Φιλε το ιδιο προβλημα αντιμετωπισα και εγω με αποκορυφωμα την ηλικια των 13-15 μηνων, τωρα βρισκομαστε στους 22..
Παρολο που απο μικρο των εφερνα σε επαφη με αλλα σκυλια ακριβως για να αποφυγω αυτη την συμπεριφορα, δηλαδη να μην γινει αντικοινωνικος..
Εμενα βεβαια παιξανε σημαντικο ρολο στην στροφη του αυτη δυο γεγονοτα :
α) Το βασικοτερο ειναι οτι λογω μεγεθους-δυναμης και αγαρμποσυνης μετα την ηλικια των 11-12 δεν τον αφηνα να παιζει με αλλα σκυλια καθως ηταν πολυ κυριαρχικο το παιχνιδι του και ποδοπαταγε τα αλλα..
β) Μας εγινε πεσιμο απο μια αγελη αδεσποτων στο καβουρι και πεσανε κανα δυο ψιλες χωρις κανενα τραυματισμο, μονο ψυχολογικα τραυματα..
Μετα απο αυτο το σκηνικο ηθελε να κοψει οτι ειχε τεσσερα ποδια..ενω πιο πριν τραβαγε απο χαρα και επιθυμια για παιχνιδι κουνωντας συνεχεια την ουρα και ειχε θεμα μονο με ''δυνατα αρσενικα''(καμια φορα το κλαμα γυρναγε και σε ψιλοτσαμπουκα αλλα καμια σχεση με αυτο που εγινε μετα) μολις συνεβη το 2ο σκηνικο αλλαξε σε ενα σκυλο κυνομαχο ο οποιος εκρυβε απιστευτο μισος προς οτι ειχε 4 ποδια..
Η λυση στο δικο μου προβλημα δοθηκε απο ενα φιλο εκπαιδευτη με πολυ συμμετοχη και δουλεια σε ομαδικα μαθηματα. Σκεψου σκαγαμε σε ομαδικα με 5 εως 10 σκυλια και στις αρχες μολις μπαιναμε στον χωρο τραμπουκιζοταν σε ολα τα σκυλια ανεξαιρετως αν ηταν αρσενικα θηλυκα κουταβια η μεγαλοσωμα αρσενικα..και μην ξεχνας οτι μιλαμε για ενα σκυλο 52-53 κιλα ο οποιος οταν βρισκεται εκτος εαυτου ειναι πολυ δυσκολο να τον κρατησεις ακομη και να μην σε συρει..ευτυχως που εγω ειμαι 90 +
)
Εκει εισηγαγα την ''σοβαρη διορθωση'' (με πνιχτη), μεχρι τοτε μεχρι και στην βολτα ο πνιχτης ηταν στο νεκρο..σιγα σιγα με πολυ υπομονη και πολυ δουλεια καταλαβε οτι δεν τρεχει τιποτα κακο με τα αλλα σκυλια, οτι οταν τραμπουκιζεται θα δεχεται τις επιπτωσεις, αλλα και οτι δεν προκειται να ξαναπαιξει..
Αφου ηρεμησε ο μικρος κοντα στο 10ο μαθημα εκει η διορθωση αρχισε να αντικαθιστατε με λεκτικη διορθωση και πιο πολυ επαφη καθως πριν ηταν τοσο εξιταρισμενος που την καλυτερη λιχουδια να του εβγαζες θα την κοιταγε και θα ξαναγυρναγε στην μανουρα του..
Πλεον θα ελεγα πως ειμαστε σε πολυ καλο επιπεδο αφου μπορουμε και κινουμαστε εντος χωρου οπου υπαρχουν σκυλια χωρις να σπασει το διπλα και να τεντωσει λουρι..
Βεβαια εχουμε μια αδυναμια στα μεγαλα δυνατα αρσενικα αλλα πρεπει να ειμαστε και λιγο λογικοι και να μην περιμενουμε και απαιτουμε απο ενα ροτ η ενα ΓΠ να εχει συμπεριφορα κολει..
Μια φιλικη συμβουλη, προσπαθησε να δουλεψεις τον σκυλο σου μεσα στο προβλημα και οχι να το αποφυγεις...ετσι απλα το καλυπτεις δεν το λυνεις