Καλημέρα...και από εμάς (κεντρικής Ασίας)

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Αν απο τόσο μικρή ηλικία έχει τέτοια συμπεριφορά ίσως να μην χρειαστεί κανένα ερέθισμα ο σκύλος σου αλλα είναι πολύ μικρός ακόμα,όσο μεγαλώνει θα βλέπεις συμπεριφορά...
Ξέρεις, αυτό το σκεφτόμουν κι εγώ όσο διάβαζα το θέμα...
Θα μπορούσε, όντως, να είναι ισχυρό ταμπεραμέντο... εναλλακτικά, θα μπορούσε να είναι και ένδειξη (μικρής ή/και σημαντικής) ανασφάλειας...

Οπως λες, ο σκύλος είναι πάρα πολύ μικρός ακόμα.

peris

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2013
179
0
Πάτρα
Ξέρεις, αυτό το σκεφτόμουν κι εγώ όσο διάβαζα το θέμα...
Θα μπορούσε, όντως, να είναι ισχυρό ταμπεραμέντο... εναλλακτικά, θα μπορούσε να είναι και ένδειξη (μικρής ή/και σημαντικής) ανασφάλειας...

Οπως λες, ο σκύλος είναι πάρα πολύ μικρός ακόμα.
Ε το πιο πιθανόν να είναι συμπεριφορά ανασφάλεις γιατί αν απο 3,5 μηνών έχει τόσο δυνατό χαρακτήρα θα έχει πολλά ζόρια πιστεύω μετα

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Ε το πιο πιθανόν να είναι συμπεριφορά ανασφάλεις...
Και, βέβαια, δεν είναι απαραίτητα "κακό" στοιχείο η (λίγη) ανασφάλεια...
Οπως λένε οι τσοπάνηδες "ο σκύλος που φοβάται, φυλάει το κοπάδι"...

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
δαγκωματα???
με τιποτα
οταν λεω ερεθισμος εννοω απλως ανεβασμα ταμπεραμεντου μονο μεσα στον χωρο του και ο ερεθιστης απ'εξω
Εαν θελεις ενα σκυλο να κανει αποτελεσματικη φυλαξη χωρου κ να μην περιοριζεται σε "τραμπουκισμους" κ "αποτροπη" γιατι να μην του δωσεις ολη την εικονα με τον ερεθιστη κ το δαγκωμα, στο χωρο του την στιγμη που αυτος ειναι ο αποτερος σκοπος??
Φυσικα δεν εννοω τωρα που ειναι πολυ μικρος αλλα αργοτερα οταν θα επιδηξει ισορροπημενη συμπεριφορα κ ολοκληρωμενο χαρακτηρα.......

Δεν καταλαβαινω γιατι να ειναι καποιος αρνητικος στα δαγκωματα αφου στην τελικη αυτο αποζητας απο το σκυλο- φυσικα αυτο συνεπαγεται οτι καταλαβαινεις απολυτα τις ευθυνες ενος τετοιου σκυλου κ εισαι ικανος να τον χειριστεις αν τελικα "το εχει"

Εγω προσωπικα θα ηθελα να ξερω μεχρι που φτανει ο σκυλος μου κ οχι να υποθετω μεχρι που πανε οι δυνατοτητες του.......

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Δεν καταλαβαινω γιατι να ειναι καποιος αρνητικος στα δαγκωματα αφου στην τελικη αυτο αποζητας απο το σκυλο...

...αυτο συνεπαγεται οτι καταλαβαινεις απολυτα τις ευθυνες ενος τετοιου σκυλου κ εισαι ικανος να τον χειριστεις αν τελικα "το εχει"
Θεωρώντας ότι (λέμε τώρα) ο ιδιοκτήτης ενός "τυπικού" Ποιμενικού Κεντρικής Ασίας καταλαβαίνει απόλυτα τις ευθύνες του... να ξεκινήσω από το τέλος:

Αν ο (ενήλικος) σκύλος "το έχει" και με στρώσει στο κυνήγι (παρά τις αγριοφωνάρες που θα του βάλω και όλα αυτά που κάνουν οι "ειδικοί" για να τσεκάρουν το ταμπεραμέντο του:cool:)... καθόλου δεν θα με ενδιαφέρει αν το δάγκωμά του είναι λίγο πιο "γεμάτο" ή λίγο πιο "ρηχό", τη στιγμή που θα με συντρίβει...:D
δηλαδή, αν θα μου το σπάσει πολύ το χέρι, ή λίγο...

Αυτό που θα με ενδιαφέρει ΣΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ, είναι αν μπορεί να τον χειριστεί ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ο ιδιοκτήτης του!!!

vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Εαν θελεις ενα σκυλο να κανει αποτελεσματικη φυλαξη χωρου κ να μην περιοριζεται σε "τραμπουκισμους" κ "αποτροπη" γιατι να μην του δωσεις ολη την εικονα με τον ερεθιστη κ το δαγκωμα, στο χωρο του την στιγμη που αυτος ειναι ο αποτερος σκοπος??
Φυσικα δεν εννοω τωρα που ειναι πολυ μικρος αλλα αργοτερα οταν θα επιδηξει ισορροπημενη συμπεριφορα κ ολοκληρωμενο χαρακτηρα.......

Δεν καταλαβαινω γιατι να ειναι καποιος αρνητικος στα δαγκωματα αφου στην τελικη αυτο αποζητας απο το σκυλο- φυσικα αυτο συνεπαγεται οτι καταλαβαινεις απολυτα τις ευθυνες ενος τετοιου σκυλου κ εισαι ικανος να τον χειριστεις αν τελικα "το εχει"

Εγω προσωπικα θα ηθελα να ξερω μεχρι που φτανει ο σκυλος μου κ οχι να υποθετω μεχρι που πανε οι δυνατοτητες του.......
Η απόκτηση κάποιων φυλών απαιτούν τη μέγιστη υπευθυνότητα. Υπάρχει δάγκωμα και δάγκωμα. Όπως έγραψα και πριν δεν θα ο cao δεν θα μείνει στο μανίκι αλλά θα ανέβει και πιο πάνω με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα.
Εσύ δηλαδή θες ο σκύλος φύλακας να σκοτώνει τον εισβολέα; Γιατί μάλλον αυτό θα γίνει αν δουλέψεις εντατικά τον cao σε δαγκώματα.
Δεν είναι όλες οι φυλές το ίδιο. Σε μια φωτιά που ήδη καίει δεν ρίχνεις βενζίνη.

Last edited:

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Το αν είναι ανασφάλεια ή ταμπεραμέντο σε κουτάβι ποιμενικής φυλής, μπορείς να το δεις από το σύνολο της συμπεριφοράς.
Αν το σκυλί μανουριάζει με τις μύγες, αν δίνει ανάκατεμένα σινιάλα σωματικά, αν έχει αντίστοιχα αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά στον "εχθρό" (αν πχ εξαγοράζεται εύκολα, ή ηρεμεί με ένα γούτσου-γούτσου του "εχθρου") τότε δεν μιλάμε για φύλαξη.
Γνωρίζω όμως κουτάβια που από την ηλικία που λέμε...είτε από αρχική ανασφάλεια σαν αφορμή πυροδότησης, είτε από έμφυτη αντίληψη του "πρωτόκολλου", πήγαιναν καρφί στην μάντρα με σηκωμένα φλάμπουρα χωρίς σουξου-μούξου, εξαγορές και δεύτερες σκέψεις. Αυτό ναι, είναι ταμπεραμέντο. Και αυτό το σκυλί συνήθως δείχνει την ίδια συμπεριφορά καθ όλη την διάρκεια της ωρίμανσής του, με κάποιες φυσικά διακυμάνσεις.
Τέλος...αυτή η κατηγορία σκυλιών κατα την γνώμη μου δεν χρειάζονται ούτε ερεθιστή που "φοβάται" για να ανέβουν, ούτε μανίκι για να νιώσουν τα δόντια τους.
Την στιγμή που θα χρειαστεί, θα κάνουν την κίνησή τους (αρκεί φυσικά να μην έχουν "ηττηθεί-σπάσει" στο μεγάλωμά τους ανεξέλεγκτα).
Περισσότερη εκπαίδευση θέλουν στον έλεγχο από τον χειριστή.
Για την κατηγορία των "ανασφαλών", τα πράγματα σε αυτές τις φυλές είναι ακόμα πιο επικίνδυνα από των "τσαμπουκαλεμένων", καθώς το χαμηλό κατώφλι αντίδρασης δεν πρέπει να το κατεβάσει κανείς χαμηλότερα "πονηρεύοντας" τον σκύλο.
Χρειάζεται αρκετή δουλειά κοινωνικοποίησης και ξεψαρώματος μέχρι την ενηλικίωση, και μετά βλέπουμε...
Γνώμη μου :)

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
@vasgial johnK
Μιλατε σαν να θεωρειτε δεδομενο οτι ο σκυλος θα δαγκωσει!
Ειναι αληθεια δεδομενο αυτο??
Η θα κανει πισω στην πρωτη "ξενη" εικονα, στο πρωτο περιεργο ερεθισμα?
Οταν βαζεις εναν ερεθιστη στο σκυλο δεν τον βαζεις μονο για να κανει το καθευατο δαγκωμα αλλα μερικες φορες για να δεις αν ο σκυλος με "περιεργες" συνθηκες θα φτασει στο δαγκωμα.

Δεν αντιλεγω οτι πιθανον να υπαρχουνε φυλες που μπορουν να κανουνε ζημια. Οχι οτι ενας εμπειρος ερεθιστης που θα μπει να δοκιμασει με καταλληλο εξοπλισμο εναν σκυλο στην ενηλικιωση κινδυνευει η ζωη του αλλα, εστω αν το σκυλι ειμαστε τοσο σιγουροι οτι δεν παρουσιαζει ανασφαλεια αλλα θα εκανε "επιθεση καταστροφης" δεν υπαρχει κ το muzzle training για να ειμαστε ποιο σιγουροι?

Δεν είναι όλες οι φυλές το ίδιο. Σε μια φωτιά που ήδη καίει δεν ρίχνεις βενζίνη.
Υπαρχουνε φωτιες κ φωτιες, μια φωτια απο κερι με ενα "φου" σβηνει.....
Εγω προτειμω να ξερω για τι φωτια μιλαμε κ δυστυχως για να ανακαλυψεις τα "ορια" καμια φορα πρεπει να τα φτασεις η οριακα να τα ξεπερασεις.....

DORIS

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2010
1.214
261
38
@vasgial johnK
Μιλατε σαν να θεωρειτε δεδομενο οτι ο σκυλος θα δαγκωσει!
Ειναι αληθεια δεδομενο αυτο??
Η θα κανει πισω στην πρωτη "ξενη" εικονα, στο πρωτο περιεργο ερεθισμα?
Οταν βαζεις εναν ερεθιστη στο σκυλο δεν τον βαζεις μονο για να κανει το καθευατο δαγκωμα αλλα μερικες φορες για να δεις αν ο σκυλος με "περιεργες" συνθηκες θα φτασει στο δαγκωμα.

Δεν αντιλεγω οτι πιθανον να υπαρχουνε φυλες που μπορουν να κανουνε ζημια. Οχι οτι ενας εμπειρος ερεθιστης που θα μπει να δοκιμασει με καταλληλο εξοπλισμο εναν σκυλο στην ενηλικιωση κινδυνευει η ζωη του αλλα, εστω αν το σκυλι ειμαστε τοσο σιγουροι οτι δεν παρουσιαζει ανασφαλεια αλλα θα εκανε "επιθεση καταστροφης" δεν υπαρχει κ το muzzle training για να ειμαστε ποιο σιγουροι?

Υπαρχουνε φωτιες κ φωτιες, μια φωτια απο κερι με ενα "φου" σβηνει.....
Εγω προτειμω να ξερω για τι φωτια μιλαμε κ δυστυχως για να ανακαλυψεις τα "ορια" καμια φορα πρεπει να τα φτασεις η οριακα να τα ξεπερασεις.....
+1

επισης εχω δει βιντεο απο δαγκωματα απο τους alabai usa,που νομιζω ειναι κορυφαιοι...
αυτοι κατι θα ξερουν!

Hermis

Well-Known Member
24 Νοεμβρίου 2012
51
3
Φίλε μου δούλεψε πολύ στην κοινωνικοποίηση, στην ισορροπία χαρακτήρα και στον χειρισμό του σκύλου. Για τα υπόλοιπα μην ανησυχείς, θα έρθει η ώρα που ο σκύλος σου θα δώσει αυτό που είναι φτιαγμένος να κάνει, δηλαδή αποτροπή εισβολής και φύλαξη...αν δεν το κάνει τότε δεν είναι ποιμενικος! Μην ανησυχείς για αυτό θα γίνει εκτός εάν τον έχεις σε κοινή θέα και τον χαιδευουν οι περαστικοί!
Περισσοτερο να ανησυχείς μήπως τυχόν το περιβάλλον που ζεις και οι γύρω σου δεν είναι έτοιμοι να συμβιώσουν με μια φυλή με δεδομένα χαρακτηριστικά φύλαξης και κυριαρχικοτητας...

παρεπιμπτωντος τον δικό μου τον χαιδευουν οι περαστικοί το πρωί αλλά το βράδυ δεν μπαίνουν μέσα στο χώρο που φυλάει (είτε το σπίτι είτε επιχείρηση που διατηρώ και τον πηγαινοφερνω) ούτε οι υπάλληλοι που τους βλέπει κάθε μέρα. Προφανώς δεν έχω κάνει εκπαίδευσης φύλαξης, δεν χρειάστηκε ποτέ και όταν λέω ότι δεν μπαίνουν δεν εννοώ ότι απλά φοβούνται, αλλά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τολμήσουν λόγω επίδειξης οδοντοστοιχιας και χούλιγκαν ίσου στην μαντρα(στα κάγκελα όρθιοι που λέμε εμείς οι γηπεδικοί)!
στον χώρο του ΔΕΝ θα αφήσει κανέναν ξένο να μπει, ΑΠΛΑ δεν προβλέπεται από το πρωτόκολλο που λέει και ο φίλος seamol

kris alabai

Well-Known Member
25 Ιουνίου 2013
130
0
καλημερα και παλι..πολλες πληροφοριες μαζεμενες και θα προσπαθησω να απαντησω σε ολους μαζι περιλιπτικα:).καταρχας jonk ναι ειναι πολυ μικρος ακομη αλλα μου αρεσει να ασχολουμαι απο τωρα και να συγκεντρωνω πληροφοριες..δευτερον προερχεται απο εργασιακες-εκθεσιακες γραμμες.προπαππους του ηταν ο buldozer.και ναι ερεθιστη δωλωμα σκεφτομαι.μενω επαρχια.ανασφαλεια την αποκλειω γιατι εχουμε δουλεψει και συνεχιζουμε να δουλευουμε κοινωνικωποιηση και εκτος του χωρου του αποζηταει την ανθρωπινη συντροφεια.εντος του χωρου του νομιζω οτι μπαινει σε αλλο 'mode'.και τελος sea-mol συμφωνω απολυτα και οντως νομιζω οτι ειναι πολυ σοβαρος για την ηλικια του:)

kris alabai

Well-Known Member
25 Ιουνίου 2013
130
0
Φίλε μου δούλεψε πολύ στην κοινωνικοποίηση, στην ισορροπία χαρακτήρα και στον χειρισμό του σκύλου. Για τα υπόλοιπα μην ανησυχείς, θα έρθει η ώρα που ο σκύλος σου θα δώσει αυτό που είναι φτιαγμένος να κάνει, δηλαδή αποτροπή εισβολής και φύλαξη...αν δεν το κάνει τότε δεν είναι ποιμενικος! Μην ανησυχείς για αυτό θα γίνει εκτός εάν τον έχεις σε κοινή θέα και τον χαιδευουν οι περαστικοί!
Περισσοτερο να ανησυχείς μήπως τυχόν το περιβάλλον που ζεις και οι γύρω σου δεν είναι έτοιμοι να συμβιώσουν με μια φυλή με δεδομένα χαρακτηριστικά φύλαξης και κυριαρχικοτητας...

παρεπιμπτωντος τον δικό μου τον χαιδευουν οι περαστικοί το πρωί αλλά το βράδυ δεν μπαίνουν μέσα στο χώρο που φυλάει (είτε το σπίτι είτε επιχείρηση που διατηρώ και τον πηγαινοφερνω) ούτε οι υπάλληλοι που τους βλέπει κάθε μέρα. Προφανώς δεν έχω κάνει εκπαίδευσης φύλαξης, δεν χρειάστηκε ποτέ και όταν λέω ότι δεν μπαίνουν δεν εννοώ ότι απλά φοβούνται, αλλά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τολμήσουν λόγω επίδειξης οδοντοστοιχιας και χούλιγκαν ίσου στην μαντρα(στα κάγκελα όρθιοι που λέμε εμείς οι γηπεδικοί)!
στον χώρο του ΔΕΝ θα αφήσει κανέναν ξένο να μπει, ΑΠΛΑ δεν προβλέπεται από το πρωτόκολλο που λέει και ο φίλος seamol
αυτο που λες προσπαθω να κανω

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.247
Μέλη
20.026
Νεότερο μέλος
Μάρα