Εκπαίδευση σκύλου στο Rila Planina

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
φιλε μου απο τετοιου ειδους σεμιναρια εκτος απο μενα και σενα μαθαινουν και οι εκπαιδευτες.
μην απαξιωνεις κατι που δε γνωριζεις τι ειναι καν

zouzounos

Well-Known Member
19 Ιανουαρίου 2009
1.954
317
μπερδεψαμε λιγο τα πραγματα και φταιω εγω.
καλη συνεχεια στην εκπαιδευση του μικρου.

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
@chrysoula

Το παρεξήγησες.

Πρώτον, ο Ορφέας δεν έχει εκπαιδευτεί με ρεύμα, χρησιμοποιήθηκε ρεύμα εκεί [και σίγουρα για τη φόλα - το πιπεράκι είναι πικάντικο και νόστιμο και για τον άνθρωπο και δεν θέλω να δω τον Ορφέα να σπαράζει όταν έχει φάει φόλα] που έκρινε ο εκπαιδευτής, για προηγούμενο σχόλιό σου, υπενθυμίζω ότι το ένιωσα και εγώ, αν ο Ορφέας ήταν αποτέλεσμα ηλεκτροσόκ, [όπως δίνεις την εντύπωση με τον τρόπο που γράφεις, συγνώμη αν το παρεξήγησα], θα ήταν όπως οι άνθρωποι σε ανάλογες ταινίες, που ίσως έχεις δει, "φωλιά του κούκου" κλπ.

Τέλος πάντων, δεν με ενδιαφέρει το σεμινάριο, γιατί τείνει στη θεωρία, πράξη έχω δει 2 φορές μέχρι το "μείνε", "κάτσε", "περπάτημα" και διορθώσεις, χωρίς γλυκά, χωρίς παιχνίδια, χωρίς ρεύματα, χωρίς καρφιά..........και μακάρι να έχω τη δυνατότητα να παρακολουθήσω και άλλες φορές....

Υ.Γ. Δεν έχω τη διάθεση αντιπαράθεσης, δεν ανέχομαι όμως την ειρωνία [περί βροχής κλπ], γι' αυτό και απάντησα....ο καθένας διαλέγει τον εκπαιδευτή του, και ζει το αποτέλεσμα, αν ο σκύλος είναι σωστά εκπαιδευμένος, αν η εκπαίδευση του ιδιοκτήτη είναι σοβαρή για να φτάσει όσο πιο ψηλά το επίπεδό του και αν έχουν καταγραφεί από τις επαναλήψεις τα μαθήματα και μετά ο σκύλος δεν χρειάζεται "μεταπτυχιακά" και δια βίου εκμάθηση.
Κοίτα, ούτε εγώ έχω καμία διάθεση προσωπικής αντιπαράθεσης, εδώ το αντικείμενό μας είναι ένα ο σκύλος, και στην προσκειμένη η εκπαίδευσή του.
Δεν έχω τίποτα με τον εκπαιδευτή σου και ούτε θα κρίνω εγώ της μεθόδους του ως καλές ή μέτριες ή άριστες ή με τυφλοσούρτη για κάθε σκύλο. Δεν είναι δική μου δουλειά αυτό. Το ποιον εκπαιδευτή θα προτιμήσω και γιατί είναι άλλου παπά ευαγγέλιο, προσωπική υπόθεση καθενός όπως και δική σου.

Από κει και πέρα... υπάρχουν κάποια θέματα που με όλο το σεβασμό πέντε κουβέντες εις βάθος με τον εκπαιδευτή και τα όσα μαθήματα με έναν έτοιμο σκύλο δεν σου αποκαλύπτοντα έτσι απλά.
Βλέπω ότι σνομπάρεις τα σεμηνάρια χωρίς να ξέρεις τι είναι, εμπιστεύεσαι τυφλά τον εκπαιδευτή σου χωρίς να ξέρεις τι και πως έχει δουλεψει τον σκύλο σου... και δεν μιλάω τώρα για ρεύματα, μιλάω για την απλή εκμάθηση ενός απλούστατου κάτσε... γιατί να μη σου δείξει πως το κάνει, γιατί να μη σε μάθει πως το κάνει και ποιος είναι ο κώδικας επικοινωνίας του με το σκύλο ΣΟΥ. Μιλάς για θεωρίες τη στιγμή που μιλάμε για αγωνιστική υπακοή και όχι ΒΥ και φέρνεις ως παράδειγμα τις δύο φορές που είδες κάτι στον εκπαιδευτή σου.

Από κει και πέρα αν θες να λες ότι εκπαιδεύεις σωστά το σκύλο σου έχεις μια ιεραρχία στο κεφάλι σου για το που πάει τι και ανάλογα με πια ηλικία. Όλοι ξαφνικά μου μάθατε ότι ο σκύλος γίνεται food junkie με τα γλυκά, χωρίς να ξέρετε ότι όσοι εκπαιδεύουν σωστά χρησιμοποιούν τροφή μόνο σε μικρές ηλικίες, και όχι στους 8 μήνες που ξυπνάνε μία ωραία πρωία και αντιλαμβάνονται ότι ο μπούμπης τους έγινε 27 κιλά και τραβάει, ότι ξεκινάνε με το δέλεαρ της τροφής σε πολύ μικρές ηλικίες γιατί δεν μπορείς να μάθεις σε ένα κουτάβι 3 μηνών ΒΥ αλλιώς. Τα λένε όσοι δεν έχουν καμία επαφή για το πότε μειώνεις την τροφή και εναλλάσεις με επιβράβευση λεκτική και χάδι, και αργότερα για το πότε ο σκύλος είναι έτοιμος να του περάσεις κυριαρχία.
Παρόλα αυτά χρησιμοποιώ τα λόγια σου επιλέγεις να "πατάς στο πόδι" το σκύλο σου για τις πιο απλές εντολές... αλήθεια θα τον πάταγες στο πόδι για να κάτσει?
Δεν προσπαθώ να σου αλλάξω γνώμη, είναι ο σκύλος σου και θα κάνεις ότι νομίζεις...απλά μην θεωρείς πράγματα δεδομένα μόνο και μόνο επειδή σου μάθανε πέντε εντολές στο σκύλο και πολύ βασικότερο μην μειώνεις πράγματα που δε γνωρίζεις και μπορεί να μη θέλεις να μάθεις.

Όσο για τα μεταπτυχιακά και τη δια βίου εκμάθηση, σε γελάσανε οικτρά αν νομίζεις ότι δεν χρειάζεται επανάληψη τόσο στις εντολές όσο και στο ηλεκτρικό κολάρο π.χ. στην εκπαίδευση της φόλας αν δες να έχεις έστω και μία μικρή επιτυχία.

Όπως και να έχει καλή συνέχεια, καλή εκπαίδευση και καλή συμβίωση με τον Ορφέα σου.
Όπως είπα δεν είναι τίποτα προσωπικό.

dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
@superman, το ότι δηλώνω ότι δεν με ενδιαφέρει, εφόσον είναι γνωστό ότι δεν έχω πείρα, δεν σημαίνει ότι υποβαθμίζω, αν θες, ακόμη και να μην έχω τις προαπαιτούμενες γνώσεις για να το παρακολουθήσω και να το καταλάβω.....καμία διάθεση υποβάθμισης λοιπόν....αφού απευθύνεται σε επαγγελματίες θα είναι ενδιαφέρον γι' αυτούς.

@zouzounos, ευχαριστώ πολύ......

@chrysoula, δεν ξέρω αν περιγράφεις σκυλί που "δεν πιάνεται", επειδή παρατηρώ πώς αντιμετωπίζεται μια αντίστοιχη περίπτωση, θέλει χρόνο,να μένει ο σκύλος πολύ ώρα κοντά σε κόσμο, πίεση μηδέν, το κολάρο σε δύστροπα - αντικοινωνικά σκυλιά - φοβικά - επιθετικά - όπως ενημερώθηκα, όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά χειροτερεύει, καταστρέφει, θέλει χρόνο, αγάπη, υπομονή και αφού περάσεις το στάδιο της κοινωνικοποίησης, τότε ακολουθεί κανονική εκπαίδευση χωρίς γλυκά και παιχνίδια....:) Χθές επέτρεψε χάδι ένας δύστροπος - μάλλον κακοποιήμενος από την ιδιοκτήτη του ή αντικοινωνικός απλά [δάγκωσε 3 φορές την ιδιοκτήτη και μασούλαγε τα πάντα από έπιπλα μέχρι laptop] , αλλά δεν κοίταζε με τίποτα στα μάτια, πολύ δύστροπο, έχει περάσει μήνας μέχρι να επιτευχθεί αυτό.... το βήμα...

Γράφαμε μαζί chrysoula....

Last edited:

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
@chrysoula, δεν ξέρω αν περιγράφεις σκυλί που "δεν πιάνεται", επειδή παρατηρώ πώς αντιμετωπίζεται μια αντίστοιχη περίπτωση, θέλει χρόνο,να μένει ο σκύλος πολύ ώρα κοντά σε κόσμο, πίεση μηδέν, το κολάρο σε δύστροπα - αντικοινωνικά σκυλιά - φοβικά - επιθετικά - όπως ενημερώθηκα, όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά χειροτερεύει, καταστρέφει, θέλει χρόνο, αγάπη, υπομονή και αφού περάσεις το στάδιο της κοινωνικοποίησης, τότε ακολουθεί κανονική εκπαίδευση χωρίς γλυκά και παιχνίδια....:) Χθές επέτρεψε χάδι ένας δύστροπος - μάλλον κακοποιήμενος από την ιδιοκτήτη του ή αντικοινωνικός απλά [δάγκωσε 3 φορές την ιδιοκτήτη και μασούλαγε τα πάντα από έπιπλα μέχρι laptop] , αλλά δεν κοίταζε με τίποτα στα μάτια, πολύ δύστροπο, έχει περάσει μήνας μέχρι να επιτευχθεί αυτό.... το βήμα...
Εάν αναφέρεσαι στο Yorkie που περιέγραψα πιο πάνω...όπως είπα η ερώτηση ήταν ρητορική.
Καμία σχέση με δύστροπο, αντικοινωνικό, φοβικό ή επιθετικό σκύλο, απλά γνήσιο terrier με ιδιαιτερότητα στο χάδι.
Το συγκεκριμένο μετά από πολύ κόπο και συνεχούς εκπαίδευσης της ιδιοκτήτριάς του πλέον χαιδεύεται μέχρι αηδίας από την ίδια, είναι πλήρως κοινωνικοποιημένο με σκυλιά και ζώα γενικότερα και σε αρκετά καλή κατάσταση με τους ανθρώπους, γνωρίζει βασική και κάτι ψιλά από αγωνιστική υπακοή, γνωρίζει πολλά tricks ιδανικά για να δίνουν στο σκύλο τροφή για σκέψη και όλα αυτά πριν ακόμα καλά καλά κλείσει τους 10 μήνες, χωρίς να χρησιμοποιηθεί το παραμικρό εργαλείο.
Παρόλα αυτά σε ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και τις συμβουλές. :)

dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
chrysoula συγνώμη αλλά διαβάζεις ότι θες....

Αγάπη χρόνος και υπομονή για να πιαστεί [χάδι] απάντησα, γιατί το είδα στην πράξη, δεν θεωρητικολογώ, ούτε δίνω συμβουλές γιατί δεν είμαι ικανός να δίνω συμβουλές....

Σε προβληματικούς σκύλους [ναι και αυτός που δε δέχεται το χάδι προβληματικός είναι, έχει περίεργα βιώματα που τον μπλοκάρουν] απαγορεύεται το κολάρο, τώρα που είδες τα εργαλεία εσύ στα λεγόμενά μου είναι δικό σου θέμα.....

Νομίζω ότι με αγάπη, υπομονή και πολύ χρόνο έλυσε το πρόβλημα η φίλη σου......+ ζάχαρη ΙΣΩΣ....:) [ αστείο]

Και κάτι αλλο, όταν μαθαίνεις να διορθώνεις, μαθαίνεις και να εκπαιδεύεις, ξέρω πώς να διορθώνω το "κάτσε"

Με τα "μεταπτυχιακά" εννοώ εκπαιδεύσεις που ουσιαστικά δεν είναι επιτυχείς [ούτε του ιδιοκτήτη] ή ημιτελείς και μετά ο ιδοκτήτης τα ξανασκάει για να "θυμηθεί" και αυτός και ο σκύλος του....

Last edited:

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Δεν νομίζω ότι σου χρέωσα καμία συμβουλή για εργαλεία.
Ήταν απλή παράθεση του τι έχει συμβεί με το συγκεκριμένο σκύλο για να τεκμηριώσω αυτό που σου είπα ότι το ερώτημα ήταν ρητορικό = δεν τέθηκε για να λάβω απάντηση για το πως πρέπει να γίνει η εκπαίδευση του συγκεκριμένου σκύλου.

Έχεις λίγο χάσει τη μπάλα για κάποιον που δεν έκατσε καλά καλά να εκπαιδεύσει τον ιδιο του το σκύλο και μεταφέρεις ότι έχεις ακούσει σκόρπια.
Από που και ως που θα χαρακτήριζες έναν σκύλο προβληματικό μόνο και μόνο επειδή δεν του λέει κάτι το χάδι ως επιβράβευση στην αρχή της εκπαίδευσής του, χωρις να έχεις μελετήσει καθόλου από ψυχολογία του σκύλου σε συνδιασμό με τις ιδιαιτερότητες μίας φυλής.
Από που και ως που θα χαρακτήριζες προβληματικό ένα σκύλο 3,5 μηνών και 900γρ. που δεν είναι βέβαιο για το πως θα χειριστεί τον τεράστιο για αυτόν κόσμο γύρω του σε συνδιασμό με την έμφυτη επιφυλακτικότητα της φυλής του και του χρεώνεις βιώματα που ποτέ δεν έχει περάσει.
Δυστυχώς η εκπαίδευση του συγκεκριμένου σκύλου ήταν πολύ πιο σύνθετη από όσο νομίζεις.

Συγχαρητήρια που ξέρεις πως να διορθώνεις το κάτσε και είμαι βέβαιη ότι ξέρεις να διορθώνεις και μείνε.
Ξέρεις να εφαρμόζεις κάποια πράγματα που σου είπε ο εκπαιδευτής σχετικά με το συγκεκριμένο σκύλο και να πατάς το κουμπί του τηλεκοντρόλ σου κατά τις σαφείς οδηγίες του εκπαιδευτή σου.
Αυτό που δεν ξέρεις σίγουρα είναι να εκπαιδεύεις ίσως η συζήτησή μας να είχε τελειώσει εδώ αν δεν είχες μπει και στη διαδικασία εκτός του να πιστεύεις ότι ξέρεις να εκπαιδεύεις να δίνεις και συμβουλές επ' αυτού.

Επανάληψη μήτηρ πάσις μαθήσεως...έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αλλά μάλλον δεν θα ισχύει στα σκυλιά αυτό.
Άσε λοιπόν εμάς τους γραφικούς με τις ανεπιτυχείς ή ημιτελείς εκπαιδεύσεις να πιστεύουμε ότι ο σκύλος όπως και τα παιδιά μας χρειάζονται που και που επανάληψη σε αυτά που έχουν μάθει και δεν είναι ηλ. υπολογιστές να τους περνάς το πρόγραμμα και να μην το ξεχνάνε ποτέ.

Για το καλό του Ορφέα μη θεωρήσεις ποτέ ότι τα έχεις μάθει όλα και ξέρεις να εκπαιδεύεις.

Κατά τα άλλα επαναλαμβάνω τις ευχες μου για καλή συνέχεια με όσα λιγότερα "χτυπήματα" και μακάρι να περνάτε καλά με το παρεάκι σου... .-

dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
Γύρισα μόλις από οφθαλμολογική εξέταση και δεν νετάρω καλά, προσπάθησα και έβγαλα άκρη στο διάβασμα, ψυχολογικά είμαι ράκος γιατί σήμερα δεν έσπασα το σκύλο μου στο ξύλο και δεν πάτησα το πληκτρολόγιο που του έχει εμφυτεύσει στην πλάτη ο εκπαιδευτής, δεν μιλάμε για virtual καταστάσεις, μιλάμε για ζωντανό παιχνίδι.

Αλλά υπάρχει Θεός, η λύση είναι η ενημέρωση που πήρα μόλις για ψυχολογικό κέντρο σκύλων που είναι στα σκαριά, θα λύσω και τα δικά μου προβλήματα και του Ορφέα και θα γλυτώσω το κόστος του ψυχολόγου, θα μου έρθει και πιο φθηνά......δεν μπορεί, κάποια κόμπλεξ του ιδιοκτήτη θα προβάλονται στη συμπεριφορά του σκύλου και η λύση θα είναι τελικά η θεραπεία του ιδιοκτήτη....

Ψυχολογικά θα έχουμε σίγουρα [o Oρφέας και εγώ], λόγω απάνθρωπης εκπαίδευσης και πέρασμα αυτής της νοοτροπίας στον ιδιοκτήτη από τον εκπαιδευτή, αλλά ιδιαιτερότητες και ανάγκη για ειδική μεταχείριση, λόγω ράτσας, ευτυχώς δεν θα έχουμε, γιατί είναι απροβλημάτιστο σε αυτό το θέμα το αλάνι ο Ορφέας....εφόσον δεν είναι καθαρόαιμος, αλλά μπάσταρδος.

Οι εμμονές των ανθρώπων να έλειπαν και η ανθρωποποίηση των κατοικιδίων και όλα θα ήταν φυσιολογικά......

Αν έχω λάθη είναι γιατί δεν εστιάζουν καλά τα μάτια.......άντε και παροχή νομικών υπηρεσιών στους σκύλους εύχομαι, πάντως μακρινός συγγενής μου έγινε νεκροθάφτης σκύλων στα Μέγαρα, αν δεν κάνω λάθος, θα επικοινωνήσω να δω τι κάνει με τους άθεους σκύλους, τους διαβάζουν, δέχονται την αποτέφρωση; ....

Last edited:

dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
5η μέρα, επανάληψη εντολών στη μεγάλη βόλτα , αυξημένες χρονικά αποκρύψεις, αυξημένες απομακρύνσεις, απόκρυψη στο δάσος μέχρι 150'' ανά 30', 5 set ανακλήσεων με μποκάρισμα [χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή - έξω] με καλά, αλλά όχι άριστα αποτελέσματα [4 μέτρια [με διόρθωση στο stop - βήμα μπροστά και επανάληψη εντολής], 1 άριστο]....σενάριο, 2 απανωτές ανακλήσεις από τα 10μ. - 3η ανάκληση, μπλοκάρισμα [stop] στα 7 μέτρα - θέση εκεί "ξάπλωσε", αναμονή 120' - τελική ανάκληση, έχουμε συνέχεια σε αυτό το θέμα....:)

Η σημερινή διασκέδαση ήταν μικρή βόλτα με απλές εντολές χωρίς λουρί.....εδώ τα πήγαμε άριστα....;) ο Ορφέας και πιο όμορφος κάθε μέρα που περνά.......:)

Last edited:

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
Εύχομαι όλα να πάνε καλά.
Και να πω ότι κανεις μας απο εδώ, απο οτι εχω καταλάβει τουλαχιστον, δεν υπερ ενος ή αλλου εκπαιδευτη με σκοπό να σε κατευθύνουμε να πας σε καποιον συγκεκριμενο. Τον τρόπο εκπαίδευσης εξετάζουμε, γιατι ας πουμε εχουμε μια μικρήγ εμπειρία-απο ότι εχω καταλάβει- σε καποια θέματα.

Τωρα για την παροχή υπηρεσιών... Πληρώνεις κάτι που δεν βλέπεις.... Πληρώνεις κάτι που θα εχεις.... Έχει να κάνει και με το πόσο καλός είναι στην πώληση ο επαγγελματίας.... Είναι και θέμα χημείας... Ειναι πολλά... Και πολλές φορές, στο "παραδωτέο" δημοουργείται μια ομοεφη εικόνα, ενα περίπου "θέατρο" για να δεις αυτο που περιμένεις...

Δεν υπάραχει σκύλος που να τον αφήνεις 40-45 ημέρεςνα εκπαιδευτεί και να είναι "έτοιμος"...
Τελος παντων...

Μια ερωτηση... Ο συγκεκριμένος ήταν ενεργό μέλος του όμιλου Schutzhund Ελλάδας ή απλά ήταν παρών σε σεμινάρια εκπαίδευσης με τον John M. & τον M. Passareli ?
Schutzhund eΕλλάδας
Μια ερωτηση... Ο συγκεκριμένος ήταν ενεργό μέλος του όμιλου Schutzhund Ελλάδας ή απλά ήταν παρών σε σεμινάρια εκπαίδευσης με τον John M. & τον M. Passareli ?

dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
Vasbar δεν θα τον φωτογραφήσω. Και δεν πρόκειται να τον ρωτήσω, αν π.χ. ήταν παρών σε κάποιο σεμινάριο, οι σπουδές του είναι πολύ γερές. Αυτό δεν έχει όμως σημασία, γνωρίζει το χώρο πάρα πολύ καλά. Δυστυχώς δεν επιθυμεί να τραβήξουμε το video, δεν επιθυμεί "διαφήμιση" και εγώ έχω υποχρέωση να σεβαστώ την επιθυμία του, θεωρεί διαφήμιση τα χιλιάδες σκυλιά που έχουν περάσει από τα χέρια του και τους ιδιοκτήτες τους....

Το John M. είναι John Miller? :) Μιλήσαμε για τον εκπαιδευτή αυτόN....μιλήσαμε και συζητάμε για πολλά θέματα....το κακό είναι ότι ενώ έχω τον ΟΙρφέα το αλάνι, που δεν τον αλλάζω με τίποτα, μιλάμε πια με τα μάτια, αυτή την αίσθηση έχω μερα με την ημέρα, ξέρω ότι o επόμενος σκύλος μου [ ή ταυτόχρονα θα αποκτήσω] θα ένα Malinois.....:)

Last edited:

dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
6η μέρα, τα ίδια με μεγαλύτερους χρόνους μέχρι 3' και αποστάσεις μέχρι 60μ. Χαρακτηριστικό ημέρας και οι δύο μας ένα μάτσο χάλια, κακόκεφοι, δεν ξέρω ποιος το μετέδωσε στον άλλο....αναφέρθηκε στον εκπαιδευτή, α ξέχασα εκτελέσαμε και μπλοκάρισμα στα 10μ επιτυχώς......καλά πήγαμε, σπιρτόζοι όμως δεν είμαστε....:mad:, σαν κουρασμένοι και έτσι δε λέει......

Αύριο πάλι....θα δούμε...

dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
7η μέρα, 90μ. ανά 20μ - 5' ανά 1' - μπλοκάρισμα στο 10μ επανάληψη - μεγάλη βόλτα με βασικές εντολές και απομακρύνσεις και αποκρύψεις με ποικίλα και πυκνά ερεθίσματα [επιλεγμένο κεντρικό σημείο με πολύ κίνηση - φώτα]......ο Ορφέας ευτυχώς ήταν σήμερα ο Ορφέας που γνωρίζω....:), 3 μέρες ακόμη + η πρόσθετη τελειοθηρία του εκπαιδευτή....ο οποίος θα εκτιμήσει το αποτέλεσμα σε διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που κινούμεθα όλες αυτές τις μέρες......θα δούμε....

dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
8η μέρα, σήμερα δεν είχε μεγάλη βόλτα, είχε τη μικρή με βασικές εντολές για προθέρμανση με λουρί, στη συνέχεια κάναμε μια μέτρια βόλτα, όσο 2 οικοδομικά τετράγωνα, χωρίς λουρί και βασικές εντολές, απομακρύνσεις μέχρι 90μ ανά 30 και μία μονοκόματη στα 100μ, μπλοκάρισμα στα 15μ και "αρένα", μπήκαμε σε χωμάτινο περιφραγμένο στίβο με 20 σκύλους....η σκόνη σηκώθηκε λες και έβλεπες ροντέο, χαμός πανικός, υπερηχητικές αντιδράσεις :p, όλοι οι σκύλοι να την πέφτουν στον Ορφέα για "αναγνώριση" και αυτός να πρέπει να εκτελεί εντολές μου και "μείνε" και να έχει πάνω του τουλάχιστον 7-8 σκύλους....διορθώσεις, εκτέλεση εντολών με ενημέρωση από τον εκπαιδευτή, κίνηση στο χώρο και στο τέλος αφέθηκε μόνος με τους υπόλοιπους, έγιναν τσαμπουκάδες και τα γνωστά, μέχρι που πήρε θέση προσωρινά στην αγέλη και τότε τον βγάλαμε από την αρένα........σήμερα είχε κάτι κέφια, μα κάτι κέφια.....:D:), α και το καινούριο, στη βόλτα μου γλείφει ή μου κτυπά με τη μύτη το αριστερό χέρι, με λουρί ή χωρίς....:), ειδικά όταν τον επιβραβεύω ηχητικά...

Last edited:

dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
9η μέρα, ξεκίνησε μόνος του Ορφέας στην "αρένα" με τους άλλους σκύλους, στη συνέχεια μπαίνω και εγώ στην αρένα και υπό την επίβλεψη του εκπαιδευτή + τις "παρενοχλήσεις" των σκύλων εκτελούμε εντολές με λουρί και χωρίς λουρί και τέλος.....στη συνέχεια έγιναν 2 Χ 100μ μονοκόματες απομακρύνσεις και στη δεύτερη στα 50μ έγινε μονοκόματη απόκρυψη διάρκειας 3' με τον αέρα από το σκύλο προς εμένα, μπλοκαρίσματα στα 20 και 25 μέτρα και "ξάπλωσε" από τη θέση "κάθησε" στα 5-7-10μ με αρκετές διορθώσεις μέχρι να πάρουμε οι δυο μας το άριστα. Πρώτη μέρα για εκπαίδευση άρνησης φόλας, το λουκάνικο δεν δούλεψε σαν δόλωμα και τη γλυτώσαμε προς στιγμή...;), αγνοώ τη συνέχεια.....είσοδος και έξοδος του Ορφέα από το αυτοκίνητο και παραμονή στη θέση "ξάπλωσε" στο πάτωμα του συνοδηγού....ανοιγοκλεισίματα της πόρτας και έξοδος μόνο μετά από εντολή.....ενημέρωση για τον τρόπο διόρθωσης σε όλες τις περιπτώσεις....

Σήμερα ήμουν κουρασμένος αλλά ο Ορφέας δεν πτοήθηκε....:)

dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
10η και μεγάλη μέρα....έγινε επιτυχώς η μεγάλη βόλτα χωρίς λουρί με απομακρύνσεις σε κεντρικό σημείο και απόκρυψη. Νέο ήταν το άλμα και κατά τα άλλα έγινε απομάκρυση στα 120μ, "ξάπλωσε" από τη θέση "κάτσε" από τα 10μ και 15μ και μπλοκάρισμα στα 20μ και 25μ, ζόρι είχαμε στη είσοδο σε διαφορετικό αυτοκίνητο από χθες, θα το δουλέψουμε και αύριο, αλλά επιτυχής ήταν η βόλτα με αυτοκίνητο στη θέση "μείνε", η εκπαίδευση θα έχει και συνέχεια με δική μου συμφωνία, γιατί με τη συζήτηση μαθαίνω και γιατί θέλω να έχω τον πλήρη έλεγχο παρισσότερο στις "ανάποδες", που δεν είναι και πολλές, σήμερα π.χ. αντιμετώπισα το "ενδιαφέρον" του Ορφέα [γαύγισμα] για μια σκυλίτσα, ενώ είμαστε χωρίς λουρί, αντιμετωπίσαμε επιτυχώς την ίδια σκυλίτσα όταν είμαστε στη θέση "μείνε" και διόρθωσα δικό μου λάθος που είχε σαν αποτέλσμα την απομάκρυνση του Ορφέα για λίγα μέτρα.....έχουμε λοιπόν συνέχεια, ελπίζω να μην έχω γίνει βαρετός....

dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
11η μέρα και όλα σε πιο δύσκολες συνθήκες - χρόνους - αποστάσεις στη μεγάλη βόλτα τώρα πιά χωρίς λουρί και μπλοκάρισμα μέσα στη κίνηση στα 10μ...πήγαν όλα καλά, ουσιαστικά η εκπαίδευση έχει τελειώσει....η συζήτηση όμως είναι χρυσάφι, είχαμε θέμα με την είσοδο στο δικό μου αυτοκίνητο για κάποιο λόγο του Ορφέα [στης συζύγου μου μπαίνει με τη μία με εντολή δική μου] ....ενημερώθηκα για το θέμα της πίεσης που πρέπει να εξασκείς στο σκύλο, την εκτόνωση, την ειδική επιβράβευση και την τελική επιβράβευση, αυτά τα έκανα πράξη και το πρόβλημα λύθηκε.....κανονικά δεν πρέπει να πιέζεις το σκύλο πολύ πάνω από τα όριά του, αν τα ξεπεράσεις όμως και όλα πάνε καλά, σε επόμενη φάση μπορείς να πιέσεις λίγο παραπάνω αν χρειαστεί, αν όμως ο σκύλος αντιδράσει, πρέπει να καμφθεί εκεί επί τόπου, στη συνέχεια να πάρει την ειδική επιβράβευση [μόνο ηχητική - χαμηλός γλυκός τόνος φωνής χωρίς χάδι] και όταν επαναλάβει σωστά 2-3 φορές την άσκηση τότε θα πρέπει να πάρει την κανονική επιβράβευση, ο αυστηρός τόνος φωνής βοηθά πολύ στη διόρθωση στη συνέχεια αν χρειαστεί....αυτά μου φάνηκαν βουνό στην αρχή, όταν ο Ορφέας έμπαινε μόνο ο μισός μέσα ή έμπαινε και έμενε στη θέση "κάθισε" κλπ....με πίεση [απότομο τράβηγμα λουριού + αυστηρό τόνο φωνής], σπάσιμο τσαμπουκά σε μια αντίδραση - γρύλισμα - ανεπίτρεπτο [κίνηση δεξιά - αριστερά του λουριού και αυστηρό τόνο], ειδική επιβράβευση όταν έπρεπε και μετά την σωστή εκτέλεση 2-3 φορές την κανονική επιβράβευση [κόπος 2 ημερών] όλα πήγαν καλά...μεγάλη εμπειρία....το ξεκόλλημα.....

Last edited:

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97