οταν ξεκιναει η μαχη αναμεσα σε θεωρεια και σε πραξη ο πολεμος δεν εχει τελος.
Σ΄αυτό έχεις απόλυτο δίκιο, Τάσο!
Αλλά και όταν ξεκινάει η μάχη ανάμεσα σε διάφορες θεωρίες...
Και τα πράγματα χειροτερεύουν, όταν διάφορα θέματα έχουν δοκιμαστεί (και πετύχει, κάποιες φορές) στην πράξη... οπότε, από το αποτέλεσμα προσπαθούμε να "ταιριάξουμε" την αιτία...
1) ...Θα πρέπει αυτός που επιδιώκει να είναι ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός μιας ιδιότυπης "αγέλης" (άνθρωπος ή άνθρωποι με σκύλο ή σκύλους)...
2) ...να κατεβάζει το θεωρητικά ανώτερο επίπεδό του στο επίπεδο αυτού στον οποίο θέλει να επιβληθεί? Θα πρέπει δηλαδή ο νο1 να χαμηλώνει στο επίπεδο του νο3 ή θα πρέπει ο νο3 κατα το δυνατόν να προσεγγίζει τον νο1... (βλέπε ξένες γλώσσες που λες και εσύ)? ...
3) Το τερέν της βίας που περιγράφεις αφορά τα σκυλιά,όχι εμάς,και δεν ξέρω αν στη συμβίωση μαζί τους είναι το τερέν στο οποίο ιδανικά θα πρέπει να μεταφέρουμε την αντιπαράθεση. Αν κιόλας μιλάμε για μεγαλόσωμες φυλές, ίσως ο ενδεδειγμένος τρόπος να είναι να πείσεις "αναίμακτα" πως "αν θέλω να σε σκίσω μπορώ γιατί είμαι ο αρχηγός, αλλά δε θέλω" από μικρή ηλικία, να μπολιαστεί δηλαδή με αυτή τη λογική το κουτάβι ώστε η μετάβαση από την εφηβεία να είναι όσο το δυνατόν πιο "αναίμακτη" για όλους.
Δε ξέρω αν με πιάνεις,αλλά ακόμα και αν συμφωνήσω μαζί σου (που βασικά συμφωνώ) πως όλοι εκ του αποτελέσματος κρινόμαστε,η άμεση βία με σκυλιά με μυική μάζα ψαρωτική για το μέσο άνθρωπο δε μπορεί να θεωρηθεί σαν η λογική επιλογή... Θα προτιμούσα δηλαδή να επιβάλλομαι στο σκυλί μου χρησιμοποιώντας ως άνθρωπος την εξυπνάδα,το μυαλό και την αντίληψη που έχω και να καταφύγω στη βία σαν έσχατη επιλογή επιβολής.
4) Επίσης,δεν είμαι πολύ σίγουρος για την αντικατάσταση του σεβασμού στην ιεραρχία της αγέλης του ικανότερου με τον βιαιότερο ή τον πιο δυνατό, γιατί στις φυλές που με αφορούν τουλάχιστον πιο δυνατός από ένα boerboel ή ένα cane ή ένα bullmastiff στα κόκκινα αμφιβάλλω αν είμαι, και ας είμαι 95 κιλά...
Αγαπητέ Χρήστο,
Αυτά τα γράφω, όχι για σένα και όχι για πολλά από τα μέλη... εξακολουθώ να τα γράφω ΚΑΙ για τον "άγνωστο αναγνώστη", που θα μπει εδώ μέσα και θα πάθει σχιζοφρένεια...
1) Θα σταθώ στην "ιδιότυπη αγέλη":
Όπως αναφέρουν όλες οι θεωρίες και όλες οι πειραματικές παρατηρήσεις (Πανεπιστημιακές, αλλά όχι μόνο), έχουμε δύο ειδών αγέλες, τόσο στα σκυλιά, όσο και στους λύκους...
για να μην συζητήσουμε για τις αγέλες των μεγάλων θηρευτών, που είναι παρόμοιες, με διαφορετικά χαρακτηριστικά ανά είδος...
α) Η "φυσική" αγέλη... η οποία δημιουργήθηκε από τις επιλογές της "Μητέρας Φύσης" και μόνο... είτε αναπαραγωγικές, είτε από ανάγκη...
Αυτή προσομοιώνει πολύ την (ανθρώπινη) ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ και την ευρύτερη οικογένεια (σόϊ)...
Σε μία εκδοχή της, υπάρχει μπαμπάς και μαμά (χωρίς εισαγωγικά), οι "γεροντοκόρες" αδελφές της μάνας, κάποια αδέλφια του πατέρα και κάποιοι άλλοι (πραγματικά) συγγενείς...
Σε μία άλλη εκδοχή της, υπάρχουν 2 ή περισσότερα αδέσποτα σκυλιά, που βρίσκουν κάποιο λόγο (ανάγκη) να συμπορεύονται και, ταυτόχρονα, έχουν τέτοιο συνδυασμό χαρακτήρων που τα βοηθάει στη συμβίωση αυτή... και, τελικά, μπορεί να βάλει "το χέρι της" και η αναπαραγωγική διαδικασία και να μεταπέσουμε σταδιακά, στην προηγούμενη περίπτωση της ευρύτερης οικογένειας...
Σε μία τρίτη (πιο σύγχρονη) εκδοχή της, υπάρχει ο "γνωστός" άστεγος (άνθρωπος)... που αντάλλαξε μιά ματιά με κάποιον (ή κάποιους) σκύλους... εκείνοι στάθμισαν (ενστικτωδώς) τις καταστάσεις και άρχισαν να τον ακολουθούν από μακριά (στην αρχή) και από πιο κοντά (κατόπιν)... και ζουν μαζί, μέχρι θανάτου πολλές φορές. ΔΕΝ τα "φώναξε" και εκείνα ΔΕΝ του επέβαλαν την παρουσία τους...
β) Η "εξαναγκασμένη" αγέλη...
Οποιαδήποτε άλλη εκδοχή... του να βάλουμε 2 ή περισσότερα σκυλιά (ή αγέλες σκυλιών) μαζί... ή του να βάλουμε τον άνθρωπο μαζί με τα σκυλιά αυτά., είναι η λεγόμενη "εξαναγκασμένη" αγέλη... όπου ισχύουν διαφορετικοί κανόνες απ' ότι στη φυσική αγέλη...
Όμως και εδώ, ο σκύλος (βαθιά χαραγμένο στα γονίδια του είδους - ίσως το αρχαιότερο ένστικτο μετά από αυτό της επιβίωσης και της αναπαραγωγής) "ξέρει" να αναγνωρίζει τι είναι άνθρωπος... και τον "φοβάται"...
Όπως τον φοβάται και ΚΑΘΕ άγριο ζώο... όταν ο άνθρωπος είναι ΟΡΘΙΟΣ!!!
Αυτό το τελευταίο, μην το ξεχνάμε, με τίποτα...
2) Ο άνθρωπος, ΝΑΙ... ο σκύλος ΟΧΙ...
Σε σχέση με τις "ξένες γλώσσες": Δεν υπάρχει ξένη γλώσσα... υπάρχει η σκυλίσια γλώσσα (body language - που είναι παγκόσμια) και όσο τη μαθαίνουμε, τόσο βλέπουμε να ανθίζει η οποιαδήποτε σχέση θέλουμε να δημιουργήσουμε με το σκύλο...
3) Και πάλι, τα σκυλιά ΔΕΝ επιδιώκουν τη βία, όταν δεν μεσολαβεί κάποιο ισχυρό ΒΑΣΙΚΟ ένστικτο... σε όλα τα άλλα, συνεννοούνται με την ανωτέρω γλώσσα σώματος...
Και, επιπρόσθετα, πάρε (σοβαρά) υπόψη σου το παραπάνω που έγραψα: "όταν ο άνθρωπος είναι ΟΡΘΙΟΣ"...
Αν πάμε, λοιπόν, εμείς στη βία (για σκύλους - φυλές που ασχολούμαστε κυρίως σ' αυτό το θέμα)... για κάτι που ΔΕΝ αφορά βασικό - ισχυρό ένστικτο... θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το σκυλάκι που θα σου ανεβάσω (το "μαουλοντίβανο", αγαπητέ
@sea-mol )... που θα πρέπει να παλέψει για τη ζωή του (βασικό - ισχυρό ένστικτο)... με τα 85 κιλά του... και ΔΕΝ είναι και Νο 1, απ' ότι λένε οι γραφές...
Δεν ξέρω... με ξεπερνάει σε κάθε προσπάθεια της σκέψης μου... κι ας είμαι (κι εγώ, Χρήστο) μεταξύ 90 και 95 κιλών...
4) Στη συντριπτική πλειονότητα από τις αγέλες... πάντα, μεταξύ λιγότερο ή περισσότερο δυνατών μελών... αρχηγός είναι ο ικανότερος... τα σκυλιά το ξέρουν! Εμείς?
Αυτο που λες για την γενναιοτητα ειναι κατα καποιο τροπο η συνοπτικη εκδοχη του κειμενου περι Ανδρειας του Αριστοτελη[οπως εκεινος βεβαια προσπαθησε να την ερμηνεψει]. Αλλοι φιλοσοφοι μπορει να εχουν διαφορετικη γνωμη. Τι θελω να πω;; Καλες οι φιλοσοφιες διοτι δινουν τροφη για σκεψη, αλλα στις "κοινες" συζητησεις που δεν εχουν σχεση με την φιλοσοφια γενικα, οι εννοιες των λεξεων ειναι ετυμολογικες και στην προκειμενη περιπτωση νομιζω πως ο κυριος Γιαννης με το γενναιος εννοει τον θαρραλεο, τον αφοβο, αυτον που εχει "ψυχη" κ.ο.κ. χωρις το φιλοσοφικο κομματι τους...
@Aslan , σε ευχαριστώ, γιατί πραγματικά έπεσες μέσα! Οχι 99%, αλλά 100!!!
Και, επειδή το θέτεις τόσο ευγενικά και με τόσο "compassion" (ενσυναίσθηση), χωρίς να με ξέρεις κάν...
Μου δίνεις την ευκαιρία να πω 5 πράγματα για το πως γράφω και τι γράφω "εδώ μέσα", εδώ και 5,5 χρόνια... να ΜΗΝ αναφέρω (και από σεμνότητα, αλλά και γιατί δεν αφορά το ΣΚΥΛΟ - και τη ΣΚΥΛΑ, για να μην ξεχνιόμαστε) τι ξέρω και γύρω από ποιά επιστημονικά και φιλοσοφικά πεδία... να ΜΗΝ αναφέρω πόσα βιβλία (ναι, "χάρτινα") υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μου... κοινώς, να μην περιγράψω "implicitely" το βιογραφικό μου...
Μου δίνεις, όμως, την ευκαιρία να αναφέρω 1-2 τομείς που (άμεσα ή έμμεσα) ΑΦΟΡΟΥΝ το σκύλο (και όχι μόνο) και τη συμπεριφορά του και που προσπαθώ να ενημερώνομαι:
Έχω, λοιπόν, διαβάσει πολύ (αρχίζοντας συστηματικά από το 2006) για θέματα συμπεριφοράς και για θεωρίες - πρακτικές εκπαίδευσης του σκύλου... και έχω μελετήσει συστηματικά τις (αρκετές) φυλές που με ενδιαφέρουν (καμιά 60αριά), χωρίς να υποτιμήσω στις μελέτες μου όλες τις υπόλοιπες φυλές... και αυτό αφορά το φόρουμ (από την πλευρά του σκύλου)... και αυτά μεταφέρω κατά καιρούς, εδώ... και μαθαίνω κι άλλα (πολλά) από εσάς...
Επίσης, για λόγους βαθιά προσωπικούς, έχω μελετήσει (πολύ) ψυχολογία (ανθρώπινη) και ψυχιατρική... έχω "λιώσει" στο διάβασμα, πολλά χρόνια... γιατί, απλά, είχα στο ευρύτερο περιβάλλον μου 2 περιπτώσεις σοβαρές... μία από τις οποίες οδήγησε (μοιραία - και προβλέψιμα, σύμφωνα με το "πρότυπο") και σε θάνατο... νιώθω σχετικά άνετα, λοιπόν, να θίγω και θέματα ψυχολογίας για τον άνθρωπο και για τη συμπεριφορά του προς τον σκύλο... και καμιά φορά γράφω "φλογερά" και ίσως να παρεξηγούμαι κιόλας...
Ά, να μην το ξεχάσω: Καμιά φορά, παραθέτω και μερικούς στίχους από τραγούδια... έτσι, για τη δική μου ευχαρίστηση...
Όμως, το αφήνω εκεί... μέχρι εκεί... ΔΕΝ κάνω copy/paste από οτιδήποτε άλλο έχω διαβάσει, μιάς και δεν αφορά το dogforum... και, κυρίως, όπως πολύ καλά έχεις καταλάβει, δεν πρσεγγίζω ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ τη σχέση του ανθρώπου με το σκύλο (και τη σκύλα)... και, κυρίως, τις ιδιότητες του σκύλου...
Και, ναι, αγαπητή
@Aslan , είμαι ΓΕΡΟΣ... τουλάχιστον, σε σχέση με τους περισσότερους από εσάς... κι αδύναμος... και γι' αυτό, πήρα το Μπουρμπούλ για να βρω την υγειά μου..
Ένα σκύλο που, όπως όλοι ξέρετε, δεν θα με αμφισβητήσει ποτέ... και δεν θα χρειαστεί να το τσακίσω... να το "σπάσω"...