Ο μύθος των πίτμπουλ

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.456
12.894
Aθήνα
Βασικά είναι ένα θέμα ταμπού και δεν ξέρω αν και κατά πόσο θέλετε να ανοίξει αυτή η συζήτηση.
Γιατί ή θα πούμε αλήθειες ή θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και θα το φέρνουμε απ'έξω απ'έξω.

Εν κατακλείδι συμφωνώ σε όλα με τον Στέλιο.

Όταν λέμε νορμαλ σκυλιά ? αυτη είναι η διαφωνία μου απο την αρχή αντιμετωπίζουμε την φυλή ότι δεν είναι νορμαλ ενω δεν υπαρχει τετοιο θέμα, ελαχιστα δειγματα έχουν επιθετικότητα στον ανθρωπο και συνηθως δεν μιλαμε για καθαρόαιμα APT και ένα μεγαλο ποσοστό έχει επιθετικότητα στα άλλα ζώα αλλά μήπως σε πόσες φυλες απο τα σκυλιά που είναι κατω απο την αιγίδα της FCI δεν υπάρχει αυτη η επιθετικότητα αλλά εκει την βαπτίζουμε "κυριαρχικότητα" και όλα καλα !
Δεν διαφωνησα απο την αρχή ότι ο καθε σκύλος είναι το dna του και ότι απο εκει και περα μπορείς να "διορθωσεις" ή και να "καταστρεψεις" αλλα όλα αυτα γυρω απο το dna του, αλλά ξαναλέω ότι τα APΤ μπηκαν σε καθεστως απαγορευσεις όχι για την επιθετικότητα στους αλλους σκύλους αλλα για την επιθετικότητα στον ανθρωπο και εκεί είναι το "αδικο" γιατί δεν έχουν και σε αυτό το κομμάτι οι εκτροφή δεν εχει κάτι να διορθωση.

Αναφερόμενοι σε νορμάλ σκυλιά εννοούμε σκύλους που δεν επιδεικνύουν επιθετικότητα χωρίς να προκληθούν και χωρίς να προειδοποιήσουν. Όταν εκτρέφονται σκύλοι εστιάζοντας σε αυτά τα χαρακτηριστικά, αυτή η ιδιαιτερότητα κυλάει στο αίμα τους και όσο κλείνουμε τα μάτια, τόσο πιο πολύ μολύνεται η γενετική δεξαμενή σε βαθμό τέτοιο που ουδείς γνωρίζει αν είναι πλέον αναστρέψιμο.

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Εγώ δεν πιστευω σε θεματα ταμπού και δεν εχω προβλημα να πουμε αληθειες φτανει αυτές οι αληθειες να είναι απο έναν επίσημο οργανισμό που να εχει καποιο κυρος.
Όταν ξεκιναω να ψαχνω για τον χαρακτηρα ενός σκυλου παω στο προτυπο για να δω πιο είναι το επιθυμητό και προς τα που κατευθυνεται η εκτροφή (εκτος και αν κανω κατι λαθος)
Λοιπόν απο το σιτε του UKC το κομματι που αναφερεται στον χαρακτηρα του American pit bull Terrier

CHARACTERISTICS

The essential characteristics of the American Pit Bull Terrier are strength, confidence, and zest for life. This breed is eager to please and brimming over with enthusiasm. APBTs make excellent family companions and have always been noted for their love of children. Because most APBTs exhibit some level of dog aggression and because of its powerful physique, the APBT requires an owner who will carefully socialize and obedience train the dog. The breed’s natural agility makes it one of the most capable canine climbers so good fencing is a must for this breed. The APBT is not the best choice for a guard dog since they are extremely friendly, even with strangers. Aggressive behavior toward humans is uncharacteristic of the breed and highly undesirable. This breed does very well in performance events because of its high level of intelligence and its willingness to work.

United Kennel Club: American Pit Bull Terrier

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Kαλησπέρα σε όλους. Πάντα μου άρεσαν τα θέματα με τα pit bull.

Ο Στέλιος ξέρει πολύ καλά τι λέει.

Εγώ με 2 λόγια μόνο θα πώ ότι ένα pit bull που δέν είναι επιθετικό προς άλλα σκυλιά απλά δεν είναι pit bull είναι κάτι άλλο...

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Δεν θα πω ότι την διαβασα όλη, αλλα μια ματια που εριξα στο κεφαλαιο 7 δεν βρηκα κατι που να λεει για την συγκεκριμενη φυλη και για την εκτροφη της εκτος και αν μου ξεφυγε κατι σημαντικό που δεν το είδα.
Πραγματικά θα ήθελα να μου εξηγήσεις τον λόγο που την εβαλες και δεν ειρωνευομαι , ουτε κανω πλακα ούτε προσπαθω να κοντραρω απλως θελω να καταλαβω.

Phantom11

Active Member
10 Μαρτίου 2014
29
3
Δεν τις αντλώ από πουθενά!Δεν χρειάζεται να με πείσει ...
κα (να μη βαζω κατεβατα στο quote)
δηλαδη ολα αυτα που υποστηριζεις τα εχεις ακουσει-διαβασει απο διαφορες ''πηγες''. Βαζεις πολυ το ''Ξερουμε...'' και ακουγεσαι πολυ απολυτος στο θεμα της ρατσας που οπως δειχνει απο την πρωτη σου απαντηση δεν εχεις τουλαχιστον ''αμεση'' εμπειρια-πληροφοριση κτλ
Ο μυθος μπορει να ειναι πραγματικοτητα για σενα, ειναι γνωμη σου, αλλα και παλι βλεπω να το στηριζεις σε θεωριες πιο πολυ στις οποιες βλεπω εισαι σιγουρος γι αυτες.
Θα σου πω κατι, αν ολα ηταν στο οπως τα ''ξερουμε'' που λες, τοτε δε θα ειχα τοσες ασχημες εμπειριες που λες με σκυλια που τα ''παρουσιαζουν'' εκπεδευσιμα και στη βολτα αλλα βλεπω. Ομως εγω αντιθετα απο σενα δε σπευδω να αμαυρωσω τη ρατσα οπως κανεις εσυ με αυτο που λες
Αποδίδει την αγριότητα στην μη σωστή κοινωνικοποίηση που κάνει ο ιδιοκτήτης!Αυτό είναι το μεγαλύτερη χαζομάρα που έχω ακούσει!Πολλοί το νομίζουν αυτό ενώ δεν είναι έτσι!Περιμένουν με κοινωνικοποίηση να διορθώσουν την κατάσταση στα Pitbull τους ενώ τα γονίδια έχουν μιλήσει" πολύ πιο πριν αρχίσουν να κοινωνικοποιούνται!
Ασε που μου θυμιζεις παππουδες και γιαγιαδες που μολις βλεπουν στο δρομο dogo, rot, pitbull, ntoperman κα λενε ''αυτο το σκυλι οταν μεγαλωσει ΘΑ ΣΕ ΦΑΕΙ''

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.456
12.894
Aθήνα
Είναι αρκετά σύνθετο vek και έχει να κάνει κυρίως με τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής. Εντελώς απλοϊκά τα χαμηλά επίπεδα σχετίζονται μεταξύ άλλων και με την επιθετικότητητά, την κακώς εννοούμενη επιθετικότητα. Δεν ξέρω αν γνωρίζετε το πείραμα με τις ασημί αλεπούδες. Εκεί με επιλεκτική εκτροφή, επέλεγαν τις πιο ήρεμες και μετά από πολλάαααααα χρόνια κατάφεραν να εξημερώσουν έναν πλυθυσμό. Τα επίπεδα 5-ΗΤ στις εξημερωμένες αλεπούδες ανέβηκαν. ΣΚΟΠΙΜΑ.
Στα σκυλιά που παρουσιάζονται στη μελέτη της Peremans και εμφάνισαν απρόκλητη και απροειδοποίητη επιθετικότητα είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα 5-ΗΤ.

Αν θέλετε μπορώ να σας στείλω το λινκ μιας πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας από το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης που τα αναλύει όλα αυτά πολύ πιο παραστατικά και πιο βατά.

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.224
Αμπελοgarden
Πολύ ενδιαφέρον όντως, Yorkaddict.

Αν θέλετε μπορώ να σας στείλω το λινκ μιας πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας από το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης που τα αναλύει όλα αυτά πολύ πιο παραστατικά και πιο βατά.
Γιες πλιζ..

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Είναι αρκετά σύνθετο vek και έχει να κάνει κυρίως με τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής. Εντελώς απλοϊκά τα χαμηλά επίπεδα σχετίζονται μεταξύ άλλων και με την επιθετικότητητά, την κακώς εννοούμενη επιθετικότητα. Δεν ξέρω αν γνωρίζετε το πείραμα με τις ασημί αλεπούδες. Εκεί με επιλεκτική εκτροφή, επέλεγαν τις πιο ήρεμες και μετά από πολλάαααααα χρόνια κατάφεραν να εξημερώσουν έναν πλυθυσμό. Τα επίπεδα 5-ΗΤ στις εξημερωμένες αλεπούδες ανέβηκαν. ΣΚΟΠΙΜΑ.
Στα σκυλιά που παρουσιάζονται στη μελέτη της Peremans και εμφάνισαν απρόκλητη και απροειδοποίητη επιθετικότητα είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα 5-ΗΤ.

Δεν διαφωνώ με αυτα, και πραγματικά όσο διαβασα και κατάλαβα το βρήκα πολυ ενδιαφερων και θα με ενδιεφερε και το αλλο λινκ.
Αυτό που λεω απο το πρωτο μου ποστ είναι ότι τα APT δεν εχουν επιθετικότητα στον ανθρωπο, δεν είπα ότι δεν πρεπει να βελτιωθεί η επιθετικότητα προς τα άλλα ζώα.

rodriguez

Well-Known Member
5 Απριλίου 2013
329
112
Ανω Γλυφάδα
Διαβάζω και λέω να γράψω, να μη γράψω. Δεν είναι θέμα φιλοσοφίας ούτε τίποτα.
Οπως σωστά λέει πιο πάνω το πόστ 41 περί ταμπού και αλήθειας, πραγματικά δεν χρειάζονται και πολλές γνώσεις να βρείς την αλήθεια το γκούγκλη άμα ξέρεις να δουλεύεις μαθαίνεις πολλά.
Βάζεις έτσι για πλάκα στο google "pitbull legends" βρίσκεις ονόματα μετά έχει on line pedigree απο την American Dog Breeder Association.
Λοιπόν μου βγάζει ένα βίντεο με ονόματα όπως HTK'S Rosco το googlareis και βλέπεις πόσο μεγάλο inbreeding έχει γίνει με το όνομα GH Jeep μετά googlareis το κάθε όνομα και βλέπεις pedigree και τι ήταν το καθένα, τόσο απλά.
Οι πιο έγκυρες πληροφορίες της A.D.B.A έχουν ενότητα υπεύθυνης ιδιοκτησίας κλπ γιατί πρέπει κάποιος να χάνει την ώρα του σε παραπληροφόρηση αφού υπάρχουν ειδικοί.
American Dog Breeders Association

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
πολυ ενδιαφερων πραγματικά ειδικά οι οδηγίες υπευθυνης ιδιοκτησίας :)
Αλλά αυτες οι οδηγίες είναι για το 90% των σκυλων ανεξαρτητα φυλης και θα μπορουσαν να είναι γραμμένες για πολλές φυλές της ομάδας 1, 2 και αρκετές της ομάδας 5

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.456
12.894
Aθήνα
Για να μην παρεξηγηθώ.
Εγώ προσωπικά είχα πιτμπουλ στο φαινότυπο για 7 χρόνια. Τον Λόκο... έτσι τον έλεγα.
Κάποιος τον παράτησε (κλασσικά!!!) μου έκανε χαρές και τον πήρα. Δεν ήθελα και πολύ.
Αλλά ήταν ιδιαίτερο ζωάκι.

Το θέμα δεν είναι να στιγματίσεις μια ολόκληρη φυλή, αλλά βρίσκοντας την αιτία της όποιας ιδιαιτερότητας να προσπαθήσεις να την εξαλείψεις. Πόσο μάλλον όταν εμείς οι ίδιοι την δημιουργήσαμε.
Η αιτία είναι καθαρά γονιδιακή και όσο και να παρέμβουμε σε εξωγενείς παράγοντες, το αίτιο πάντα θα υποβόσκει. Από δω και στο εξής είναι καθαρά θέμα διαχείρισης των γεννητόρων. Οχι συναισθηματικά, αλλά καθαρά σε επιστημονικό επίπεδο, επιλέγοντας τους κατάλληλους.

rodriguez

Well-Known Member
5 Απριλίου 2013
329
112
Ανω Γλυφάδα
Είναι ενδιαφέρον και έχει πολλά το site της ADBA όπως το safe dog programm που "μετράνε" την συμπεριφορά του πιτμπούλ και δίνουν ανάλογου επιπέδου πιστοποιητικά, τουλάχιστον αυτοί λένε τα πράγματα όπως είναι και εγώ έτσι πιστεύω χρειάζεται υπευθυνότητα απο τους ιδιοκτήτες είτε είναι πίτμπουλ είτε άλλη ράτσα.

We also encourage all potential brood stock to obtain certification in the Safe Dog Program Level II. It is never advisable to use a dog with an unsound temperament in a breeding program, as temperament can be genetically passed to a dog's offspring.

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Για να μην παρεξηγηθώ.
Εγώ προσωπικά είχα πιτμπουλ στο φαινότυπο για 7 χρόνια. Τον Λόκο... έτσι τον έλεγα.
Κάποιος τον παράτησε (κλασσικά!!!) μου έκανε χαρές και τον πήρα. Δεν ήθελα και πολύ.
Αλλά ήταν ιδιαίτερο ζωάκι.

Το θέμα δεν είναι να στιγματίσεις μια ολόκληρη φυλή, αλλά βρίσκοντας την αιτία της όποιας ιδιαιτερότητας να προσπαθήσεις να την εξαλείψεις. Πόσο μάλλον όταν εμείς οι ίδιοι την δημιουργήσαμε.
Η αιτία είναι καθαρά γονιδιακή και όσο και να παρέμβουμε σε εξωγενείς παράγοντες, το αίτιο πάντα θα υποβόσκει. Από δω και στο εξής είναι καθαρά θέμα διαχείρισης των γεννητόρων. Οχι συναισθηματικά, αλλά καθαρά σε επιστημονικό επίπεδο, επιλέγοντας τους κατάλληλους.
Δεν είναι θεμα παρεξηγησης πραγματικά, και εγω είχα apt και με γονείς απο Αμερικη με τα pd τους και όλα, το 1995 και δεν γραφω την δική εμπειρία γιατί η σκυλα μου δεν είχε κανενα θέμα με τους αλλους σκυλους ποτέ. Αλλά ξερω ότι είναι η εξαιρεση και ποτε΄δε εγραψα ότι δεν υπαρχει στην φυλη θέμα. Δεν είπα ότι δεν χρειαζεται βελτίωση η φυλή, απλως αυτο που είπα είναι ότι τα apt δεν είναι καχυποπτα προς των ανθρωπο και δεν βγαζουν επιθετικότητα και στην συζήτηση για τον λογο που εχει απαγορευτεί η φυλη ή εχει μπει στις λιστες.
Τωρα αν μιλαμε για πιτμπουλοειδή είναι το ίδιο σαν να μιλαμε για έναν σκύλο σαν ροτ ή σαν μαλι ή σαν κατι που μοιαζει αλλα δεν είναι και απο αυτα τα δειγματα να χαρακτηριζουμε μια ολοκληρη φυλη.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.456
12.894
Aθήνα
Εδώ έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία αυτό που είχε γράψει η Μαρία Γκινάλα

Βελτίωση της φυλής μπορεί να προσφέρει όχι μόνο εκείνος που επιλέγει να εκθρέψει, αλλά το ίδιο - και ακόμα περισσότερο - εκείνος που αποφασίζει να μην εκθρέψει, απαλλάσσοντας τη φυλή από τη διαιώνιση σκύλων που δεν είναι απόλυτα άξιοι να αναπαραχθούν.

http://www.dogforum.gr/v3/εκτροφή.αναπαραγωγή.επιλογή-15/γιατί.το.ζευγάρωμα.του.ζώου.μας.δεν-28093/

tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.565
απλως αυτο που είπα είναι ότι τα apt δεν είναι καχυποπτα προς των ανθρωπο και δεν βγαζουν επιθετικότητα και στην συζήτηση για τον λογο που εχει απαγορευτεί η φυλη ή εχει μπει στις λιστες.
και τωρα αν εμπαινα εγω και ελεγα οτι θελω πιτ,να το εκπαιδευσω σε σωματοφυλακη κλπ τετοια πραγματα θα βγενατε και θα μου λεγατε ΟΛΟΙ οτι τα πιτ δεν κανουν για αυτη την δουλεια.
τυχαιο;δεν νομιζω.