Η εκτροφή των σκύλων είναι σε άλλο επίπεδο από αυτή των ανθρώπων!Μπορείς να εισάγεις και εξάγεις στοιχεία της χαρακτηροδομής ενός σκύλου!Ξέρεις και περιμένεις ότι βάζοντας συγκεκριμένους γεννήτορες θα πάρεις κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά!Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την
διαχείριση των δειγμάτων, τι θες να διαιωνίσεις και τι θες να αποκλίσεις!Δεν είναι όλα τόσο απλά ώστε να λέμε ότι τον χαρακτήρα τον διαμορφώνει ο ιδιοκτήτης!
Πραγματικα μερικοι που κρινουν αρνητικα ορισμενες ρατσες σκυλων, ειχαν ποτε σκυλο τις ιδιας ρατσας που κατηγορουν ή εστω να εχουν γνωρισει καποιο σκυλι απο τη ρατσα που να ειναι στο φιλικο τους περιβαλλον. Δηλαδη εγω τι να πω για π.χ τους ποιμενικους (ελληνικους και γερμανικους) που στα 100 σκυλια, τα 99 μας εχουν επιτεθει, τι να βγω και να κατηγορω τι ρατσα που ειχαν... να το πω "ανευθυνους" ιδιοκτητες. Ειναι γελοιο απλα...
Basta, εδώ μιλάμε σε εκτροφικό επίπεδο, νομίζω δεν χωράνε οι λέξεις "κατηγορώ" και "αρνητικά σχόλια"!
Δεν κατηγορούμε κανέναν σκύλο και καμία φυλή!Κατηγορούμε την διαχείριση!
Νομίζω η συζήτηση έχει κρατηθεί σε πολύ σοβαρό επίπεδο!Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος δείγμα κάποιας φυλής για να δει τα ελαττώματα ή τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός σκύλου!
Εμένα πχ δεν με ενδιαφέρει καθόλου να μάθω πως ζει ένας δείγμα μαζί σου, με τον Πέτρο, τον Νίκο κτλ κτλ!Με ενδιαφέρει το δείγμα χωρίς εσένα δίπλα του και πως αυτό μπορεί να σταθεί από μόνο του!Αυτό κρίνουμε!
Αν εσύ εισπράττεις τα
ελαττώματα ως "αρνητικά σχόλια" και "κατηγορώ" δεν μπορώ να σε βοηθήσω!
Είναι αρκετά εγωιστική η τοποθέτηση σου!
Ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν άλλα δείγματα άλλων φυλών που δεν εμφανίζουν ελαττώματα στον χαρακτήρα τους?Ουυυ να φαν κι κότες!Σε όλες τις φυλές υπάρχουν!Διάβασε λοιπόν τον τίτλο του topic και δες γιατί μιλάμε στο παρών topic!