Μάλιστα, Στέλιο από αυτό που είπα εσύ αυτό κράτησες??Μην μπερδεύεστε και μην μεγαλοποιείτε τα πράγματα.Άλλο σκοτώνω το σκυλί στο ξύλο άλλα του ρίχνω μια απαλή στον κώλο να καταλάβει ότι αυτό που έκανε δεν είναι σωστό.Και το αν οι light ξυλιές και το μάλωμα όπως λες των γονιών όταν έκανα χοντρές μ@λ@κίες μου πέρασαν προβληματική συμπεριφορά σε μένα καλύτερα ασε να το ξέρει ο κοντινός μου κύκλος και οι άνθρωποι που με ξέρουν.Αν θες να αναφέρεσαι κάπου και να χρησιμοποιείς παραδείγματα μη στοχεύεις προσωπικά κάποιον.Είναι σφάλμα.Αλλά τέλοσπάντων το προσπερνάω δεν είμαι εδώ για να λογομαχήσω είμαι εδώ για να ανταλλάξω απόψεις και εμπειρίες.
Μα δεν λογομαχώ, εκτός και το να αναφέρεις τα άσχημα πράγματα είναι λογομαχία και κατάκριση!
Έκρινα από αυτά που διάβασα!Δεν σε ξέρω δεν με ξέρεις!Light ξεlight η φιλοσοφία με βρήκε αντίθετο!Απλό!
Μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις στον σκυλάκο σου!
Στα δια τάυτα τώρα.Να σου φέρω ένα παράδειγμα από δική μου εμπειρία.Κάθε φορά που βγαίναμε στο πάρκο πριν κανα δυο μήνες και για αρκετό καιρό δεν σταματούσε να τρώει από κάτω.Ξύλα,πεταμένα αποφάγια ακόμα και σκατά. Στο παρακάτω πάρκο ακούστηκαν κρούσματα φόλας.Προσπάθησα με άπλετη καλοσύνη να του δώσω να καταλάβει ότι δεν είναι σωστό να τρώει από κάτω.Είχα καταντήσει σε σημείο να είμαι κάθε δευτερόλεπτο στην τσίτα για να μην πιάσει κάτι στο στόμα του.
Στο δια ταύτα λοιπόν...
Τι εννοείς...καλοσύνη?
Εξήγησε την μου πρακτικά!
Τι μή, τι άστο στο επόμενο βήμα θα έπιανε κάτι άλλο.Παρόλα αυτά έκανα υπομονή και επέμενα να του δείχνω ότι αυτό δεν είναι σωστό.
Σε 6 μηνών αγαπητέ πρόλαβες και έκαψες τις πολύ χρήσιμες ομολογουμένως εντολές "μη" και "άστο". Ανάθεμα αν τις έχει εμπεδώσει 6μηνο μόλις μυαλουδάκι!
Άρα για τι "μη" και τι "άστο" μου λες ότι της έλεγες και δεν σε άκουγε?
Έβαλα φίλο μου να αφήσει κομμάτι ζαμπόν με πιπέρι, δοκίμασα να το βάλω τιμωρία δεν κατάλαβαινε τίποτα.
Έχεις κάνει και άλλα καλούδια λοιπόν!
Απλά συνέχιζε στο επόμενο.Μέχρι που μια μέρα και συζητώντας στο πάρκο μαθαίνω ότι ιδιοκτήτης έχασε το σκυλάκι του από φόλα ασυνείδητων την προηγούμενη μέρα.Και η δικιά μου εκεί τον χαβά της..ότι και αν έκανε έψαχνε γύρω γύρω για φαγητό.Ε ναι λοιπόν εκεί την έπιασα μία και καλή επαυτοφώρο την βούτηξα από τον σβέρκο την έβαλα πλάγια κάτω και την κράτησα επί μισή ώρα εκεί πέρα. Περάσαν κοντά δύο μήνες από τότε..όχι απλά δεν δίνει σημασία σε οτιδήποτε υπάρχει γύρω της περνάει δίπλα κι από κοψίδια και τα αγνοεί.
Οκ πολλές εμπειρίες έχουμε όλοι μας για φόλες και σκυλιά-ηλεκτρικές σκούπες!Δεν έχουμε όμως αυτήν την τακτική/φιλοσοφία/χειρισμούς/εκπαιδεύσεις!Απλό!
Χωρίς να χρειαστεί να την ξαναδιορθώσω ποτέ για το συγκεκριμένο...όμως το ότι έστω και με αυτή μου την κίνηση και εφόσον δοκίμασα ότι μπόρεσα να φανταστώ,να διαβάσω και να δω, κατάφερα να το αποτρέψω από το να τρώει από κάτω έκανε κακό στο σκυλί?Του δημιούργησε τραύματα?Εγώ προσωπικά κάτι τέτοιο δεν είδα ίσα ίσα θεωρώ ότι καλό του έκανα και ότι θα έχω το κεφάλι μου ήσυχο από το να χάσω κάτι πολύτιμο για μένα πλέον και κομμάτι της ζωής μου.
Το ότι πέτυχες το αποτέλεσμα που θέλεις δεν σημαίνει ότι είναι οκ τα πράγματα!
Μπορεί να υποβόσκουν άλλες συμπεριφορές και που μπορεί να τις βρεις στο μέλλον!Who knows!
Το αν έκανες καλό άσε να το δείξει το μέλλον και ένας έμπειρος εκπαιδευτής!Το ότι πήρες ένα "επιθυμητό" ξαναλέω δεν σημαίνει ότι είναι όλα μέλι γάλα!
Αμ δεν έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!Έχεις ανοίξει ήδη ένα topic έχοντας πρόβλημα στο "έλα" που σημαίνει ότι πρωτίστως η σκύλα δεν θέλει να έρθει πρώτα σε σένα, και δεύτερον αν την αφήσεις νομίζεις στον χώρο με δυνατά ερεθίσματα δεν θα ενδώσει σε αυτά?
ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΕ σ'αυτό που λέω.Δεν το σάπισα στο ξύλο και στις κλωτσιές.
Επίσης δεν του φώναξα ποτέ έλα για να το μαλώσω ώστε να εκλάβει κάτι τέτοιο όπως εσύ συμπέρανες.Το κύριο πρόβλημα από ότι κατάλαβα από τους συμφορουμίτες που με βοήθησαν με τα σχόλεια τους, ήταν ότι έδωσα παραπάνω ελευθερία από όσο έπρεπε και λιγότερη εξάσκηση, νομίζοντας ότι η εκπαίδευση στο έλα είχε τελειοποιηθεί.
Δεν νομίζω να έχω πει ότι σάπισες την σκύλα στο ξύλο!
Επίσης δεν είπα ότι φώναξες δυνατά "έλα" για να την μαλώσεις!
Αγαπητέ σε 6μηνο κουτάβι δεν υπάρχει ΚΑΝ προσπάθεια!Για να πεις ότι έχεις προσπαθήσει θα πρέπει να αρχίζει να μεστώνει το μυαλό του σκύλου!Άρα ούτε εξάσκηση πρόλαβε να αναπτυχθεί, ούτε σταθερότητα στα ερεθίσματα, ούτε χειρισμοί σωστοί, ούτε εντολές, ούτε ρουτίνα!
6 μηνών μωρό έχεις!
Δεν λέω ότι τα κάνω όλα σωστά απέναντί του..Δεν λεω ότι είμαι τέλειος.Αλλά προσπαθώ.
Καλό αυτό!
Ευθέως σου λέω ότι όμως ότι έχεις προσπαθήσει προς λάθος κατεύθυνση!
Κούνα τα χέρια σου να προσπαθήσεις να δουλέψεις σωστά την σκύλα τώρα που είναι νωρίς!
Προσπαθώ να διαβάζω, να μαθαίνω, να ρωτάω ώστε να εξασφαλίσω την κατά το δυνατό καλύτερη συμβίωση με τον σκύλο μου και να του παρέχω αυτά που χρειάζεται.Βόλτες,παιχνίδι,ηρεμία,ασφάλεια μα πάνω απ΄όλα αγάπη.Την οποία την εκλαμβάνει και με το παραπάνω.Για τους άλλους που με βλέπουν μαζί του μπορεί να είναι απλά ένας σκύλος για μένα έιναι ο καλύτερος μου φίλος και το ομορφότερο πράγμα που έχει έρθει στη ζωή μου.
Αν αυτό σημαίνει μερικές φορές ότι θα πρέπει να το διορθώσω για δικό του καλό και με αυτόν τον τρόπο και επαναλαμβάνω γιατί παρεξηγούνται τα γραφόμενα εδώ μέσα, όχι να ΤΟ ΣΚΟΤΩΣΩ στο ξύλο, ναι θα το κάνω.
Βόλτες παιχνίδια, ηρεμία, ασφάλεια, αγάπη είναι θεωρητικές έννοιες!
Μέσα σε αυτές δεν είδα σωστούς χειρισμούς, δεν είναι καν προσπάθεια βασικής υπακοής με γερές βάσεις!Δεν είδα ερεθίσματα που έχεις δώσει!Δεν φτάνουν αυτά μόνο!
Οι βόλτες είναι αναγκαίες για τις ανάγκες και την εκτόνωση του σκύλου!
Το παιχνίδι είναι σχετικό!Εγώ προτιμώ στις βόλτες και στην εκτόνωση του σκύλου μου να τον δουλεύω συνεχώς στην υπακοή και να μην τον αφήνω να ασχολείται με σκατά, φαγητά με πιπεριές, ανθρώπους, ζώα κτλ γύρω γύρω!Αυτά όταν ήταν 6 μηνών, τώρα πια τους έχεις χεσμένους όλους!
Αν εσύ είσαι εδώ για να με κρίνεις και όχι για να μου δώσεις τις δικές σου συμβουλές τότε ευχαριστώ αλλά είσαι σε λάθος μέρος του forum.Φυσικά και μπορείς να γράφεις ότι θέλεις αλλά θα σε παρακαλούσα εγώ προσωπικά να μην επεμβαίνεις σε δικά μου thread με αυτόν τον τρόπο και να προσποιείσαι ότι είσαι παραπάνω κυνόφιλος από τον οποιοδήποτε γιατί είμαι σίγουρος έχεις βρεθεί στη θέση μου και έχεις αντιδράσει ανάλογα στα πρώιμα στάδια σου όσο κι αν δεν πρόκειται να το παραδεχτείς.
Είμαι εδώ για να συζητώ!Να λέω τα καλά και τα κακά!
Κρίνω τα γραφόμενα των άλλων στο είπα και παραπάνω!
Δεν προσποιούμαι τίποτα!
Οοοοοοοοπ, εδώ έχεις λάθος!Εσύ μπαίνεις αυτήν την στιγμή σε προσωπικό επίπεδο!Εγώ δεν έγραψα τίποτα για να εικάζεις!Το πως δούλεψα εγώ τον σκύλο μου δεν είσαι σε θέση να το ξέρεις, πρώτον γιατί δεν το έχω αναφερθεί, και δεύτερον γιατί πολύ απλά δεν είμαι αυτήν της φιλοσοφίας και όντος τον έχω δουλέψει τελείως αλλιώς!
Στα πρώιμα στάδια μου δεν είχα σκύλο, μόλις άρχιζα να μαθαίνω παραπάνω πράγματα απέκτησα και τον σκύλο!Στα πρώιμα στάδια του σκύλου μου όταν ήταν 6 μηνών η εκπαίδευση διέφερε κατά πολύ από αυτό που έχεις πράξει εσύ!Δεν στο λέω για να δειχθώ, σου παρουσιάζω όμως μια κατάσταση όπου έχει παραπάνω οφέλη!Όχι επειδή το λέω εγώ, αλλά επειδή το λέει, το υιοθετεί και το πράττει όλη η εκπαιδευτική κοινότητα!
Αυτό που ξέρω είναι ένα.Όταν τελειώσω με το καλό και μείνω μόνιμα κάπου στο επόμενο σκυλί που θα υιοθετήσω θα είμαι κι εγώ καλύτερος και πιο αποδοτικός.Γιατί έτσι είναι η ζωή.Όσο ζω μαθαίνω.
Άσε τα επόμενα σκυλιά, η σκύλα σου είναι μόλις 6 μηνών!
Ότι και αν έχεις κάνει η σκύλα είναι ακόμη κουτάβι!
Το να γίνεις καλύτερος και αποδοτικότερος δεν είναι ποσοτικό θέμα. Δεν θα περιμένεις να είσαι καλύτερος και αποδοτικότερος στον 20° σκύλο σου με τις ίδιες ιδέες!
Για να μπω ακόμα πιο πολύ στο δια ταύτα!
Διαθέτεις έναν σκύλο Labrador Retriever!Η φυλή αυτή, χώρια ότι χρησιμοποιεί πολύ το στόμα της μιας που είναι πουλόσκυλα και σκύλοι επαναφοράς, είναι λαίμαργη εξ'ορισμού, άρα πρέπει να την περιμένεις αυτήν την συμπεριφορά!Άρα θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να έχει προσεκτικούς χειρισμούς!Θα πρέπει να δουλεύει τον σκύλο κατάλληλα ώστε να φθίνει αυτή η συμπεριφορά εν χρόνω!
Θα σου πω πολύ απλά ότι είναι τόσο αναμενόμενη αυτή η λαιμαργία που πλέον δεν θεωρείται πρόβλημα γιατί υπάρχουν τόσες λύσεις ώστε να αποτρέπεις την συμπεριφορά αυτή!Και δεν περιλαμβάνουν τις τακτικές που έχεις εφαρμόσει!
Επίσης καθόμαστε και μιλάμε και απαιτούμε από ένα κουτάβι 6 μηνών να έχει σωστή συμπεριφορά και λες ότι έχεις εξαντλήσει κάθε προσπάθεια!Μα είναι μωρό!
Θες εκπαίδευση και υπακοή στο μόλις 6 μηνών κουτάβι!Δηλαδή όταν λέμε ότι ένας σκύλος πρέπει να δουλεύεται μέχρι τους 18 ή 24 μήνες ή και παραπάνω, αναλόγως της φυλής, τι πρέπει να κάνουμε!Βιάζεσαι λοιπόν!Η σκυλίτσα σου δεν έχει μάθει απολύτως τίποτα μέχρι στιγμής(είναι ένα άδειο μυαλό) και δεν μπορείς να λες ότι είχε μάθει μία εντολή/συμπεριφορά και ξαφνικά πριν 1 μήνα ξέμαθε, όντας σε τόσο μικρή ηλικία!
Άρα έχεις πολύ δουλειά ακόμα. Χρειάζεται υπακοή η σκύλα, κατάλληλους χειρισμούς (τους οποίους ή θα βρεις μόνος σου διαβάζοντας με τα όποια ρίσκα ή με την βοήθεια εκπαιδευτή), υπομονή, επιμονή μέχρι να χτίσεις τον χαρακτήρα της και μέχρι αν φτάσει σε κάποια ηλικία που να μπορεί να σταθεί σωστά!