Αυτή η τελευταία φράση τα λέει όλα... Είμαστε άνθρωποι και κάνουμε λάθη όμως. Το σωστό είναι να μαθαίνουμε, τουλάχιστον, από αυτά. Δε γνωρίζω ούτε αν η στείρωση είναι η σωστή λύση ούτε αν είναι ηθικά ή κυνολογικά σωστό... Αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που η "ευκολη λύση" του ενός είναι η "μοναδική λύση" του άλλου ή η "δύσκολη απόφαση" ενός τρίτου...Όχι, για εμένα δεν είναι σε καμία περίπτωση λύση ή μάλλον σωστή λύση!
Είναι η εύκολη λύση, στα πλαίσια της πορείας της παγκόσμια κυνοφιλίας που θέλει σκυλιά με την εμφάνιση της εκάστοτε φυλής, αλλά όχι με τον χαρακτήρα της φυλής....
Αντίθετα, αν θέλουμε τα σκυλιά μας να ανήκουν στην φυλή που γουστάρουμε θέλουμε και τον χαρακτήρα τους, και πρέπει να γνωρίζουμε τον χαρακτήρα τους, να δουλεύουμε τον χαρακτήρα τους και να τους επιτρέπουμε αυτά που επιτρέπει ο χαρακτήρας τους!
Δεν χρειάζεται όλα τα σκυλιά να παίζουν ελεύθερα στα πάρκα με όλα τα σκυλιά!
Δεν χρειάζεται όλα τα σκυλιά να "αγαπάνε" όλα τα σκυλιά!
Χρειάζεται όμως εμείς να ξέρουμε τι σκύλο έχουμε!
Δεν μπορεί εγώ να γουστάρω τσοπάνηδες, αλλά ταυτόχρονα να θέλω κι ο σκύλος μου να αγαπάει όλους τους άλλους και να παίζει ελεύθερος στο πάρκο....
Κάπου κάτι δεν κάνω σωστά, κάτι δεν έχω καταλάβει....
(Ξαναλέω, ελπίζω σε ένα μελλοντικό, αρσενικό σκύλο μου, να μπορώ να διαχειριστώ αλλιώς τα πράγματα. )