Θετική εκπαίδευση σκύλου…

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Κωστα, δεν βγαζω καθολου γενικα συμπερασματα. Ρωτησα κατι πολυ συγκεκριμενο για τον πνιχτη.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Ωραία

Πνίχτη χρησιμοποιώ στο κομμάτι του control στα καθήκοντα προστασίας. Και όχι χαλαρά, αλλά δυνατά.

Δε μιλάω για βασική υπακοή, αλλά για CONTROL.

Κάτι το οποίο το 99,99% των ανθρώπων δε θα χρειαστούν ποτέ να εκπαιδεύσουν το σκύλο τους.

Πρώτα απ' όλα να πούμε τι εστί control.

Στο αγωνιστικό πρόγραμμα του ΙΡΟ, και αφού ο σκύλος γυρίσει τις κρύπτες και γαυγίσει (ακίνητος) στην τελευταία, πρέπει να γίνει επανάκληση περίπου 2 μέτρα πίσω στον κυναγωγό. Ο κυναγωγός με το σκύλο σε sitz διπλα του δίνει νόημα στον ΒΚΠ να βγει εκτός κρύπτης. Κατόπιν, ο κυναγωγός με το σκύλο σε fuss, πρέπει να προχωρήσει προς τον ΒΚΠ, να βάλει τον σκύλο σε sitz και μετά σε platz και μετά να κάνει προς τα πίσω. Ο σκύλος πρέπει να επιτεθεί χωρίς εντολή (διαφυγή) όταν ο ΒΚΠ ξεκινήσει να τρέχει.

Εκεί λοιπόν είναι το μοναδικό σημείο που χρησιμοποιώ πνίχτη.

Γιατί είναι μεν εντολή που ξέρει ο σκύλος (fuss, sitz, platz) ΑΛΛΑ το κίνητρο (δάγκωμα) είναι τόσο μεγάλο, που εγώ προσωπικά δε μπορώ να έχω τον έλεγχο με άλλο τρόπο.

Αν κάτσει όμως κάποιος να διαβάσει τα περί "γεφυρώματος", θα καταλάβει ότι αυτό που έχει να περιμένει ο σκύλος (δάγκωμα) είναι τόσο ισχυρό, ώστε η δυνατή δική μου διόρθωση να μην τον επηρεάζει σχεδόν καθόλου.

Πάμε πάλι τώρα να μιλήσουμε περί βασικής υπακοής ή να συνεχίσουμε για Control στα καθήκοντα προστασίας;

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Άρα, αφού το θέμα είναι "Θετική εκπαίδευση σκύλου…", με "θετική εκπαίδευση" μπορούμε να κάνουμε βασική υπακοή, δεν μπορούμε να κάνουμε "Control".

Kατ'επέκταση, μπορούμε να εκπαιδεύσουμε ένα σκύλο να "Κάθετε", αλλά δεν μπορούμε να εκπαιδεύσουμε/διορθώσουμε ένα σκύλο επιθετικό που δαγκώνει τον ιδιοκτήτη του (το κίνητρο, δάγκωμα επίσης, είναι αρκετά μεγάλο και "χτισμένο" στο σκύλο)...Σωστά;

Άρα, καλό είναι να γνωρίζουμε τα πάντα, να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα πάντα (σε λογικά πλαίσια), να μην αφορίζουμε και να "διαβάζουμε" καταστάσεις, αξιολογώντας "τι και πως" θα χρησιμοποιήσουμε...Έτσι;

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Σε θεωρητικό επίπεδο, το control, μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς καμία διόρθωση. Αλλά ξέρω μόνο μία περίπτωση που να έχει γίνει αυτό.

trickius

Well-Known Member
22 Οκτωβρίου 2009
263
4
Παντως και διορθώστε με, η "θετική" εκπαίδευση δεν είναι κάπου πατενταρισμένο σαν διαδικασία ώστε να είναι ορισμένο και συγκεκριμένο ο καθένας δίνει μια διαφορετική ερμηνεία στο τι είναι. Απο κει και πέρα ο κάθε ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος για τον σκύλο του και το τι μπορεί να του προκληθεί βάση των γνώσεων που έχει. Ας μην κολλάμε με τις λέξεις.

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
Θα σε παρακαλούσα να μη βάζεις λόγια στο... πληκτρολόγιό μου.

δεν νομιζω οτι βαζω λογια στο.. πληκτρολογιο σου....
η εκπαιδευση που στηριζεται στη διορθωση .... έχει πολλες βαθμιδες μεχρι την εκπαιδευση με πνιξιμο του σκύλου με πνιχτη...
αν γνωριζεις και προχωρας με σταδιακα βηματα ποτε δεν φτάνεις στο βαθμό πνιξίματος.... ισα ισα το "τσικ" είναι αρκετό....
αυτό προσπαθώ να σου δείξω....

Δε σου έγραψα ότι στο συγκεκριμένο βίντεο δείχνεις κάποια βίαιη διόρθωση. Η παλαιά συζήτηση ήταν για χρήση πνίχτη ή prong σε μικρά σκυλιά, εκπαίδευση βασικής υπακοής. Της οποίας υπεραμύνθηκες λέγοντας ότι ο πνίχτης δεν τιμωρεί, αλλά "ενοχλεί" (ξαναθυμίζω το "τσικ").

Αλλά σχολίασα ότι ο σκύλος σου δείχνει σημάδια ηρεμίας κατά την πορεία, τα οποία σίγουρα δεν προέρχονται από τα χάδια. Στο κάτω-κάτω όταν αποφασίζεις να τον χαϊδέψεις, τότε αυτός αλλάζει τελείως έκφραση.

σου επισημαινω ξανα οτι το βιντεο γραφτηκε για συγκεκριμενο λόγο...
το δε συγκεκριμενο βιντεο ειναι καπακι 2η εγγραφή μετα απο αποτυχημενη πρωτη....
ουτε εκπαιδευτης ειμαι ουτε καμεραμαν..... λογικό το σκυλί να φαινεται μπερδεμενο ειδικα οταν το "ωθω" σε λαθος εκτελέσεις.... αυτό όμως δεν ειναι το ζητούμενο......
ακόμα και όταν "αποφασισα τα χαδια" και αυτά θεατρικά ήταν προς επιδειξη....
το σκυλί κολλάει πριν τα χαδια επανω μου.... προσεξε το....
από την άλλη ο σκύλος ειναι σε ηλικια 3 χρονων χωρις "επαναληπτικά " μαθηματα....
απο την καθημερινοτητα τον εκανα πρωραγωνιστή...
παρε και βιντεο κατα την διαρκεια εκπαιδευσης του....
ότα ο σκύλος είναι σε διαδικασια " μαθαινω"....

Άρη, ο σκύλος γλύφει τη μύτη του στην πορεία. Ορισμός σήματος ηρεμίας.

Από εκεί και πέρα, ρώτησες πού και πότε έχω χρησιμοποιήσει πνίχτη στο σκύλο μου ή βγάζεις και εσύ γενικά συμπεράσματα;
http://www.youtube.com/watch?v=pWEzrb5mFF0

εδώ το σκυλί ειναι σε ηλικία 8-9 μηνων....

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
@kkranis

Κωστα (αν και ο dj με καλυψε πληρως βεβαια),

Κοντρολ χρειαζεσαι εσυ στις καταστασεις που πολύ ωραια περιεγραψες.

Κοντρολ χρειαζομαι κι εγω στις γατοκαταστασεις και σκυλοκαταστασεις που πολύ ωραια περιεγραψα σε άλλο θεμα.

Γιατι πολύ απλά το κίνητρο είναι τόσο μεγάλο, που εγώ προσωπικά δε μπορώ να έχω τον έλεγχο με άλλο τρόπο (για να χρησιμοποιησω δικα σου λογια).

Ποια η διαφορά? Κι εγω μονο εκει χρησιμοποιω εργαλειο. Δεν το εχω παρει σερί κορδονι σε κάθε στιγμη της ζωης μας.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
GRDANE, ποσώς με ενδιαφέρει πώς έχεις εκπαιδεύσει το σκύλο σου.

Ούτε κριτής είμαι, ούτε δικός μου ο σκύλος, οπότε ότι και να πώ μπορείς απλά να με διαολοστείλεις και να τελειώνει η υπόθεση.

Εγώ απλά έγραψα το τι είδα, και δε νομίζω να υπάρχει ούτε ένας που να λέει ότι ο σκύλος σου δε δείχνει σημάδια ηρεμίας; Τα οποία για να υπάρχουν, προϋποθέτουν ένα συγκεκριμένο τρόπο δουλειάς από πίσω. Δεν αρκεί μια πορεία 2 μέτρων για να "μπερδευτεί" τόσο άσχημα ο σκύλος και να αρχίσει να γλύφει τη μύτη του.

Μπορεί π.χ. να μην έφτασες ποτέ στις δυνατές διορθώσεις που κάνω εγώ τώρα στο σκύλο μου στο control ούτε στο 1/10, αλλά αυτό να ήταν υπερβολικό για το δικό σου σκύλο και τις συγκεκριμένες συνθήκες που έγιναν οι διορθώσεις.

Ξέρεις να κρίνεις τα όρια του κάθε σκυλιού ή πηγαίνεις με τη μέθοδο του "πάμε και βλέπουμε"; Δυναμώνουμε δηλαδή τις διορθώσεις και βλέπουμε μέχρι που δεν σπάει ο σκύλος, όπως κάνουν οι περισσότεροι, δηλαδή;

Θα σε παρακαλούσα ένα πράγμα μόνο.

Πριν γράψεις ξανα για μέλη του forum που "ήταν υπέρμαχοι της θετικής και τώρα διορθώνουν με πνίχτη", καλύτερα να ρωτήσεις πρώτα.

Το να κάθομαστε να περιμένουμε στη γωνία τον άλλον που διαφωνούμε για να πετάξουμε το υπονοούμενό μας, είναι, αν μη τι άλλο, άκομψο.

trickius

Well-Known Member
22 Οκτωβρίου 2009
263
4
Άρα, καλό είναι να γνωρίζουμε τα πάντα, να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα πάντα (σε λογικά πλαίσια), να μην αφορίζουμε και να "διαβάζουμε" καταστάσεις, αξιολογώντας "τι και πως" θα χρησιμοποιήσουμε...Έτσι;
Αν δεν κάνω λάθος από τα λεγόμενα του kkranis ο ίδιος κατακρίνει τις τακτικές εκπαιδευτών που εφαρμόζουν πνίχτη ή prong σε μικρά σκυλιά και όχι σε σκυλιά ενήλικα με προβλήματα. Δεν νομίζω οτι μιλάει αυθαίρετα για όλες τις περιπτώσεις.

Επίσης harryf αν θες για να διιορθώσεις τα προβλήματα με τις γάτες σκύλους, προσπάθησε να αναπτύξεις το κυνηγητικό ένστικτο του σκύλου σου και όταν με το καλό το σκυλί κάνει σαν τρελό για μπαλάκι έχε ένα μαζί σου στην βόλτα.

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
@ trickius

Εγώ πάλι δεν μιλάω αποκλειστικά για το τι κάνει και τι πιστεύει ο kkranis, ο harryf3 ή ο GRDANE, αλλά προσπαθώ να πω πως δεν υπάρχουν "καταραμένα", "δολοφονικά όργανα βασανισμού" που χρησιμοποιούν "κακοί" άνθρωποι για να εκπαιδεύσουν τα σκυλιά τους...Απλά, πως υπάρχουν εργαλεία που χρησιμοποιούνται ανάλογα την περίπτωση και την ανάγκη και ουδεμία σχέση έχουν με "βασανισμό".

Άρα, αυτό που "πλασσάρεται" και "κυκλοφορεί" ως "θετική εκπαίδευση", χωρίς "βία" και "καταδικάζει" κάποια εργαλεία, μάλλον είναι "διαφημιστικό τρυκ" ή η "μισή αλήθεια" ή...τι άλλο μπορεί να είναι;

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
κρανης γνωριζω οτι δεν σε ενδιαφερει ο τροπος εκπαιδευσης του σκυλου μου...
απλα ομως τα συμπερασματα σου ειναι λανθασμενα γιατί στηριζονται σε λαθος υποθεσεις...... (το δευτερο βιντεακι το αποδυκνειει..)
επιμενω οτι υπαρχει εκπαιδευση που στηριζεται σε διορθωσεις χωρις την υπαρξη της βιας....
οταν το σκυλι ενος ιδιωτη κυνηγησει μια γατα.... και πρεπει να τον σταματησει δεν χρειαζεται ελεγχο του σκύλου του?
πρεπει να ασχολειται αναγκαστικα με τα σπορ για να εχει πληρη ελεγχο του σκύλου?
εκτος αν θεωρητικα η λεξη control χρησιμοποιειται για κατι συγκεκριμενο στα σπορ... και δεν το γνωριζω....
θα ηθελα όμως να μαθω....
το ιδιο ακομψο ειναι η επιλεκτικη μνημη στην χρηση των βιντεο...

επιμενω οτι ακομα δεν εχετε ξεκαθαρισει τι εστι θετική και τι η εκπαιδευση που στηριζεται σε διορθωσεις.....

trickius

Well-Known Member
22 Οκτωβρίου 2009
263
4
Δεν με ενδιαφέρει πως ονομάζει ο καθένας την δουλειά του απλά για το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που θα κάνουν μια βασική υπακοή ο πνίχτης, καρφί και ρεύμα είναι άχρηστα.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Επίσης harryf αν θες για να διιορθώσεις τα προβλήματα με τις γάτες σκύλους, προσπάθησε να αναπτύξεις το κυνηγητικό ένστικτο του σκύλου σου και όταν με το καλό το σκυλί κάνει σαν τρελό για μπαλάκι έχε ένα μαζί σου στην βόλτα.
Πώς θα αντιμετωπιζεις το κυνηγετικο ενστικτο απεναντι στον ζωντανο στοχο γατα με την βοηθεια του κυνηγετικου ψόφιου μπαλακίου?

Σορρυ τωρα, αλλά ειναι σαν να λεμε "δες μια τσοντα και ασε την ζωντανη γυναικα στην ησυχια της" :p (σορρυ μοντς και συνφορουμιτισσες :(:D)

Η βασική υπακοή και το control δεν έχουν καμία σχέση.
Η ΒΥ Κωστα ειναι στην ουσια η καθημερινοτητα. Και η καθημερινοτητα καποιες στιγμες θελει κοντρολ.

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.866
5.117
patra
grdane.blogspot.com
Δεν με ενδιαφέρει πως ονομάζει ο καθένας την δουλειά του απλά για το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που θα κάνουν μια βασική υπακοή ο πνίχτης, καρφί και ρεύμα είναι άχρηστα.
συμφωνώ....

zouzounos

Well-Known Member
19 Ιανουαρίου 2009
1.954
317
:)ωραιο θεμα

μπορω να εχω 5-6ατομα απο εδω μεσα με τα σκυλια τους
σε ενα κλειστο χωρο πινοντας καφε και κανοντας μαθημα?ο καθενας οτι γουσταρει
να δουλεψει?:D

trickius

Well-Known Member
22 Οκτωβρίου 2009
263
4
Πώς θα αντιμετωπιζεις το κυνηγετικο ενστικτο απεναντι στον ζωντανο στοχο γατα με την βοηθεια του κυνηγετικου ψόφιου μπαλακίου?

Σορρυ τωρα, αλλά ειναι σαν να λεμε "δες μια τσοντα και ασε την ζωντανη γυναικα στην ησυχια της" :p (σορρυ μοντς και συνφορουμιτισσες :(:D)

Η ΒΥ Κωστα ειναι στην ουσια η καθημερινοτητα. Και η καθημερινοτητα καποιες στιγμες θελει κοντρολ.
Εδώ σε θέλω κάβουρα. Αν κάνεις το σκυλί τρελό και παλαβό για το μπαλάκι πίστεψε με θα αγνοεί τα πάντα. Το θέμα είναι να το καταφέρεις αυτό.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Εδώ σε θέλω κάβουρα. Αν κάνεις το σκυλί τρελό και παλαβό για το μπαλάκι πίστεψε με θα αγνοεί τα πάντα. Το θέμα είναι να το καταφέρεις αυτό.
Αν ημουν τοσο καλος, δεν θα εκανα καθε μερα ερωτησεις :(. Θα εδινα διαλεξεις :D

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Πρώτα απ' όλα έχει γραφτεί τι εστί θετική εκπαίδευση μερικές σελίδες πιο πίσω

Γιατί τα συμπεράσματά μου είναι λάθος;

Εγώ μέχρι τώρα έχω δει:

ένα βίντεο με το σκύλο σου στους 9 μήνες όπου και μπουκώνεται με μεζεδάκια, με τελείως λάθος τρόπο (συγχρονισμός μεταξύ εκτέλεσης και επιβράβευσης) οπότε είσαι τελείως άκαιρος να λες ότι η θετική δε δουλεύει, επειδή απλά εσύ δεν είχες αποτελέσματα

ένα βίντεο με το σκύλο σου στα 3 χρόνια, όπου δείχνει σημάδια ηρεμίας στην πορεία δίπλα σου. Τα σημάδια αυτά εξαφανίζονται όταν πέρνει επιβράβευση από εσένα

Το δεύτερο βιντεο (πρώτο χρονικά) δεν αποδεικνύει τίποτα απολύτως, γιατί πολύ απλά μας λείπει το τι έχει γίνει από την ηλικία των 9 μηνών ως αυτή των 3 χρονών. Αν (υποθετικά) εσύ έχεις τσακίσει το σκύλο σου ενδιάμεσα, εγώ δε μπορώ να το ξέρω.

Όσον αφορά το σκυλί ενός ιδώτη και τις γάτες...

τι σε κάνει να πιστεύεις ότι μια γάτα είναι ιδίου μεγέθους ερέθισμα με τον ΒΚΠ για ένα σκύλο που εκπαιδεύεται από κουτάβι να δαγκώνει, να παλεύει και να κερδίζει; Βάλε και ότι ο σκύλος όταν έχει απέναντί του το έτοιμο δάγκωμα είναι λυτός.

Ποιός σου είπε ότι όλος ο κόσμος χρειάζεται καμιά φοβερή διόρθωση για να μάθει στο σκύλο του να μην κυνηγάει γάτες;

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97