Τα ακούω όσα λες. Εννοείται. Και είναι απόλυτα σεβαστά.
Οφείλω όμως να προσθέσω στην σκέψη μου, χωρίς να νοιώθεις ότι πρέπει να απαντήσεις ντε και καλά. Δεν χρειάζεται. Δική σου η ζωή. Δική σου η απόφαση.
Χρόνο και χρήμα, έχεις ξοδέψει ήδη πάρα πολλά.
Το να κοπιάρει το νέο μέλος, βλακοσυμπεριφορές, είναι όντως πολύ πιθανό.
Ομως, όχι...όταν είναι ήδη ενήλικο. Αρσενικό. Με τσεκαρισμένη συμπεριφορά, υγεία, μέγεθος που εγώ, θα το διάλεγα αρκετά πιο μπαμπάτσικο από την κοντή. Ενήλικο, ενάμιση έτους και πάνω. Δεν εννοώ ηλικιωμένο. Οπότε, δεν θα χρειαστεί να ξοδέψεις έξτρα εκπαιδευτικό χρόνο. Λεπτομέρειες προσαρμογής του, στο περιβάλλον σου μόνο. Βόλτες, κοινές. Αρα ίδιος χρόνος και πάλι. Σε τροφή μερικά ευράκια παραπάνω. Αυτό, ναι.
Τι θα κερδίσω θα μου πεις...
Ισως, την ευκαιρία, να απολαύσεις τελικά την ζωή, με έναν κανονικό σκύλο. Να δεις λίγο την γλύκα, χωρίς εισαγωγικά. Να χαλαρώσεις. Να σταματήσεις να ασχολείσαι τόσο μαζί της. Γιατί τώρα, θα μπορείς να χαιδέψεις και κάτι άλλο. Και ίσως, να ηρεμήσει και η τσουράπω όταν καταλάβει, ότι δεν έχει το μονοπώλειο στην καρδιά, στην ζωή και στον εγκέφαλό σας. Να πέσει λίγο από το ροζ συννεφάκι της.
Δεν στα λέω με σιγουριά όλα αυτά. Αλλά από το να επενδύεις τον ελεύθερο πολύτιμο χρόνο σου, σε δημοσιεύσεις, άρθρα, έρευνες, προσπαθώντας να μεταφράσεις την τρελλή, θεωρώ καλύτερο και πιο αγχολυτικό να τον επενδύεις, προσφέροντας την αγάπη σου και σε ένα άλλο πλάσμα, που θα την περιμένει πως και πως. Στο ορκίζομαι μόνο ως win/win μπορώ να το σκεφτώ.
Μπορείς έστω να δοκιμάσεις, φιλοξενώντας για αρχή. Μια ήρεμη δύναμη θα έψαχνα εγώ. Μη σου πω κι έναν τσοπάνη.
Κατανοώ απόλυτα ό,τι γράφεις κ σε ευχαριστώ πολύ για αυτό.
Τα έχω σκεφτεί αρκετά. Παρόλα αυτά νιώθω πως είμαι σε φάση αυτόν τον πολυτιμο ελεύθερο χρόνο να τον αφιερώνω σε εμένα, τη δουλειά μου (που είχα παραμελήσει 1 χρόνο πριν), τις σχέσεις μου, τα χόμπι μου. Αν θαείχα μία ακόμη ζωντανή ψυχή εδώ μέσα ναι, θα ήταν ενήλικο κ "τσεκαρισμένο" όπως λες σε συμπεριφορά κ υγεία. Όμως, νιώθω πως δεν έχω το περιθώριο να αναλάβω χρέη φροντιστή για κάνεναν άλλο πέρα από την κοντή - τουλάχιστον στην παρούσα φάση.
Το θετικό σε όλο αυτό είναι ότι αφού κάηκα, αποφάσισα να κατεβάσω κατά πολύ ταχύτητα κ να απολαύσω και ό,τι έχω κ ό,τι με αφορά πέραν εκείνης κ των προβλημάτων της. Κ αυτό βοήθησε. Περισυ τέτοιο καιρό ήμουν εμμονικά κολλημένη στο να τη βοηθήσω ή να την ¨φτιάξω". Πλεον δεν είμαι εκεί. Ακούω πολύ περισσότερο κ εμε΄να γιατί αν κάω εγώ τι κάνουμε; Που πάμε;
Τωρα θα μου πεις, ότι κατέβασα ταχύτητες δεν σημαίνει ότι πάμε πολύ πιο αργά; Ναι.
Νιώθω τύψειςγιατί κάμια φορά νιώθω ότι δεν καταφέρνουμε τίποτα ή δεν τη βοηθώ; Ναι.
Αλλα συνειδητά πλέον αποφάσισα να βοηθήσω κ εμένα.
ΑΥτό που εγραψες
"να έχεις την ευκαιρία, να απολαύσεις τελικά την ζωή, με έναν κανονικό σκύλο. Να δεις λίγο την γλύκα, χωρίς εισαγωγικά. Να χαλαρώσεις." σπουδαία κατάκτηση! Πάνω στην απελπισία μου έχω πει ¨ρε γαμωτο, θα μπορούσα να έχω για μία μέρα έναν κανονικό σκύλο;"
Να κάνουμε βόλτες κ ας τραβάει ο κερατάς σαν άλογο δεν με νοιάζει. Να κάνουμε μία βόλτα σαν φυσιολογικοί άνθρωποι. Να μην χρειάζεται να διαχειριζόμαστε ΌΛΑ αυτά. Επιθετικότητα/αντιδραστικότητα/κρίσεις/ φάρμακα/ τρανσαμινάσες/ συχνή ανάγκη για τουαλέτα λόγω της ασθένειας της- η λίστα είναι πραγματικά τεράστια.
Είναι ρεαλιστικό; Μάλλον όχι.
Το challenge της κοντής - στη δική μου ζωή τουλάχιστον- δεν είναι να ψάξω τρόπους να νιώσω καλύτερα (αυτό το κάνω όλη μου τη ζωή) - όπως παίρνοντας έναν "πιο κανονικό" σκύλο. Το challenge είναι να μάθω να αποδέχομαι και να μάθω να αγαπώ την ατέλεια, όσο μη συμμετρική, όσο αντιφατική, απροσάρμοστη, σπάνια ή εκνευριστική ή εξουθενωτική ενεργειακά κι αν είναι.
Κι αυτό είναι ένα challenge με το οποίο παλεύω χρόνια.
Όταν λοιπόν, παλεύουμε με κάτι και σκεφτόμαστε "ας μου δώσει κάποιος δύναμη, υπομονή" ή ό,τι άλλο χρειάζεσαι- τι φανταζόμαστε; Ότι θα έρθει κάποιος (ο Θεός, η ζωή, το σύμπαν, η τύχη; )με μαγικό ραβδάκι να μας δώσει μία super power;
Μάλλον το πιο πιθανό είναι να μας δώσει μία ευκαιρία να αναπτύξουμε/ενισχύσουμε/αναδείξουμε αυτα΄τα στοιχεία που χρειαζόμαστε.
Αν η αποδοχή λοιπόν, είναι το challenge της ζωής μου η Μούση είναι η ευκαιρία να την ενισχύσω.
ΑΚούγεται μαζοχιστικό; μμμ, δεν ξέρω μπορεί. Εγώ προτιμώ να το βλέπω μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο "σκοπού". Ένας σκοπός που θα βελτιώσει κ εμένα. Θα με κάνει καλύτερη. Κ φυσικά θα βοηθήσει την κοντή.
Η καημένη, δεν ζει σε ροζ συννεφάκι. Τρέμει τα πάντα. Το ότι μπαίνει σε fight mode είναι ο τρόπος διαχείρισης του στρες της (εμείς οι άνθρωποι πχ σε αντίστοιχες περιπτώσεις μπορεί να κάναμε εκρήξεις θυμού σε συνθήκες στρες). Μου ΄κανει τη ζωή δύσκολη -ΠΟΛΎ!- αλλά μου μαθαίνει κ πολλά.
Και για αρχή αρχή αυτό που αυτή την περιοδο φροντίζω να εξασκώ είναι να φροντίζω τον εαυτό μου.
Ενας δεύτερος σκύλος, λοιπόν, όσο κανονικός κ αν ήταν θα με απομάκρυνε από αυτό. Θα έχω την ευκαιρία με έναν πιο "κανονικό" σκύλο. Και η Μούση τότε, θα είναι εκείνη η εκνευριστική κοντή, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσα ποτέ πραγματικά να το εκτιμήσω.