+1000Ας ξεκινήσω καλοπροαιρετα!..............
Όταν κάποιος παίρνει εργασιακό ΓΠ θα κοιτάξει σίγουρα το γενεαλογικό δένδρο εστιάζοντας στις διακρίσεις στις εξετάσεις εργασίας, αλλά μεγάλο βάρος θα ρίξει επίσης στους γονείς. Γιατί να πάρω εργασιακό από μια μάνα χωρίς αποδείξεις των ικανοτήτων της? Μπορεί η σκύλα να είναι αστέρι, δεν αντιλέγω, ωστόσο σαν σκύλα που μπαίνει στην εκτροφή εργασιακών θα πρέπει να μπορεί τις ικανότητες που έχει να τις αποδείξει με τίτλους εργασίας. Αν όλοι οι εκτροφείς εργασιακών ΓΠ αρκούνταν στο ότι η σκύλα τους είναι κατά την δική τους κρίση φοβερό σκυλί το οποίο τους κάνει παρέα και τους ακολουθάει στο βουνό και τους φυλάει, τότε γρήγορα η εκτροφή θα παράγει σκυλιά που αν θα "βγουν" ή όχι, θα είναι θέμα τύχης και όχι εστιασμένης εκτροφής.
Εσείς πηρατε την σκύλα από κάποιο εκτροφείο ακριβώς γιατί το εκτροφείο είχε περγαμηνές στην εργασία και οι γονείς της το ίδιο. Το ίδιο κάνατε και με την επιλογή του επιβήτορα. Και μετά εσείς ξεχάσατε τα κριτήρια επιλογής σας και αρκείστε στο ότι η σκύλα σας είναι καλή. Δεν αντιλέγω ότι τα κουτάβια μπορεί να αποδειχθούν φοβερά, ωστόσο εστιασμένη εκτροφή εργασιακών ΓΠ χωρίς να δουλεύονται τα σκυλιά στην εργασία δεν γίνεται (και όχι, εργασία στο μυαλό όποιου ψάχνει εργασιακό ΓΠ δεν είναι η συλλογή τρούφας και η συνοδεία στο βουνό, ούτε το dog dancing, είναι το ΙΠΟ και το Μόντιο). Έτσι η εκτροφή εργασιακών δεν πάει βήμα παραπέρα την φυλή.
Το αν οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες των κουταβιών σας ασχοληθούν με σπορ ή όχι, ή απλά δουλεύουν με τον σκύλο τους μόνοι τους όπως αυτοί θέλουν και κρίνουν, είναι δικαίωμά τους, κανείς δεν τους υποχρεώνει να κάνουν σπορ. Μπορεί να θέλουν εργασιακή γραμμή γιατί θέλουν ένα σκύλο με πιο πολύ ενέργεια, με πιο έντονα τα ένστικτα της φυλής (που εγώ επιμένω ότι στα μορφολογικά έχουν ατονήσει, ακόμα κι αν σε κάποιους δεν αρέσει η διάκριση). Για να έχουν όμως αυτοί τέτοιο σκύλο με όσο το δυνατό περισσότερες πιθανότητες να τους "βγει" είτε για σπορ, είτε για όσα προανέφερα, πρέπει ο εκτροφέας εργασιακών γραμμών, κάτι παραπάνω να κάνει από το να έχει μια κατά την κρίση του καλή σκύλα από καλές γραμμές την οποία ζευγαρώνει.
Μπράβο που επιχειρείτε την εκτροφή εργασιακού ΓΠ στην Ελλάδα, πραγματικά χαίρομαι και εύχομαι να πάτε καλά, αλλά αν δεν δώσετε βάση στην εργασία, τότε η εκτροφή σας θα είναι εκτροφή ΓΠ από εργασιακές γραμμές προγεννητόρων. Έτσι όμως η εκτροφή δεν πάει μπροστά.
Εγώ προσωπικά θα σας προτιμούσα ενδεχομένως σε σχέση με ένα εκτροφείο μορφολογικών γραμμών, γιατί θα ήθελα ο σκύλος μου να έχει περισσότερες πιθανότητες να έχει κάποια χαρακτηριστικά της φυλής (χωρίς να θέλω να κάνω σπορ). Αν όμως ήθελα ένα πραγματικά εργασιακό ΓΠ με περγαμηνές, τότε μάλλον θα ψαχνόμουν αλλού.
Φιλικά πάντα και εύχομαι καλή επιτυχία στο εγχείρημα.
Last edited: