Διόρθωση/επιβολή της εντολής "ΕΛΑ" από απόσταση

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
@ Promitheas
Σε ευχαριστω θερμα Σωτηρη. Η αληθεια είναι ότι το παλευω να την γνωρισω και να την κατανοησω.
Μου εδωσες φυσικα ιδεα για νέο θεμα αλλά δεν ξερω πώς να το διατυπωσω.

@Teo
Θοδωρη, το σεναριο που περιγραφεις εδώ:

«σημερα ειδα σε "ελα" στο οποιο δεν ανταποκρινοταν ο σκυλος,τον εκπαιδευτη με θερμη φωνη και λυγισμενα τα γονατα να στεκεται σε αποσταση 5-6 μετρων ακινητος εως οτου ο σκυλος ηρθε και τοτε τον επιβραβευσε δεοντως!»

ομολογω ότι με παραξενεψε. Για να μην πω καμια κοτσάνα, θα ηθελα σε παρακαλω να το αναλυσεις περισσοτερο.

@denis
Δεν χρειαζεται να πω ότι με επεισες (μαλλον με διδαξες), αλλά παλι δεν καταλαβαινω κατι. Λες:

«Διόρθωση είναι ΠΩΣ θα ΕΠΙΠΛΗΞΩ έναν σκύλο που ΔΕΝ κάνει κάτι που θέλω. Αυτό είναι η διόρθωση ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Διόρθωση ΔΕΝ είναι να δείξω την επιθυμητή συμπεριφορά. Είναι ΤΙΜΩΡΙΑ, για ένα ΛΑΘΟΣ»

Με την διορθωση δεν δειχνουμε συχνα την επιθυμητη συμπεριφορά ή θεση?
Τυχαια παραδειγματα:

Στο «κατσε» σηκωνοντας το λουρι, φερνουμε τον σκυλο στην καθιστική θεση. Δεν είναι ταυτοχρονα και διορθωση και επιπληξη που δεν εκατσε?

Ο σκυλος ανεβαινει στον καναπε. Του λεμε ΜΗ και τραβαμε το κοντο λουρι που του εχουμε ηδη περασμενο. Κατεβαινει κατω (επιθυμητη συμπεριφορα/θεση και ταυτοχρονα τιμωρειται).

Στο κυριως θεμα τωρα, να θυμισω ότι δεν συζηταμε την βελτιωση του «ελα» από αποσταση αλλά την διορθωση και επιβολη του μη-ελα του λυτου σκυλου.

Επισης πριν μερικες σελιδες ειπες ότι η αμφιλεγομενη μεθοδος διορθωσης "πιάνει" σαν έξτρα προπόνηση πάνω στην εντολή. Να μην αναφερω παλι ολη την έξοχη αναλυση που εχει και άλλες πληροφοριες και να μεινω εδώ.

Μετα την εν λογω διορθωση και αφήνοντας παλι τον σκυλο ελευθερο, δεν μπορουσα να μην παρατηρησω ότι πλέον ερχοταν τροχαδην χωρις σκεψη. Η εξτρα ταχύρυθμη προπονηση δουλεψε αλλά τωρα ετοιμαζομαι να αναιρεσω τον εαυτο μου.

Κάθε φορα μετα από 2 -3 αποτυχιες (μη εκτελεσεις) γυρναω ένα τουλαχιστον βημα πισω.
Παραδειγμα. Όταν πηγα στο κατσε και ξαπλα με πενταμετρο λουρι και εχανα εντολες, ξαναγυρισα στο διμετρο. Ηταν φανερο ότι προχωρησα στα 5 πολύ γρηγορα.

Πισω στο «ελα» παλι, εφοσον εχασα δυο φορές λυτό «ελα», ξαναγυρισα για λιγο στο «ελα» με δεκαμετρο ιμαντα. Εκει τελικα πρεπει να οφειλεται η «μονιμοτητα» των αποτελεσματων που ειπα και όχι στην αμφιλεγομενη μεθοδο η οποια δουλεψε σαν προπονηση την συγκεκριμενη μονο στιγμη.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
«Διόρθωση είναι ΠΩΣ θα ΕΠΙΠΛΗΞΩ έναν σκύλο που ΔΕΝ κάνει κάτι που θέλω. Αυτό είναι η διόρθωση ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Διόρθωση ΔΕΝ είναι να δείξω την επιθυμητή συμπεριφορά. Είναι ΤΙΜΩΡΙΑ, για ένα ΛΑΘΟΣ»

Με την διορθωση δεν δειχνουμε συχνα την επιθυμητη συμπεριφορά ή θεση?
Τυχαια παραδειγματα:

Στο «κατσε» σηκωνοντας το λουρι, φερνουμε τον σκυλο στην καθιστική θεση. Δεν είναι ταυτοχρονα και διορθωση και επιπληξη που δεν εκατσε?

Ο σκυλος ανεβαινει στον καναπε. Του λεμε ΜΗ και τραβαμε το κοντο λουρι που του εχουμε ηδη περασμενο. Κατεβαινει κατω (επιθυμητη συμπεριφορα/θεση και ταυτοχρονα τιμωρειται).
Οχι, συγχρόνως δεν γίνεται τίποτα. Γίνεται διόρθωση (ΜΗ ... ή χρήση του prong κλπ) και μετά ο σκύλος μπαίνει στην επιθυμητή θέση. Αν γίνεται συγχρόνως είναι λάθος, και πιάνει ό,τι φωτίσει ο Θεός. :)

Η χρήση του λουριού σε άλλες καταστάσεις (τραβάμε πρός τα πάνω για να κάτσει με ταυτόχρονες άλλες κινήσεις πχ) ΔΕΝ είναι διόρθωση. Αν ΕΙΝΑΙ, η επιβολή της εντολής γίνεται δυσάρεστα. Πώς γίνεται να μην είναι ? Εμμμ ... :) ;)

Στα υπόλοιπα ελπίζω να κατάλαβες τί γίνεται ... όταν γυρνάς πίσω κάνεις το επιθυμητό, περιμένεις τον σκύλο, κάτι που από τα γραφόμενά σου είμαι σίγουρος ότι δεν κάνεις και πολύ. :)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Καταλαβα denis.
Συγνωμη όμως που εκμεταλλευομαι την υπομονη σου αλλά τελευταια εχω κρισεις ηλιθιότητας.
Τι εννοεις με το παρακατω?
«όταν γυρνάς πίσω κάνεις το επιθυμητό, περιμένεις τον σκύλο, κάτι που από τα γραφόμενά σου είμαι σίγουρος ότι δεν κάνεις και πολύ»

Αν εννοεις τα πισω βηματα στην εκπαιδευση επειδη προχωρησα γρηγορα στο επομενο βημα, τοτε ΟΚ.

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Αρη περιεγραψα μια σκηνη που ειδα,οσον αφορα την εντολη "ελα".

την αναλυση θα την εχεις την Δευτερα -οχι απο εμενα τον μη ειδικο-,αλλα απο τον εκπαιδευτη.

οπως καταλαβαινεις,θα τον ρωτησω παλι πολλα!:D:paja1:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
σημερα ειδα σε "ελα" στο οποιο δεν ανταποκρινοταν ο σκυλος,τον εκπαιδευτη με θερμη φωνη και λυγισμενα τα γονατα να στεκεται σε αποσταση 5-6 μετρων ακινητος εως οτου ο σκυλος ηρθε και τοτε τον επιβραβευσε δεοντως!
Τι να ρωτησεις βρε Θοδωρη? Σου ειπα να περιγραψεις πιο αναλυτικα αυτό που ειδες.
Όχι για να κανω τον εξυπνο, αλλά όπως διατυπώνεται μου θυμιζει την παρακαλετή μεθοδο.

Εγω πιστευω στην διορθωση ένα δευτερολεπτο μετα την μη εκτελεση, γι αυτο εξαλλου ειπα παραπανω για «ταυτοχρονα»
(το οποιο ηταν λεκτικο λαθος - εννοουσα «και» αλλά τελικα προκαλεσε ένα εξαίσιο σχολιο από τον denis, που είναι και κριτικη σε μια υπαρκτή αλλά απηρχαιωμένη μεθοδο).

Ο παραπανω σκυλος ερχεται όταν αποφασιζει αυτος και επιβραβευεται κι από πανω επειδη μας εκανε την τιμη να ερθει.

Κι εγω θα τον επιβράβευα δεόντως αλλά πριν θα τον ειχα διορθωσει ακομα πιο δεόντως.

Παρακαλώ να μην γενικευθει. Πιστευω στην «δεόντως» διορθωση μονο στην εντολη «ελα».

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
να ρωτησω "την διορθωση της εντολης "ΕΛΑ"...".Ειμαστε στα πρωτα μαθηματα και αυτο δεν το εχουμε μαθει ακομα.

μολις χθες καναμε για πρωτη φορα το "κατω".

Αρη γιατι δεν διαβαζεις αυτο που γραφω...περιγραφω μια σκηνη απλα.

Ferb

Well-Known Member
22 Αυγούστου 2009
417
2
ΡΙΟ
www.rottweilers.gr
λοιπον Αρη σημερα καναμε το ελα βαζεις το σκυλο σε θεση στασου.απομακρυνεσαι με ενα μακρυ λουρι 5-10 μετρων ειναι καλο.τον φωναζεις ελα και καθως ερχεται μαζευεις γρηγορα το λουρι και τον οδηγεις ακριβως μπροστα σου.οταν φτασει και ειναι πολυ κοντα του λες κατσε και ετσι ο σκυλος καθεται μπροστα σου και με σηκωμενο το κεφαλι σε κοιταει περιμενοντας νεα εντολη οταν αρχισει να το κανει σωστα επιβραβευεις πολυ.ελπιζω να βοηθησα.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Aυτό εννοώ.
Παρόλα αυτά έχεις ακόμα συγκεχυμένο τί είναι διόρθωση και δή στο "έλα" αλλά είναι λίγο αργά για να το πιάσουμε τώρα :p

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Θοδωρη, φυσικα και διαβαζω όλα οσα λες. Απλά ψαχνω ευκαιρια να σου την πω επειδη σου εχω πολύ θαρρος :):D

Ανδρεα, ετσι της το εμαθα κι εγω. Το θεμα ειναι η διορθωση και όχι η εκμαθηση. Όπως σου εχω ξαναπει, και οι τρεις μας ακολουθουμε το ιδιο προγραμμα και τεχνικες.

(Για το «ελα» υπαρχουν διαφορες μεθοδοι (ισως περισσοτερες από οποιαδηποτε άλλη εντολη) και πιστεύω ολες εχουν την αξια τους ανάλογα με την περιπτωση και τις ιδιαιτεροτητες του σκυλου.)

Η μονη ισως διαφορα μας οφειλεται στο ότι για το «ελα» εχω μια συγκεκριμενη φιλοσοφια (πληρως ταυτιζομενη με της Lone Wolf).

δεν διορθώνει το έλα διορθώνει όταν δεν υπακούει στο έλα!!! και επιβραβεύει και λεκτικά και με τροφή όταν ο σκύλος πηγαίνει. δεν βλέπω κανένα λάθος στον τρόπο που ο "παπούς" δουλεύει το έλα. Σκοπός του δεν είναι να πηγαίνει ο σκύλος στον ιδιοκτήτη έπειδή του αρέσει αλλά επειδη το λέει!!! Είναι η μόνη εντολή που κατά την άποψή μου έχεις το δικαίωμα να ασκήσεις περισσότερη πίεση. Είναι η πιο δύσκολη και αυτή που ο σκύλος πρέπει να υπακούει ασυζητητή!!!
(από εδώ: http://www.dogforum.gr/v2/showthread.php?t=6926&highlight=παππους&page=14)

Στις υπολοιπες εντολες ισως διορθωνω λιγοτερο και από οσο πρεπει. Βαζω απλα τον σκυλο στη σωστη θεση με τη βοηθεια του λουριου και επιβραβευω.

Επισης, προσπαθω να επιβραβευω πάντα, εστω και με ένα απλό μπραβο, κατι που ο Θοδωρης ειπε στο θεμα του περι ΒΥ ότι είναι λαθος γιατι η επιβραβευση χανει την αξια της.
Το «πάντα» ηταν συμβουλη μιας πολύ καλης φιλης και πιστευω μας ωφελησε ιδιαιτερα. Ηταν κατι που συστηματικα ξεχνουσα, αλλά ειδα φανερη προθυμία από τοτε που αρχισα την επιβραβευση μετα από κάθε σωστη εκτελεση, ακομα και εκτος μαθηματος σε μια απλή βολτα ή συνηθισμενη φάση.

Πιο απλά και χωρις αναλυσεις θα ελεγα ότι μια καλη κουβεντα ή ένα χάδι ποτέ δεν βλάπτει.

@denis
Ε βοηθα με να τα ξεκαθαρισω! Με ανησυχουν πολυ μερικες φορες τα σχόλιά σου :(

Ferb

Well-Known Member
22 Αυγούστου 2009
417
2
ΡΙΟ
www.rottweilers.gr
Φιλε συμφωνω κι εγω.του ειχα μαθει το ελα σαν λεξη απο πτιν τη βασικη απλα τωρα τη τελειοποιω για νΑ ερθει και να σταματησει ακριβως μπροστα μου

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
ο ανδρεας , ποιος ειναι? (πολυ εκνευριστικο αυτο το πραγμα να προσπαθω να βρω σε ποιον αναφερεσαι αρη, δεν μπορω να παρακολουθησω την συζητηση..τουλαχιστον βαζε μια παραθεση στα λογια του)

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Θα συμφωνήσω κι εγώ με τη Galazio, αφού θες να χρησιμοποιείς τα μικρά ονόματα τουλάχιστον βάζε και σε μια παρένθεση το nick να καταλαβαίνουμε και οι υπόλοιποι και να μην ψάχνουμε τριγύρω, πιο πάνω πιο πέρα να βρουμε ποιός είναι ποιός!

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ρε παιδια, βρισκομαστε σε ένα θεμα οπου συμμετέχουν σχεδον αποκλειστικα πασιγνωστα ατομα (Ντενις, Προμηθεας, Θοδωρης – αυτόν τον μαθατε ε?- και φυσικα εγω! :p)

Επισης συμμετεχει και ο καλος νεος φιλος Ferb!
Σας παρουσιαζω λοιπον τον … Ferb!
Ανδρεα, εγινες πλεον και εσυ επωνυμος! :D

Επειδη όμως Φοιβο και κακιά Γαλαζια με βάλατε στο κλισιοσκόπιο, παιρνω κι εγω την Ηρα και παω για σκοποβολη!:p

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
Εγω πιστευω στην διορθωση ένα δευτερολεπτο μετα την μη εκτελεση, γι αυτο εξαλλου ειπα παραπανω για «ταυτοχρονα»
ναι, αλλα οταν η ελενη ειχε γραψει σε παλιοτερο τοπικ οτι η διορθωση πρεπει να γινεται 2-3 λεπτα μετα την μη εκτελεση, ειχες πει οτι συμφωνεις και οτι ετσι το κανεις κι εσυ.

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
η ....μ ,η ....Η!
αχχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ!!!:p:D:p
τον αρη περιμενα, εσυ πεταχτηκες:maria:χαχαχαχα...........

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97