Η Μάθηση και οι Εντολές

DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
ισως εχει δεδομενο το "χαδι" σου και δεν το περιμενει...περιορισε το,δινε την εντολη και οταν την εκτελει προθυμως,μπορεις να την επιβραβευεις...οχι ομως σαν να σου εσωσε "Το παιδι απο το γκρεμο"...η επιβράβευση ειναι αναλογη της προσπαθειας,της δουλειας και του επιπεδου δυσκολιας.
Εγώ εδώ τα έκανα λίγο ανάποδα..όταν εκτελεί πρόθυμα η επιβραυβευσή ήταν νορμάλ.
Όταν δυσκολευόταν να εκτελέσει,είτε επειδή βαριόταν,είτε επειδή μπερδευόταν,είτε επειδή ήθελε να κάνει κάτι άλλο,αν τελικά εκτελούσε έστω και με λίγη αργοπορία επιβράβυεα πιο έντονα.Περνώντας το μήνυμα πως'' ευχαρίστησες τον αρχηγό σου και είδες..αξιζε τον κόπο..!!''

liajoe

Well-Known Member
Λια, εχω παρατηρησει οτι σε σκυλο με πολυ εντονο food drive, το φαγητο αντι για επιβραβευση μπορει να λειτουργησει σαν σοβαρος περισπασμος.
Θα ηθελα την γνωμη σου πανω σε αυτο, οπως και γενικα στην φιλοσοφια του φαγητου ως επιβραβευση.
Ξέρεις, η φιλοσοφία του φαγητού του φαγητού ως επιβράβευση (όχι δελεασμό) είναι μεγάλο "θέμα".

Έχω δεί σκύλο με υψηλό food drive να μαθαίνει την "υπομονή και εργασία".
Έχω δεί σκύλο με χαμηλό food drive να ενισχύει το "ψάξιμο" για φαγητό.
Έχω δεί και σκύλο με πολύ χαμηλό food drive να αδιαφορεί για την επιβράβευση,
ειδικά όταν δεν ένιωθε άνετα για μια άσκηση.

Πιστεύω, ξαρτάται απο τον σκύλο και απο τον χειριστή.
Όταν έχουμε ένα σκύλο με υψυλό food drive μπορούμε να του μάθουμε,

• να μην εστιάζει την προσοχή του στο φαί
  • να εστιάζει πρώτα την προσοχή του στην άσκηση
Με τον χρόνο, ελλατώνεται το φαί και μένει μόνο η άσκηση.

Προσωπικά όμως, πιστεύω πολύ στο "out of sight, out of mind".
Στα Ελληνικά..."δεν το βλέπω, δεν το σκέφτομαι"...κάπως έτσι.

Δεν χρησιμοποιώ το φαγητό ως επιβράβευση γιατί πιστεύω οτι μπορούμε
να καταφέρουμε ένα εξίσου καλό αποτέλεσμα με φωνή, χάδι, παιχνίδι.

Εάν χρειαστεί θα το χρησιμποποιήσω για να λύσουμε ένα πρόβλημα που
γνωρίζουμε οτι είναι μακροχρόνιο με ένα σκύλο. Σε μια τέτοια περίπτωση,
το "φαγητό" μπορεί να βοηθήσει πολύ.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
δηλαδη που πρεπει να "καθεσαι" για να εκτελεσει το "Κατω"?

...να σημειωσω οτι μιλω,για τα πρωτα μαθηματα ενος κυριαρχικου σκυλου(ο δικος μου σκυλος) σε ηλικια 6 μιση μηνων,οταν ακομα μαθαινε την Β.Υ...τωρα πλεον εκτελει ολες τις εντολες της Β.Υ,χωρις δευτερη σκεψη,χωρις αρνηση...σαν "φυσικη" του επιλογη...ασχετα εαν δεν ειναι επιλογη του.

η σχεση Αρη,αναπτυσσεται και στα μαθηματα της Β.Υ...πλεον εχουμε σαφως ανωτερου και βαθυτερου επιπεδου σχεση,με τον σκυλο μου.
Βρε Θοδωρη, ειπα εγω κατι για την υπακοη ή την σχεση σου με τον σκυλο σου? Ουτε στιγμη δεν αμφεβαλα ότι τα πατε περιφημα.

Χρησιμοποιησα δευτερο ενικο προσωπο με την γενικη του εκφραση. Δεν μιλουσα σε σενα, δεν εννοουσα εσενα. Εξαλλου κι εσυ γενικα μιλουσες.

Το θεμα δεν είναι πού καθεσαι αλλά το πώς καθεσαι (παλι οχι εσυ, γενικα).

Αν στεκεσαι (ΟΧΙ εσυ ειπαμε!) από πανω του σαν στρατηγος που καταπιε σπαθι (υπερβολη για να δειξω τι εννοω – υπαρχουν πολλες διαβαθμισεις μαλακιας) και ΔΙΑΤΑΖΕΙΣ το κατω, τοτε ο κυριαρχος σκυλος που εχει μεγαλη ιδεα για τον εαυτο του (ορισμος Ζιβαγκο) θα αντιδρασει γιατι δημιουργειται κατασταση αντιπαραθεσης.

Καταλαβες τιποτα? Ουτε κι εγω!

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Αρη,πραγματικα τα καταλαβα ολα...και...συμφωνω!

Οντως στην πορεια του ποστ μου,μιλησα για τον σκυλο μου και την δικη μας Β.Υ. και αυτο φανηκε (ορθα) οτι το πηρα προσωπικα...ομως,δεν σε παρεξηγησα πραγματικα.

απλα απαντησα σε λαθος προσωπο...επρεπε να μιλησω γενικα.

επισης,οντως το θεμα ειναι πως καθεσαι.(γλωσσα του σωματος,την οποια αντιλαμβανονται παρα πολυ καλα και αμεσα,οι σκυλοι)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Εγώ εδώ τα έκανα λίγο ανάποδα..όταν εκτελεί πρόθυμα η επιβραυβευσή ήταν νορμάλ.
Όταν δυσκολευόταν να εκτελέσει,είτε επειδή βαριόταν,είτε επειδή μπερδευόταν,είτε επειδή ήθελε να κάνει κάτι άλλο,αν τελικά εκτελούσε έστω και με λίγη αργοπορία επιβράβυεα πιο έντονα.Περνώντας το μήνυμα πως'' ευχαρίστησες τον αρχηγό σου και είδες..αξιζε τον κόπο..!!''
Αυτο μου αρεσε πολυ. Μιλας για καθαρη παρακινηση, η οποια οταν βαριεται τον ανεβαζει και προκαλει ενδιαφερον και οταν δεν ειναι σιγουρος και μπερδευεται τον προκαλει/ενισχυει να εκτελεσει ή να ολοκληρωσει την εκτελεση.

Εγω ειχα χρησιμοποιησει την δευτερη περιπτωση στην εκμαθηση των εντολων.
Παραδειγμα. Ο σκυλος ξεκιναει αμηχανα να εκτελει το κατσε αλλά δεν ειναι σιγουρος και μισο-εκτελει ή ξεκιναει διστακτικα την εκτελεση. Φαινεται απο την κινηση και το βλεμμα οτι δεν ειναι σιγουρος. Αν τον ενισχυσεις εκεινη την ωρα με μια φωνητικη επιβραβευση, συνηθως ολοκληρωσει την εκτελεση με επιτυχια.

@Λια. Ευχαριστω πολυ για την απαντηση.

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
Αν το κουτάβι δεν έχει όρεξη??

Αν βλέπει το λουρί σαν κάτι το οποίο θα περάσει άσχημα??

Αν το κουτάβι ακολουθεί την δραστηριότητα αλλά νωχελικά?

Αν στο κάτσε ή κάτω δεν σηκώνεται και ξαπλώνει ανάσκελα?

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Αν ρωτας εμενα Βασιλη, δεν ξερω από κουταβια. Πεντε πραγματακια έκανα με εφηβο σκυλι.

marilena83

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2010
549
0
Κυψέλη
Έχω την εξής απορία και για να μην ανοίγω καινούριο θέμα (νομίζω ότι κολλάει) γράφω σε αυτό: είναι σωστό να χρησιμοποιώ την τροφή ως δέλεαρ για να παρακινήσω σωστή συμπεριφορά;
Το παράδειγμά μου είναι το εξής: η Λήδα στη βόλτα α)πολλές φορές μουλαρώνει γιατί θέλει να πάει προς μία κατεύθυνση που κάτι της μύρισε β)βλέπει γάτα ή σκύλο και η αντίδρασή της είναι από κοκάλωμα ως αφηνιασμένο τράβηγμα λουριού και σήκωμα στα δύο πόδια (χαρούμενα), γ) μετά τη συνάντηση με το εκάστοτε συμπαθές τετράποδο είναι ταραγμένη-συγκινημένη και πάει όπου να ναι.
Για πρακτικούς λόγους πρέπει να την επαναφέρω στην τάξη σχετικά άμεσα. Προς το παρόν σε πρώτη φάση προσπαθώ να της αποσπάσω την προσοχή καλώντας την (συμβαίνει τις μισές φορές και επιβραβεύεται) και αν δεν πιάνει με τίποτα τραβώ απότομα το λουρί.
Αυτό ενίοτε έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά κάποιες φορές συναντώ αντίδραση. Μπορώ να αποφύγω το τράβηγμα δελεάζοντάς την άμεσα με μεζεδάκι;

liajoe

Well-Known Member
είναι σωστό να χρησιμοποιώ την τροφή ως δέλεαρ για να παρακινήσω σωστή συμπεριφορά;

Το παράδειγμά μου είναι το εξής: η Λήδα στη βόλτα α) πολλές φορές μουλαρώνει γιατί θέλει να πάει προς μία κατεύθυνση που κάτι της μύρισε β) βλέπει γάτα ή σκύλο και η αντίδρασή της είναι από κοκάλωμα ως αφηνιασμένο τράβηγμα λουριού και σήκωμα στα δύο πόδια (χαρούμενα), γ) μετά τη συνάντηση με το εκάστοτε συμπαθές τετράποδο είναι ταραγμένη-συγκινημένη και πάει όπου να ναι.

Για πρακτικούς λόγους πρέπει να την επαναφέρω στην τάξη σχετικά άμεσα.
Προς το παρόν σε πρώτη φάση προσπαθώ να της αποσπάσω την προσοχή
καλώντας την (συμβαίνει τις μισές φορές και επιβραβεύεται) και αν δεν πιάνει
με τίποτα τραβώ απότομα το λουρί. Αυτό ενίοτε έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα,
αλλά κάποιες φορές συναντώ αντίδραση.

Μπορώ να αποφύγω το τράβηγμα δελεάζοντάς την άμεσα με μεζεδάκι;
Γειά σου Μαριλένα :) (το κουτάβι της κουζίνας :p)

Όχι. Το φαί χρησιμοποιήται σαν επιβράβευση μόνο.
Θα μπορούσες να προσπαθήσεις να της αποσπάσεις την προσοχή με τα παρακάτω βήματα:
α) σφύριγμα β) να σε κοιτάξει γ) να την παροτρύνεις να έρθει κοντά σου δ) μόλις έρθει να κάτσει ε) λιχουδιά.

DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
http://www.dogforum.gr/v3/newreply.php?do=newreply&p=291173

Αυτο μου αρεσε πολυ. Μιλας για καθαρη παρακινηση, η οποια οταν βαριεται τον ανεβαζει και προκαλει ενδιαφερον και οταν δεν ειναι σιγουρος και μπερδευεται τον προκαλει/ενισχυει να εκτελεσει ή να ολοκληρωσει την εκτελεση.

Εγω ειχα χρησιμοποιησει την δευτερη περιπτωση στην εκμαθηση των εντολων.
Παραδειγμα. Ο σκυλος ξεκιναει αμηχανα να εκτελει το κατσε αλλά δεν ειναι σιγουρος και μισο-εκτελει ή ξεκιναει διστακτικα την εκτελεση. Φαινεται απο την κινηση και το βλεμμα οτι δεν ειναι σιγουρος. Αν τον ενισχυσεις εκεινη την ωρα με μια φωνητικη επιβραβευση, συνηθως ολοκληρωσει την εκτελεση με επιτυχια.

@Λια. Ευχαριστω πολυ για την απαντηση.
Υπάρχει ένα λεπτό σημείο σε όλο αυτό που εύκολα την πάτας,ιδιαιτερα αν δεν ξέρεις καλά τον σκύλο σου.Και αυτό γιατί άθελα σου μπορεί να επιβραβέυεις μισο-εκτελεσμένες εντολές.
Το θέμα είναι να καταλάβει ο σκύλος πως εσύ ενθουσιάστικες όχι επειδή εκτέλεσε καπως βαριεστημένα,αλλά επειδή εκτέλεσε κιας ηθελε κάτι άλλο.
Αυτό μπορεί να το έκανα σε ένα συγκεκριμένο σκύλο που ήξερα ότι καταλάβε τι επιβραυέω,όχι σε οποιονδήποτε.

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Δε θέλω να επέμβω στο thread της Λίας, αλλά η άποψή μου είναι ότι ένας σκύλος που κάνει ΒΥ πρέπει να γνωρίζει να κάθεται από ξαπλωμένος και να ξαπλώνει από όρθιος, όχι μόνο κάτσε, ξάπλα, σήκω με αυτή τη σειρά. Απλά, φυσικά και ο σκύλος κάνει διαφορετική κίνηση, παρόλο που το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Σαν εντολές, όπως πολύ σωστά αναφέρει η Λία, αφού έχει ο σκύλος μάθει το ζητούμενο, προτιμώ το 'ξάπλα' από το 'κάτω' που έχει τα 3 πρώτα γράμματα ίδια με το 'κάτσε' και 'κάτω' θα πούμε και για άλλους λόγους, π.χ. πηδάει πάνω μας ή ανεβαίνει στον καναπέ. Για τους ίδιους λόγους προτιμώ το 'στάσου' από το 'μείνε' που ξεκινάει όπως το 'μη'.
Σε ΒΥ ποτέ δε θα φωνάξω τον σκύλο να έρθει από το 'στάσου' αλλά θα πάω εγώ να τον πάρω γιατί αλλιώς το αποδυναμώνω. Επιπλέον τον κάνω να αισθάνεται ασφαλής γιατί έχει τη σιγουριά ότι θα επιστρέψω εκεί που τον άφησα.

Last edited:

marilena83

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2010
549
0
Κυψέλη
Γειά σου Μαριλένα :) (το κουτάβι της κουζίνας :p)

Όχι. Το φαί χρησιμοποιήται σαν επιβράβευση μόνο.
Θα μπορούσες να προσπαθήσεις να της αποσπάσεις την προσοχή με τα παρακάτω βήματα:
α) σφύριγμα β) να σε κοιτάξει γ) να την παροτρύνεις να έρθει κοντά σου δ) μόλις έρθει να κάτσει ε) λιχουδιά.
Λία σ ευχαριστώ για την απάντηση και για όλο το ποστ γενικά, είναι απίστευτη βοήθεια για εμάς τους αρχάριους (και μη)!
Εγώ μέχρι τώρα την επιβράβευα μόλις της έλεγα το όνομα και με κοίταζε, επομένως θ αρχίσω να απαιτώ και τα επόμενα βήματα !

roky + maroyso

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2011
1.434
44
guess
ρε παιδια αυτο το γυρνα εχω κανει τα παντα για να το μαθει δν με πιανει!!!!!
εχει μαθει πολλες εντολες οπως ''κατω'',''σηκω'',''κατσε'',''δωσε χερι'',''αστο'',''μεινε'',''σε πιο χερι ειναι η λιχουδια'' κ.α
αλλα δν μπορει να καταλαβει το γυρνα..το δοκιμασα σε ενα αλλο σκυλακι που δν ξερει τπτ απο εντολες και το εμαθε πολυ γρηγορα εκεινο ο ροκυ ομως με το που του φερνς την λιχουδια και την παω σιγα σιγα να γυρισει σηκωνετε!!!
κατι αλλο ??

Stratos_Lily

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2012
59
0
Πολύ ωραίο και χρήσιμο ποστ,από τις ελάχιστες αναλύσεις των εντολών που είναι επαρκώς αναλυτικές και εξηγούν τί πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση εκτροπής από την επιθυμητή συμπεριφορά, τα περισσότερα βίντεο με ανάλογο περιεχόμενο παρουσιάζουν στην ουσία ήδη εκπαιδευμένους σκύλους, οπότε δεν προκύπτει κανένα πρόβλημα άρα είναι πρακτικώς άχρηστα στον κοινό ιδιοκτήτη που προσπαθεί να εκπαιδεύσει το σκύλο του μόνος του!

Θα ήθελα να εκφράσω μια απορία μου που μου δημιουργήθηκε στην προσπάθειά μου να εφαρμόσω την εντολή "δίπλα": με το που ακούει η σκυλίτσα μου το "πάμε" ξεκινάει να περπατάει και με προσπερνάει σε χρόνο λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο οπότε δε μου δίνεται η ευκαιρία να την επιβραβεύσω όταν περπατάει δίπλα στο γόνατό μου, πώς θα καταφέρω να την κάνω να περπατήσει έστω και για μια στιγμή σωστά ώστε να επιβραβευτεί και να καταλάβει ότι αυτή είναι η επιθυμητή συμπεριφορά;;;

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Το "παμε" που λες ειναι το γνωστο "δίπλα" ή κατι άλλο που της έχεις μάθει?

Δεν έχω διαβάσει τα προηγούμενα ποστ και πως συμβουλεύουν να μάθεις το "δίπλα" αλλα στα δικά μου το "δίπλα" απλά σημαίνει τοποθετήσου αριστερά δίπλα στο πόδι μου. Αν το μάθει τότε όπου πας θα προσπαθεί να βρίσκεται σε αυτή την θέση, ακόμα και όταν περπατάς.

Stratos_Lily

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2012
59
0
το "πάμε" είναι η λέξη που χρησιμοποιώ την ώρα που ξεκινάμε την πορεία με το σκύλο δίπλα στο πόδι μου,αυτό κατάλαβα διαβάζοντας τις αναλυτικές οδηγίες της Λίας στο πώς να μάθει την εντολή "δίπλα" που απ'ότι κατάλαβα αναφέρεται στο πώς να κάνεις το σκύλο να περπατάει κολλημένος στο πόδι σου κατά τη διάρκεια μιας πορείας

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Να πω κι εγώ το δικό μου, αν διευκολύνει:

α) "Πάμε" = Ξεκίνα και έλα στην πορεία που πηγαίνω... είτε πίσω μου, είτε μπροστά μου, είτε δίπλα μου... δεν με πειράζει... αρκεί να έρχεσαι στην πορεία μου...

β) "Δίπλα" (ή, "Μαζί", που χρησιμοποιώ εγώ) = Ξεκίνα και περπάτα δίπλα μου... ή... σταμάτα (εφόσον σταματάω εγώ) δίπλα μου...

mariakala

Well-Known Member
26 Απριλίου 2011
2.122
1.393
ο κάθε εκπαιδευτής έχει τις δικες του λέξεις και μεθόδους.
εμείς ξεκινάμε με "πάμε" και "κοντά" είτε λεκτικά είτε με χτύπημα του χεριού στο αριστερό πόδι.
όπως καταλαβαίνεις άλλο είναι το πάμε και άλλο το κοντά (να περπατάει πλάι στο πόδι μου)

maxinikol

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
1.091
87
ο αργος ειναι δυο ετων .σε ενα ομαδικο μαθημα που τον συναντησαμε δεν ηταν ιδιαιτερα συνεργασιμος .η εξελιξη του ειναι θαυμαστη .εδω με τον εκπαιδευτη μας στη χαλκιδικη http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Idn30Q__mR4#! αυτη τη ρουτινα ακολουθουμε και εμεις.διπλα ,μαζι ,στοπ ,μεινε ,ξαπλα η ορολογια μας.

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Απο ένα βίντεο δεν μπορεί κάποιος να εκφέρει καθαρή άποψη. Αυτό το γράφω για να μη με παρεξηγήσει κανείς με ένα μικρό σχόλιο που θα κάνω. Επισης ο καθένας θέλει κάτι διαφορετικό απο το σκύλο. Η παρατήρηση μου είναι ότι the dog lacks the spirit (δεν ξέρω πως να το πω Ελληνικά). Μπορεί για κάποιους να είναι αδιάφορο αυτό, κατανοητό και δεκτό, αλίμονο :D