Μερικές σκέψεις..

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Κοίτα, την ξηρά δεν θα την υπεραμυνθώ....εξάλλου, εγώ δίνω ελάχιστη, την θεωρώ ότι χειρότερο....
Όμως για τα εμβόλια τα πράγματα είναι πολύ απλά.....έχουν σώσει κι εμάς και τα σκυλιά μας...
Όταν η λύσσα ήταν ενδημική στην χώρα μας όταν ένα σκυλί δάγκωνε κάποιον μετά έπαιρνες το κεφάλι του και το πήγαινες για εξετάσεις....χωρίς το υπόλοιπο σώμα....αυτό το γλυτώσαμε λόγω του εμβολίου....και η συνέχιση του εμβολιασμού είναι αυτό που ελπίζουμε να εμποδίσει την επανεμφάνισή της...τώρα αν θα γίνεται κάθε 1, κάθε 2 ή κάθε 3 χρόνια είναι άλλο πράγμα και έχει άλλα κίνητρα και κριτήρια....

• Like
Reactions: Orilis

sevah

Well-Known Member
29 Μαϊου 2009
1.543
4
Ιωαννινα
Έχω ζήσει και σε πόλη και σε χωριό. Το συμπέρασμά μου είναι οτι οι σημερινοί άνθρωποι των πόλεων έχουν κάνει τρόπο ζωής την υπερβολή. Βλέπουν μια αράχνη σε μια γωνία του σπιτιού τους και νομίζουν ότι ήρθε η συντέλεια του κόσμου. Το ίδιο και με τις ασθένειες και τους γιατρούς. Τρέμουν μια γριπούλα και πλακώνοντε στις αντιβιόσεις και δυστυχώς πλακώνουν και τα παιδιά τους με αποτέλεσμα να μην τους αφήνουν περιθόριο να αναπτύξουν αντισώματα.
Ξεχνάμε όλοι μας την ποιό σοφή φράση που ακούστηκε ποτέ πάνω στη Γη "παν μέτρον άριστον".

mairoula

Well-Known Member
19 Απριλίου 2011
438
32
33
Zografou, Greece
@foibos
Κυρίως τις επαναλήψεις είχα στο μυαλό μου, τη λύσσα την ανέφερα απλώς και μόνο γιατί είναι το επόμενο εμβόλιο που πρέπει να κάνει ο μικρός! Δε θεωρώ άχρηστο τον εμβολιασμό, αλλά κακό τον υπερεμβολιασμό! Όπως είπες κι εσύ αυτή η κατάσταση έχει άλλα κίνητρα... :(

Cisse

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2010
842
0
Athenes - Ag.Paraskevh
Να κανω μια ερωτηση? Ειπαμε ο σκυλος στο χωριο μου μενει δεμενος σε ενα δεντρο εδω και πανω απο 10χρονια! Δεν εχει κολησει ποτε καλαζαρ ? Ποτε ερλιχειωση ? Πως τα ξεπερασε μονος του ?

sevah

Well-Known Member
29 Μαϊου 2009
1.543
4
Ιωαννινα
Να κανω μια ερωτηση? Ειπαμε ο σκυλος στο χωριο μου μενει δεμενος σε ενα δεντρο εδω και πανω απο 10χρονια! Δεν εχει κολησει ποτε καλαζαρ ? Ποτε ερλιχειωση ? Πως τα ξεπερασε μονος του ?
Δεν έχει κολήσει επειδή δεν ήρθε ποτέ σε επαφή με τσιμπούρια. Αφού πέρασε τη ζωή του σε ένα σημείο μόνο και δεν πηγε ποτέ του βόλτες.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Γιατί βρε συ....ντε και καλά να έχει κολλήσει κάτι το ζωντανό;
Ας είναι τυχερό τουλάχιστον σε αυτό μεσα στην ατυχία του!

Cisse

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2010
842
0
Athenes - Ag.Paraskevh
Συμφωνω αλλα μενει σε χωριο(Καριδτσα) ρε παιδια οπου ειναι μονο γρασιδι με δεντρα απειρα κουνουπια το καλοκαιρι καποιε φορες εχει κ φιδια !!
Την ατυχια την καταλαβαινω τωρα αλλα μπορω να κανω λιγα πράγματα :( :( !

lenaki124

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2010
1.436
9
καποιε φορες εχει κ φιδια !!
Τ
Αυτο ξεχασα να το αναφερω!!! Σε ενα απο αυτα τα σκυλια το τσιμπησε φιδι το καλοκαιρι 2 φορες μεσα σε διαστημα 20 ημερων, ΔΕΝ το πηγαν το καημενο στο γιατρο, πρηστηκε η μουριτσα του παρα πολυ αλλα μετα απο 3 μερες ηταν οπως πριν.:eek::confused:
Θα τρελαθω!! Τελικαδεν πρεπει να ανησυχουμε και τοσο πολυ για τα μικροπραγματα που συμβαινουν στον σκυλο μας. Και βαζω και τον εαυτο μου μεσα με το παραμικρο τρεχω στον κτηνιατρο.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Μην τρελαίνεσαι....κι ούτε να πανικοβάλεσαι!
Αν το φίδι που θα τον δαγκώσει δεν είναι δηλητηριώδες, θα πρηστεί τοπικά λόγω του τραύματος και της τοπικής φλεγμονής, θα πονάει, αλλά είναι απίθανο να πάθει κάτι παραπάνω το σκυλί!;)

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.769
4.045
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Μία έρευνα της American Veterinary Hospital Association έχει δείξει πως το 1970. τα σκυλιά ζούσαν 7 με 8 χρόνια, τώρα πλέον ζουν 10 με 15 (αν ξέρει κάποιος για έρευνα που λέει το αντίθετο ας την παραθέσει).

Γενικά, τα ημίαιμα όντως ζουν περισσότερο από τα καθαρόαιμα.

Από το γεγονός ότι γνωρίζεις μερικά σκυλιά που έζησαν με αποφάγια 15 χρόνια και έκαναν βόλτες με την αλυσίδα δεν προκύπτει πως ΟΛΑ τα σκυλιά με τέτοιον τρόπο ζωής θα ζήσουν τόσα χρόνια. Ισως μάλλον να γίνεται και το αντίθετο.

lenaki124

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2010
1.436
9
Από το γεγονός ότι γνωρίζεις μερικά σκυλιά που έζησαν με αποφάγια 15 χρόνια και έκαναν βόλτες με την αλυσίδα δεν προκύπτει πως ΟΛΑ τα σκυλιά με τέτοιον τρόπο ζωής θα ζήσουν τόσα χρόνια. Ισως μάλλον να γίνεται και το αντίθετο.
Εννοειται, δεν ειπα οτι ΟΛΑ ζουνε τοσο απλα αναφερομουν σε αυτα που γνωριζω. Υπηρχαν κ σκυλια που εζησαν πολυ λιγοτερο αλλα τα περισσοτερα απο αυτα εζησαν 15 χρονια και πανω. Αφου τα θυμαμαι απο πολυ μικρη. Το ενα το ειχαν φερει οταν ήμουν πολυ μικρη ουτε σχολειο δεν πηγαινα και πεθανε τωρα που ειμαι 22. Αφου οταν πηγαινα και το εβλεπα τον τελευταιο καιρο δεν το πιστευα οτι ζει ακομα. Και υπαρχουν και αλλα φυσικα που τωρα ειναι 14-15 και ειναι ακομα μια χαρα.

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.769
4.045
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Εννοειται, δεν ειπα οτι ΟΛΑ ζουνε τοσο απλα αναφερομουν σε αυτα που γνωριζω. Υπηρχαν κ σκυλια που εζησαν πολυ λιγοτερο αλλα τα περισσοτερα απο αυτα εζησαν 15 χρονια και πανω. Αφου τα θυμαμαι απο πολυ μικρη. Το ενα το ειχαν φερει οταν ήμουν πολυ μικρη ουτε σχολειο δεν πηγαινα και πεθανε τωρα που ειμαι 22. Αφου οταν πηγαινα και το εβλεπα τον τελευταιο καιρο δεν το πιστευα οτι ζει ακομα. Και υπαρχουν και αλλα φυσικα που τωρα ειναι 14-15 και ειναι ακομα μια χαρα.
Ναι, καλέ, απλά στο πρώτο σου ποστ βγάζεις τα εξής συμπεράσματα

Γιατί τα δικά μας σκυλιά (που τους προσφερουμε τα παντα) με το ζόρι να φτάσουν τα 15 και πεθαίνουν απο καρκίνο και άλλες αρρώστιες? Όσοι γνωστοί μου είχαν σκυλιά εδω Αθήνα πέθαναν στα 11-12. Μήπως κάνουμε κατι λάθος στην προσπαθεια μας να έχουν μια καλυτερη ζωη?
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να βγάλεις κανένα συμπέρασμα, εκτός αν κάνεις μια έρευνα με πολύ μεγαλύτερο αριθμό σκύλων - ποιος ξέρει, μπορεί να σου δείξει πως τα σκυλιά που τρώνε αποφάγια δεν προλαβαίνουν καν να γεράσουν αρκετά ώστε να αρρωστήσουν από καρκίνο, και αυτός να είναι ο λόγος που τα σκυλιά που τα προσέχουν περισσότερο παθαίνουν καρκίνο πιο συχνά - αν όντως παθαίνουν καρκίνο πιο συχνά ;)

lenaki124

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2010
1.436
9
Ισως να μην το εχω διατυπωσει σωστα. Και παλι δεν εννοουσα πως ολα τα δικα μας σκυλια θα πεθανουν απο καρκινο, η θα πεθανουν σχετικα νεα, απλα ειναι πολυ συχνο φαινομενο κατι που δεν εχει τυχει να ακουσω ποτε για σκυλια σε χωρια. Θα εχει συμβει και εκει βεβαια αλλα εγω δεν γνωριζω τετοιο περιστατικο. Η αληθεια ειναι οτι μιλαω για ενα συγκεκριμενο αριθμο σκυλων αυτα που ετυχε να γνωρισω στα 22 μου χρονια και να δω με τα ματια μου, οτι πολλα απο αυτα ξεπερασαν κατα πολυ το προσδοκιμο ζωης.
Επισης ο πατερας μου μεγαλωσε σε χωριο και απο μικρος συναναστρεφοταν με σκυλια. Οταν λοιπον πηραμε τον Diego και αρχισα να διαβαζω διαφορα αρθρα για σκυλους θυμαμαι πως του ειπα οτι ο μεσος ορος ζωης των labrador ειναι 10-12 χρονια. Και μου απαντησε "Τι βλακειες λες, τα σκυλια ζουνε πανω απο 15 χρονια" που για να το λεει αυτο σημαινει οτι οσα σκυλια ειχαν στο χωριο ζουσαν τοσο. Τουλαχιστον τα περισσοτερα.
Δεν ξερω ισως ειναι ο τροπος ζωης, ισως το περιβαλλον, αλλα ακομα και οι ανθρωποι στην επαρχια εχουν καλυτερη ζωη και λιγοτερες πιθανοτητες να αρρωστησουν απ οτι εμεις στις πολεις. (Και παλι δεν μιλαω για ολους αλλα για ποσοστα)

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Γιατί ρε παιδιά?
Υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει οτι οι τροφές που δίνουμε δεν έχουν χημικούρες?
Μπορεί τα αποφάγια να ήταν ανεπαρκείς τροφές, αλλά τουλάχιστον ήξερες τι έδινες...
Ο γείτονάς μου έχει ένα τσοπανοειδές μαντρόσκυλο, που το ταίζει όποτε θυμάται, μόνο αποφάγια και ψωμια...το σκυλί είναι πετσί και κόκαλο (του δίνω και εγώ κρυφά ότι μπορώ...) αλλά είναι ήδη 13 χρονών που για τσοπάνο είναι σούπερ...

• Like
Reactions: Orilis

christostr

Well-Known Member
7 Απριλίου 2011
409
1
Γενικά, τα ημίαιμα όντως ζουν περισσότερο από τα καθαρόαιμα....
Μια ερωτησούλα, ένας προβληματισμός ας πούμε.
Μήπως καθαρόαιμα εννοούμε τα ημίαιμα (μετά από τόσες διασταυρώσεις), που απλά τώρα πια έχουμε τη γνώση και την ικανότητα να τα αναπαράγουμε με τα ίδια χαρακτηριστικά;

Μάλλον off topic. Απλά είναι κάτι που με απασχολεί σε σχέση με την υγεία και το προσδόκιμο...:rolleyes:

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Γενικά, τα ημίαιμα όντως ζουν περισσότερο από τα καθαρόαιμα.
Μια απορία....Yπάρχουν στοιχεία να το υποστηρίξουν αυτό;

Lenaki24, αν όντως ζουν τόσο τα σκυλιά που ξέρεις πρέπει να το ψάξουμε, να δεις μπας κι έχουν κανένα μυστικό στο χωριό σου!
Τσεκαρε μόνο ότι όντως είναι τόσα τα χρόνια και δεν είναι "φουσκωμένα" επειδή τα σκυλιά αυτά τα θυμάστε..."από πάντα"!Είναι συχνό αυτό....όπως σου είπα, το έχω πάθει κι εγώ αυτό πολλές φορές με σκυλιά που νόμιζα ότι υπήρχαν από την εποχή των δεινοσαύρων, αλλά όταν τελικά κάθησα να το υπολογίσω αναλυτικά δεν μου έβγαιναν τα νούμερα!Χαρακτηριστικότερο όλων ο Ταρζάν, ένας σκύλος του ξάδερφού μου στο χωριό που όλοι λέγαν ότι έζησε 15+ χρόνια, ακόμα και τα αφεντικά του, κι όταν βάλαμε κάτω τις ημερομηνίες τελικά δεν είχε φτάσει στα 9 του όταν πέθανε....
Γενικά ο κόσμος πιστεύει κάτι αντίστοιχα γιατί όλοι θυμούνται τον τάδε σκύλο που έζησε πολύ, γιατί πολύ απλά αυτό τους κάνει εντύπωση σε σχέση με όλα τα άλλα που πεθαίνουν άμεσα!

Sea-mol, τα 12-13 χρόνια δεν είναι σπάνια για τους τσοπάνηδες των βουνών μας, μάλλον συνηθισμένο θα μπορούσα να το πω, άσχετα βέβαια με την συνήθη ηλικία υποχρεωτικής συνταξιοδότησής τους....

Last edited:

lenaki124

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2010
1.436
9
Οχι ειμαι σιγουρη γι αυτα που λεω. Ειδικα για τον σκυλο που πεθανε στα 18. Γι αυτο αρχισα αυτο το θεμα γιατι πραγματικα μου ειχε κανει παρα πολυ μεγαλη εντυπωση και μου δημιουργηθηκαν καποιες αποριες.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Δεν σου λέω, για 1, 5, 10 σκυλιά!Είναι δεδομένο ότι θα ξέρεις σκυλιά που έζησαν περισσότερο από το "αναμενόμενο"!
Κι εγώ ξέρω!Και σε χωριά και σε πόλεις!
Αυτό που μου κάνει εντύπωση και με προβληματίζει είναι ότι είπες ότι τα περισσότερα σκυλιά που ξέρεις στο χωριό ζουν πολλά χρόνια!
Γι αυτό σου λέω!Να δούμε μήπως έχουν κάποιο μυστικό!
Δεν το λέω χιουμοριστικά!
Όχι ότι φτιάχνουν το μυστικό ζωμό του Πανοραμίξ, αλλά μπορεί να κάνουν κάτι, που κάλλιστα μπορεί να είναι πολύ απλό, τόσο απλό που να μην περνάει από το μυαλό μας ότι προσφέρει στον σκύλο!

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.769
4.045
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Μια απορία....Yπάρχουν στοιχεία να το υποστηρίξουν αυτό;

Lenaki24, αν όντως ζουν τόσο τα σκυλιά που ξέρεις πρέπει να το ψάξουμε, να δεις μπας κι έχουν κανένα μυστικό στο χωριό σου!
Τσεκαρε μόνο ότι όντως είναι τόσα τα χρόνια και δεν είναι "φουσκωμένα" επειδή τα σκυλιά αυτά τα θυμάστε..."από πάντα"!Είναι συχνό αυτό....όπως σου είπα, το έχω πάθει κι εγώ αυτό πολλές φορές με σκυλιά που νόμιζα ότι υπήρχαν από την εποχή των δεινοσαύρων, αλλά όταν τελικά κάθησα να το υπολογίσω αναλυτικά δεν μου έβγαιναν τα νούμερα!Χαρακτηριστικότερο όλων ο Ταρζάν, ένας σκύλος του ξάδερφού μου στο χωριό που όλοι λέγαν ότι έζησε 15+ χρόνια, ακόμα και τα αφεντικά του, κι όταν βάλαμε κάτω τις ημερομηνίες τελικά δεν είχε φτάσει στα 9 του όταν πέθανε....
Γενικά ο κόσμος πιστεύει κάτι αντίστοιχα γιατί όλοι θυμούνται τον τάδε σκύλο που έζησε πολύ, γιατί πολύ απλά αυτό τους κάνει εντύπωση σε σχέση με όλα τα άλλα που πεθαίνουν άμεσα!

Sea-mol, τα 12-13 χρόνια δεν είναι σπάνια για τους τσοπάνηδες των βουνών μας, μάλλον συνηθισμένο θα μπορούσα να το πω, άσχετα βέβαια με την συνήθη ηλικία υποχρεωτικής συνταξιοδότησής τους....
Μια ερωτησούλα, ένας προβληματισμός ας πούμε.
Μήπως καθαρόαιμα εννοούμε τα ημίαιμα (μετά από τόσες διασταυρώσεις), που απλά τώρα πια έχουμε τη γνώση και την ικανότητα να τα αναπαράγουμε με τα ίδια χαρακτηριστικά;

Μάλλον off topic. Απλά είναι κάτι που με απασχολεί σε σχέση με την υγεία και το προσδόκιμο...:rolleyes:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167587703000102

Abstract
Causes of death and age at death of 2928 dogs are reported from a questionnaire study among members of the Danish Kennel Club (DKC) in 1997. The dogs represented 20 breeds, 15 breed-groups and a group of mixed-breed dogs. The median age at death for all dogs in the study was 10.0 years. Mixed-breed dogs had a higher median age at death (11.0 years) than the entire population, but breeds like Shetland Sheepdog, Poodle and Dachshund exceeded this age (12 years). The Bernese Mountaindog, the group of Molossian types and the Sighthounds had the shortest life span with a median age at death of 7.0 years. Old age was the most frequent reported cause of death (20.8%) followed by cancer (14.5%), behavioural problems (6.4%) accidents (6.1%), hip dysplasia (4.6%), heart diseases (4.6%) and spinal diseases (3.9%). Breed-specific proportional mortalities with 95% confidence limits are given for the six most prevalent specific causes of death.
Author Keywords: Dog; Mortality; Health; Questionnaires; Longevity

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
..........
Όχι ότι φτιάχνουν το μυστικό ζωμό του Πανοραμίξ, αλλά μπορεί να κάνουν κάτι, που κάλλιστα μπορεί να είναι πολύ απλό, τόσο απλό που να μην περνάει από το μυαλό μας ότι προσφέρει στον σκύλο!
Αυτό το απλό που κάνουν στα σκυλιά του χωριού μου κι έχω υπ'όψιν μου ότι έχουν ζήσει πολύ, δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνω σε δικό μου σκυλί.... (Δηλ. δέσιμο εφ'όρου ζωής κάτω από ένα δέντρο, τίγκα στους ψύλλους-κοντά στις κότες γαρ και τάισμα με ότι αποφάγια μπορείς να φανταστείς, από αλμυρά μέχρι γλυκά και που και πού κανένας καρπός που πέφτει από το δέντρο)

Στο κάτω κάτω ας ζήσει το σκυλάκι μου λιγότερα χρόνια και πιό ποιοτικά ΑΝ αυτό είναι το μυστικό...