Τώρα αυτό εδώ έρχεται σε αντίθεση με αυτά που γράφεις πιο πάνω...Τελικά, ένας σκύλος για να ζευγαρώσει ή ένας εκτροφέας για να κάνει ένα ζευγάρωμα πιστεύεις ότι απαραίτητα πρέπει να έχει κρίση και για τους 2 γεννήτορες;...Για έναν;...Για κανέναν;...Μία κρίση και τι κρίση;...κλπ.
Άρα, δηλαδή;
...και μιας και ανέφερες τον σκύλο σου, ένα δείγμα μιας εκ των φυλών που μου αρέσουν και με αρκετές επιτυχίες και πολύ καλά αποτελέσματα στις εκθέσεις μορφολογίας...Οι γεννήτορες του πληρούσαν όλα αυτά που έγραψες (συμμετοχές, κρίσεις, εξετάσεις, κλπ.) και ήταν αυτό που σε ώθησε στην επιλογή του;...Αν δεν πληρούσαν τα παραπάνω πως έφτασες στην επιλογή του και ποια η γνώμη σου τελικά;
Συμφωνώ και εδώ απόλυτα...Εξάλλου, οι εκθέσεις μορφολογίας δεν πρέπει να έχουν στόχο την νίκη αλλά την σωστή αξιολόγηση σωστών κρίσεων.
Παραμενω σταθερη στην αποψη μου απλα να τη δωσω λιγο πιο ξεκαθαρα και αναλυτικα:
Για εναν εκτροφεα με πραγματικη εμπειρια (κατα τη δικη μου κριση κι οπως θεωρω εγω την εμπειρια) δε θεωρω πως πρεπει απαραιτητα και οι δυο γεννητορες ή ο ενας ή κανενας κτλ να εχουν διακριθει.Ενας ανθρωπος που ειναι χρονια αν θες στην ταδε φυλη και εχει γνωρισει δεκαδες ή και εκατονταδες σκυλια της φυλης που εκτρεφει σιγουρα ξερει πολλα παραπανω ισως και απο καποιον κριτη μορφολογιας...Μπορει να εχει οραμα και βλεψη για ενα ζευγαρωμα που στα ματια ενος κριτη ή ενος αλλου να μοιαζει αταιριαστο.
Για μενα σαν ιδιωτη ή καποιον "πρωτοεμφανιζομενο" να το πω ετσι εκτροφεα οι εκθεσεις ειναι ο "δρομος" για να γνωρισει ΑΚΟΜΗ καλυτερα τον σκυλο του ή τα σκυλια του τελος παντων.
Εγω εψαξα,βρηκα τον εκτροφεα που μου εκανε το κλικ,παρακολουθησα απο κοντα (για καλη μου τυχη ειμαστε στην ιδια πολη) τη δουλεια του,πηγαινα μεχρι και σε εκθεσεις μαζι με το εκτροφειο πολυ πριν παρω τον σκυλο.Και αφου εμεινα ικανοποιημενη απο αυτα που ειδα "αφεθηκα απλως στα χερια του" και ευτυχως εκανα την σωστοτερη επιλογη κατ'εμε.Δεν κοιταξα ομως ουτε τιτλους ουτε διακρισεις.Δεν τις γνωριζα μεχρι τοτε εξαλλου.Δεν ηξερα τι σημαινουν.Ο ανθρωπος μου φανηκε κομπλε και τα λογια του ηταν "συμβολαιο".Ισως να ειμαι και τυχερη περιπτωση δεν ξερω.
Τωρα οσον αφορα τις εκθεσεις μορφολογιας να ξανα επιστρεψω σε αυτο.Τι εχω καταλαβει μεσα απο τη μικρη μου εμπειρια σαν συμμετεχοντας και σαν επισκεπτης:
Υπαρχουν τα λαθη!Υπαρχουν τα "στημμενα παιχνιδια" αν και κυριως αφορουν τις πρωτες θεσεις και τα βαθρα και οχι την γραπτη κριση!Γινεται συχνα ο BOB την 1η μερα να βγει απλα "πολυ καλος","καλος","επαρκης","ανεπαρκης" (δεν πιστευω αλλα δεν αποκλειεται) τη δευτερη μερα.
Αυτο
πολλες φορες συμβαινει με την extreme breeding που αναφερθηκε και πιο πανω αν δεν κανω λαθος.Ενας σκυλος δλδ που για καποιον κριτη ειναι καταπληκτικος μπορει για καποιον αλλον να ειναι ενα κακομοιρο ατυχο πλασμα που υποφερει απο την καταντια της εκτροφης της φυλης του!
Ενα ομως σκυλι που θεωρειται υψηλο δειγμα φυλης,αρμονικο,με ωραια κινηση,ενα καθαρα "προτυπικο" σκυλι πολυ δυσκολα θα παρει κακη κριση κι ας ειναι λιγοτερο εντυπωσιακο απο καποιο αλλο της ιδιας φυλης.
Οσον αφορα την συμπεριφορα καθε σκυλου μεσα στον στοιβο....Αν δλδ ενας σκυλος που ειναι επιφυλακτικος με τους ξενους καθεται και τον πασπατευει ο καθε κριτης ή καποιον αλλο επισης δυναμικης φυλης γρυλιζει και τον πετανε εξω,η αποψη μου και μαλλον λογικη:
Πως θα εξετασει τον καθε σκυλο ο κριτης εαν δε μπορει να τον πλησιασει ή να τον αγγιξει???Με ναρκωση???
Ενας ισοροποιημενος σκυλος θα πρεπει να ειναι παντα πιο αποδεκτος απο εναν που μπορει να επιτεθει ανα πασα ωρα και στιγμη στον οποιοδηποτε.
Το ταπεραμεντο του σκυλου δε φαινεται απο την επιθετικοτητα ή επιφυλακτικοτητα.Μην τα μπερδευουμε.
Εχω γνωρισει προσωπικα σκυλο δυναμικης φυλης που δεν αγγιζεται ευκολα.Μεσα στον στοιβο "καλπαζει" ειναι σε εγρηγορση και υπερενταση οπως πρεπει να ειναι ενας σκυλος της φυλης του,αλλα οταν πλησιασε ο κριτης ο σκυλος εμεινε ακινητος,τον εξετασε "εξονυχιστικα",του ανοιξε ο ιδιος ο κριτης το στομα και ειδε τα δοντια.Παντα βεβαια με τον χειριστη του σκυλου να τον κραταει σε ηρεμη κατασταση και εντολη!