Επιλογή σκύλου ( Pitbull/ Amstaff ή cane corso?)

peris

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2013
179
0
Πάτρα
Αριστοκλή ως κάτοχος πιτμπουλ να σου πω ότι όσον αφορά την επιθετικότητα με τα άλλα σκυλιά θα έχεις πρόβλημα μόνο αν τους την βγάλεις,ο δικός μου για παράδειγμα (βέβαια είναι και μικρός ακόμα) όταν έρχεται σε επαφή με άλλα σκυλία ναι μεν δεν δείχνει καθόλου φόβο αλλά δεν μου έχει βγάλει και ίχνος επιθετικότητας,είναι καθαρά θέμα κοινωνικοποιήσης.Τώρα όσον αφορά την φύλαξη ναι μεν δεν θα έχεις αποτελέσματα όπως ντοπερμαν η γ.π. για παράδειγμα αλλά πιστεύω με σωστή εκπαίδευση δεν θα έχεις πρόβλημα.Ακόμα να σου πω ότι έχουν τρελή ενέργεια και θέλουν τρελή εκτόνωση,μπορεί να είναι λίγο υπερβολικό αλλα κουράζονται πάρα πολύ δύσκολα

christos79

Well-Known Member
20 Νοεμβρίου 2011
633
27
Δεν αναφέρω τα rot, ΓΠ, Bullmastif γιατί είπες ότι ψάχνεις μεσαίο μέγεθος.

Γενικά εγώ δεν είμαι υπέρ της καταστολής. Προτιμώ να βάλω συναγερμό παρά να ρισκάρω την ασφάλεια του σκύλου.
Επίσης δεν πιστεύω ότι μπορείς να εκπαιδεύσεις έναν σωστό σκύλο φύλακα εύκολα και απλά.
Για να το πετύχεις η απaίτηση σε χρόνο είναι τεράστια.
Δεν αρκεί απλά ένας σωστός εκπαιδευτής. Θέλει απίστευτη κοινωνικοποίηση το σκυλί και πάρα πολύ χρόνο σε διάφορες καταστάσεις και χώρους.Σκέψου για παράδειγμα ότι θα πρέπει να κάνεις πάνω κάτω κάθε Σάββατο την λαϊκή της γειτονιάς με φωνές και κόσμο μέχρι να είναι ατάραχος. Μετά πρέπει να πας αλλού κτλ.
Ο σκύλος φύλακας με την σωστή έννοια είναι τεράστια ευθύνη.

Εάν μείνεις στο μεσαίο μέγεθος θα έλεγα να δεις τα boxer και τα βέλγικα. Αλλά μην περιμένεις καταστολή. Σίγουρα να περιμένεις προσπάθεια εάν τα αίματα είναι σωστά αλλά όχι μεγάλα αποτελέσματα.

Όλα τα παραπάνω είναι απλά η γνώμη μου και διεκδικώ το απόλυτο δίκιο

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Αριστοκλή ως κάτοχος πιτμπουλ να σου πω ότι όσον αφορά την επιθετικότητα με τα άλλα σκυλιά θα έχεις πρόβλημα μόνο αν τους την βγάλεις,ο δικός μου για παράδειγμα (βέβαια είναι και μικρός ακόμα) όταν έρχεται σε επαφή με άλλα σκυλία ναι μεν δεν δείχνει καθόλου φόβο αλλά δεν μου έχει βγάλει και ίχνος επιθετικότητας,είναι καθαρά θέμα κοινωνικοποιήσης.
Τραγική συμβουλή...

Όχι μόνο για τα pitbull, αλλά για όλες τις φυλές.

Εφόσον η επιθετικότητα προς άλλα ζώα υπάρχει γεννετικά, μπορεί να βγει ανα πάσα ώρα και στιγμή, ανεξαρτήτως κοινωνικοποίησης.

Ένας λόγος βέβαια παραπάνω για τα pit, που λόγω της βλακείας κάποιων ανθρώπων, έχουν ένα βεβαρυμένο παρελθόν και ενδεχομένως κάποια προδιάθεση, ίσως λίγο πιο ανεπτυγμένη από άλλες φυλές.

Hlianna

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2009
1.567
647
Και τις ώρες που λείπεις τι κάνεις, το περιορίζεις κάπου? Δεν έχεις φθορές π.χ έπιπλα??
Aριστοκλη εμενα ειναι ενηλικο, 2 χρονων και την εχω 3 μηνες. Πριν ειχε σιγουρα αφεντικα και μετα υπηρξε ο δρομος.
Εμενα δεν εχει κανει ποτε την αναγκη της μεσα, απο την πρωτη μερα, επισης δεν τρωει τιποτα.

Εχουμε crate και δεν εχουμε κατι στανταρ. Το βραδυ τη βαζουμε μεσα για να εχει ενα off και οταν λειπουμε υπαρχουν φορες που τη κλεινουμε, υπαρχουν φορες που την αφηνουμε ελευθερη.

Αν ειχα ομως κουταβι θα το περιοριζα σε crate ή σε ενα αδειο δωματιο αν ειχα.
Γενικα ειναι πολυ ησυχη, δεν γαυγιζει χωρις λογο και πολυ ανθρωποκεντρικη. Αναζητα συνεχεια την ανθρωπινη παρουσια. Οσο για τη φυλαξη που θες, ναι μεν δεν την εχουμε εκπαιδευσει και την εχουμε μονο 3 μηνες, αλλα το βραδυ δεν μας πλησιαζει ανθρωπος αν δεν δειξουμε εμεις φιλικες διαθεσεις. Και ειναι ενα σκυλι το οποιο κανει χαρες παντου και παει παντου για χαδια και φιλια.

Να ξερεις ομως οτι αν παρεις μια κυριαρχικη φυλη πρεπει να το εκπαιδευσεις, ειδικα αν δεν εχεις εμπειρια, γιατι ειναι παρα πολυ ευκολο να σε καβαλησει, οτι κι αν σημαινει αυτο.

Arrow

Well-Known Member
10 Απριλίου 2013
136
3
Πάντως για διαμέρισμα από τις προαναφερθέντες φυλές το πιο ιδανικό είναι το Ντόμπερμαν.

Κοντό τρίχωμα,με καλό βούρτσισμα δεν θα βρεις τρίχα στο σπίτι.

Δεν μυρίζει.Είναι γενικά καθαρό σκυλί.

Δεν έχει σάλια.

Δεν γαυγίζει άσκοπα.

Αν φτιάξεις το καθημερινό σου προγραματάκι κατάλληλα ωστε να το εκτονώνεις δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.

Τώρα όσον αφορά το διαμέρισμα,το Ντόμπερμαν φτιάχτηκε για να ζει μέσα στο σπίτι.Οπότε ο χώρος μην σε ανησυχεί από την στιγμή που θα το εκτονώνεις.

Επίσης η εκτροφή των Ντόμπερμαν στην Ελλάδα είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα!!

Οπότε πάρε τηλέφωνο εκτροφείς αν θες να μάθεις πέντε πράγματα:)

george 1

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2011
53
123
Θεσσαλονικη
[QUOTEΤο στηρίζεις κάπου αυτό;][/QUOTE]

Στη μελέτη επί διετία των συγκεκριμένων φυλών και ειδικά των cane corso, στην επαφή με εκτροφείς και τα δείγματα το καθενός, με ιδιοκτήτες (που τους πρότειναν οι εκτροφείς) και όχι μόνο, τη φιλοξενία για δίμηνο σκύλου παρεμφερούς φυλής (λόγω προβλήματος του ιδιοκτήτη) στο σπίτι μου.

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
θα μπορούσες μήπως να το αναλύσεις λίγο παραπάνω μιας και με ενδιαφέρει το θέμα;

Hlianna

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2009
1.567
647
Πάντως για διαμέρισμα από τις προαναφερθέντες φυλές το πιο ιδανικό είναι το Ντόμπερμαν.
Και γιατι οχι το ροτ, το γερμανικο ή το ελβετικο ή ακομα και το κανε κορσο?
Ολα τα + που αναφερεις τα εχει και το ροτ!(για τα αλλα δεν μπορω να εχω αποψη γιατι δεν εχω ζησει με καποιο απο τα αλλα, περα απο το ντομπερμαν που εχει ζησει η μητερα μου)

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Καλωσόρισες και από εμένα!

Διάβασα το θέμα αλλά δεν είδα κάπου να εξηγούνται οι ανάγκες φύλαξης (συγνώμη εαν μου ξέφυγε...παραθέστε μου απλά το post). Δηλαδή για τι είδους φύλαξη ενδιαφερόμαστε;

Που να "βγάλει" ο σκύλος φύλαξη (σε τι χώρο, σε τι περιβάλλον, κ.α.);...Τι είδους (αποτροπή, ειδοποίηση, manstoper, κλπ);

Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που θα κάνει ο σκύλος (θα συνοδεύει χρηματαποστολές, θα συνοδεύει οικογένεια και παιδιά που χρήζουν προστασία, θα φυλά αντικείμενα, τσάντες, δωμάτιο);

Τα ρωτάω διότι αρχίζουμε και λέμε φυλές για φύλαξη και πόσο καλές ή όχι είναι χωρίς να ξέρουμε καν τις ανάγκες, το περιβάλλον που θα ζει, αν θα ζει με παιδιά, με άλλα κατοικίδια, με ηλικιωμένους, στα Πατήσια ή στο Δήλεσι και πολλά άλλα.

Μπορεί να είναι και λάθος να ψάχνουμε με κυρίαρχο γνώμονα την φύλαξη ένα ζώο που τελικά (όπως και να έχει μάλλον) ο κυριότερος ρόλος του θα είναι σύντροφος. Δηλαδή, τα 10-15 χρόνια που θα περάσουμε κοντά σε έναν σκύλο θα πρέπει να είναι κυρίως ευχάριστα και αρμονικά και για τους δυό μας και όχι "καταπιεστικά" για το "αν τύχει κάτι να με φυλάξει".

Συχνότερα βλέπω να "καταδικάζονται" ιδιοκτήτες και σκύλοι από λανθασμένη επιλογή και λανθασμένα κριτήρια...παρά να πέφτουν θύματα κακοποιών.

Αριστοκλής

Active Member
14 Φεβρουαρίου 2013
37
0

Κοντό τρίχωμα,με καλό βούρτσισμα δεν θα βρεις τρίχα στο σπίτι.

Δεν μυρίζει.Είναι γενικά καθαρό σκυλί.

Δεν έχει σάλια.

Δεν γαυγίζει άσκοπα.

Αν φτιάξεις το καθημερινό σου προγραματάκι κατάλληλα ωστε να το εκτονώνεις δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.

Τώρα όσον αφορά το διαμέρισμα,το Ντόμπερμαν φτιάχτηκε για να ζει μέσα στο σπίτι.Οπότε ο χώρος μην σε ανησυχεί από την στιγμή που θα το εκτονώνεις.

Επίσης η εκτροφή των Ντόμπερμαν στην Ελλάδα είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα!!

Οπότε πάρε τηλέφωνο εκτροφείς αν θες να μάθεις πέντε πράγματα:)
Δεν σου κρύβω ότι η εκτόνωση ενός Ντόπερμαν ήταν το πρώτο που σκέφτηκα και με έκανε να το αποκλείσω..Αν δεν κάνω λάθος, έστω σε θεωρητικό επίπεδο είναι πιο δραστήριο και χρειάζεται πιο πολλή εκτόνωση από ένα rot ή ένα amstaff έτσι δεν είναι??

Hlianna

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2009
1.567
647
Δεν σου κρύβω ότι η εκτόνωση ενός Ντόπερμαν ήταν το πρώτο που σκέφτηκα και με έκανε να το αποκλείσω..Αν δεν κάνω λάθος, έστω σε θεωρητικό επίπεδο είναι πιο δραστήριο και χρειάζεται πιο πολλή εκτόνωση από ένα rot ή ένα amstaff έτσι δεν είναι??
απο ενα αμσταφ δεν ξερω, αλλα απο ενα ροτ σιγουρα. Τα ροτ ειναι πιο "βαρια" σκυλια, χωρις ομως αυτο να σημαινει οτι με μια βολτα στο τετραγωνο ειναι οκ ;)

Αριστοκλής

Active Member
14 Φεβρουαρίου 2013
37
0
Καλωσόρισες και από εμένα!

Διάβασα το θέμα αλλά δεν είδα κάπου να εξηγούνται οι ανάγκες φύλαξης (συγνώμη εαν μου ξέφυγε...παραθέστε μου απλά το post). Δηλαδή για τι είδους φύλαξη ενδιαφερόμαστε;

Που να "βγάλει" ο σκύλος φύλαξη (σε τι χώρο, σε τι περιβάλλον, κ.α.);...Τι είδους (αποτροπή, ειδοποίηση, manstoper, κλπ);

Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που θα κάνει ο σκύλος (θα συνοδεύει χρηματαποστολές, θα συνοδεύει οικογένεια και παιδιά που χρήζουν προστασία, θα φυλά αντικείμενα, τσάντες, δωμάτιο);

Τα ρωτάω διότι αρχίζουμε και λέμε φυλές για φύλαξη και πόσο καλές ή όχι είναι χωρίς να ξέρουμε καν τις ανάγκες, το περιβάλλον που θα ζει, αν θα ζει με παιδιά, με άλλα κατοικίδια, με ηλικιωμένους, στα Πατήσια ή στο Δήλεσι και πολλά άλλα.

Μπορεί να είναι και λάθος να ψάχνουμε με κυρίαρχο γνώμονα την φύλαξη ένα ζώο που τελικά (όπως και να έχει μάλλον) ο κυριότερος ρόλος του θα είναι σύντροφος. Δηλαδή, τα 10-15 χρόνια που θα περάσουμε κοντά σε έναν σκύλο θα πρέπει να είναι κυρίως ευχάριστα και αρμονικά και για τους δυό μας και όχι "καταπιεστικά" για το "αν τύχει κάτι να με φυλάξει".

Συχνότερα βλέπω να "καταδικάζονται" ιδιοκτήτες και σκύλοι από λανθασμένη επιλογή και λανθασμένα κριτήρια...παρά να πέφτουν θύματα κακοποιών.
Τα είχα αναφέρει σε προηγούμενες απαντήσεις αλλά δεν με πειράζει να τα συνοψίσω ξανά.

Ο σκύλος προορίζεται να ζήσει σε διαμέρισμα 90τ.μ αρχικά με 4 άτομα και σε λίγο καιρό με 2 και εννοείται ότι πρώτα απ'όλα θα είναι σύντροφος και μετά όλα τα άλλα. Δεν έχω κολλήματα με φύλαξη έχω περισσότερο κόλλημα με το ταμπεραμέντο και το χαρακτήρα. Τι εννοώ... Ο σκύλος δεν προορίζεται να φυλάει τπτ από όλα αυτά που προανέφερες απλά σαν μελλοντικός ιδιοκτήτης θέλω ο σκύλος πέρα από συντροφιά θέλω να έχει το mentality του φύλακα και όχι μόνο του χαδιάρη. Στο μέλλον αν οι συνθήκες είναι ευνοικές ( οικονομικά) εννοέιται ότι θα ήθελα να εκπαιδευτεί σε καθήκοντα καθαρά φύλαξης. Ελπίζω να έγινα κατανοητός :)

ProudtobeGreek

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2010
3.685
4.322
43
www.proudtobegreek.eu
Τα αμσταφ ΔΕΝ ειναι καχυποπτα προς τους ανθρωπους ουτε στο ελαχιστο!Τους θεωρουν ολους καλους και φιλους(μιλαω για τυπικα αμσταφ)!Οποτε ξεχνα τα για φυλαξη χωρου κλπ...και για φυλαξη ανθρωπου επισης πολυ δυσκολα και αυτο σε πραγματικα μεγαλο κινδυνο(και αν).Ειναι σκυλια για σπορ,για συντροφια αλλα οχι για φυλαξη!Οσο για την επιθετικοτητα προς τα αλλα ζωα συνηθως βγαινει ειτε σε μικροτερο ειτε σε μεγαλυτερο βαθμο μετα τους 15 μηνες και γι'αυτο θελει προσοχη!Δεν ειναι απο τις φυλες που θα τις αφησεις ελευθερες να παιξουν με αλλα σκυλια!Δεν ειναι απαραιτητο οτι θα επιτεθουν αλλα αν προκληθουν θα απαντησουν!!!Μη παρεις αμσταφ λογω εμφανισης!

Sent from my iPhone using Tapatalk

george 1

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2011
53
123
Θεσσαλονικη
θα μπορούσες μήπως να το αναλύσεις λίγο παραπάνω μιας και με ενδιαφέρει το θέμα;

Με λίγα λόγια
Όταν μιλάμε για σκύλο φύλακα αναφερόμαστε πάντα σε ζώα με υψηλό ποσοστό κυριαρχικότητας (να μην αναλύσουμε τις μορφές). Θεωρώ δεδομένη κοινωνική συμπεριφορά, λόγω της αγελαίας τους προέλευσης την προσπάθεια κάθε αρσενικού σκύλου-λόγω γονιδίων που διαμορφώνουν συνολικά το χαρακτήρα του-, να προσπαθήσει να επιβάλλει την κυριαρχία του όταν θα βρεθεί σε συνθήκες γνωριμίας με άλλα αρσενικά σκυλιά είτε αυτά αποτελούν αγέλη είτε είναι μεμονωμένα άτομα. Όταν αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή, που αυτό συμβαίνει συνήθως, είναι λογικό να προκαλούνται καυγάδες μεταξύ τους. Μπορεί να είναι συμπεριφορές τις οποίες θα περιορίσουμε με εκπαίδευση, ποτέ όμως δε θα καταφέρουμε να εξαφανίσουμε από τη φύση το ζώου. Περαιτέρω ανάλυση νομίζω θα κάνει κακό στο συγκεκριμένο θέμα. Αν θέλεις άνοιξε νέο για να συζητηθεί.

DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
744
Αυτό που εγώ καταλαβαίνω λοιπόν είναι πως θες έναν σκύλο σύντροφο, που να τον "γουστάρεις" (να έχει χαρακτηριστικά που σου αρέσουν) και θα ζει σε διαμέρισμα και σε αστικό περιβάλλον.

Κατά την γνώμη μου λοιπόν πρέπει να διαλέξεις την φυλή που σου αρέσει περισσότερο βγάζοντας για λίγο από το μυαλό σου την φύλαξη (να την βάλεις στην άκρη και όχι να την ξεχάσεις). Να επικεντρωθείς στο να μάθεις όσα περισσότερα για αυτήν (την φυλή), να μιλήσεις και να δεις ανθρώπους που έχουν σκυλιά αυτής της φυλής, να ψάξεις και να δεις εκτροφείς ...και...και...και κατόπιν να δεις αν είναι ο κατάλληλος σκύλος για εσένα. Αν θα περάσετε και οι δύο (ή τρείς ή τέσσερις...όσοι θα είσαστε στην ίδια στέγη) καλά μαζί για τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Με την φύλαξη ασχολείσαι ξανά μετά...και μην ξεχνάς ότι όλα τα σκυλιά μπορεί να κάνουν φύλαξη. Τις απαιτήσεις τις δικές σου εσύ θα τις θέσεις και εσύ θα πρέπει να δουλέψεις.

Μια που ανέφερες την Ιταλία...Πάρε από εδώ ένα APBT...:D

Benvenuto in Jaedys American Devils Kennel

Arrow

Well-Known Member
10 Απριλίου 2013
136
3
Κοίτα να δεις για να απαντήσω και σε εσένα και στην Hliana.

Εμένα μου αρέσουν τρελά και τα ροτ και τα ντόμπερμαν.Για αμσταφ δεν τρελαίνομαι και δεν έχω διαβάσει και τίποτα πάνω στην φυλή.

Η διαφορρά όμως του Ντόμπερμαν με τα υπόλοιπα σκυλιά είναι ότι φτιάχτηκε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑ για να είναι ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ και ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ του ανθρώπου.Είναι ο μοναδικός σκύλος που είχε εξαρχής αυτόν τον προορισμό.Τα ροτβαιλερ ηταν φύλακες ποιμνίων,τα βέλγικα ποιμενικά ήταν τσοπανόσκυλα και ούτο καθεξής...
Γι'αυτό μάλιστα δεν έχουν και μακρύ τρίχωμα τα Ντόμπερμαν.Δεν φτιάχτηκαν ώστε να μπορούν να ζήσουν μακριά από τον άνθρωπο.Είναι ο σκύλος για τον άνθρωπο!

Όσων αφορά την εκτόνωση θέλει το τρεξιματάκι του.Τα ροτ έχουν λιγότερη ενέργεια!

Και τα Ροτ και τα Ντόμπερμαν είναι πολύ ανθρωποκεντρικά σκυλιά!!!!!!Θα θέλουν συνεχώς να είναι μέλος της οικογένειας!!!

You choose....

Last edited:

Panos_Cheela

Well-Known Member
15 Μαρτίου 2013
211
0
μαρεκο
για μενα ηταν η απαντηση ?
δεν καταλαβα τι θες να πεις:)

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
Για σένα βέβαια. Εσύ δεν με ρωτάς; :rolleyes:
Τι δεν καταλαβαίνεις; Πες μου...:D

Θα σου εξηγήσω μόνο το..."και όχι μόνο" μου. Για boxer, υπάρχουν σοβαρότατα εκτροφεία. Για pitbull, όχι.