Ουφ. Ευτυχως το βρηκα ετοιμο γραμμενο. Οριστε λοιπον.!!!!
Παίρνοντας ως δεδομένο ότι θα θέλαμε να μοιραστούμε την ζωή μας ευχάριστα και αρμονικά με τον σκύλο μας και όχι να ζούμε μια ζωή εφιαλτική, μέσα στο άγχος και την πίεση που θα μας δημιουργεί ένα κακομαθημένο σκυλί, τότε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι «Όλα τα σκυλιά, καθώς και οι ιδιοκτήτες τους, χρειάζονται εκπαίδευση».
Η εκπαίδευση αποτελεί το συμαντικότερο μέσο ανατροφής του σκύλου που επηρεάζει την συμπεριφορά και την ιδιοσυγκρασία του.
Οι ιδιοκτήτες οφείλουν να καταλαβαίνουν, να «διαβάζουν» και να ερμηνεύουν τη συμπεριφορά του σκύλου τους, και να επικοινωνούν μαζί του. Η επιτυχία της εκπαίδευσης εξαρτάται, κατά τον μέγιστο βαθμό, από την εμπειρία του ιδιοκτήτη γι’αυτό και ο καλός εκπαιδευτής σκύλων οφείλει να είναι πρώτα καλός εκπαιδευτής ιδιοκτητών σκύλων!
Γιατί εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας
1. Εκπαιδεύουμε το σκύλο γιατί θέλουμε να τον κάνουμε να ζήσει μαζί μας, με τον τρόπο ζωής μας και τις συνήθειες μας. Δεν θέλουμε εμείς να ζήσουμε με τους τρόπους και τις συνήθειες του.
2. Για να ζει ελεύθερος και αυτή του την ελευθερία να την απολαμβάνει με ασφάλεια.
3. Για να συμμετέχει άνετα στην καθημερινή μας ζωή σαν μέλος της οικογένειας μας ή της παρέας μας. Να μπορεί να συμμετέχει στις βόλτες μας, στις εκδρομές μας.
4. Γιατί η εκπαίδευση του προσφέρει την σωματική και πνευματική άσκηση που έχει ανάγκη.
5. Για να μπορεί να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τους ανθρώπους που το περιβάλλουν.
6. Για να εκπαιδευτούμε. Η έλλειψη εμπειρίας και γνώσεων από πλευράς μας μπορεί ακόμη κι αν έχουμε τις καλύτερες προθέσεις, να δημιουργήσει προβλήματα ή να επιδεινώσει τα ήδη υπάρχοντα.
7. Για να προλάβουμε τα προβλήματα που σίγουρα θα προκύψουν χωρίς να περιμένουμε πρώτα να προκύψουν. «το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν»
8. Γιατί η ζωή με ένα κακομαθημένο σκυλί μπορεί να γίνει ο χειρότερος μας εφιάλτης!
Η ιεραρχία στην αγέλη
Υπάρχουν δύο διαφορετικές θέσεις για την καταγωγή του σκύλου. Η μία άποψη είναι ότι προέρχεται από τον λύκο, η δεύτερη από το τσακάλι. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, όλοι καταλήγουν ότι τα σκυλιά είναι ζώα αγελαία. Βασική συνθήκη με βάση την οποία λειτουργούν όλα τα αγελαία ζώα, είναι η ιεραρχία μέσα στην αγέλη. Στην αγέλη – οικογένεια του σκύλου, δεν υπάρχει ισότητα. Όλα τα μέλη της οικογένειας έχουν κάποιον ρόλο, κάποια θέση. Σε κάθε αγέλη ο αρχηγός είναι αυτός που καθοδηγεί και προστατεύει την αγέλη. Αλλά και κάθε άλλο μέλος της αγέλης έχει μία συγκεκριμένη ιεραρχική θέση (δεύτερος, τρίτος, κπλ).
Όλη η συμπεριφορά του σκύλου απορρέει από τη λανθασμένη άποψη που έχει για τη θέση και το ρόλο του στην ανθρώπινη αγέλη. Αν εμείς του παραχωρήσουμε άθελα μας τη θέση του αρχηγού, τότε η απόφαση πώς θα συμπεριφερθεί, πότε και ποιόν θα δαγκώσει είναι αποκλειστικά δική του! Κανένας σκύλος δεν κάνει τίποτα παραπάνω από ότι του επιτρέπει το αφεντικό του να κάνει. Αν λοιπόν εξασφαλίσουμε εμείς τα προνόμια του αρχηγού, αποκτούμε αυτομάτως το δικαίωμα να ηγούμαστε, να αποφασίζουμε και να δίνουμε εντολές : Ο σκύλος περιμένει την καθοδήγηση μας!
Μέσα από την εκπαίδευση ο σκύλος σας θα σας αποδεχτεί σ’ αυτόν τον ρόλο του αρχηγού. Μ’ αυτή τη βάση χτίζεται ένα οικοδόμημα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ ανθρώπου και σκύλου.
Ένας σκύλος είναι αφεντικό, όταν:
1. Έχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους χώρους του σπιτιού.
2. Κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με εσάς.
3. Ανεβαίνει στο κρεβάτι ή στον καναπέ.
4. Κάθε φορά που διασχίζετε τις εισόδους των δωματίων, βρίσκεται εκεί και περνάει πρώτος.
5. Τα παιχνίδια του βρίσκονται συνεχώς στη διάθεση του.
6. Είναι ξαπλωμένος και –ενώ θέλετε να περάσετε από εκεί που βρίσκεται- δεν μετακινείται.
7. Του δίνετε το φαγητό του πριν φάτε εσείς.
8. Το φαγητό του είναι στη διάθεση του εώς ότου αποφασίσει να το φάει
9. Όταν είστε απασχολημένοι στο τηλέφωνο, στην τηλεόραση, ή με φίλους, επιμένει διαρκώς να σας τραβήξει την προσοχή.
10. Όταν βγαίνετε βόλτα τραβάει το λουρί του.
11. Αν βρεθείτε σε καινούριο χώρο και τον λύσετε, απομακρύνεται.
12. Όταν έχετε επισκέψεις η συμπεριφορά του σας φέρνει σε δύσκολη θέση.
13. Ο τρόπος που σας υποδέχεται όταν έρχεστε απ’ έξω είναι ο ίδιος για όλα το μέλη της οικογένειας σας.
Ένας σκύλος παύει να είναι αφεντικό, όταν:
1. Υπάρχει τουλάχιστον ένας χώρος στο σπίτι όπου δεν έχει ποτέ πρόσβαση.
2. Έχει τον δικό του χώρο για να κοιμάται και ο χώρος αυτός βρίσκεται έξω από το δωμάτιο σας.
3. Δεν του επιτρέπετε να ανεβαίνει στο κρεβάτι ή στον καναπέ.
4. Κάθε φορά που διασχίζετε τις εισόδους των δωματίων, εάν ο σκύλος προηγείται, γυρίστε και πηγαίνετε προς την άλλη κατεύθυνση.
5. Τα παιχνίδια του βρίσκονται στη διάθεση του μόνο όταν εσείς επιθυμείτε να του τα δώσετε.
6. Τρώει πάντα μόνο όταν εσείς έχετε τελειώσει το φαγητό σας. Στα αγελαία ζώα, πρώτα τρώει ο αρχηγός της αγέλης και μετά οι υπόλοιποι. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό για την ιεραρχία, πρώτα να τρώτε εσείς και μετά από σας ο σκύλος. Το να του βάζετε να φάει την ίδια στιγμή που τρώτε κι εσείς, όπως βέβαια και το να τον ταΐζετε από το φαγητό σας με την δικαιολογία «μα κοίτα πως με κοιτάει το καϊμένο», είτε «ένα κομματάκι μόνο, τι θα αλλάξει με ένα κομματάκι;» αποτελεί τραγικό λάθος: Ο σκύλος χάνει τον σεβασμό του προς εμάς και γίνεται πάλι αρχηγός!
7. Δέκα λεπτά μετά από όταν του βάλατε να φάει, μαζεύετε το πιάτο του, είτε έχει τελειώσει, είτε όχι.
8. Έχει ολοκληρώσει την Βασική Εκπαίδευση.
Αν αντιμετωπίσουμε τα παραπάνω αποκλειστικά με ανθρώπινα, συναισθηματικά κριτήρια και τα τηρήσουμε επιλεκτικά και όχι απόλυτα, θα δημιουργήσουμε σύγχυση στο σκύλο μας.
Μην γνωρίζοντας ξεκάθαρα την θέση του στην ιεραρχία, εκτός από την ανυπακοή θα χαθεί και η εμπιστοσύνη του απέναντι μας ενώ θα δημιουργηθούν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.
Η έλλειψη αρχηγού προκαλεί στρες και σύγχυση στο σκύλο. Αντιθέτως όταν υπάρχει ιεραρχία σε μια οικογένεια, επικρατεί μια ομαλή και ισορροπημένη κατάσταση – ο σκύλος συμβιώνει σε απόλυτη αρμονία με τους ανθρώπους και αποδέχεται ευχάριστα τον ρόλο του που τον απαλλάσσει από την ευθύνη του αρχηγού και από την σύγχυση που δημιουργείται κάθε φορά που θα πρέπει ο ίδιος να πάρει μια απόφαση.
Προσοχή:
Αρχηγός της αγέλης δεν συμαίνει ότι καταπιέζουμε τον σκύλο μας με επιτακτικές εντολές, αλλά δημιουργούμε μια αρμονία μια σταθερότητα, μια ισορροπία.