Κουφό Dogo Argentino

grvulture

Member
9 Οκτωβρίου 2011
15
0
Καλημέρα παιδιά.
Εχθές μου έκαναν δώρο ενα θυληκό ντογκάκι 40 ημερών. Σήμερα αναρωτιέμαι αν το έκαναν για να με παιδέψουν! :)

Το λέω αυτό γιατί είμαι 100% σίγουρος ότι το ντογκάκι είναι κουφό. Δεν το πήγα στον κτηνίατρο (είχε ήδη κάνει το πρώτο του εμβόλιο), αλλά δεν είναι κ δύσκολο να καταλάβεις αν ένα κουτάβι είναι κουφό... Υπάρχει περίπτωση ο κτηνίατρος να ενισχύσει την σύνδεση των νεύρων, ώστε να αποκτήσει έστω και μερική ακοή, τωρα που είναι ακόμα μικρή; Είναι το πρώτο κουφό κουτάβι που έχω και βαδίζω στο άγνωστο... :/

Δυστυχώς το ιντερνετ δεν έχει πολλές πληροφορίες για συμβίωση με κουφούς σκύλους. Το μεγαλύτερο μου πρόβλημα, εκεί που πραγματικά έχω αγχωθεί και δεν ξέρω τι να κάνω είναι η εκπαίδευση. Πώς να εκπαιδέυσεις έναν σκύλο που δεν ακούει; Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που οι σκύλοι καταλαβαίνουν ακόμα και από τις εκφράσεις του προσώπου σου, πολύ περισσότερο από την στάση σώματος και τις χειρονομίες. Αλλά μου φαίνεται βουνό! Το θέμα είναι ότι κι εγώ έχω συνηθισει σε "φωνητική" εκπαίδευση, και πρέπει να αλλάξω, πράγμα που δεν μου είναι εύκολο. Γίνεται ασυναίσθητα..

Τέλος πάντων, η Ζίνα (έτσι τη βάφτισα) είναι πολύ έξυπνη. Εμαθε από τη πρώτη μέρα να κανει τα κακάκια της στο μπαλκόνι χωρίς ιδιαίτερη προτροπή! Όταν ήρθε, τα έκανε 2 φορές μέσα στο σπίτι. Έπειτα, απλά την έβγαλα έξω την ώρα που έπρεπε και αφού τα έκανε της είπα ένα "μπραβο" και λίγα χαδάκια. Αυτό ήταν, από τότε πάει έξω να κάνει την ανάγκη της από μόνη της! Αυτό δεν μου έχει ξανατύχει σε κουτάβι! Με τα τσισάκια έχουμε ένα θέμα ακόμα, αλλά θα το φτιάξουμε κι αυτό ελπίζω.. :)

Επίσης είναι πολύ ανεξάρτητη, δεν έχει πρόβλημα να μείνει μόνη της ή να κοιμηθεί μόνη της, στα οποία δοκιμάστηκε και στα 2 και πήρε άριστα, χωρίς ούτε ένα κλάμα, πέραν του αρχικού λογικού μουρμουρητού. Φαντάζομαι εδώ η κόφωση είναι πλεονέκτημα, μάλλον συντελλεί στο να της δίνει μια εσωτερική ηρεμία, αφού δεν έχει ακουστικά ερεθίσματα να την κρατάνε σε εγρήγορση όταν είναι μόνη της σε ένα χώρο.
Τέλος, έχει από τώρα το ένστικτο της φύλαξης και ενιοτε γαυγίζει προς τις μπαλκονόπορτες (το ερέθισμα δεν το έχω καταλάβει ακόμη γιατί όταν γυρναω να δω, δεν βλέπω κανένα "οπτικό" ερέθισμα που να δικαιολογεί το γαύγισμα)

Όλα αυτά τα αναφέρω μήπως σας βοηθήσουν να καταλάβετε λίγο το χαρακτήρα της και να με βοηθήσετε κι εμένα! :)

Είμαι πολύ στεναχωρημένος, γιατί ξέρω ότι αυτή η ράτσα θέλει πολύ παιχνίδι, τρέξιμο, άσκηση, και εργασία. Είχα σκοπό να της τα παρέχω όλα, καθώς μπορεί να μένω σε διαμέρισμα, αλλά είναι δίπλα στη παραλία και σε πάρκα, ιδανικά μέρη όπου θα μπορούσα στο μέλλον να την αφήνω ελεύθερη να ασκέιται με διαφόρου είδους "εργασίες" και ελεύθερο τρέξιμο/παιχνίδι. Τώρα που είναι κουφή τρέμω στη σκέψη να την αφήσω στο μέλλον χωρίς λουρί ελεύθερη οπουδήποτε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα απ'όλα είναι πώς καλείς κοντά σου ένα κουφό σκυλί, όταν το σκυλί δεν σε έχει στο οπτικό του πεδίο; :(

Δεν θέλω να γίνει δυστυχισμένη από την ζωή στο διαμέρισμα και την ελειπή άσκηση/εύρεση ενδιαφέροντος... ούτε μια απλή "εργασία" όπως "φερ'το μπαλάκι" δεν μπορούμε να κάνουμε! :(

Συμβουλές;

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.798
20.115
Καλώς ήρθες στο φόρουμ!

Αυτό που πρέπει να σε απασχολεί περισσότερο, είναι ότι την πήρες τόσο πολύ μικρή. Ολέθριο λάθος, που θα σου δημιουργήσει στο άμεσο μέλλον σοβαρότατα προβλήματα. Η κώφωση αντιμετωπίζεται. Υπάρχουν οι κατάλληλοι χειρισμοί. Και το σκυλί δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, να μην ζει φυσιολογικά όπως όλα τα σκυλιά. Η ηλικία του όμως, στην οποία έφυγε από την μάνα και τα αδέλφια του, θα σου προκαλέσει πάρα πολλούς και σοβαρούς μπελάδες. Να είσαι σίγουρος.

Στο φόρουμ, υπάρχει subforum dogo argentino. Κάνε αίτηση στον admin με e-mail ή πμ, να σου δώσει πρόσβαση.
Θα σου πρότεινα επίσης, οπωσδήποτε, να επικοινωνήσεις και με τον σύλλογο των dogo, μήπως μπορέσουν να σε κατευθύνουν εκπαιδευτικά ή ότι άλλο ξέρουν ότι θα μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση.

Makis77

Well-Known Member
12 Μαρτίου 2009
146
0
47
www.speedtest.me
Για αρχή να σου πω ότι η κώφωση δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας στην εκπαίδευση κ εξέλιξη ενός σκύλου αλλά και της σχέσης που έχει μαζί σου.
Ίσα ίσα είναι λόγος για να δεθείτε ακόμα πιο πολύ....
Στο πρακτικό μέρος και μέσα από την εμπειρία μου μιας κ έχω ένα 5μηνο dogo μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι ο σκύλος μπορεί να λειτουργεί με τα νοήματα κ με τη γλώσσα του σώματος πρώτα κ μετά με τις φωνητικές εντολές.
Το "κάτσε" η δικιά μου το κάνει χωρίς καν να μιλήσω, αρκεί να φέρω το χέρι μου πάνω από το κεφάλι της, αντίστοιχα κ το "μείνε". Επειδή είμαι σε φάση που ψάχνω για εκπαιδευτή έχω διαβάσει σχετικά κείμενα στο διαδίκτυο κ μέσα σε αυτά ξεχώρισε πως ο σκύλος πρώτα μαθαίνει τα νοήματα κ μετά του συνδέεις κ τις αντίστοιχες φωνητικές εντολές σε αυτά ώσπου κάποια στιγμή αποσύρεις τα νοήματα κ μείνεις μόνο με τη φωνή, εσύ αυτό το στάδιο θα το παραλείψεις.

Στο στρατό είχα υιοθετήσει ένα κουφό σετερ τον "παιχταρά". Ο παιχταράς που λες ήταν ο απόλυτος φύλάκας καθώς μύριζε τα πάντα κ με ειδοποιούσε είτε με γρύλισμα είτε με γαύγισμα(έχω λιώσει άπειρες ώρες στη σκοπιά με τη βοήθειά του), όπου κ αν πήγαινα ήταν πάντα δίπλα μου ενώ για να τον ειδοποιησω απλά χτύπαγα παλαμάκια ή το πόδι μου στο έδαφος.
Ο σκύλος προσαρμόζεται στην ιδιαιτερότητά του κ λειτουργεί αντίστοιχα, το ίδιο πρέπει να κάνεις κ εσύ.

Μη στεναχωριέσαι για την "κώφωση", εαν αυτή υπάρχει, απόλαυσε τη σχέση που ήδη έχει ξεκινήσει να δημιουργείται κ κάποια στιγμή θα θυμηθείς τα λόγια μου.

grvulture

Member
9 Οκτωβρίου 2011
15
0
Σας ευχαριστώ και τους δύο για τις συμβουλές και το κουράγιο που μου δίνετε. Το ξέρω ότι 40 ημερών ήταν μέγα λάθος το οποίο δεν θα έκανα ποτέ, αλλά βλέπεις μου την έφεραν, δεν την πήρα εγώ! Δυστυχώς ήταν δώρο-έκπληξη από άτομο που έχει τις κλασσικές γνώσεις του ημιμαθή Ελληνα... Το κακό είναι ότι έχει κ άποψη! χαχα
Αν ήμουν εγώ θα το έπαιρνα τουλάχιστον 75 ημερών, αλλά...

Θα φτιάξω ένα "κώδικα" νοηματικής και θα δουλέψω μ'αυτόν. Θέλει λίγο οργάνωση και διαφορετικό τρόπο σκέψης, ελπίζω να τα καταφέρω. Έχουμε ακόμα καιρό πριν ξεκινήσουμε εκπαίδευση.
Θα επικοινωνήσω κ με τον σύλλογο, μήπως υπάρξει σχετική βοήθεια.

grvulture

Member
9 Οκτωβρίου 2011
15
0
πως κατάλαβες ότι είναι κουφό?
:) Είναι πολύ εύκολο να καταλάβεις ένα κουφό κουτάβι. Έτσι κατάλαβα ότι είναι κουφό (βήμα προς βήμα):

- Το σπίτι είναι πολύ μεγάλο. Όταν με έχανε και με έψαχνε, δεν άκουγε που είμαι, ούτε θόρυβο ούτε τη φωνή μου. Έπρεπε να πάω στο δωμάτιο που την άφησα να με δει για να με ακολουθήσει.

- Δεν αντιδρά σε κανέναν ήχο, ούτε σε γαύγισμα, ούτε κάν σε ήχους που έχουν τρομάξει εμένα (π.χ. ένα τρακάρισμα που έγινε ακριβώς κάτω από το μπαλκόνι μου).

- Όταν κοιμάται κοντά μου, δεν ακούει τους θορύβους που κάνω, οι οποίοι την ειδοποιούν ότι έφυγα από δίπλα της. Με την εμπειρία που έχω από άλλα κουτάβια, ξυπνάγαν πάντα όταν κουνιόμουνα για να δουν τι θα κάνω.

- Δεν αντιδρά στο τόνο της φωνής μου, όπως άλλα κουτάβια που είχα παλαιότερα.

- Τα κουτάβια γενικά είναι πολύ περίεργα. Κάτι που τους προξενεί μεγάλη περιέργεια είναι το σφύριγμα. Η Ζίνα δεν αντιδρά καθόλου σε κανένα σφύριγμα. Ούτε σηκώνει το κεφαλάκι της να δει από που προέρχεται, ούτε σουφρώνει τα αυτάκια της, ούτε γέρνει το κεφάλι της με περιέργεια. Γενικά δεν υπάρχει καμμια κίνηση αυτιών που να υποδηλώνει ότι στρέφει τη προσοχή της σε κάποιον ήχο.

- Κ το απόλυτο "τεστ". Όταν κοιμάται, αν πάω δίπλα της και της φωνάξω δεν ακούει. Στην αρχή της μίλησα. Μετά της φώναξα. Μετά ακούστηκα σ'ολο το σπίτι. Τίποτα. Όταν ήμουν πια σίγουρος ότι είναι κουφή, βάρεσα παλαμάκια μ'όλη μου τη δύναμη δίπλα της όταν κοιμόταν! Και κανόνι να βαρέσει, αυτή κοιμάται του καλού καιρού! :) Αποκλείεται να έχει τόσο βαθύ ύπνο! :)

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Συγνώμη, όλα αυτά που περιγράφεις στο πρώτο σου ποστ τα συμπέρανες σε μόλις 24 ώρες και μάλιστα μ'ενα κουτάβι 40 ημερών??!! Δώσε λίγο χρόνο να εξελιχθεί ο χαρακτήρας του σκυλιού και πήγαινε άμεσα σ'ενα κτηνίατρο για σωστή διαγνωση!

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.864
5.114
patra
grdane.blogspot.com
ενας φιλος σου φερνει ενα κουραβι 45 ημερων....
απο το ουρανο επεσε?
γιατι δεν μπορει να επιστραφει απο οπου το πηρε ετσι ωστε να μεγαλωσει τουλαχιστον με τα αδελφακια του μεχρι την ηλικια των 60-65 ημερων....
λογω της κωφωσης επιβαλλεται οπωσδηποτε η σωστη κοινωνικοποιηση του με τα αδελφακια του ... λογω της κοφωσης μπορει να χαλασει ο χαρακτηρας του.... δεν θελεις ενα επιθετικο κουφο ντογκο αρτζεντινο με τιποτα...
δεν θελεις ενα φοβικο ντογκο αρτζεντινο με τιποτα...
χανεις πολυτιμες μερες... μην αργεις...

προς το παρον και μεχρι να μεγαλωσει ως προς την εκπαιδευση μαθαινει με την νοηματικη...
ευκολα γρηγορα....
λογω της κοφωσης θα εχεις καλυτερο δεσιμο με την κουταβα...
πιθανα ομως για τον ιδιο λογω να σου δημιουργησει συνδρομο αποχωρισμου....
χρειαζεσαι crate 100% εχεις αργησει ηδη .....
πρεπει να μιλησεις με επαγγελματια εκπαιδευτη....
να εχει στον παρελθον ασχοληθει ξανα με κουφο σκυλακι....

μην διανοηθεις να αφησεις τον σκυλο ελευθερο να τρεξει σε οποιοδηποτε περιβαλλον αν δεν εισαι σιγουρος οτι γυρναει σε εσενα....
αν χαθειτε καποια στιγμη.... μην φυγεις απο εκει που ησουν τελευταια στιγμη...

το οτι λερωσε στο μπαλκονι με την μια επειδη του ειπες μπραβο με προβληματιζει...
ασε λιγο τον ανθουσιασμο σου παραδιπλα και σκεψου σοβαρα τι μπορεις να κανεις και πως θα το ενταξεις στο υπολοιπο της ζωης σου...
δεν στα λεω με σκοπο να σε τρομαξω αλλα με σκοπο να σε προβληματισω....
ενα κουφο σκυλακι σιγουρα χρειαζεται μεγαλυτερη υπευθυνοτητα απο ενα με ακοη...
δεν υπολειπεται σε τιποτα ομως αν συνηθισετε την νεα σας ζωη ..
χρειαζεσαι καποιον εμπειρο διπλα σου να σε συμβουλευει...
οπωσδηποτε επαγγελματιας και μην απευθυνθεις σε ανθρωπο που εχει αναστολες στην χρηση ηλεκτρικου κολαρου.....
ειναι η μονη λυση που θα κανει τον σκυλο σου χαρουμενο και σχεδον φυσιολογικο ξανα...
να θυμασαι οτι εσυ πρεπει να εισαι τα αυτια του...

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Φίλε grvulture,

Αυτά που έκανες εσύ πρέπει πρώτα απ’ όλα να τα έχει κάνει ο «εκτροφέας». Μπράβο για την γρήγορη διάγνωση λοιπόν.
Ένα κωφό Ντόγκο αναπτύσσει συνήθως, ακριβώς λόγω της απουσίας μιας βασικότατης αίσθησης, έναν αρκετά ιδιόμορφο χαρακτήρα: είναι πιο απότομο στις αντιδράσεις του... ως εκ τούτου πρέπει - για παράδειγμα - σαν ενήλικο να προσέχεις με ποιον τρόπο θα το ξυπνάς. Επίσης οξύνεται πολύ περισσότερο η ήδη άριστη όσφρησή του κι εκεί κρύβεται και η μεγάλη παγίδα στην εκπαίδευση. Η λύση είναι η εκπαίδευση στην νοηματική, αλλά πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί πως ο σκύλος θα έχει την προσοχή του εστιασμένη μονίμως σε σένα. Αποκλείεται στο μέλλον να μπορείς να την λύνεις για να παίζει ελεύθερη στο βουνό για παράδειγμα, αφού η όσφρησή της θα την τραβάει πολύ γρήγορα σε νέα ενδιαφέροντα πράγματα μακριά από εσένα.
Τα κωφά Ντόγκο επίσης χρειάζονται συνήθως μεγαλύτερη υπομονή στο να μάθουν την βόλτα με λουρί και δη σε περιοχές με μεγάλη κίνηση ανθρώπων και οχημάτων, οπότε θα πρέπει να ξεκινήσεις αυτή την άσκηση από πολύ νωρίς... δηλαδή από τώρα.

Καλή σου επιτυχία!

Θέλω να επισημάνω πως την τελευταία εβδομάδα έχω ακούσει 5 παρόμοιες περιπτώσεις που αφορούν σκύλους της φυλής οι οποίοι είναι κωφοί και βρίσκονται σε ηλικία μέχρι 4 μηνών. Φαίνεται λοιπόν πως υπάρχουν αρκετές ανεξέλεγκτες γέννες οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα.

grvulture

Member
9 Οκτωβρίου 2011
15
0
Λοιπόν, η ιστορία έχει ως εξής. Το κουτάβι το αγόρασε ο φίλος από έναν εκτροφέα στην Πάτρα εξ αποστάσεως! Ο φίλος δεν ήξερε ότι τα σκυλάκια είναι προτιμότερο να τα βλέπεις όταν πας να τα πάρεις. Το σκυλάκι στάλθηκε στην Αθήνα με το ΚΤΕΛ! :( Γενικά απαράδεκτα πράματα για ένα κουτάβι 40 ημερών.

Πιστέυω ότι ο εκτροφέας ήξερε ότι το κουτάβι ήταν κουφό, και το έστειλε αφού έλαβε τα χρήματα. Σαν "καλός έμπορος" έστειλε το πιο ελλατωματικό "προϊόν", αφού η αγορά έγινε εξ'αποστάσεως. Σίγουρα ο φίλος μου θα φάνηκε αδαής στη τηλ. συνομιλία, οπότε ο εκτροφέας θα σκέφτηκε ας το στείλω κι άστον να βγάλει άκρη.
Αν μπορούσα θα το πήγαινα πίσω να πάρω ένα άλλο, αλλα συνήθως τα ελαττωματικά κουτάβια θανατώνονται και είναι κρίμα.
Εντωμεταξύ από εχθές το βράδυ δεν βρίσκω και τον φίλο μου να μου δώσει τα στοιχεία του εκτροφέα.

Φοβάμαι κι εγώ ότι λόγω τη κώφωσης θα γίνει πολύ επιφυλακτική, γνώρισμα των ντόγκο έτσι κι αλλιώς, άρα και πολύ επιθετική.
Αυτή τη στιγμή έχει τον δικό της χώρο, ένα ολόκληρο δωμάτιο με το σπιτάκι της και το φαϊ της και τα παιχνίδια της, και με πρόσβαση σε μπαλκόνι για την ανάγκη της. Λες ακόμα να χρειάζομαι crate; Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ στο παρελθόν!

Έχω σκεφτεί κι εγώ για κολλάρο με δόνηση, λες αν είναι κ ηλεκτρικό ακόμα καλύτερα;

Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να το γυρίσω στα αδελφάκια του για ενα μήνα, λέτε να αρχίσω από τώρα να την βγάζω βόλτες, από τόσο μικρή και με ένα εμβόλιο μόνο;

ChilliJRT

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2011
1.970
139
Πάτρα
Αν θες να βιαστεις πριν τα 3 πρώτα εμβόλια περιμενε λιγο να κάνει κ το 2ο. Κ μετα με όσο περισσότερη προσοχή μπορείς. Έχουμε εκτροφεα Ντογκο στν Πάτρα; Ξέρεις όνομα; Μήπως ήταν ΒΥΒ; γτ η όλη συμπεριφορά αυτο δείχνει: έδωσε το κουταβι νωρίς, μέσω ΚΤΕΛ, χωρίς να δει ιδιοκτήτη κ να ενημερώσει για θέματα υγειας; Εκτροφεα δν τν λες!

greedy

Well-Known Member
23 Απριλίου 2008
2.314
3
52
Πατρα
πηγαινε το σε εναν κτηνιατρο πρωτα για να σε κατατοπισει για το αν εχει κωφωση η οχι.
πατρα υπαρχει εκτροφειο με ντογκο?
γραψαμε μαζι τσιλι!

grvulture

Member
9 Οκτωβρίου 2011
15
0
Απ'ότι ξέρω ο "εκτροφέας" είχε και πιτμπουλ. Τώρα εκτροφέα δν τον λες, γιατί απ'ότι μου είπε ο φίλος μου τα είχε δώσει όλα τα κουτάβια ήδη, μόνο η δικιά μου και ένας αδερφός της είχαν μείνει. Αφού έδωσε τα κουτάβια από τόσο μικρά, αυτό τα λέει όλα...

Αύριο πάω κτηνίατρο.

greedy

Well-Known Member
23 Απριλίου 2008
2.314
3
52
Πατρα
καλα θα κανεις.Ενημερωσε μας για το πορισμα του γιατρου.
εκτροφεας....λεω και εγω!

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Μετά τις απαντήσεις που δόθηκαν απ' τον Grdane και τον Promithea κανονικά δε θα είχα να προσθέσω οτιδήποτε άλλο, όμως θα ήθελα να επισημάνω μερικά πράγματα, ίσως για τώρα, ίσως για επόμενη φορά κι ίσως για κάποιον άλλο που βλέπει όσα γράφουμε σαν επισκέπτης.

Κατ' αρχήν είχες ποτέ στο παρελθόν εμπειρία (κι εννοώ εμπειρία ιδιοκτήτη) από Dogo;

Δεύτερον, αν και ο Grdane ακροθιγώς σου έγραψε πως προβληματίστηκε απ' το γεγονός πως ο κούταβος πήγε να κάνει την ανάγκη του έξω, εμένα μου σηκώθηκε η τρίχα κάγκελο απ' τον τρόπο που υποθετικά το έμαθε κι απ' το ίδιο το γεγονός της υποθετικής μάθησης. Κάτι που σε ένα σκύλο μεγαλύτερο των τριών μηνών είναι δείγμα αρτιότατου προτυπικού χαρακτήρα, σε ένα κουτάβι που δεν έχει καν κλείσει το δεύτερο μήνα ζωής μου γεννάει ερωτηματικά και με προβληματίζει με πολλούς τρόπους. Εφ' όσον παραδέχεσαι πως γνωρίζεις το σωστό τρόπο απόκτησης σκύλου καθώς και τη σωστή ηλικία θα έπρεπε να προβληματίσει κι εσένα ιδιαίτερα.

Τρίτον, βαφτίζεις το άτομο απ' το οποίο πήρε ο μεσάζοντας φίλος σου το κουτάβι, εκτροφέα. Ο οποιοσδήποτε κάνει μια γέννα δεν είναι εκτροφέας. Εικόνες, σύμβολα και σημειολογία που έχει βαρύνουσα σημασία. Εκτροφέας είναι εκείνος που στις κατάλληλες εγκαταστάσεις (ακόμη κι αν έχει διαμορφώσει το σπίτι του ώστε ν' αποτελεί σωστή εγκατάσταση) με την απαραίτητη τεχνογνωσία, κανονες Ευζωίας, βασικές γνώσεις ζωικής παραγωγής και σε συνεχή επικοινωνία με κτηνιάτρους, μικροβιολόγους, ανατόμους, φυσιολόγους μικροβιολόγους προχωράει σε μια επίβαση με σκοπό να οδηγηθεί σε απογόνους που θα διατηρήσουν τα πρότυπα της φυλής. Ο οποιοσδήποτε άλλος είναι αλμπάνης (το αλμπάνης παρακαλώ μην το πάρετε αψήφιστα, εκτός απ' τον αδέξιο και ημμαθή τυχοδιωκτάτο σε κάποιες περιπτώσεις είναι και ο κατά τύχη γενικός κτηνίατρος χωρίς πτυχία και επαρκή εμπειρία) υδραυλικός, μπετατζής, δικηγόρος, βιοτέχνης που πάει να κάνει μια γρήγορη αρπαχτή επειδή κάποιος του είπε ότι ο σκύλος του πρέπει να ζευγαρώσει έστω μια φορά κι αφού την πρώτη φορά γλυκάθηκε επιδιώκει να επαναλάβει τα κέρδη με δυο άσχετα σκυλιά και πιθανότατα αγορασμένα από πάπυ μιλ.

Τέλος, πέρασε ασχολίαστη η τελευταία παράγραφος του κειμενου σου πως η πρόθεση σου ήταν να μεγαλώσεις ένα σκύλο που θα τρέχει ελεύθερος στις παραλίες και τα πάρκα που είναι κοντά στο σπίτι σου και στενοχωριέσαι που το κουφό σκυλί ποτέ δε θα μπορέσει να το κάνει αυτό χωρίς λουρί. Αν και δε θέλω για άλλη μια φορά να χαρακτηριστώ καταπέλτης δε μπορώ να μη σε ρωτήσω: είσαι σίγουρος πως έχεις εμπειρία από σκύλο στο παρελθόν που να ήταν ολότελα δικός σου; Ένας σκύλος ποτέ δε βγαίνει ελεύθερος παρά μόνο σε απολύτως ελεγχόμενο περιβάλλον. Αν δε μπορείς να ελέγξεις τις παραμέτρους γύρω σου ειδικά στους ίδιους τους δρόμους παίρνεις το λουρί και βγάζεις το σκύλο σου βόλτα, η οποία σου υπόσχομαι πως είναι πολύ θεραπευτική και για 'σενα τον ίδιο.

Η περίσσεια εξουσίας στον άμαθο, στον πρωτόπειρο, στον άσχετο μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη. Γνωρίζω πως να χρησιμοποιήσω ηλεκτρικό κολάρο και δε διαφωνώ με τη βασική αρχή του όταν εφαρμόζεται απ' τα σωστά άτομα που ξέρουν ανά πάσα στιγμή τι κάνουν και για τι το κάνουν και γι' αυτό ως τώρα αν και ξέρω δεν έχω χρησιμοποιήσει ηλεκτρικό κολάρο, δεν είναι αυτή η δουλειά μου και το νοητικό μου επίπεδο δεν είναι το ανώτερο όλων των άλλων και ούτε έχω την εμπειρία ενός σωστού εκπαιδευτή για να το κάνω και είμαι και άνθρωπος, πιστεύω θα μπορούσα να παρασυρθώ. Επίσης το κουφό κουτάβι άλλα αντί άλλων μηνύματα θα πάρει πιστεύω με τη χρήση του ηλεκτρικού κολάρου από 'σενα που θα είσαι ο γονιός του.

Και να πας σε κτηνίατρο. Καθένας μας έχει τη δουλειά του και είναι καλός ή μετρίως επαρκής έστω, σε αυτή, όλοι οι υπόλοιποι είναι άσχετοι.

Να σου ζήσει η κουτάβα και τουλάχιστον μπράβο σου που πιστεύοντας ότι είναι κωφή επιθυμείς να την κρατήσεις ώστε να μη θανατωθεί.

grvulture

Member
9 Οκτωβρίου 2011
15
0
Έχω εμπειρία από άλλα σκυλιά, τα οποία έχω μεγαλώσει από κουτάβια. Από Ντόγκο η μόνη εμπειρία που έχω είναι από φίλο μου, τη σκύλα του την ήξέρα χρόνια και έχουμε περάσει μέρες μόνοι μας εγώ κι αυτή. Εμπειρία ιδιοκτήτη όμως όχι.

Εκτροφέα δεν τον βάφτισα εγώ, αλλά ο φίλος μου όταν μου το έφερε εχθές το πρωι! Σήμερα που επικοινωνήσαμε και έμαθα τις λεπτομέρειες, έχω καταλάβει περί τίνος πρόκειται.

Όσο για την "μαθηση τουαλέτας", κι εμένα μου προκαλεί ιδαίτερη εντύπωση... ειδικά από τη στιγμή που τα κάνει σε διαφορετικά μπαλκόνια και διαφορετικά σημεία, αρκεί να είναι έξω. Με ποιόν τρόπο θα έπρεπε να προβληματιστώ; Δεν το παίζω έξυπνος, ούτε ότι τα ξέρω όλα, ειδικά σε πράγματα που συναντώ πρώτη φορά. Αν θέλεις διαφώτισέ με. Εμένα πάντως μόλις έμαθα τις συνθήκες απόκτησης σήμερα, το μόνο πράγμα που μου περνάει από το μυαλό είναι ότι το κουτάβι μπορεί να γεννήθηκε σε διαμέρισμα, και να απέκτησε αυτή τη συνήθεια από εκεί.

Για το θέμα με το λουρί, λες να πηγαίναμε μέχρι τη παραλία ή το πάρκο χωρίς λουρί; Εννοείται ότι θα την πήγαινα δεμένη και εννοείται ότι θα την έλυνα μόνο όταν θα ήμουν απόλυτα σίγουρος για αυτό! Και ναι, είχα σκύλους "ολότελα δικούς μου", τους οποίους μπορούσα να αφήσω λυτούς, και με ένα σφύριγμα ήταν δίπλα μου. Φυσικά δεν τους άφηνα όπου νά'ναι.

Όσο για το ηλεκτρικό κολλαρο, συμφωνώ κι εγώ. Ένα κολλάρο δόνησης όμως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ώς μέσο είδοποίησης που να αντιστοιχεί ας πουμε στην εντολή "έλα εδώ".

io maria

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
1.322
28
Γέρακας
Επειδη ειναι φυλη με την οποια πρωτη φορα θα εχεις ποσο μαλλον με την ιδιαιτεροτητα της μικρης σου θα πρεπει να το ψαξεις το θεμα παραπανω.
Μιλα με καποιον εκπαιδευτη για να σε βοηθησει απο τωρα ακομα.
Κατα τα αλλα ναι ισως να πρεπει να κανεις καποιες παραχωρησεις στο τι μπορει να ζητας απο την μικρη αλλα σιγουρα θα σου επιστρεψει πραγματα που ισως καποιος αλλος σκυλος που να ακουει να μην το εκανε.

Και επισης εγω στην θεση σου θα εριχνα και ενα ξεχεσιμο στον φιλο μου για αυτο που εκανε κυριως για να μαθει γιατι ηταν μεγαλη μακακια.

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Καλως ηρθες.
Δεν εχω να προσθεσω κατι σε οτι σε συμβουλεψαν τα παιδια. Κοινωνικοποιηση απο τωρα σε διαφορες καταστασεις, με ανθρωπους και ζωα και πολυ προσοχη στον τροπο που την προσεγγιζεις οταν ξεκουαζεται, κοιμαται, δεν εισαι στο οπτικο της πεδιο.
Διαβασε για τη φυλή οσο πιο πολυ μπορεις απο αξιοπιστες πηγες, θα σε βοηθησει πολυ. Επισης ελα σε επαφη με τον Ομιλο.
Φοβάμαι κι εγώ ότι λόγω τη κώφωσης θα γίνει πολύ επιφυλακτική, γνώρισμα των ντόγκο έτσι κι αλλιώς, άρα και πολύ επιθετική.
Η επιφυλακτικοτητα δεν ειναι γνωρισμα των dogo...
Εχω εκνευριστει αφανταστα με το ρυθμο αναπτυξης των byb στη φυλη...

ChilliJRT

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2011
1.970
139
Πάτρα
Αμαλία μου είναι μάλλον ανάλογο της ζήτησης. Μάλλον περνάει η μόδα των Πιτ κ πανε σε κτ άλλο... Το έχω στο μυαλό μου σαν να παίρνει ένας απο την παρέα 1 για να βολευτούν στν πορεία όλοι... Τι να πεις;

grvulture

Member
9 Οκτωβρίου 2011
15
0
Παιδιά τώρα δεν ήσαστε ΟΚ. Εγώ όπου έχω διαβάσει λένε "οι φοβίες - στο (τυπικό) Ντόγκο - προς το τέλος της εφηβείας μεταβάλλονται σε επιφυλακτικότητα και μετεφηβικά σε επιθετικότητα." ΚΑΙ εδώ μέσα στο dogforum.gr από έγκυρο χρήστη, και σε άλλα φόρουμ, και σε site παρουσίασης του έχω διαβάσει συγκεκριμένα:
Κοινωνικοποίηση

Φροντίστε να κοινωνικοποιήσετε με άλλους σκύλους από νεαρή ηλικία καθώς αν δεν το κάνετε, ο Ντόγκο Αρτζεντίνο μπορεί να επιτεθεί σε ξένους σκύλους και άλλα περιπλανώμενα ζώα. Η κοινωνικοποίηση προλαμβάνει την υπερβολική επιφυλακτικότητα έναντι στους καλεσμένους σας, η οποία μπορεί να μετατραπεί ακόμη και σε επιθετικότητα.
Οπότε αν είναι εσείς οι "ειδικοί" να αναιρείται ο ένας τον άλλο, τι να τα κάνω και τα φόρουμ και τις παρουσιάσεις, αν είναι να μου δημιουργείτε σύγχυση!?

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.247
Μέλη
20.026
Νεότερο μέλος
Μάρα