Καλημέρα...και από εμάς (κεντρικής Ασίας)

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.801
20.120
Εσύ όμως το θέλησες, [ίσως το ζήτησες] και βεβαίως το επέτρεψες.

kris alabai

Well-Known Member
25 Ιουνίου 2013
130
0
παγια πρακτικη πολλων εκτροφεων ειναι στις πρωτες μερες τις ζωης των κουταβιων να κοβοντα αυτια και ουρες.εκτος εαν καποιος εχει 'κλεισει' κουταβι πριν την γεννα και το προοριζει για εκθεσεις.αλλα τελοσπαντων εχοθμε πολλα κακως κειμενα να διορθωσουμε σαν σκυλοφιλοι προτου ασχολειθουμε με το 'κοψιμο'.δεν λεω οτι δεν ειναι και αυτο σημαντικο αλλα υπαρχουν και χειροτερα πιστευω.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.767
7.926
Οι συζητήσεις δεν πάνε όπου θέλουμε εμείς σε ένα ζωντανό φόρουμ.

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Ε πες μας και την επωνυμια τωρα του εκτροφειου! Ολο λατρης, πρωτες προσπαθειες κ.α λες.

kris alabai

Well-Known Member
25 Ιουνίου 2013
130
0
Τι εννοείς "όχι πάλι";
διαβαζω αρκετο καιρο το site και εχω παρατηρησει οτι το θεμα εχει εξαντληθει μεσα απο πολλες συζυτησεις και προστριβες

zouzounos

Well-Known Member
19 Ιανουαρίου 2009
1.954
317
Εχεις ενα δικιο ας βρουμε αυτους που πετανε φολες και μετα κοιταμε αυτια ουρες και τα λοιπα](*,)

kris alabai

Well-Known Member
25 Ιουνίου 2013
130
0
Ε πες μας και την επωνυμια τωρα του εκτροφειου! Ολο λατρης, πρωτες προσπαθειες κ.α λες.
οταν θα θελησετε να παρετε σκυλο της συγκεκριμενης φυλης ευχαριστως να σας κατατοπισω.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.767
7.926
οταν θα θελησετε να παρετε σκυλο της συγκεκριμενης φυλης ευχαριστως να σας κατατοπισω.
Δεν χρειάζεται να θέλουμε σκύλο συγκεκριμένης φυλής για να αναφερθεί το εκτροφείο. Εφόσον επιτρέπεται από τους κανόνες του φόρουμ και εφόσον κάνουν καλή δουλειά και είναι λάτρεις της φυλής γιατί δεν τους αναφέρεις;

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.801
20.120
... εχοθμε πολλα κακως κειμενα να διορθωσουμε σαν σκυλοφιλοι προτου ασχολειθουμε με το 'κοψιμο'...
Ολα την ίδια σημασία έχουν. Το ίδιο "κακώς κείμενα" είναι. Πόσο μάλλον, όταν μιλάμε και για μια τόσο καραμπινάτη παρανομία.

Να δώσεις πολλά συγχαρητήρια, στον "λάτρη" της φυλής.

Αμέμπτου ήθους, δείχνει!!!

kris alabai

Well-Known Member
25 Ιουνίου 2013
130
0
διοτι γραφτηκα στο forum για να εχω εποικοδομιτικη συζυτηση με ανθρωπους του χωρου,της συγκεκριμενης φυλης και ισως καποιον εκπεδαιυτη που εχει τυχον εμπειρια,ουτε για διαφημηση ουτε για δυσφημιση σε οποιονδηποτε.ουτως η αλλως ο εκτροφεας ειναι λευκορωσος οποτε λιγο απιθανο να τον γνωριζε καποιος

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Τα αυτια απο τη ριζα... :(
Ποιός τον πετσόκοψε έτσι..;
Εσύ όμως το θέλησες, [ίσως το ζήτησες] και βεβαίως το επέτρεψες.
Να πω κι εγώ κάτι... πάλι "αιρετικό"... άραγε, τι με έχει πιάσει σήμερα...

Απ' ότι παρατήρησα κι εγώ στις φωτο του (πανέμορφου) κουταβιού... ναι, τα αυτιά είναι κομμένα "από τη ρίζα"... δηλαδή, δεν είναι τόσο "όμορφα" κομμένα, όσο άλλων σκύλων, σε άλλες φυλές, κυρίως...

Είναι κομμένα, όμως... και αν το έκανε ο εκτροφέας (ή τσοπάνης, ή οτιδήποτε άλλο), αυτό πρέπει να έγινε σε πολύ μικρή ηλικία (υποθέτω, λόγω της φυλής)... και, συνεπώς, δεν είναι "πετσοκομμένα"...

Γιατί τα λέω αυτά... γιατί στις Ασιατικές φυλές Ορεινών Ποιμενικών (και όχι μόνο - ελάχιστες εξαιρέσεις αποτελούν, ίσως, τα λευκά Ευρωπαϊκά Ορεινά Ποιμενικά) επικρατεί "άλλος Θεός"... άλλη κουλτούρα... και άλλη προσέγγιση του θέματος... τα ίδια επικρατούν σε αυτές τις "native" χώρες εκτροφής, για όλα τα θέματα του σκύλου... σαν παράδειγμα, το Boerboel δεν είναι αναγνωρισμένο από την FCI... παρόλα αυτά, στις μεγάλες εκθέσεις στη Μόσχα, μπορείς να δεις συμμετοχή από 60-100 Boerboel, "κομμένα" και "άκοπα"...

Αν πιάσουμε τώρα, ας πούμε, τα Ποιμενικά Κεντρικής Ασίας... αυτά εκτρέφονται (και εκτιμώνται ιδιαίτερα) σε μία τεράστια έκταση που αποτελείται από αρκετές διαφορετικές χώρες - τοπογραφία - βλάστηση κλπ... αλλά, με παρόμοια ήθη και έθιμα...
Για την ίδια φυλή (ή, σύνολο φυλών), επίσης, υπάρχουν (τουλάχιστον) 3 "τύποι" εκτροφής... τα έχουμε ξανασυζητήσει αυτά...

- Τσοπανόσκυλα (εργασιακά, θα λέγαμε)... πιο ελαφρύς τύπος (για να τα βγάζει πέρα στις συνθήκες)... πιο κοντά (σε χαρακτήρα) στα τσοπανόσκυλα που φανταζόμαστε... θα τα βρεις στους τσοπάνηδες, κυρίως, με όποιες συνθήκες και να εκτρέφονται, σύμφωνα με τον "αλγόριθμο" των βοσκών...
Εδώ, ας πούμε, το να πεις "μα είναι μικρό για να αφήσει την τοκετοομάδα του", τον τσοπάνη δεν τον ενδιαφέρει: Αυτά που θα κρατήσει, θα μείνουν έτσι κι αλλιώς με τη μάνα... αυτό που τον ενδιαφέρει είναι ότι (την επόμενη μέρα) η σκύλα οφείλει να προστατεύει το κοπάδι... τα υπόλοιπα κουτάβια θα φύγουν, με τον ένα ή άλλο τρόπο...

- "Εκτροφικά" - Εκθεσιακές γραμμές... πολύ μεγαλόσωμα - εντυπωσιακά... the bigger the better... γεννημένα, σύμφωνα με την "ζήτηση"...
Δηλαδή, όποιος είναι πιο πολλά κιλά και όποιος "δείχνει" καλύτερα τα δόντια του...

- "Εκτροφικά" - "τεσταρισμένες γραμμές"... ενδιάμεσο (και άνω) μέγεθος, προορισμένα για "άλλα κόλπα"...
Εδώ, δεν χρειάζεται να "δείξει" τα δόντια του... αρκεί να τα χρησιμοποιεί...

Ολοι, όμως, οι παραπάνω (συνήθως) θα κόψουν τα αυτιά (και την ουρά - άλλος καλύτερα και άλλος χειρότερα - σε σχήμα, μιάς και ο πόνος του κουταβιού παραμένει ο ίδιος)... εκτός και αν εκτρέφουν και με "εξαγωγικό προσανατολισμό" σε ενδιαφερόμενους για διεθνείς εκθέσεις... αλλά, πάντα, σύμφωνα με τη ζήτηση... του τύπου: "βγάζω μία άκοπη γέννα, με γονείς ιδιαίτερα μαλακούς χαρακτήρες"...

Και αν κάνω μία (ακόμη) "ενδοσκόπηση"... αν αποκτούσα ποτέ Ποιμενικό Κεντρικής Ασίας (σημείωση: φυλή που παρακολουθώ αρκετά) σε κάποιες συνθήκες που θα μου το επέτρεπαν... θα το έκανα μετά από φοβερή έρευνα (και πάλι με την αγωνία της ενδεχόμενης αποτυχίας)... και το τελευταίο κριτήριο που θα με απασχολούσε θα ήταν τα κομμένα αυτιά και ουρά... γιατί τα αυτιά, ο εκτροφέας θα τα κόψει στη βρεφική ηλικία... ενώ τον χαρακτήρα θα μπορέσει να τον αναγνωρίσει πλήρως σε μεγαλύτερη ηλικία...

Επαναλαμβάνω ότι αυτά τα λέω σαν άνθρωπος που είμαι φανατικά υπέρ του να μένουν τα σκυλιά όπως ακριβώς γεννιούνται...

Κοινώς, κατά την ταπεινή μου άποψη: Αν μιλάς για τη συγκεκριμένη φυλή και τις συγγενείς φυλές (και είσαι λάτρης τους - για τους λόγους που θέλεις να είσαι), αυτό που θα σε εντυπωσιάσει θα είναι, μάλλον τα άκοπα αυτιά και ουρά και όχι το αντίστροφο...

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.801
20.120
Γιάννη, μπορείς να μου πεις, για ποιόν λόγο τους κόβουν τα αυτιά;

Το σε ποιά ηλικία τους το κάνουν, προσωπικά δεν με νοιάζει καθόλου, ως ελαφρυντικό. Ως χρησιμότητα, μπορείς να με διαφωτίσεις σε παρακαλώ;

aouimbae

Well-Known Member
7 Μαϊου 2011
1.753
26
Το κουταβι ειναι πανεμορφο, να σου ζησει και να το χαιρεσαι!!!

Sent from my iPad using Tapatalk HD

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Γιάννη, μπορείς να μου πεις, για ποιόν λόγο τους κόβουν τα αυτιά;

Το σε ποιά ηλικία τους το κάνουν, προσωπικά δεν με νοιάζει καθόλου, ως ελαφρυντικό. Ως χρησιμότητα, μπορείς να με διαφωτίσεις σε παρακαλώ;
Πρόσεξε, γιατί σίγουρα έκανα κάποιο λάθος και δεν έγινα κατανοητός:
ΔΕΝ επικαλέσθηκα οποιοδήποτε ελαφρυντικό! Αυτό που είπα είναι ότι τα αυτιά - ουρά κόβονται πολύ πριν ο "αρμόδιος" (όποιος και να είναι αυτός) καταλήξει σε συμπεράσματα για χαρακτήρα - ταμπεραμέντο...

Τώρα, γιατί το κάνουν...

Δεν έχω μελετήσει ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ την ιστορία και τις καταβολές των εθνοτήτων της Κεντρικής Ασίας (και του Καυκάσου), αλλά η (βάρβαρη, όντως) παράδοση θέλει να τα έκοβαν (και να συνεχίζουν), για να μην μπορεί το "αρπακτικό" (τετράποδο ή δίποδο) να τα "αρπάξει" από ένα πολύ ευαίσθητο σημείο, που πονάει (και αιμορραγεί) πολύ...

Στη δε πατρίδα μας, έχω ακούσει ότι κόβουν μόνο το ένα αυτί, με την αιτιολογία (ορθή άραγε? - θα μας το εξηγήσουν οι πιο ειδικοί), ώστε τα σκυλιά τους να μην μπερδεύονται με αυτά του γειτονικού κοπαδιού και προκληθεί "σύρραξη" (με τις καραμπίνες)...

Μπορεί να μην τα λέω σωστά, σε σχέση με αυτές τις "παραδόσεις", αλλά είναι τροφή για τους πιο έμπειρους...

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.247
Μέλη
20.026
Νεότερο μέλος
Μάρα