1. ...Ειναι δυσκολος σκυλος, δεν ξερω τι βιωματα ειχε ζησει στο δρομο, ποιος τον ειχε πριν και τι του εκανε, και φυσικα τρομερα κυριαρχικος!!
2. ...Αυτο που διαβασα στο κειμενο οτι χαλαει τη σχεση με το χειριστη του κι οτι του δημιουργει ψυχολογικο κλπ κλπ,στη δικη μας περιπτωση τουλαχιστον δεν ισχυει!! Εχουμε αριστη σχεση μεταξυ μας,συνεργαζεται στα περισσοτερα, και ειμαστε μια χαρα!!
3. ...Εαν δεν ηταν τοσο κυριαρχικος, πιστευω πως δεν θα χρειαζοταν ο πνιχτης, ομως σε πολλες περιπτωσεις μας εχει σωσει!!
Βιβή,
1. Ολα τα άλλα να τα καταλάβω...
Το "φυσικά" κυριαρχικός... γιατί είναι τόσο "φυσικό"? Οταν συναντάει άλλα σκυλιά ή ανθρώπους θέλει με μανία να τους υποτάξει? Να τους δαγκώσει?
Γιατί, από τις αφηγήσεις σου, έχω καταλάβει ότι μπορεί να ανεχθεί αρκετά σκυλία και αρκετούς ανθρώπους...
2. Κι εμείς χρησιμοποιούμε πνίχτες... ΜΟΝΟ για διόρθωση (σαν να σου τραβάω το μανίκι, ή σαν να σε σκουντάω έντονα, δηλαδή - και όχι σαν να σου σφίγγω το λαιμό για να πάθεις ασφυξία)...
Απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό είναι να (προλάβεις να) κάνεις τη διόρθωση, όσο το λουρί είναι χαλαρό, δηλαδή, όσο ο σκύλος δεν έχει ξεχυθεί για να πιάσει το αντικείμενο του πόθου του...
Αν δεν ισχύει αυτή η προϋπόθεση, ο πνίχτης είναι ακατάλληλο εργαλείο και πρέπει να του φοράς ένα γερό - καλό δεμένο - κολάρο, ώστε να τον συγκρατήσεις...
Κι εμένα υπακούει "στα περισσότερα"...
Αλλά, σε "εκείνο" το θέμα που δεν υπακούει (και όχι πάντα, εννοείται) νομίζω ότι ο πνίχτης μπορεί μόνο να τον πνίξει και τίποτα άλλο... αν δεν προλάβω να κάνω τέλεια διόρθωση... τότε, αναγκαστικά, γονατίζω σχεδόν και του αγκαλιάζω το λαιμό (με το στόμα του πάνω στα μούτρα μου)... ακριβώς, για να μην πνιγεί... και τον διορθώνω λεκτικά...
Ομως, όταν γίνεται όλο αυτό, "χαλάει η σχέση μας", δεν το συζητάω... και χρειάζεται χρονοβόρα διαδικασία για να επανέλθει (που δεν έχει καμμία σχέση με τον πνίχτη)...
2. Και θα επαναφέρω και πάλι το ερώτημα: Είναι ΤΟΣΟ κυριαρχικός?
Δηλαδή, με τις γάτες δεν είναι ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ? Δεν θέλει να τις φάει? Θέλει να τις βάλει κάτω και να τις δει να χαλαρώνουν ανάσκελα?
Με τα σκυλιά που τσακώνεται δεν είναι ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ? ή ΑΝΑΣΦΑΛΗΣ (σε κάποιο, έστω, ποσοστό)?
Δηλαδή, ΟΛΟΙ οι εκπαιδευτές ΜΟΝΟ κυριαρχικότητα βλέπουν?
Να σου πω ότι και στη Μόκα μου, που ΔΕΝ είναι καθόλου κυριαρχική... "χρειάζεται" ο πνίχτης... γιατί?
Γιατί είναι "απλά" ξεροκέφαλη...
Γιατί έτσι έμαθε (καλώς ή κακώς - δεν είναι αυτό το θέμα μου, τώρα)...
Γιατί, μόλις της φοράω τον πνίχτη, γίνεται υπόδειγμα υπακοής, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερες διορθώσεις...
Οταν είμαστε, όμως, σε άγνωστο μέρος και αναμένω κάποιες αντιδράσεις πανικού της Μόκας... της φοράω πάντα ένα καλό κολάρο, ώστε να μπορώ να την κρατήσω κοντά μου (και στη ζωή), χωρίς να πνιγεί...
Αλλη μία ερώτηση: Οταν λες ότι ο πνίχτης σας έχει σώσει, τι εννοείς ακριβώς?
α) Διόρθωσες και ηρέμησε "πάραυτα"?
β) ή, απλά, τον κράτησες κοντά σου?