Κατανόησε τον σκύλο σου!

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Με αφορμη προσφατη συζητηση με τον σοφό μας φίλο.
Μεταφερω αποσπασμα υπο μορφη διαλογου:

harryf3:
Πώς θα ξερω εγω αν κατι πιανει στον σκυλο μου? Θα δοκιμασω τα παντα? Θα κρινω τι του παει?

Promitheas:
Θα ξεκινήσεις κατανοώντας πρώτα τον σκύλο σου!

harryf3:
Υπαρχουν τελικα καποιες αρχες που ισχυουν παντου και σε ολους?

Promitheas:
Ναι, υπάρχει μία: Μάθε (κατανόησε) πρώτα τον σκύλο σου!

Δεν ξερω τι να ρωτησω ή αν πρεπει να ρωτησω κατι.
Ισως καλυτερα να σας ζητησω να πειτε ο,τι νομιζετε ή καταλαβαινετε, γενικα ή για τον δικο σας σκυλο και την δικη του περιπτωση.

Ferb

Well-Known Member
22 Αυγούστου 2009
417
2
ΡΙΟ
www.rottweilers.gr
Οταν πας σε εναν εκπαιδευτη και κανεις βασικη υπακοη στο πρωτο σου σκυλο δεν σημαινει οτι μπορεις να τους εκαπιδευσεις ολους.αυτη πιστευω ειναι και η διαφορα της εκπαιδευσης του επαγγελματια με την εκπαιδευση ενος απλου κυναγωγου βελτιωνει την επαφη σου με το σκυλο σου εξηγει τι σημαινει η καθε κινηση,γαυγισμα,αντιδραση και σου προτινει πως να τα αντιμετωπισεις ετσι φτιαχνεις μια αλλη σχεση με το σκυλο σου χωρις ουτε καν εσυ να το καταλαβαινεις.οι αλλοι ομως που σε κοιτουν μενουν με ανοιχτο το στομα εχω κανει μονο 6 μαθηματα και ομως νομιζω οτι εχω αρχισει και καταννοω το σκυλο μου.καταλαβαινω τις περισσοτερες φορες τι θελει οταν με κοιταει.η με φωναζει.μαλον αυτο εννοει ο φιλος promitheas

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Εγώ επι του παρόντος προσπαθώ να κατανοήσω και να μάθω πέντε πράγματα σ' ένα φοβερό κουτάβι που φιλοξενώ για λίγες μέρες μεχρι να του βρούμε σπίτι!....:):):)
Φοβερό τυπάκι.... εχει γραμμένο στο κουτελο "Αρχηγος" !!! ;) Λεπτομέρειες σε ξεχωριστό θέμα.....

scooby doo

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2009
612
3
Ναύπλιο-Αθήνα
Εγώ πάλι παρατηρω πολύ την στάση του σώματος του και τις εκφράσεις του.
Πλέον ξέρω ότι όταν κάνει αυτή την ζάρα στο πρόσωπο είναι στρεσσαρισμένος, όταν σφίγγει με αυτό τον τρόπο το στόμα του είναι φοβισμένος, όταν παίρνει αυτό το βλέμμα(του γυρίζει το μάτι:D) είναι έτοιμος να σπάσει την εντολή και να κάνει τα δικά του.
Παρατηρώντας τον έχω μάθει να προβλέπω πολλές καταστάσεις και να αντιδρώ ανάλογα.

Επίσης έχω αρχίσει να κατανοώ γιατί εκτελεί ή γιατί δεν εκτελεί ότι του πω, πότε καταλαβαίνει και πότε όχι τι θέλω από αυτόν, ποιες είναι οι προθέσεις του απέναντι σε άλλους. Γενικά έχω μάθει να τον διαβάζω.. Αλλά αυτός έμαθε να με διαβάζει γρηγορότερα!!:p

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Απαραίτητη προϋπόθεση για να κατανοήσεις το σκύλο σου είναι να μάθεις τη γλωσσα του και η γλώσσα επικοινωνίας των σκύλων είναι αυτή που κληρονόμησαν από τον πρόγονο τους το λύκο, αυθεντία στην επιβίωση, η γλωσσα του σώματος.

Εάν αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα σκυλιά μας σαν σκυλιά, παρατηρούμε συνεχώς την συμπεριφορά και τις αντιδράσεις τους και προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τον τρόπο που επικοινωνούν, γρήγορα θα αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε τι προσπαθούν να μας πουν και μόνο τότε θα μπορέσουμε να γίνουμε οι καλύτεροι εκπαιδευτές του δικού μας σκύλου.

Παραδείγματα:

Το γλείψιμο της μύτης
Ο σκύλος γλείφει τη μύτη του με κίνηση που γίνεται γρήγορα και δεν είναι επαναλαμβανόμενη. Το κάνουν όλα τα σκυλιά όταν συναντούν άλλα σκυλιά, συχνά τόσο γρήγορα που για να το αντιληφθούμε θα πρέπει να έχουμε συνεχώς τα ματιά μας πάνω στο σκυλί. Το κάνουν επίσης όταν τα μαλώνουμε, όταν τα πλησιάζουμε απειλητικά, ακόμα και όταν τα αγκαλιάζουμε και τα σφίγγουμε.
Ο σκύλος αυτό που προσπαθεί να πει εκείνη την ώρα είτε στον άλλο σκύλο που πλησιάζει, είτε σε μας που τον μαλώνουμε ή που τον σφίγγουμε με λατρεία είναι «ΗΡΕΜΗΣΕ».

Το χασμουρητό

Ο σκύλος δεν χασμουριέται μόνο όταν είναι κουρασμένος και νυστάζει.
Χασμουριέται επίσης όταν είναι στρεσαρισμένος. Παρατηρήστε το σκύλο σας όταν βρίσκεται κάτω από καταστάσεις που του προκαλούν άγχος. Θα διαπιστώσετε έκπληκτοι ότι χασμουριέται και μάλιστα πολύ συχνά (πχ στην αίθουσα αναμονής του κτηνιατρειου). Το χασμουρητό, εκτός από σημάδι κόπωσης, είναι και ένας τρόπος για να αντιμετωπίσει το στρες.

Η έκθεση των δοντιών
Ένας σκύλος δείχνει τα δόντια του όταν προειδοποιεί ότι πρόκειται να επιτεθεί, αλλά μπορεί να τα δείξει και όταν χαιρετά έναν άνθρωπο. Είναι το λεγόμενο «χαμόγελο» των σκύλων που φανερώνει ικανοποίηση και ουδεμια σχέση έχει με απειλή όπως πιστεύουν συχνά οι άνθρωποι.

Τα παραδείγματα μπορεί να είναι άπειρα.
Όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε σχέση με τα σκυλιά μας έχουν ως αιτία την έλλειψη επικοινωνίας. Ο τρόπος που χρησιμοποιούν την ουρά, τα αφτιά, το βλέμμα τους, τις εκφράσεις τους, την στάση του σώματος τους δεν είναι τίποτα άλλο από «λέξεις» και «φράσεις». Εάν μάθουμε να τις ερμηνεύουμε και να τις κατανοούμε θα καταφέρουμε να έχουμε μια αρμονική συμβίωση μαζι τους.

:)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ναι, κι εγω θα ηθελα πολύ περισσοτερα για την γλωσσα του σωματος.
Κατερινα, σε παρακαλουμε να συνεχισεις. Εχεις να μας πεις πολλά ακομα :)

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Ας αναφέρουμε λοιπόν κάποια παραδείγματα ακόμα. :)

Το έντονο κοίταγμα και στρίψιμο του κεφαλιού
Το επίμονο κοίταγμα στους σκύλους είναι δείγμα απειλής. Πολλές φορές ένα σκύλος με υψηλότερη θέση στην ιεραρχίας της αγέλης αρκεί να κοιτάξει επίμονα ένα κατώτερο μέλος για να το βάλει στη θέση του.

Η αντίδραση του κατωτέρου μέλους για να αποφύγει την σύγκρουση είναι να στρίψει το κεφάλι. Το στρίψιμο του κεφαλιού γίνεται για να αποφευχθεί η άμεση επαφή με τα μάτια (πρόκληση) και να κατευναστεί η ένταση.

Το κούνημα της ουράς
Το κούνημα της ουράς δεν είναι πάντα δείγμα ότι ο σκύλος μας χαίρεται. Το κούνημα της ουράς πολλές φορές συμπίπτει με μηνύματα όπως «φοβάμαι», «νιώθω ανασφάλεια», «θυμό», «άγχος». Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο σκύλος κουνάει την ουρά του για να ηρεμήσει τον εαυτό του ή οτιδήποτε ή οποιονδήποτε του προκαλεί ανησυχία.

Το σημάδεμα με ούρα
Το σημάδεμα με ούρα δεν είναι πάντα σημάδεμα περιοχής. Πολλές φορές είναι και δείγμα στρες.

Μύρισμα εδάφους
Ο σκύλος μυρίζει το έδαφος για να ανακαλύψει μυρωδιές και να λάβει πληροφορίες. Παρόλα αυτά το μύρισμα του εδάφους είναι μια κίνηση που πολλες φορες δηλώνει άγχος και φόβο. Το συναντάμε συχνά σαν συμπεριφορά κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης.

Ο σκύλος, για παράδειγμα, δεν καταλαβαίνει τι του ζητάμε (δεν φροντίσαμε να του το δώσουμε να το καταλάβει), εμείς επιμένουμε να τον διορθώνουμε άδικα και τότε ο σκύλος αρχίζει να μυρίζει το έδαφος (συχνά κάνοντας μια ανεπαίσθητη κίνηση προς τα πάνω και στη συνέχεια ξανακατεβάζοντας την μύτη στο έδαφος) και τα μάτια του να ακολουθούν αυτό που συμβαίνει τριγύρω.
Εμείς το θεωρούμε ανυπακοή και έλλειψη συγκέντρωσης και συνεχίζουμε να διορθώνουμε το σκύλο, όταν εκείνος το μόνο που προσπαθεί να μας πει είναι «ηρέμησε διότι μου προκαλείς άγχος και φόβο».

Συνεχίστε και εσεις με ότι συμπεριφορές παρατηρείτε στα δικά σας σκυλιά και με την πρώτη ευκαιρία θα ξανα επανέλθω. :)

jennie

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2008
562
1
Εχω παρατηρησει οτι η προσπαθεια κατανοησης ειναι αμφιδρομη. Μπορει να εχω αντιληφθει και λαθος. Καποιες φορες νομιζω οτι μας παρακολουθει προσεκτικα προσπαθωντας να κατανοησει τον τροπο επικοινωνιας μας. Δεν εχει βεβαια αναφορες ομοιες και δυσκολευεται. Το εχετε δει και εσεις ή μεταφραζω λαθος κινησεις του. καθονται τα σκυλια σας και σας παρατηρουν δινοντας σας την εντυπωση οτι προσπαθουν να σας καταλαβουν?:confused:

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Όπως σωστά είπε η RΟΤΤΙΕ, ο σκύλος έχει έναν μη λεκτικό τρόπο επικοινωνίας.

Προσωπικά εκτιμώ πολύ την προσπάθεια που έκανε η ίδια να αναφέρει κάποια παραδείγματα, αλλά αν συνεχίσει να το κάνει δεν θα πρέπει να ασχολείται με τίποτα άλλο όλη μέρα. Υπάρχουν αξιόλογα βιβλία γι αυτό το θέμα, εκτός κι αν η φίλη ROTTIE επιθυμεί να γράψει άλλο ένα από εδώ μέσα. :)

Εννοώ πως είμαι σίγουρος πως σε κάθε (σωστό) παράδειγμα που θα αναφέρει θα προκύπτουν και από 10 απορίες και θα φτάσουμε στο τέλος τις 1800 σελίδες.

Η παρατήσηση του σκύλου είναι το Α και το Ω για την κατανόηση των καταστάσεων. Και μιλάω τόσο για την άμεση, όσο και για την εκτεταμένη παρατήρηση.

Μη με παρεξηγείτε, όμως είναι κακό να ειπωθεί αύριο σε κάποια άσχετη συζήτηση ο εξής διάλογος
- Τα πράγματα είναι έτσι κι ο σκύλος μου κάνει αυτό!
- Και πότε το παρατήρησες αυτό;
- Δεν το παρατήρησα. Η ROTTIE μου το είπε.

Ένας σημαντικός Αυστριακός εκπαιδευτής μου είχε πει κάποτε πως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που γίνονται σχετικά με την συμπεριφορά του σκύλου είναι η λήψη μασημένης τροφής από τους κυναγωγούς!
Μ' αυτόν τον τρόπο δεν μαθαίνουν ποτέ να μασάνε!

edit: προσθήκη υστερόγραφου

Υ.Γ.: Η παρατήρηση της jennie είναι πολύ ωραία... ας ξεκινήσουμε από εκεί!

Last edited:

Ferb

Well-Known Member
22 Αυγούστου 2009
417
2
ΡΙΟ
www.rottweilers.gr
παιδια σημερα ο σκυλος μου εκανε κατι και με κουφανε.τον ειχα σε θεση στασου και πομακρυνομουν για να του κανω το ελα.οταν λοιπον εσκυψα σε καποια φαση αυτος εσπασε το στασου και ερχοταν προς το μερος μου.του ειπα no και αυτος εκανε μεταβολη πηγε παλι στη θεση που ηταν αρχικα και ξανα καθησε οπως τον ειχα.με κοιταγε σα να μου λεει καλα καλα εκανα μαλακια αντε λεγε τωρα τι να κανω.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Προσωπικά εκτιμώ πολύ την προσπάθεια που έκανε η ίδια να αναφέρει κάποια παραδείγματα, αλλά αν συνεχίσει να το κάνει δεν θα πρέπει να ασχολείται με τίποτα άλλο όλη μέρα. Υπάρχουν αξιόλογα βιβλία γι αυτό το θέμα, εκτός κι αν η φίλη ROTTIE επιθυμεί να γράψει άλλο ένα από εδώ μέσα. :)
Απελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτο! :D

Κατά τα άλλα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. :)

Όπως έγραψα ήδη:
Εάν αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα σκυλιά μας σαν σκυλιά, παρατηρούμε συνεχώς την συμπεριφορά και τις αντιδράσεις τους και προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τον τρόπο που επικοινωνούν, γρήγορα θα αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε τι προσπαθούν να μας πουν και μόνο τότε θα μπορέσουμε να γίνουμε οι καλύτεροι εκπαιδευτές του δικού μας σκύλου.
:)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
@Rottie
Σε ευχαριστω και παλι Κατερινα για τον κόπο σου. Εχω τοσα παραδειγματα να πω πανω σε αυτά που τοσο ωραια μας ανελυσες, που αν αρχισω δεν θα τελειωσω.

@Ferb
Ανδρεα, κι εμενα η δικια μου εκανε κατά καιρους πολλά τετοια. Όταν δεν επαιρνε την καθιερωμενη επιβραβευση και με εβλεπε δυσαρεστημενο, γυριζε πισω και επαιρνε την αρχικη θεση.

Με την Ηρα, με την οποια περναω ολη τη μερα μου και ασχολουμαι μαζι της ιδιαιτερα, προσπαθω να αποκτησω μια κοινη γλωσσα επικοινωνιας.
Όπως λεει και ο Βalabanov, αν το καταφερεις αυτό προχωρας στην εκπαιδευση (και όχι μονο) πολύ γρηγορα.

Επειδη εμεις ειμαστε ανωτερα πνευματικα όντα, πρεπει εμεις να κατεβουμε στο επιπεδο του σκυλου μας για να υπαρξει επικοινωνια.
Από τοτε που αρχισα κάπως να την καταλαβαινω και από τότε που αρχισα να της συμπεριφερομαι σαν σκυλο που αγαπώ μεν αλλά είναι σκύλος (να ναι και παλι καλα η Rottie!) η εκπαιδευση, εκει που κυριολεκτικα σερνοταν, αρχισε (συγκριτικα παντα) να πεταει.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Επειδη εμεις ειμαστε ανωτερα πνευματικα όντα, πρεπει εμεις να κατεβουμε στο επιπεδο του σκυλου μας για να υπαρξει επικοινωνια.
Σίγουρα "κατεβαίνεις" επίπεδο όταν χρησιμοποιείς τόσο καλά την γλώσσα του σώματός σου ή την χροιά της φωνής σου?

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
η γλωσσα του σωματος ειναι το 90% της συνολικης επικοινωνιας μεταξυ 2 ανθρωπων...

αυτο το λεω για να αντιληφθουμε ποσο βαθεια ειναι και πολλες φορες δυσκολονοητη.

ερευνες εχουν δειξει οτι οι καλοι χειριστες της,επικοινωνουν πολυ καλυτερα και με τους σκυλους.(Αnimal Planet "Dog Language").

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Θα ηθελα πραγματικα να μου εξηγησετε, ή εσυ Σωτηρη ή ο denis, τι εννοειτε.
Εγω προφανως ως ανωτερα εννοω τα πολυπλοκότερα και λογικότερα σκεπτόμενα.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Είμαστε?
Νομιζω πως για να δοθεί απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απαντηθει πρώτα το κατά πόσο σχετίζεται το μέγεθος του εγκεφάλου ενός θηλαστικού (συγκεκριμένα το μέγεθος του μετωπιαίου λοβού που συνδεεται με την επεξεργασία της σκέψης και την επικοινωνια) με την ευφυΐα του.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.271
Μέλη
20.046
Νεότερο μέλος
GOULIAK