Την μέθοδο αυτήν την συστήνει ο Frawley ?Αν ο κυριος Frawley με την μεθοδο διορθωσης του «ελα» παραπληροφορει και δινει πρασινα χαπάκια, το ιδιο μπορουμε να πουμε και σε πολλες άλλες περιπτωσεις.
Προφανώς και είναι έτσι! Είχα αρκετά σκυλιά στην ζωή μου. Σχεδόν όλα τους δούλευαν με διαφορετικά ερεθίσματα, με διαφορετικό τρόπο. Με ένα βιβλίο (τσελεμεντέ) πίστεψέ με πως δεν θα είχα φτάσει ούτε στα μισά! Στο πρώτο σκυλί ίσως είναι χρήσιμα τα τροχιοδεικτικά "μυστικά", αλλά δεν θα σε βοηθήσουν στο δεύτερο αν δεν κατανοήσεις το "γιατί"... και σαφέστατα δεν θα βοηθήσουν τον σκύλο σου να κατανοήσει το "τι" μαζί με το "γιατί".Αν ο κυριος Frawley με την μεθοδο διορθωσης του «ελα» παραπληροφορει και δινει πρασινα χαπάκια, το ιδιο μπορουμε να πουμε και σε πολλες άλλες περιπτωσεις.
Θα ξεκινήσεις κατανοώντας πρώτα τον σκύλο σου!Πώς θα ξερω εγω αν κατι πιανει στον σκυλο μου? Θα δοκιμασω τα παντα? Θα κρινω τι του παει?
Ναι, υπάρχει μία: Μάθε (κατανόησε) πρώτα τον σκύλο σου!Υπαρχουν τελικα καποιες αρχες που ισχυουν παντου και σε ολους? Αν ναι, να τα παλι τα πρασινα χαπακια.
Πάλι ζητάς πράσινα χαπάκια! Η ερώτηση, αν ήθελες να την θέσεις σωστά θα έπρεπε να ξεκινάει με: "πως διορθώνω τον σκύλο μου..." κι όχι "έναν σκύλο".Για ξαναρωτα τον πώς διορθωνουμε τον λυτό σκυλο που είναι θεωρητικα αριστος στην Β.Υ. και παρολα αυτά αποφασισε να μην ερθει. Και μην μου πεις ότι ο θεωρητικα αριστος θα ερθει 100% κάθε μερα σε κάθε περιβαλλον με κάθε ερεθισμα.
συμφωνω.Αρη και ο δικος μου εκπαιδευτης αυτο λεει το μεγαλυτερο λαθος που κανουν καποιοι ειναι που εφηνουν το σκυλο λυτο πριν ολοκληρωθει η εκπαιδευση.συμφωνω και με αυτο.το ελα δεν το εχουμε κανει ακομα αλλα σημερα; αυριο μαλον θα το κανουμε οποτε περιμενε στο αλλο τοπικ να στο αναλυσωΤο ΕΛΑ όμως ?? Δεν διορθώνεται πηγαίνοντας στον σκύλο και προχωρώντας μαζί έως την αρχική θέση του χειριστή ...
... γιατί από την στιγμή που ο σκύλος δεν έχει έρθει :
α) ήδη δεν έχει διορθωθεί, αντιθέτως έχει υποκύψει ο χειριστής (αλλάζοντας θέση)
β) με το που προσεγγίσουμε και δέσουμε τον σκύλο ο σκύλος ή δεν εκτελεί τίποτα ή εκτελεί "δίπλα" (είτε το δίπλα εκφωνηθεί είτε όχι) ... διορθώνοντας λοιπόν εκεί διορθώνεις τον αέρα ... ή μπερδεύεις - φοβίζεις τον σκύλο.
γ) το "έλα" δεν αφορά θέση στον χώρο αλλά θέση του χειριστή (όντας ακίνητος ή μή) ο σκύλος δεν αντιλαμβάνεται εκεί (και ειδικά εκτελώντας "δίπλα") την αρχική θέση του χειριστή, δεν αντιλαμβάνεται κάν δηλαδή σε τί αναφέρεται η λέξη "έλα" που ακούει ( η οποία δίνεται ΚΑΙ με λάθος τρόπο - αυστηρά- και σε λάθος θέση - δίπλα και κοντά στον σκύλο- )
Η σωστή διόρθωση στο "έλα" (εντολή που πάντα λέγεται απότομα και θετικά, και ποτέ δεν διορθώνεται, απέχει δηλαδή χρονικά από την διόρθωση, είναι η εξ'αποστάσεως διόρθωση με τον χειριστή να παραμένει στην ίδια ή αναλόγως των περιστάσεων μεγαλύτερη απόσταση από τον σκύλο (να κάνει δηλαδή πίσω), μεγαλύτερη όπως είπαμε παύση και επανάληψη της εντολής.