Θα προσπαθήσω να σου δώσω την δική μου "οπτική" στο θέμα, έχοντας πάρει μια εικόνα για τις απόψεις και τις γνώσεις σου στο θέμα, από τις απαντήσεις σου.
Δεν θέλω να υποτιμήσω τις απόψεις σου, αλλά θα μου επιτρέψεις να σου πω πως φαίνεται πως μιλάς για θέματα που επιφανειακά γνωρίζεις.Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, ειδικότερα αν στόχος σου είναι να καλύψεις τα όποια κενά.
Να επισημάνω πως κάθε τι που θα διαβάσεις παρακάτω είναι οι
προσωπικές μου απόψεις στα θέματα και όχι κάποιου είδους "κανόνας" ή "απόλυτη αλήθεια".
Για εμένα, κατά σειρά προτεραιότητας, ο Έλληνας θα έπρεπε να αποκτά σκύλο:
1. Από τον δρόμο και τα σκυλιά που κινδυνεύουν άμεσα.
2. Από τα καταφύγια που ασφυκτιούν και τα σκυλιά που περιμένουν ένα σπίτι.
3. Από υπεύθυνο εκτροφέα.
Ακόμα, ο Έλληνας θα έπρεπε να έχει ως δεδομένο και σίγουρο την στείρωση ή τουλάχιστον το "μη ζευγάρωμα" του σκύλου του ημίαιμου η καθαρόαιμου.
Σε αυτό το σημείο να σου πω πως το αν τα ημίαιμα σκυλιά παρουσιάζουν κληρονομικές και γονιδιακές ασθένειες δεν είναι κάτι που θα το αποφασίσουμε εμείς...Είναι δεδομένο!
Όλα τα σκυλιά (ένα είδος είναι) έχουν μεγαλύτερη ή μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν μια κληρονομικά μεταδιδόμενη πάθηση, ανάλογα με το γενεολογικό τους δέντρο (γονείς και προγενέστερες γενιές).Είναι φυσιολογικό, τις περισσότερες φορές, να μην έχουμε καμία πληροφορία επ'αυτού όταν πρόκειτε για ημίαιμα ζώα, οπότε και όποια πρόβλεψη ή πρόληψη να είναι ανύπαρκτη.
Στατιστικά οι πιθανότητες είναι ίδιες, απλά ο τρόπος ζωής, θανάτου και αναπαραγωγής των ημίαιμων σκύλων, τις περισσότερες φορές δεν παρέχει κανένα στοιχείο.
Επίσης, το ενδιαφέρον για τον ρυθμό εμφάνισης, τρόπο ή πρόληψη τέτοιων παθήσεων στα ημίαιμα είναι μειωμένο και σίγουρα πολύ μικρότερο από ότι στα καθαρόαιμα (από την στιγμή που η αναπαραγωγή ημίαιμων δεν ενθαρύνεται από κανέναν).
Η κατοχή σκύλου είναι πολυτέλεια όσο και η κατοχή παπαγάλου, χρυσόψαρου, πύθωνα, χελώνας, γάτας ή χάμστερ.'Οχι για το απαγορευτικό κόστος αγοράς (όλα τα παραπάνω μπορούν να έχουν μια τιμή από τζάμπα, μέχρι και μερικές χιλιάδες ευρώ), όσο για το ότι δεν είναι "είδη" πρώτης ανάγκης.
Η απουσία τους δηλαδή από την ζωή μας δεν οδηγεί στο θάνατο, την ασθένεια ή την ανέχεια, όπως με την τροφή, το νερό, την κοινωνική συναναστροφή, το παιχνίδι, την γνώση, την ιατρική περίθαλψη, κλπ.
Υπεύθυνος εκτροφέας, για εμένα, είναι αυτός που δεν εκτρέφει πάνω από 1-2 φυλές, δεν έχει πάνω από 1-2 γέννες το χρόνο, έχει στόχο την εκτροφή ενός έστω σκύλου στην "καριέρα" του που θα έχει να δώσει κάτι στη φυλή, προβληματίζετε και αγωνίζετε για τα "μεγάλα" προβλήματα της κυνολογίας και της κυνοφιλίας, δεν είναι αποκομμένος από την κοινωνία και τα θέματα του χώρου, συμμετέχει σε εκθέσεις και άλλα δρώμενα, σέβετε την ιστορία της φυλής που εκτρέφει και οραματίζετε το μέλλον της, βάζει περισσότερα χρήματα στην εκτροφή από όσα βγάζει από αυτήν, παλεύει με τα θέματα υγείας, δεν θυσιάζει υγεία και ευεξία για εμφάνιση και το χειρότερο σκυλί της τελευταίας γέννας του είναι μακράν καλύτερο από το χειρότερο σκυλί της πρώτης γέννας που έκανε (αν όχι, καλά θα κάνει να ασχοληθεί με κάτι άλλο...).
Θα μπορούσα να γράψω και άλλα, θα ήταν όμως ακόμα πιο κουραστικό...
Όπως είδες η τιμή δεν αναφέρθηκε πουθενά μέσα στα κριτήρια, άρα από πολλά αλλά θα ξεχωρίσω τον εκτροφέα και όχι από την τιμή.
Η φυλή, ο καθαρόαιμος σκύλος δεν θα πρέπει να είναι "φιγούρα", "μου άρεσε και το πήρα!", "δεν είναι γλύκα με τα μακρυά αυτάκια;", "κοίτα μωρέ μια κεφάλα!", "Λατρεύω τις ζάρες του!", "Αυτά είναι φονιάδες!", "Ένα τέτοιο θέλω, αλλά άσπρο" και πολλά άλλα.
Η φυλή, ο καθαρόαιμος σκύλος θα πρέπει να είναι ιστορία, χρησιμότητα, διατήρηση, γνώση, θαυμασμός και πάνω από όλα σεβασμός.Σε όλα αυτά δεν χωρά πολύ κουβέντα για χρήματα...Αν υπάρχουν αυτά (όχι τα χρήματα, τα υπόλοιπα), υπάρχει λύση για όλα.
Την αξία όλων αυτών και κατ'επέκταση των καθαρόαιμων σκύλων την μαθαίνεις με τον καιρό και ανάλογα με το πόσο "φλόγα" υπάρχει μέσα σου για να μάθεις, πόσο σου αρέσει...Τα λεφτά θα πρέπει να έρθουν σαν ζήτημα πολύ αργότερα και σαν λεπτομέρεια.
Για τα υπόλοιπα σημαντικά στοιχεία, όπως αγάπη, συντροφιά, βλέμμα, χάδι, κλπ. δεν αναφέρθηκα γιατί αυτά τα "παίρνεις" δωρεάν και βέβαια δεν πρέπει να λείπουν από καμία σχέση σαν συστατικά, είτε αφορά ημίαιμο, είτε καθαρόαιμο.
Αυτά προς το παρόν και μάλλον είναι πολλά περισσότερα από όσα έπρεπε...γιατί θα κουράσουν...ας με συγχωρέσεις!
Αν ακόμα θες να μιλήσουμε για ευρώ και 100 πάνω, 100 κάτω...κάτι δεν έγραψα σωστά...