Εκπαίδευση σκύλου στο Rila Planina

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
Αδυνατώ να καταλάβω τον σκύλο σου και την εκπαίδευση του σκύλου σου με βάση αυτά που γράφεις...

Π.χ.

Βάζω 1η, μεχρι 3000 στροφές, θόρυβος κανονικός. 2α μεχρι 6500 στροφές, και κάρφωμα φρένο να δοκιμάσω το ΑBS. Σταμάτησε, χωρίς θόρυβο, και πάλι γκάζι,συμπλέκτη.. Σταθερά σε σαμαράκια... Βάζω 4χ4 σε απότομη κατηφόρα, οι βαλβολίνες τελικά έπρεπε να γίνουν αντικατάσταση... κλπ...

Κατά τα άλλα:
Ειδική ή κανονική επιβράβευση
Απότομο ή ήπιο τράβηγμα λουριού
Γλυκός ή αυστηρός ή κανονικός τόνος φωνής
Σωστή ή λάθος εκτέλεση
Διόρθωση άμεσα ή έμμεσα
Διόρθωση τώρα ή σε λίγο αν χρειαστεί
κλπ...

Όλα αυτά λίγο με "ξενίζουν"... Μια σύγχυση...

ΥΓ
Μήπως πρέπει να γίνει μεταφορά ή αλλαγή του τίτλου αυτού του θέματος?

Last edited:

dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
Kι όμως λειτουργούν στην πράξη και όχι στη θεωρία, δέχεται "ηχητική" και πραγματική πίεση ο σκύλος για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και καταλαβαίνει ότι μπορεί να είναι ευτυχής και χωρίς καμιά πίεση αλλά να έχει και επιβράβευση, όταν όμως πραγματοποιήσει αυτό που πρέπει και δεν "τσαμπουκαλεύεται" και δεν "κολλάει", δεν επιθυμεί ποτέ την πίεση και δεν κοντράρει ποτέ στην συνέχεια, αν υπάρξει πρόβλημα στη συνέχεια είναι σίγουρα λάθος του ιδιοκτήτη, ο σκύλος δοκιμάζει τον ιδιοκτήτη και ο ιδιοκτήτης παίζει με τα όρια του σκύλου, εφόσον γνωρίζει ή έχει πάρει σωστές εντολές από γνώστη....

Απλά, δίνεις εντολή, εκτελείται = ΟΚ - κανονική επιβράβευση

Δίνεις εντολή, μισοεκτελείται = διόρθωση - εκτελείται =κανονική επιβράβευση

Δίνεις εντολή δεν εκτελείται, κόλλημα, διορθώνεις, δεν εκτελείται, πιέζεις και εκτελείται = κανονική επιβράβευση

Στο προηγούμενο στάδιο, αν δεις αντίδραση μη επιτρεπτή κατά την πίεση - δηλαδή έχεις ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια του σκύλου, πρέπει ο σκύλος επί τόπου να καμθεί [πίεση+ αυστηρός τόνος φωνής], να του δωθεί η ειδική επιβράβευση μετά το "μήνυμα" και να επαναληφθεί επιτυχώς μετά η αρχική εντολή τουλάχιστον 2 φορές, τότε θα δωθεί η κανονική επιβράβευση....

Στη συνέχεια χαλαρά.....προχωράς σε εντολές που έχει ήδη "κατακτήσει"....Σε μένα δούλεψε και έχω πιστεί. Είναι σαν αυτό το "απάνθρωπο" που ζούμε.....δεν πληρώνω, καλώς, τότε επιστροφή στη δραχμή και μη απόδοση της δόσης, σενάρια περί πτώχευσης, μεγαλύτερη αντίδραση, τότε περισσότεροι φόροι, γιατί δεν μπορούν να πληρωθούν οι συντάξεις, αποδοχή της πληρωμής από μέρους μας.....χαλάρωση = είσπραξη της δόσης.......την επόμενη φορά είσαι εκπαιδευμένος να αποδεχθείς μεγαλύτερους φόρους [να αντέξεις σε μεγαλύτερη πίεση - ατσάλινα νεύρα] για να σώσεις την πατρίδα.....αυτό επειδή χρησιμοποίησες "μηχανικό"
ανάλογο...:)

Last edited:

dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
12η μέρα όλα πολύ καλά και χαλαρά, ο έλεγχος πλήρης και με ποικίλα ερεθίσματα, μέχρι και παιχνίδι με άλλο σκύλο στο δρόμο με τον Ορφέα χωρίς λουρί......αύριο δεν θα έχουμε εκπαίδευση αλλά τσιμπούσι για να γιορτάσουμε την αποφοίτηση του Ορφέα.....σημερινό ενδιαφέρον, παρακολούθηση Γ.Π., που έμοιαζε με μαλινουά, σε εκπαίδευση άμυνας - ο δικός μου κλείστηκε σε άλλο χώρο, γιατί ερεθιζόταν και αυτός και μάλιστα γερά....;), το κρστήσαμε το νεύρο, δεν είμαστε άνευροι :D, τέσπα, ένα θηλυκό Γ.Π. καταπληκτικό, συνέχεια ήταν σε εγρήγορση, το έβλεπες και σου "έλεγε" ότι αν δεν με κάνεις εργάτη, με καταστρέφεις......

Η εμπειρία της εκπαίδευσης ήταν μεγάλη και σημαντική, την πίεση της επανάληψης των ασκήσεων την ένιωσα και εγώ εκτός από τον Ορφέα, την αυτοπεποίθηση ότι μπορείς να επικοινωνήσεις με το σκύλο σου και να του μεταδώσεις ότι πρέπει να σε σέβεται και ότι τον σέβεσαι τη βίωσα, η σχέση μου με τον Ορφέα άλλαξε, έγινε πιο ποιοτική, η συνεννόηση μαζί του θα με κάνει να ασχοληθώ με το σκύλο μου και να περνώ περισσότερες ώρες μαζί του......ο Ορφέας είναι πιο γλύκας από πριν, μιλάμε με τα μάτια κάποιες στιγμές και είμαι σίγουρος ότι αυτές θα αυξηθούν στο μέλλον...το κτύπημα και το γλείψιμο κατά τη βόλτα στο αριστερό χέρι πάει σύννεφο, η ουρά τέρμα στο Θεό και οι αγκαλιές, όταν επιτρέπονται, δεν παίζονται....ευχαριστώ τη δύναμη που έφερε στη ζωή μου πρώτα ένα σκύλο και ειδικά τον Ορφέα....ευχαριστώ τον εκπαιδευτή μου, που πρώτα είναι άνθρωπος και πραγματικός κυνόφιλος και δεν τσιγκουνεύεται τις συμβουλές και δεν μετρά τις ώρες συζήτησης που "ζει" με πάθος μοιράζοντας γνώση και "εμπειρία".....

Τέλος.....:)

Υ.Γ. Επιθυμώ και εγώ την αλλαγή τίτλου ή διαχωρισμό.....

Last edited:

dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
Δούλεψα πάρα πολύ μαζί του, σκληρά και πολλές ώρες και τα συναισθήματα ήταν πολύ δυνατά, συγκινητικά θα μπορούσα να πω, το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο του σκύλου, είναι αποτέλεσμα σχέσης - ζευγαριού σκύλου - ιδιοκτήτη, τέσπα, πραγματοποίησα αυτό που υποσχέθηκα όταν άρχισα να ανησυχώ εδώ, έδωσα αυτό που άξιζε στον Ορφέα, τον καλύτερό μου εαυτό και τελικά αποδείχθηκε ότι η επιλογή μου ήταν άριστη και ότι αν κυριαρχεί μια άποψη στη θεωρία και στις τάσεις, δεν είναι το ίδιο στην πράξη, η πράξη αποδεικνύει και η πράξη απέδειξε ότι δεν έπρεπε να ανησυχώ......και έπειτα πήρα και μια μικρή γεύση τι σημαίνει "αρχική" εκπαίδευση, μόνος μου τον εκπαίδευσα στην είσοδο στο αυτοκίνητο π.χ. και αντιμετώπισα σχετικά δύσκολη κατάσταση, βέβαια αυτό δεν λέει κάτι, όπως και το ότι αισθάνομαι πια ικανός να εκπαιδεύσω άλλο σκυλί στο "κάτσε", ξάπλωσε", "μείνε" π.χ.

Αντικειμενικά δεν έπρεπε να ανησυχώ.....όλα έγιναν με τη σειρά τους....

Last edited:

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
....

Απλά, δίνεις εντολή, εκτελείται = ΟΚ - κανονική επιβράβευση
Δίνεις εντολή, μισοεκτελείται = διόρθωση - εκτελείται =κανονική επιβράβευση
Δίνεις εντολή δεν εκτελείται, κόλλημα, διορθώνεις, δεν εκτελείται, πιέζεις και εκτελείται = κανονική επιβράβευση
....
..........
Καλημέρα dimitrismp ;)

Έχεις (;;) Σε έχουν (;;;), δεν ξέρω τι ακριβώς, αλλά έχεις κολλήσει με την σωστή ή όχι εκτέλεση της εντολής, και την διόρθωση, επιβράβευση...

Δεν είναι αυτή η ουσία.

Για να μάθεις 3-4-5-10-20 εντολές δεν χρειάζεται κάποιος ειδικός εκπαιδευτής.

Τελευταίο, έχεις πάρει κάποιο ποσοστό ή κάποια εγγύηση ότι ο σκύλος σου δεν θα φάει φόλα? Θέλεις να κάνουμε πέντε (5) δοκιμές για να δεις αν θα φάει ή όχι?

Το καλό είναι ότι ασχολείσαι με τον σκύλο σου.
Το κακό είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά έχουν την διάθεση να ασχοληθούν με τα κουτάβια τους, αλλά δεν έχουν την σωστή καθοδήγηση...

dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
Eιλικρινά δεν σε καταλαβαίνω Vasbar, έχω την εντύπωση ότι από την αρχή αντιμετωπίζεις τις "αναφορές" μου επιφυλακτικά και ψάχνεις να βρεις "θέματα".....για τη φόλα το πρόγραμμα έχει ως εξής....από τη στιγμή που δεν δούλεψε το δόλωμα....2 φορές τη βδομάδα θα του στήνουμε δολώματα στη βόλτα εμείς και θα ελέγχουμε τις αντιδράσεις του, μετά από ένα μήνα θα τα ξαναπούμε με τον εκπαιδευτή, όπως θα τα πούμε και μετά από δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή του στο σπίτι για ένα συνολικό έλεγχο...το θέμα φόλα δεν έχει τελειώσει ακόμα....

Ελπίζω το δεύτερο διευκρινιστικό μήνυμα να σε βοήθησε για το θέμα πίεση - όρια - επιβραβεύσεις, νομίζω είναι απλό και ξεκάθαρο...

Δεν καταλαβαίνω επίσης τι εννοείς με το ειδικός εκπαιδευτής, εκπαιδευτής είναι, τώρα το ειδικός δεν ξέρω που κολλάει και έπειτα δεν το πιάνω αυτό με τη καθοδήγηση.....και τελικά ποιος είναι αυτός που μπορεί να καθοδηγήσει σωστά...ειλικρινά δε σε πιάνω...μια μεγάλη παρεξήγηση περί ειδικότητας....πρώτα απόλα όλα χτίζονται στη Β.Υ, για όποια εργασία και αν εκπαιδεύσεις το πρώτο είναι η Β.Υ, π.χ. αν ένας εκπαιδευτής είναι ειδικός στην εκπαίδευση για ναρκωτικά, πρώτα απόλα είναι από τους καλύτερους στην εκαπάιδευση Β.Υ., τα αποτελέσματά του είναι σίγουρα καλύτερα από έναν που εκπαιδεύει τις απλές εντολές όπως τις εννοείς εσύ για το σκυλα΄κι που θα βγει με το λουράκι και εντάξει δεν τρέχει και κα΄τι αν τραβήξει λίγο και το "κάτσε" γίνεται μετά από διορθώσεις τις περισσότερες φορές....άσχετο με την περίπτωσή μας αλλά να λυθούν και παρεξηγήσεις περί ειδικότητας...

Και ναι, η ασχολία με το σκύλο θα είναι συνεχής, τον έχω στο μυαλό μου συνέχεια και μάλιστα αυτό μου κάνει καλό στην αποφυγή του καθημερινού στρες....

Last edited:

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
Δεν προσπαθώ να "ανακαλύψω" θέματα, πόσο μάλλον να τα δημιουργήσω. ! ! ! .

Δεν αντιμετωπίζω τις αναφορές σου επιφυλακτικά.
Δεν αντιμετωπίζω ούτε επιθετικά.
Άλλα πραγματάκια θέλω σου περάσω, αλλά δεν τα βλέπεις, γιατί είναι αρχή ακόμη.

Ούτε είναι σκοπός μου να σου προκαλέσω ή να σου καταστρέψω αυτό που βιώνεις.

Τον τρόπο εκπαίδευσης όμως και την "κουλτούρα" εκπαίδευσης που έχεις ή σου έχουν δημιουργήσει, από την αρχή σου είπα ότι υπάρχουν ερωτηματικά...

Σχετικά με την καθοδήγηση...Όλοι την έχουμε όταν εμπιστευόμαστε έναν εκπαιδευτή, γιατί πολύ απλά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ακολουθούμε τον τρόπο του που δουλεύει. Διαφορετικά, αλλάζουμε και ψάχνουμε κάποιον άλλο. Μην το αναπτύξω άλλο, έχουμε την ικανότητα σκέψης και ανάλυσης.

Αναφορικά με το είδος του εκπαιδευτή, υπερθετικός "ειδικός εκπαιδευτής"...

Συμφωνούμε ότι η Β.Υ. είναι η γερή βάση που πατάει το κουτάβι και ο άνθρωπος του.
Η σωστή Β.Υ. (που στην τελική είναι δουλειά-εργασία) και όχι άμεση, η γρήγορη η "σωστή" εκτέλεση των εντολών....

Άλλα θέλω, ήθελα να σου περάσω.

Σχετικά με τον τρόπο και το αποτέλεσμα της "εκπαίδευσης φόλας", όταν θα είναι το κουτάβι σου έτοιμο, "παραδοτέο", πες μου αν θέλεις να κάνουμε πέντε (5) απόπειρες να δούμε τα αποτελέσματα.

Όλα καθαρά. ;)

ΥΓ
Κάνε μια αναφορά αν θέλεις στο θέμα Εκπαίδευση Φόλας (πρέπει να υπάρχει) για την διαδικασία εκπαίδευσης του κουταβιού σου. Είναι αρκετά ενδιαφέρον.

Last edited:

dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
Θα το ψάξω, η ενημέρωση σώνει.....γιατί πράγματι δεν είμαι ενημερωμένος σε αυτό και δεν ξέρω πώς θα αντιμετωπιστεί με "ασφάλεια" στη συνέχεια...

dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
ok, βρήκα μια συζήτηση, οι απόψεις είναι πολλές - διαφορετικές και ως προς τον τρόπο και ως προς την αποτελεσματικότητα, το ευχάριστο [δυσάρεστο] είναι ότι ο Ορφέας δεν είναι φαγανός, ζαμπόν με το ζόρι τρώει από χέρι [το χρησιμοποιήσαμε ως επιβράβευση για να σηκώσει λίγο πιο ψηλά το κεφάλι στο περπάτημα, αλλά και αυτό δεν δούλεψε - δεν έτρωγε], ίσως να είμαι τυχερός....

Vasbar καλύτερα δεν θα ήταν να εκφράσεις τις απόψεις σου πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, από το να βάζεις στοιχήματα και απλά να προειδοποιείς και τέσπα ποια είναι η "κουλτούρα" εκπαίδευσης που υπονοείς; :)