Η Μάθηση και οι Εντολές

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Νομίζω το κάτσε είναι καθιστό με τα μπροστινα πόδια τεντωμένα, το κάτω όλο το σώμα κάτω και το μείνε, ακίνητο ακόμα και αν είσαι μακριά, ή απομακρύνεσαι.

Sent from my Desire HD using Tapatalk

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
Καλησπέρα :)
  • Δίπλα (Heel)
  • Κάτσε (Sit)
  • Κάτω (Down)
  • Μείνε (Stay)
  • Έλα (Come)
Η Προχωρημένη Υπακοή για σκύλους 6 μηνών+ (Novice Obedience for dogs 6 months+) αποτελείτε απο τις παρακάτω εντολες με, σήματα με φωνή - μεγάλες αποστάσης - χωρίς λουρί (hand signals with voice - long distance work - off leash):

• Heel
  • Sit & Automatic Sit (without command, on stop)
  • Down & Automatic Down
  • Sit - Stay (several minutes)
  • Down - Stay (several minutes)
  • Stand (for inspection)
  • Recall
  • Figure Eight exercise
Η κάθε χώρα έχει και τα δικά της ανάλογα τέστ αλλα όλα έχουν πάνω κάτω τις ίδιες προυποθέσεις.
Τα κουτάβια χρειάζονται συνήθως 4 - 6 εβδομάδες για να προετοιμαστούν και έχει πλάκα! It's fun :)
Καλημέρα. Οκ...

Τι είναι το:
[*]Figure Eight exercise

Recall

Automatic Down = Πότε? Γιατί?

liajoe

Well-Known Member
Παιδιά, ποια η διαφορά του

1. Κάτσε
2. Κάτω
3. Μείνε

Μου ακούγονται και οι 3 εντολές το ίδιο..
:D:D:D και να φανταστείς έγραψα στα Ελληνικά :p

• Κάτσε, είναι όταν ο σκύλος κάθεται στα δύο πίσω πόδια
  • Κάτω, ξαπλωμένος στο έδαφος
  • Μείνε, να παραμείνει σε μια θέση μέχρι να τον φωνάξεις ή να γυρίσεις πάλι κοντά του
Εσείς πως τα ονομάζεται αυτα?

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Εμένα μιας και η σκύλα μου το κάτσε το έμαθε από την πρώτη κιόλας μέρα αλλά με την λέξη κάτω,
δεν ήθελα να της το αλλάξω και τώρα που της μαθαίνω να ξαπλώνει, της λέω ξάπλα.
Ακούγεται λίγο γελοίο αλλά δεν βρήκα άλλη λέξη ;)

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
  • Κάτσε, είναι όταν ο σκύλος κάθεται στα δύο πίσω πόδια
  • Κάτω, ξαπλωμένος στο έδαφος
  • Μείνε, να παραμείνει σε μια θέση μέχρι να τον φωνάξεις ή να γυρίσεις πάλι κοντά του
Εσείς πως τα ονομάζεται αυτα?
ακριβως ετσι τα ονομαζουμε και εμεις.

ακριβως αυτες τις εντολες,εκτελει και ο δικος μου σκυλος.(μαζι με το "Διπλα" και το "Ελα".)

ATREAS

Well-Known Member
8 Νοεμβρίου 2009
874
2
Mesogeia - Attiki
Εμένα μιας και η σκύλα μου το κάτσε το έμαθε από την πρώτη κιόλας μέρα αλλά με την λέξη κάτω,
και μένα έτσι ακριβώς αλλά είναι λάθος διότι τώρα δεν έχω λέξη για το ξάπλα χαχα

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Δεν κατάλαβα ;)
Όταν θες να ξαπλώσει τι της λες;;
Εγώ λέω ξάπλα, αλλά συνήθως με γράφει, χαχα
Η μήπως εννοείς να ξαπλώσει τελείως, πχ ανάσκελα;

DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
Το ''ξάπλα'' το χρησιμοποιούνε αρκετοί.
Ένας εκπαιδευτής έλεγε κάτω για να κάτσει,και για να ξαπλώσει έλεγε καατω-κάτω.

Πάντως το τρίπτυχο κάτσε-κάτω-μείνε είναι το πιο κλασικό.

Για δοκίμαστε να πείτε στον σκύλο σας κάστε μετά κάτω και μετά ξανά κάστε.Θα το κάνει??
Οι μισοί σκύλοι δεν θα το κάνουν..

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Για δοκίμαστε να πείτε στον σκύλο σας κάστε μετά κάτω και μετά ξανά κάστε.Θα το κάνει??
Οι μισοί σκύλοι δεν θα το κάνουν..
εννοεις οταν ειναι στην θεση "Κατω" να του πουμε την εντολη "Κατσε"?...δεν μπορει να εννοεις αυτο,γιατι δεν γινεται.

αν εννοεις να δωθουν οι εντολες με την σειρα..."Κατσε"..."Κατω"...μετα "Παμε" και μετα ξανα "Κατσε"...τοτε ειναι το λογικο και ολοι οι σκυλοι της Β.Υ το κανουν.

εξηγησε μου αν θες,δεν σε καταλαβα...

liajoe

Well-Known Member
Τι είναι το:
[*]Figure Eight exercise

Recall

Automatic Down = Πότε? Γιατί?
Καλησπέρα :)

H γιαγιά κάνει το Figure Eight με το Golden της και κοίτα πόσο όμορφα δουλεύουν σαν ομάδα :) http://www.youtube.com/watch?v=oEtU_v_MrjQ&feature=related

Mια φίλη δουλεύει με το 4.5 μηνών Γερμανικό Ποιμενικό της. Η "επιβράβευση" την κατάλληλη χρονική στιγμή ενισχύει την συγκεκριμένη συμπεριφορά και σταδιακά ελλατώνεται. Στο τέλος δεν χρησιμοποιείται.

Το Recall - Επαναφορά είναι στο 2:12 λεπτό.
http://www.youtube.com/watch?v=ARRh5L3f48s&feature=related

Last edited:

liajoe

Well-Known Member
:D:D:D:D

liajoe

Well-Known Member
εννοεις οταν ειναι στην θεση "Κατω" να του πουμε την εντολη "Κατσε"?...δεν μπορει να εννοεις αυτο,γιατι δεν γινεται
Ναι, γίνετε :)

Πρώτα, "Κάτσε"
Μετά "Κάτω"
και μετά πάλι "Κάτσε".

Τραβάει τα δύο μπροστά πόδια του πάλι επάνω :)

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
χμ...

"εμεις" μετα το "Κατω" μαθαμε το "Παμε" και μετα παλι το "Κατσε".

το "Κατω" ειναι το απολυτο "δεσιμο" -σαν εντολη- του σκυλου.Ειναι σαν την απολυτη υποταγη.

γι'αυτο και οι αρκετα-πολυ κυριαρχικοι σκυλοι,δεν το εκτελουν προθυμα...παιρνει καιρο.

liajoe

Well-Known Member
Η Jamaica μαθαίνει τι σημαίνει "υπομονή" μέσο της εκπαίδευσης.
Μαθαίνει να περιμένει υπομονετικά, να κάνει μια εργασία για την επιβράβευση.

Αυτο αργότερα θα την βοηθήσει πάρα πολύ σε μελλοντικές εργασίες χωρίς την
παρουσία της ισχυρότερης ενίσχυσης - φαί -

Προσωπικά δεν το το χρησιμοποιό σε τέτοιο βαθμό, προτιμό την φωνή, το αγαπημένο
παιχνίδι και το χάδι.

DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
Ναι αυτό εννοώ,και πίστεψε με γίνεται,οπως ειπε και η liajoe.
Το θέμα είναι πως και άψογα να γνωρίζει το κάτσε και το κάτω,δυσκολεύονται σχεδόν ολοί οι σκύλοι από το κάτω να επανέλθουν στο κάτσε.
Και αυτό γιατί έχει γίνει ρουτίνα στον σκύλο μετά το κάστε να ακούει το κάτω και μέτα το μείνε ή το πάμε κτλπ..
Την πρώτη φορά που το έκανα στον σκύλο μου με κοίταγε σαν χαζός σαν να μου λέει ''μπερδεύτηκα τι θες να κάνω τώρα'' αλλά είναι εύκολο να το μάθει σε μια μέρα.
Έτσι κάνεις εξάσκηση στον σκύλο και τον αναγκάζεις να σκεφτεται κάτι που είναι πολύ καλό.Βέβαία δεν χρειάζεται να το παρακάνεις.

Όπως και οι ''προχειρα'' εκπαιδευμένοι σκύλοι αδυνατούν να εκτελέσουν απευθείας το κάτω.

Γενικά καλό είναι να σπας τη ρουτίνα του σκύλου και να του ζήτας απρόβλεπτα πράγματα.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
το "Κατω" ειναι το απολυτο "δεσιμο" -σαν εντολη- του σκυλου.Ειναι σαν την απολυτη υποταγη.

γι'αυτο και οι αρκετα-πολυ κυριαρχικοι σκυλοι,δεν το εκτελουν προθυμα...παιρνει καιρο.
Αυτο ειναι λιγο σαν ξινα σταφυλια.
Αν καθεσαι πανω απο τον σκυλο σαν αφεντης μπαστακας, τοτε ναι, ο κυριαρχικος αντιδραει.
Σε κλιμα συνεργασιας ομως, ειναι εντυπωσιακο το πόσο προθυμα εκτελει το κατω.

Αυτο αργότερα θα την βοηθήσει πάρα πολύ σε μελλοντικές εργασίες χωρίς την
παρουσία της ισχυρότερης ενίσχυσης - φαί -

Προσωπικά δεν το το χρησιμοποιό σε τέτοιο βαθμό, προτιμό την φωνή, το αγαπημένο
παιχνίδι και το χάδι.
Λια, εχω παρατηρησει οτι σε σκυλο με πολυ εντονο food drive, το φαγητο αντι για επιβραβευση μπορει να λειτουργησει σαν σοβαρος περισπασμος.

Θα ηθελα την γνωμη σου πανω σε αυτο, οπως και γενικα στην φιλοσοφια του φαγητου ως επιβραβευση.

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
δηλαδη που πρεπει να "καθεσαι" για να εκτελεσει το "Κατω"?

...να σημειωσω οτι μιλω,για τα πρωτα μαθηματα ενος κυριαρχικου σκυλου(ο δικος μου σκυλος) σε ηλικια 6 μιση μηνων,οταν ακομα μαθαινε την Β.Υ...τωρα πλεον εκτελει ολες τις εντολες της Β.Υ,χωρις δευτερη σκεψη,χωρις αρνηση...σαν "φυσικη" του επιλογη...ασχετα εαν δεν ειναι επιλογη του.

η σχεση Αρη,αναπτυσσεται και στα μαθηματα της Β.Υ...πλεον εχουμε σαφως ανωτερου και βαθυτερου επιπεδου σχεση,με τον σκυλο μου.

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Εμένα (που ακόμα προσπαθούμε με την εκπαίδευση) δυσκολεύεται να εκτελέσει μια εντολή αν την ακουμπάω!
Επειδή είχα θέμα με το φαγητό της και αναγκάστηκα να την επιβραβεύω με χάδια ή βόλτα, και να κόψω τις λιχουδιές,
μερικές φορές αν την ακουμπάω δεν κάνει αυτό που της ζητάω, και δεν ξέρω μήπως επειδή την ανταμειβή την έχει ήδη (το να την ακουμπάω γενικα) δεν την ενδιαφέρει και τόσο να εκτελέσει την εντολή.

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
η ανταμοιβη,το μπραβο στον σκυλο πρεπει να ειναι συγκεκριμενο και οχι αοριστο...επισης η συχνη επιβραβευση,χανει την αξια της.

ισως εχει δεδομενο το "χαδι" σου και δεν το περιμενει...περιορισε το,δινε την εντολη και οταν την εκτελει προθυμως,μπορεις να την επιβραβευεις...οχι ομως σαν να σου εσωσε "Το παιδι απο το γκρεμο"...η επιβραβευση ειναι αναλογη της προσπαθειας,της δουλειας και του επιπεδου δυσκολιας.

liajoe

Well-Known Member
Εμένα (που ακόμα προσπαθούμε με την εκπαίδευση) δυσκολεύεται να εκτελέσει μια εντολή αν την ακουμπάω!
μερικές φορές αν την ακουμπάω δεν κάνει αυτό που της ζητάω, και δεν ξέρω μήπως επειδή την ανταμειβή την έχει ήδη (το να την ακουμπάω γενικα) δεν την ενδιαφέρει και τόσο να εκτελέσει την εντολή.
Ναι, (αν και δεν είμαι εκεί για να δώ...) αλλά εάν ζητάς απο τον σκύλο
να εκτελέσει μια εντολή και τον ακουμπάς - πρίν, ενδιάμεσα -
είναι σαν "επιβράβευση" που δεν το κάνει.

Βασικά πρέπει να σκεφτόμαστε συνέχεια - "ποια είναι η συμπεριφορά μου αυτην την στιγμή?
και
τι συμπεριφορά ενισχύω αυτην την στιγμή με την συμπεριφορά μου?"

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97