Εγώ αντιμετώπισα τέτοιο πρόβλημα όταν πρωτοπήρα το Μουφ-Μουφ (=το Ατταλακι) πριν απο πέντε μήνες. Το σωστικό δίκτυο του έδινε τη φτηνιάρικη τροφή ενός γνωστού αμερικανικού κέντρου χοντρικής πώλησης διότι δεν έχει και πολλά λεφτά. Μάλιστα πέρσυ έγινε και σκάνδαλο με τους ηλίθιους τους Κινέζους που βάλανε νοθευμένο/δηλητηριασμένο ρύζι μέσα! Κόντεψα να πάθω συγκοπή και με συμβουλέψανε να του δώσω καλύτερο φαϊ. Δυστυχώς όμως το Μουφίδιο έπαθε διάρροια κι εγώ έπαθα πλάκα. Η καλή εκείνη τροφή είχε και ψάρι και αρνί. Πήγα τρεχάλα σε μια φίλη κτηνίατρο που μου είπε να μη δίνω ΠΟΤΕ των ΠΟΤΩΝ αρνί, ψάρι, ή γουρούνι στο Μουφ-Μουφ και με διέταξε να του δίνω τη New Science Diet Light με κοτόπουλο και ρύζι (ξηρή). Πριν όμως του αλλάξω την τροφή (την οποία προφανώς και άλλαζα σταδιακά για να συνηθίσει την καινούρια), με διέταξε να του δίνω λαπά με κοτόπουλο. Μιλαμε, το Μουφάκι ΚΑΤΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ!!!!! Δεν έχω δει ζωντανό με τέτοια αγάπη προς το λαπά! Να βλέπατε κλάματα που έρριξε όταν λιγόστεψε ο λαπάς και έγινε περισσότερη η ξηρή σκυλοτροφή. Τι να κάνει όμως, αναγκάστηκε να τη φάει ή αλλιώς είχε πείνες. Η κανονική του κτηνίατρος με συμβουλεύει να μείνω στο συγκεκριμένο φαί και να του προσθέτω μια φορά τη μέρα καμιά κουταλιά από κονσέρβα από την ίδια ακριβώς μάρκα τροφής. Βοδινό επιτρέπεται ενίοτε εφόσον του δίνω ανθρώπινο φαϊ από καθαρή αδυναμία, αλλά μου τσιρίξανε να του δίνω μόνο βοδινά κόκκαλα και ουχί γουρουνίσια. H κτηνίατρος φίλη μου λέει επίσης ότι καλά είναι και τα βρασμένα λαχανικά με μια κουταλιά ελαιόλαδο. Οπότε κάθομαι και του βράζω λαχανάκια Βρυξελλών που τα λατρεύει!
Μέχρι τώρα είμαστε καλά, αν και τελευταία είχα κάτι ντράβαλα όταν το Μουφ-Μουφ ξέρασε καλαπόδια αφού α) μια φορά πήγε το UFO και καταβρόχθισε ένα μικρό σαπουνάκι σαν αυτά του ξενοδοχείου και δεν το έφτυνε το άθλιο όσο και να προσπάθησα και β) μια άλλη φορά με βρήκε μπόσικη και του έδωσα τον αγαπημένο του τραχανά με φέτα ψιλοκομμένη (ας έκανα κι αλλιώς!) και του ήρθε βαρύς για πρώτη φορά. Τώρα κάνει δίαιτα και θα το παραλάβω από τη φάρμα που πέρασε τα Χριστούγεννα μεθαύριο. Ελπίζω να έχασε κανά δράμι, αλλιώς η κτηνίατρος θα με εκτελέσει τον Απρίλιο. Μου είπε ότι θα τον κάνω να πάθει τρομερά πράγματα και αν του δώσω μαγειρευτό δε θα τρώει καθόλου άμα γεράσει και θα υποφέρει κλπ. κλπ. Περιττό να σας πω ότι αισθανόμουνα μεγάλες ενοχές.
Εν κατακλείδι, ίσως θα πρέπει να ταϊζουμε τα σκυλιά μια απλή τροφή και το κοτόπουλο είναι το ασφαλέστερο.